Generic filters
Exact matches only

Frågor & Svar

Här är några vanliga frågor och svar för serietidningen Portal!

Hur beställer jag tidningen?
Du kan teckna en prenumeration direkt på Portals startsida.

Kan jag lämna in skisser eller manus?
Vi vill ha färdiga serier så att redaktionen kan göra en en så bra bedömning som möjligt. 

Kan jag skicka in fler än en serie?
Det finns ingen begränsning utan du kan skicka in hur många serier som helst. Tänk bara på att bidragen ska följa det sidantal och de specifikationer som efterfrågas.

Hur lång får min serie vara då?
Din serie bör vara mellan 2 och 20 sidor.

Vilket språk ska serierna vara på?
Serierna i tidningen är på svenska. Om du vill skicka in en serie på engelska kan du göra det och sedan översätta den till svenska om den blir antagen. 

Får en serie redan ha varit publicerad någon annanstans?
Självpublicerade serier är helt okej, alltså om du själv har publicerat din serie i t.ex. ett fanzine eller på Instagram. Serier som har publicerats i en tidning/bok av ett förlag eller liknande är inte det vi letar efter. Vi vill ge utrymme åt serier som ännu inte hittat sin publik.

Finns det några särskilda teman i tidningen?
I nuläget söker vi främst längre serier inom skräck, fantasy, äventyr eller sci-fi för unga vuxna och uppåt. Fokus ligger på dessa genrer eftersom det tidigare saknats en självklar plattform för just svensk fantastik. Vår redaktör Adrian Malmgren brinner för att lyfta fram talanger inom dessa genrer och bidrar på så vis med sin personliga prägel till tidningen.

Letar ni efter någon särskild stil eller genre?
Vi välkomnar bidrag i alla tänkbara genrer och uttrycksstilar. Det viktigaste är att det är en bra berättad, enhetlig story. Alltså inga strippserier eller enrutingar.

Vilken upplösning och filformat gäller?
Bra att du frågar! Se de tekniska specifikationerna här. 

Kan man få hjälp med textning?
Textning av serier i pratbubblor, textrutor osv. är en viktig del av en series uttryck. Redaktören kan ge dig feedback och tips på hur du kan arbeta med och förbättra din textning om det behövs. 

Vad får man för ersättning för sin medverkan?
Antagna serieskapare kommer att få sidersättning för sin medverkan och kommer att få mer information om detta. Portal ges ut av den ideella föreningen Seriefrämjandet och är inte ett vinstdrivande projekt. Vi gör alltså inte detta för att tjäna pengar utan för att lyfta fram nya svenska serier.