Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från juni 2021

Svenska serier i Spanien

Seriefrämjandet och Sveriges ambassad i Madrid visar en utställning med svenska serier i Spanien i sommar.

Utställningen öppnar den 1 juli och pågår till den 29 augusti 2021. Den visas i kulturhuset CentroCentro, som ligger mitt i hjärtat av Madrid, och är en del av stadsfestivalen Veranos de la Villa. Utanför kulturhuset kommer det också att visas en spansk serieutställning.

Titeln på utställningen i Spanien är ”Aqua llegan ellas … desde Suecia con cómics nuevos”, och i översättning ”They’re Coming! … With New Comics From Sweden”. Utställningen är tvåspråkig och riktar sig till både spansktalande och besökare från andra länder.

Utställningen visades för första gången på det nordiska kulturhuset i Berlin 2019. I utställningen medverkar Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen är producerad av Sveriges ambassad i Madrid och Seriefrämjandet, i samarbete med Veranos de la Villa och CentroCentro, med stöd av Kulturrådet.

Vepa på fasaden till CentroCentro i hjärtat av Madrid.

Välkommen till Seriefest i Väst 19-25 oktober

 

Seriefest i Väst 2020

 

Seriefest i Väst är Seriefrämjandets festival för serieböcker i Göteborg. Festivalen äger rum 19-25 oktober och kommer att ske både på fysiska platser(med begränsat antal platser) och online på festivalens Facebooksida. Festivalen riktar sig till vuxna, ungdomar och barn och man kan vara med på workshops, se utställningar och ta del av livestreams och podcasts. Det kommer också att finnas en onlinemarknad med tecknare som säljer sina serier online. Allt innehåll går att hitta på http://facebook.com/seriefestivast 

Festivalen har ett skolprogram i samarbete med Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad, där får elever på olika skolor som anmält intresse ta del av workshops i serieteckning ledda av professionella svenska serietecknare, bl.a. Malin Biller, Lisa Medin och Elise Rosberg.

Lördagen den 24/10 kl 11-17 sänder festivalen live via Facebook ett scenprogram med gäster som bland andra Max Gustafson (“Homo Consumericus”), Marie Tillman (“En trasig historia”) och Henri Gylander (“Mot toppen Armand Duplantis”) som berättar om sina nya serieprojekt. Scenprogrammet äger rum på Göteborgs litteraturhus(endast 20 sittplatser) och följs upp av en livesändning av Herman Hedning-tecknaren Jonas Darnell som tecknar online tillsammans med Kim W Andersson och Frida Malmgren. Programmet är klart, men mer roliga saker kommer att sändas via http://facebook.com/seriefestivast så det gäller att hänga med där under hela veckan, 19-25 oktober. 

Besök festivalen på Facebook och Instagram:

Facebook: http://facebook.com/seriefestivast

Instagram: http://instagram.com/seriefestivast

Hemsida: https://serieframjandet.se/projekt/seriefest-i-vast-2020/

Affisch (för web)

Affisch (för tryck) 

Program (2 sidor) 

Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet riks med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartner: Kulturutveckling VGR, Göteborgs stad, Göteborgs bildverkstad, Illustratörcentrum, Frölunda kulturhus, Göteborgs konstmuseum, TILLT och Barnens bibliotek. 

Välkommen till årets festival!

Seriefrämjandet
Yvette Gustafsson, projektledare
Seriefest i Väst 2020

 

Kontakt: 

yvette.gustafsson@seriefrämjandet.se
tel: 073 926 05 96

 

 

Seriefest i Väst 2020

Årets program är anpassat till rådande pandemi och vi följer FHM:s regler. Workshops och scenprogram hålls små och vissa är dessutom online. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, så ses vi online istället! Delta i kommentarsfälten under livesändningarna, vi ska göra det vi kan för att få alla att känna sig delaktiga.

Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet riks med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners: Kulturutveckling VGR, Göteborgs stad, Göteborgs bildverkstad, Illustratörcentrum, Frölunda kulturhus, Göteborgs konstmuseum, Barnens bibliotek och TILLT.

Seriemarknad

Digital seriemarknad

Under hela festivalveckan 19-25 oktober postar vi mer material från serieskapare som gör sina egna serier och ger ut egen konst, fanzine och böcker m.m. Se vad de har att erbjuda på vår Facebooksida: http://facebook.com/seriefestivast
och vår Instagram: http://instagram.com/seriefestivast 

Det kommer att hända mycket, speciellt på vår facebooksida, så håll dig uppdaterad där under hela veckan!

Information om biljetter, anmälan till workshops etc. uppdateras inom kort.

