Generic filters
Exact matches only

Serietidningen Portal

Seriefrämjandet fortsätter att ge ut serietidningen Portal! Tidningens syfte är att bredda utrymmet för nya talanger inom den svenska seriebranschen. Idag finns få publiceringsvägar för nya förmågor – och det vill vi försöka ändra på! Vi vill även ge läsare över hela landet en möjlighet att upptäcka nya fantastiska serieberättelser.

Till tidningen Portal söker vi i första hand tecknare i början av sin professionella seriekarriär. Vi erbjuder en plats att, i sällskap av andra vassa serietecknare, pröva en ny serie mot en publik. Som en del i detta erbjuder vi vägledning av en etablerad redaktör som kommer att hjälpa serietecknarna att utveckla sina serier.

Portal kommer att vara en trycksak av hög kvalitet. Tidningen kommer att distribueras och göras tillgänglig över hela landet. Den kommer att kunna hittas i seriebutiker, på nätet, vid festivaler och på andra platser. 

Vår förhoppning är att Portal kommer att leda till något helt nytt! Att tidningen ska öppna små dörrar som vi inte visste fans – såväl i våra tankar som ute på seriemarknaden.

Redaktör: Adrian Malmgren

Redaktör för Portal 2023 är serietecknaren Adrian Malmgren.

Adrian Malmgren är bosatt och verksam i Malmö, frilansar och undervisar i serier på Kulturskolan i Malmö. Hans skapande har en fot i trans-/queer-aktivism och han använder ofta färgstarka figurer och fantastik som utlopp för underhålla och provocera.

2021 illustrerade han “Queera Tider: HBTQI då & nu” av Edward Summanen genom Rabén & Sjögren, och illustrerar även för tidningar så som Ottar och Kulturskolans magasin.

Sedan 2018 har han självpublicerat sina egna queer sci-fi serier “Wicked Hero”, och har även själv medverkat i Portal med serien “Batty”. Andra projekt har publicerats genom Egmont, Galago, och i serieantologier så som “Draw the Line – ett projekt i spåren av #metoo”. Några av hans uppdragsgivare är bland annat Ottar, Rabén & Sjögren, Bang!, RFSL, Kulturskolan och ETC.

Vad vi söker till Portal

Vi söker serier som är ungefär 2–16 sidor (i första omgången kan du även skicka serier som är längre än 16 sidor). Vi planerar att ge ut tre nummer av tidningen. Till det första numret är det fritt fram att skicka in vad som helst. Efter det kommer vi eventuellt utlysa teman för de kommande två numren.

Datum för deadline och planerad utgivning:

Nummer               Deadline               Utkommer ca        Tema

1+2                      21 april 2023                juni 2023                     Fritt

3                          4 juli 2023                   september 2023          TBA

4                          4  juli 2023                  november 2023           TBA

 

Skicka din serie till portal@serieframjandet.se .

Tekniska specifikationer: Filformat tiff. Upplösning 400 dpi färg/gråskala, 1200 dpi svartvitt/lineart. Formatet på tidningen är 20 x 30 cm.

Det ges sidersättning (ersättning per seriesida) och royalty (ersättning per sålt exemplar av tidningen) till upphovspersonerna.

Om du har några frågor, kontakta oss via e-postadressen ovan. Välkommen att skicka in din nya serie!

 

Projektet drivs med stöd av Kulturrådet.