Sök...
Generic filters
Exact matches only

Serietidningen Portal

Seriefrämjandet ska ge ut en helt ny serietidning! Tidningens syfte är att bredda utrymmet för nya talanger inom den svenska seriebranschen. Idag finns få publiceringsvägar för nya förmågor – och det vill vi försöka ändra på! Vi vill även ge läsare över hela landet en möjlighet att upptäcka nya fantastiska serieberättelser.

Till tidningen Portal söker vi i första hand tecknare i början av sin professionella seriekarriär. Vi erbjuder en plats att, i sällskap av andra vassa serietecknare, pröva en ny serie mot en publik. Som en del i detta erbjuder vi vägledning av en etablerad redaktör som kommer att hjälpa serietecknarna att utveckla sina serier.

Portal kommer att vara en trycksak av hög kvalitet. Tidningen kommer att distribueras och göras tillgänglig över hela landet. Den kommer att kunna hittas i seriebutiker, på nätet, vid festivaler och på andra platser. 

Vår förhoppning är att Portal kommer att leda till något helt nytt! Att tidningen ska öppna små dörrar som vi inte visste fans – såväl i våra tankar som ute på seriemarknaden.

Redaktör: Kim W. Andersson

Redaktör för Portal är serietecknaren Kim W. Andersson. Kim har skapat den romantiska skräckserien Love Hurts som utkommit i två samlingsalbum (2009 och 2014) och publicerats i tidningar som Nemi och Utopi. Spinoffserien Alena (2012) bearbetades också till en svensk långfilm (2016). Hans episka rymdäventyrsserie Astrid – Vulkanmånens kult har getts ut i både Sverige och USA (2016). Kims serier har hittills utkommit i tio länder.

Kim kommer att coacha serietecknarna som antas till tidningen. Tillsammans ska redaktören och tecknarna ta fram det allra bästa ur varje serie. Kim har själv vägletts av några av de främsta redaktörerna på förlag som Dark Horse och Éditions Glénat. Så här säger Kim om vikten av en kunnig redaktör:

”Som tecknare sökte jag från dag ett efter en riktig redaktör. En sådan som har kunskap och erfarenhet, och inte är rädd för att lägga sig i. Inte för sakens skull, utan för att hitta materialets verkliga potential. En som kunde hjälpa mig komma till nästa nivå med varje serie jag gjorde. Denna önskan förde mig utomlands och jag fann till slut mina redaktörer i USA och i Frankrike. 

Med mitt redaktörskap för Portal hoppas jag kunna erbjuda ett sådant stöd för nya serieskapare här på hemmaplan. Vill du bli en riktigt bra serieskapare måste du utmana dig själv med varje projekt du tar dig an – och där kan jag hjälpa till.”

Vad vi söker till Portal

Vi söker serier som är ungefär 2–16 sidor. Vi planerar att ge ut tre nummer av tidningen med olika teman. Till det första numret är det fritt fram att skicka in vad som helst. Efter det kommer vi att utlysa teman för de kommande två numren.

Datum för deadline och planerad utgivning:

Nummer               Deadline               Utkommer ca        Tema

1                          11 jan 2022                   feb 2022                Fritt

2                          1 mars 2022                 april 2022             TBA

3                          26 april 2022               juni 2022              TBA

 

Skicka din serie till tidning@serieframjandet.se före deadline.

Tekniska specifikationer: Filformat tiff. Upplösning 400 dpi färg/gråskala, 1200 dpi svartvitt/lineart. Formatet på tidningen är 20 x 30 cm.

Det ges sidersättning (ersättning per seriesida) och royalty (ersättning per sålt exemplar av tidningen) till upphovspersonerna.

Om du har några frågor, kontakta oss via e-postadressen ovan. Välkommen att skicka in din nya serie!

 

Projektet drivs med stöd av Kulturrådet.