För barn och unga

barnensbibliotek.se

Barnens bibliotek har samlat en massa material för dig som är ca 9-12 år! Där kan man frossa i instruktionsvideos om hur man tecknar serier och seriefigurer, hitta nya serieböcker som också finns att låna på närmsta bibliotek eller köpa i handeln, intervjuer med serietecknare och annat skoj!

PROGRAM

Måndag 19 oktober

Utställning: Hemåt!? – skaraborgska serieskapare
Gågatan, Frölunda kulturhus
19 oktober – 1 november

Du känner förmodligen till Bamse och 91:an. Men hur är det med Kapten Stofil, Siri och Ångestmannen? Dessa och många andra serier skrivs och tecknas av skapare med anknytning till Skaraborg. Vissa är födda där, andra har flyttat dit. Flera har dragit vidare, några har återvänt.

 

Online-invigning av Seriefest i Väst 2020
kl 18 – 19
Livestream på facebook.com/seriefestivast där vi presenterar veckans program och veckans utställare på vår digitala marknad under veckan. Med oss har vi också Seriefrämjandets ordförande och några andra hemliga gäster.

Tisdag 20 oktober

Filmvisning: Arrugas (Emilio och glömskan)

kl 13 – 15, Salong 1, Hagabion.

Palabra förlag har inriktningen spansk och latinamerikansk litteratur. Emilio och glömskan av spanjoren Paco Roca är förlagets första serieroman. Berättelsen om Emilio och hans vänner på ett äldreboende har även blivit en tecknad film, som liksom serieromanen har fått en rad priser. Under festivalen kan du se filmen på vita duken tack vare ett samarbete med Cine en español/Hagabion och Spaniens ambassad. Arrugas, spanskt tal, engelsk text.

Köp biljett för 50 kr på hagabion.se eller Hagabion.

Arrangera internationella serieprojekt

kl 17-18.30, Viktoriasalen, Hagabion. Linnégatan 21

Är du nyfiken på EU-projekt och hur man kan arbeta med serier i internationella projekt? TILLT kommer håller en workshop där du får utveckla en projektidé och får veta mer om hur EU-projekt fungerar och vilka möjligheter det kan innebära för dig. 

Endast 15 platser. Anmäl dig via formulär på TILLT:s hemsida

Onsdag 21 oktober

Föreläsning: ”Ingrid Vang Nyman – vägröjare för illustratörers rättigheter”

Kl. 18 – 19 Göteborgs Konstmuseum

Den danska tecknaren Ingrid Vang Nymans illustrationer blev det moderna genombrottet inom svensk barnboksbild. Hon verkade i en tid då illustratörernas ställning var mycket svag. Ingrid Vang Nyman fick kämpa ensam i hård motvind i försöken att försvara sina tecknarrättigheter och hon förföljdes ständigt av omdömet ”omöjlig”.

Föreläsaren Gunna Grähs är verksam som illustratör, serietecknare, skribent och föreläsare – men framför allt som bilderboksskapare.

OBS! Begränsat antal platser. Mer information om föreläsningen, inträde och biljetter, m.m. finns på goteborgskonstmuseum.se

Torsdag 22 oktober

Kl 10.00 – 14.00 Livesändning på facebook.com/seriefestivast
En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips 

10.00-10.45
Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik
Den svenska serieutgivningen karaktäriseras idag av en mångfald av stilar och serieskapare, unika och säregna på sina egna vis, men bland de feministiska serierna finns ändå gemensamma drag. Det kan handla om humoristisk kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet. Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik – tematisk, visuellt och lingvistiskt? Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier?
Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och projektledare för detta forskningsprojekt berättar mer.

11.00-11.40
Var skall serien stå?
Lisa Karlsson (Biblioteken i Kungsbacka) har skrivit sin uppsats om bibliotekariens förhållande till, och syn på seriemediet, och Liza Palmgren (Lundby bibliotek) jobbar med inköp av serier för biblioteken i Göteborg. Nu har de tänkt tillsammans och delar här med sig av sina tankar och idéer om hur biblioteken kan ägna mer uppmärksamhet och arbeta mer aktivt med seriemediet.

11.50-12.00
Liveteckna med Yvette
Yvette Gustafsson är illustratör, korrekturläsare, serieskapare. Hon figurerar i olika seriesammanhang som arrangör av stafettserier, medverkande i seriebattles som deltagare och konferencier samt håller workshops i serieteckning. Hon gör också instruktionsvideos om hur man ritar allt möjligt. Kolla in Yvette här.

Lunchpaus

13.00-14.00
Hur mår seriemediet nuförtiden? Om trender, tendenser och det allmänna tillståndet
Ola Hellsten, konstnärlig ledare för Serieteket i Stockholm och Karl Jonas Elton Enström, förlagsredaktör på Kartago förlag samtalar utifrån sina specialområden om trender, tendenser, kvalitet och form, serieskaparnas och förlagens villkor – en bra blandning helt enkelt.

