Sök...
Generic filters
Exact matches only

Frågor & Svar

Här är några vanliga frågor och svar för serietidningen Portal!

Hur beställer jag tidningen?
Du kan teckna en prenumeration direkt på Portals startsida.

Kan jag lämna in skisser eller manus?
Vi vill ha färdiga serier så att redaktionen kan göra en en så bra bedömning som möjligt. 

Kan jag skicka in fler än en serie?
Det finns ingen begränsning utan du kan skicka in hur många serier som helst. Tänk bara på att bidragen ska följa det sidantal och de specifikationer som efterfrågas.

Vilket språk ska serierna vara på?
Serierna i tidningen är på svenska. Om du vill skicka in en serie på engelska kan du göra det och sedan översätta den till svenska om den blir antagen. 

Får en serie redan ha varit publicerad någon annanstans?
Självpublicerade serier är helt okej, alltså om du själv har publicerat din serie i t.ex. ett fanzine eller på Instagram. Serier som har publicerats i en tidning/bok av ett förlag eller liknande är inte det vi letar efter. Vi vill ge utrymme åt serier som ännu inte hittat sin publik. 

Finns det några särskilda teman i tidningen?
Vår originaltanke var att varje nummer skulle ha ett särskilt tema, för att lättare kunna jobba med olika uttryck. Men när arbetet drog igång kände vi att det snarare kändes begränsande. Så nej, varje nummer har fritt tema, och hittar vi en röd tråd i flera bidrag som passar bra ihop så är det upp till redaktionen.

Letar ni efter någon särskild stil eller genre?
Vi välkomnar bidrag i alla tänkbara genrer och uttrycksstilar. Det viktigaste är att det är en bra berättad, enhetlig story. Alltså inga strippserier eller enrutingar. 

Vilken upplösning och filformat gäller?
Bra att du frågar! Se de tekniska specifikationerna här. 

Kan man få hjälp med textning?
Textning av serier i pratbubblor, textrutor osv. är en viktig del av en series uttryck. Redaktören kan ge dig feedback och tips på hur du kan arbeta med och förbättra din textning om det behövs. 

Vad får man för ersättning för sin medverkan?
Antagna serieskapare kommer att få sidersättning och royalty för sin medverkan och kommer att få mer information om detta. Portal ges ut av den ideella föreningen Seriefrämjandet och är inte ett vinstdrivande projekt. Vi gör alltså inte detta för att tjäna pengar utan för att lyfta fram nya svenska serier. 

Blir det fler än fyra nummer av tidningen?
De fyra första numren ingår i ett pilotprojekt. Vi testar helt enkelt idén och ser hur det går. Om allt går bra och det finns fortsatt intresse satsar vi på fler nummer!