Generic filters
Exact matches only

Seriefest i Väst 2023

Serier som lärande, konstnärlig och litterär kraft

26–29 oktober  

Nu börjar vi arbetet med seriefestivalen Seriefest i Väst hösten 2023. I mitten av mars söker vi bidrag från bl.a. VGR, Kulturrådet och andra bidragsgivare för att göra en så bra festival som möjligt. Vårt mål är att så många som möjligt ska hitta till serierna – ung som gammal och där är biblioteken en viktig komponent. Se vår bildrapport från 2022 års festival 

 Förutom att främja serier har vi i år valt att fokusera på hur serier kan verka läsfrämjande. Inte bara uppmuntra till att läsa serier, utan även ge verktyg till lärare, studenter och andra (skribenter, journalister m.m.) hur serier kan vara en utbildande, konstnärlig och litterär kraft både till sig själv och sin omgivning.  

Det finns så mycket man kan göra med serier. De kan uppmuntra till läsning, men också till konstnärligt skapande. Vi hoppas att ert bibliotek vill vara med och skapa en så bra festival som möjligt i år! 

Publikt program

Det publika programmet med t.ex. scenprogram med intervjuer och liveteckning sträcker sig i år över fyra dagar. Biblioteks- och skolprogram kan sträcka sig över hela veckan (23-29 oktober), men de flesta aktiviteter – workshops, föreläsningar m.m. koncentrerar vi under veckans fyra sista dagar. Många bibliotek vill låta serietemat vara kvar under läslovet och det är förstås helt ok – vi vill att så många som möjligt läser serier 🙂 

Seriefest i Väst i sociala medier.

29 maj: volontärer till festivalen

Känner du att du skulle kunna bidra med högst fem timmar av din tid till festivalen? Fyll i formuläret här: https://forms.office.com/e/vB8ZBKzwVD

27 mars: möjligheter och svårigheter med festival


Biblioteksprogrammet

Vi vill gärna ha med så många bibliotek i Västra Götalandsregionen som möjligt på att lyfta serier under v.43! Man kan vara med på olika sätt, det enklaste är att fronta med serier, flytta fram dem till en synlig plats i biblioteket och skylta med våra affischer så att människor vet att det är del av något större. Vi samarbetar med Barnens bibliotek, som lyfter serier under festivalveckan. På deras hemsida finns också bokaffischer, tipsrundor och mycket mer som har tagits fram i samarbete med oss.

Läs mer här

Kontakta oss för att vara med som bibliotek under Seriefest i Väst 2023 och beställ material från Barnens bibliotek: festival@serieframjandet.se

Biblioteksprogram

Här kan du upptäcka nya serier på alla avdelningar. Det finns bokbord med serietips, pyssel, tipsrundor och annat skoj kring serier, i samarbete med Barnens bibliotek.

Bibliotek som lyfter serier under festivalen:  

GÖTEBORG 

SKARABORG 

ÄLVSBORG 

BOHUS LÄN 

 

 

 


Skolprogrammet

I samarbete med Grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad arrangeras workshops i skolor med professionella serietecknare som under en dag lär ut hur man tecknar serier. 2022 besökte fem serietecknare 15 olika skolor och träffade cirka 1400 elever och lärare för att teckna serier tillsammans.

Här kan man läsa mer om vårt skolprogram, som är öppet för åk 3-9 i Göteborgs stad. Sista anmälningsdag för skolprogrammet är 10 september.

Årets tecknare i skolprogrammet

Nelly Karlsson

Yvette Gustafsson

Malin Biller

Malin Skogberg Nord

Vill du vara med i skolprogrammet?

För att vara med i skolprogrammet behöver man vara medlem i Seriefrämjandet och i Serieförmedlingen. Därefter skickar man sitt pedagogiska upplägg till festival@serieframjandet.se och berättar vad man får lära sig av dig under en lektion på ca 80 minuter, vilka årskurser du besöker och vilket material skolan behöver för att genomföra din workshop.


Resurser

Här nedan hittar du vår logga och så småningom affisch och program m.m.