Generic filters
Exact matches only

Seriedatabasen Yggdrasil

Projektet Seriedatabasen Yggdrasil bygger upp en databas över alla svenska seriepublikationer som har utgivits i Sverige. Detta kommer att ge en detaljerad översikt av de serietidningar och serieböcker som publicerats i vårt land.

Målet är att samtliga svenska seriepublikationer samt serier i dags-, vecko- och skämtpress ska registreras och indexeras, med omslagsbilder, basinformation om publikationerna och information om de separata serier som ingår. Parallellt kommer även alla nya publikationer att läggas till i samarbete med de svenska förlagen.

Seriedatabasen Yggdrasil arbetar också med att samla in seriepublikationer för att komplettera Svenskt Seriearkivs samlingar. Detta inkluderar serietidningar som arkiveras i två exemplar vardera, och överskottsexemplar samlas i Serieboxar som är tillgängliga för serieläsare och seriesamlare (läs mer nedan).

Seriedatabasen Yggdrasil.

Målgrupperna för projektet är dagens serieläsare, bibliotekarier, pedagoger, journalister med flera – som via detta system kan få en utförlig information om serieutgivningen i Sverige. En annan målgrupp är forskare som kommer att kunna få tillgång till information om utgivningen av svenska serier historiskt sett.

Projektet drivs som ett arbetsmarknadsprojekt i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Serieboxar

Projektet har tagit del av ett unikt lager med serietidningar som legat orörda i flera decennier! Det handlar om hundratusentals tidningar som vi sorterat och samlat i serieboxar. Här finns så gott som alla titlar från åren 1981–1993, till exempel Fantomen, Spindelmannen, 91:an, Buster, Bamse, Kalle Anka – och många, många fler! Tidningarna är olästa, i nyskick och levereras i en arkivsäker seriebox, men det går även att beställa enskilda nummer.

Nyfiken på vad vi har? Skicka ett mejl till order@serieframjandet.se.

Serieboxar

Seriefrämjandet presenterar Serieboxarna som en del av verksamheten vid Svenskt Seriearkiv och projektet Seriedatabasen Yggdrasil.