Workshop: Teckna digitalt med Karl Johnsson

kl 13 – 16, Göteborgs bildverkstad, Hagabion vån 4. Linnégatan 21

En workshop i programmet Clip Studio Paint och digitalt tecknade med Karl Johnsson som bland annat illustrerat serieböckerna Vei – Bok 1 och Vei – Bok 2 (författare Sara Bergmark Elfgren).

Endast 15 platser, anmälan till info@illustratorcentrum.se 

Förberedelser: Ta med en digital ritplatta med programmet Clip Studio Paint installerat. Mer info och anmälan hittar du här

 

Fredag 23 oktober

Workshop: 8-timmarsserie med Elise Rosberg.

kl 10 – 18. Workshopen sker online via Google Meet. 

Har du velat försöka göra ett serieteckningsprojekt men inte riktigt vetat hur? Kickstarta ditt projekt under åtta timmar på Seriefest i Väst. Alla kan vara med, även om man “inte kan rita”. Det går även bra att ta med en vän och jobba tillsammans. Förbered pennor och papper och allt du kan tänkas behöva för din egen serie!

Anmäl dig senast 21 oktober via formulär: Anmälan till online-workshop med Elise Rosberg Innan workshopen börjar får du en länk via e-post som tar dig till mötet. Ingen programvara behöver installeras. 

Lördag 24 oktober

kl 11 – 17. Festivaldag på Göteborgs litteraturhus, Heurlins plats 1b
OBS! Endast 20 sittplatser i lokalen.
Programmet sänds online på Seriefest i Västs facebooksida: www.facebook.com/seriefestivast Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss! 

Innehåll under dagen:

Att göra en seriecirkel. 

Intervju med Uppsala seriecirkel om att göra en studiecirkel av sitt intresse. Vad gör man och hur håller man igång verksamheten? Timmy Zillén berättar om deras arbete. 

Kulturens bildningsförbund. 

Om du blir inspirerad av Uppsala seriecirkel så är Kulturens bildningsförbund de man ska kontakta! De besöker festivalen för att berätta om deras verksamhet och hur du kan göra din egen seriecirkel. 

Palabra förlag: Spansk serieutgivning

Ellinor Broman från Palabra förlag pratar om utgivningen av den svenska översättningen av det prisbelönta seriealbumet Arrugas: Emilio och Glömskan. Vi får också veta mer om förlaget och dess framtid inom serieutgivning.

Max Gustafson: Homo Consumericus 

Du känner säkert igen Max Gustafsons satirteckningar från olika tidningar och utställningar m.m.. I höst är han aktuell med boken Homo Consumericus, som handlar om konsumtionssamhället och miljön. Han pratar om boken och sin nyfunna passion i väggmålningar.

Ulrika Linder: Återvinningscentralen 

Ulrikas eget arbete som renhållningstekniker är inspirationen till tecknade anekdoter med faktatexter och massvis med fotografier av udda föremål från Sveriges pryl-kyrkogård i hennes bok som kommer ut i november.

Marie Tillman: En trasig historia

Hennes serie Livscoachen har varit med i Metro, men det här är en annan historia. Med svart och träffsäker humor berättar hon om att växa upp med en gränslös förälder. 

Förinspelad intervju med Edith Hammar: Homo Line 

Homo Line tar oss över Östersjön, från Helsingfors till Stockholm och tillbaka igen. Vilken stad är bättre? Och vad gör hemlängtan med en människa? På Homo Line blundar man inte för alkisarna, gentrifieringen och blow jobs under flygbombningarna på 1940-talet.

Henri Gylander har tillsammans med Andreas Palmaer skrivit en fartfylld serieroman om Armand Duplantis väg från den egenbyggda banan fram till världsrekord i stavhopp. Henri berättar om arbetet med att skriva någon annans självbiografi som seriebok.

När programmet på Göteborgs litteraturhus avslutas går vi över till en liveteckningssession med Jonas Darnell, Kim W Andersson och Frida Malmgren. De gör det de gör bäst: ritar och tjôtar, som vi säger i Göteborg. Besök facebook.com/seriefestivast för att hänga med!

Workshop: Huvudet fullt av idéer? Pennorna redo?

kl 14 – 16 Ateljén, Frölunda kulturhus.

Skapa dina egna tecknade serier! Kom snabbt igång med hjälp av finurliga proffstips om hur du berättar med text och bild tillsammans med tecknaren Nicolas Krizan, som även medverkar i utställningen Hemåt!? på Frölunda kulturhus.

