Generic filters
Exact matches only

Seriefest i Väst 2023

Serier som lärande, konstnärlig och litterär kraft

26–29 oktober  

Nu börjar vi arbetet med seriefestivalen Seriefest i Väst hösten 2023. I mitten av mars söker vi bidrag från bl.a. VGR, Kulturrådet och andra bidragsgivare för att göra en så bra festival som möjligt. Vårt mål är att så många som möjligt ska hitta till serierna – ung som gammal och där är biblioteken en viktig komponent. Se vår bildrapport från 2022 års festival 

 Förutom att främja serier har vi i år valt att fokusera på hur serier kan verka läsfrämjande. Inte bara uppmuntra till att läsa serier, utan även ge verktyg till lärare, studenter och andra (skribenter, journalister m.m.) hur serier kan vara en utbildande, konstnärlig och litterär kraft både till sig själv och sin omgivning.  

Det finns så mycket man kan göra med serier. De kan uppmuntra till läsning, men också till konstnärligt skapande. Vi hoppas att ert bibliotek vill vara med och skapa en så bra festival som möjligt i år! Inspiration till aktiviteter på biblioteket finns längre ned på sidan här.

Tidsplan 

1 mars: vi vill ha in intresseanmälningar från dig/ert bibliotek att vara med. Har man en egen budget till t.ex. utställning och/eller workshop kan man boka in det tidigt och vi tar förstås med det i vårt program 😊 Gör intresseanmälan för ditt bibliotek här https://forms.office.com/e/kM5aDpVw8k
15 mars: vi söker bidrag och stöd från olika bidragsgivare.
Maj-juni: vi får besked kring stöden och kan utifrån den göra en budget för årets festival (klar i juli). Några workshops kommer vi kunna hjälpa till med att bekosta.
1 september: programtexter och bilder från alla programpunkter ska vara inne till vårt program
Ungefär 25 september: vi skickar material till er i ett digitalt paket. Det består av program, affischer, bokaffischer, tipsrunda, tecknarskola m.m. som ni skriver ut själva. På så sätt begränsar vi påverkan på miljön genom transporter och material.  

Det publika programmet med t.ex. scenprogram med intervjuer och liveteckning sträcker sig i år över fyra dagar. Biblioteks- och skolprogram kan sträcka sig över hela veckan (23-29 oktober), men de flesta aktiviteter – workshops, föreläsningar m.m. koncentrerar vi under veckans fyra sista dagar. Många bibliotek vill låta serietemat vara kvar under läslovet och det är förstås helt ok – vi vill att så många som möjligt läser serier 🙂 

Livestream 27 mars

Hur gör man en festival? Arbetsgruppen för Seriefest i Väst berättar vad festivalen har gjort föregående år, vad vi hunnit med hittills i år och vad vi önskar för årets festival. Vi vill också höra vad ni önskar från årets festival. Har du frågor eller funderingar om festivalarbetet så är det här rätt ställe att vara på 🙂

Måndag 27 mars kl 18–19
Livestream på Seriefest i Västs egen YouTube-kanal

Sändningen kan ses i efterhand, men passa på att vara med för att ställa frågor. Du behöver inte ha något konto eller inlogg för att kunna se sändningen.

 

Inspiration till serietema på ett bibliotek

Syftet är att lyfta seriemediet och nå ut till en bredare publik, men även tilltala redan frälsta serieläsare.
Målet är att få fler serieläsare i Sverige och uppmärksamma svenska serietecknare.
Målgrupp: 9-12 år, 13-18 år (Unga vuxna) samt vuxna. 

Här är några förslag på hur man som bibliotek kan vara med, fler förslag och idéer tas gärna emot. Det är viktigt att de som jobbar på biblioteket själva tycker att det är något som passar deras verksamhet och att de tycker det är roligt.

Förslag på genomförande:

Nivå 1 (kostar inget förutom tid)

Nivå 2 (kostar lite grann)

Nivå 3 (kostar mer)

Det viktiga är att ni gör det ni har tid till – en festival roddar vi ihop tillsammans 🙂