Ålder: 10 år och uppåt. Begränsat antal platser. Anmälan till: britta.andersson@kultur.goteborg.se

Söndag 25 oktober

Onlineprogram på facebook.com/seriefestivast

kl 11.30 – 12 Vi skapar serier 2021. Lisa Scott på Seriefrämjandet talar om Serieförmedlingen och arbetet med deras utbudskatalog av serietecknare som kan bokas för jobb inom teckning, illustration och workshops. 

kl 12 – 13 Podcast: Strul och komplikationer – Ordbilders väg till mangautgivning

Historien om hur Ordbilder började ge ut manga, svårigheter på vägen och olika berättelser om Ordbilders mangautgivning i Sverige. Medverkande: Kami B. Anani och My Bergström.

kl 13 – 14 Livestream med Nosebleed studio: ”Framtiden för Manga i Sverige”

Livestreamat samtal där det svenska mangaförlaget Nosebleed Studio pratar om sin nya mangaläsar-app på svenska, sin mangatävling och vad dessa saker kommer göra för framtiden för manga i Sverige.

kl 14 – 15 Podcast: Hög av serier. Den trevliga trion i Stockholm som kan nästan allt om speciellt amerikanska serier gör ett specialavsnitt om Sweet Tooth. 

kl 15 – 16 Avslutning av Seriefest i Väst 2020

Vi tackar också alla förlag och serietecknare som varit med och jobbat för att den här festivalen ska kunna hända. Utan er hade vi inte haft något att ha en festival kring.

Välkommen till Göteborg seriefestival 2019

Hej alla serieintresserade!
Seriefrämjandets nya seriefestival hålls från måndag 28 oktober till söndag 3 november i Göteborg!
Det blir 35 programpunkter på 7 olika scener runt om i Göteborg, med en stor festivaldag på lördag 2 novemberKvartersscenen 2lång.
Under festivaldagen kan du träffa en massa serietecknare och få tag på deras fanzine och böcker. På scenen har vi gäster som Johan Wanloo, Malin Granroth och Øyvind Sagåsen och många fler.
Invigningen sker måndag 28 oktober kl. 16–18 på Science Fiction-bokhandelns café Sirius. Sedan fortsätter vi alltså med aktiviteter hela veckan lång!
Läs och ladda ner hela programmet på vår webbplats.
Välkommen på festival! 

HEMÅT! – skaraborgska serietecknare

Hemåt!? – skaraborgska serieskapare är en pågående vandringsutställning som presenterar sexton serieskapare med anknytning till Skaraborg. Projektansvariga har varit Christina Jonsson och Nicolas Krizan. Förutom originalverk, utskrifter och objekt har utställningen på de flesta orter haft både läs- och skaparhörnor. Det har också hållits flera workshopar för både barn och vuxna, föreläsningar samt visningar för skolor, konstföreningar etc. Som en följd av utställningen har dessutom en antologi med samma serieskapare publicerats på Lokrantz Förlag.

Delar av utställningen finns på Gjutaren i Töreboda under vecka 44. För öppettider kontakta någon av verksamheterna i huset, exempelvis:
https://toreboda.se/Torebo…/Barn–utbildning/Guldgruvan.html

Joakim Lindengrens del flyttas därefter till biblioteket och hänger där i ytterligare fyra veckor. För öppettider:
https://toreboda.se/Toreboda-…/Kultur–fritid/Bibliotek.html

De medverkande, orterna de representerar samt deras serier

• Jonas Anderson, Saleby/Uppsala (1000 ögon)
• Johan Cedmar Brandstedt, Mariestad/Göteborg (Death Piglet)
• Per Demervall, Stockholm (Röda Rummet, Siri)
• Joakim Gunnarsson, Bitterna/Vara/Malmö (Katten Nils, Bamse)
• Emma Hamberg, Kinnekulle/Stockholm (Singel i stan)
• Matilda Hansson & Lars Vipsjö, Skövde/Stockholm/Göteborg (Harmannen)
• Christina Jonsson, Hjo (Badgäster och bedragare)
• Karin Käll, Skara/Stockholm (Folk)
• Lars Krantz, Falköping/Malmö (Den svarta jorden)
• Nicolas Krizan, Lidköping/Södra Ryd (Mumin, Buster, Lillen, Mallan)
• Daniel Lenneer, Lerdala/Ronneby (Ångestmannen, Nogi, Besköddarna)
• Kristin Lidström, Tibro/Karlsborg/Göteborg (Din tur Adrian)
• Joakim Lindengren, Töreboda/Göteborg (Kapten Stofil)
• Patric Nyström, Järpås (Siri, Bamse, Röde Orm, Tom & Jerry)
• Jimmy Wallin, Tibro/Malmö/Göteborg (Bamse, 91:an, Fantomen)

Tjej-häng: rita manga med Natalia Batista.

Tjej-häng med serie-workshop tillsammans med Natalia Batista.

När: 28/10 kl 14-16.
Plats: Lilla Salen på Frölunda Kulturhus

Vi kommer äta gott och fika samtidigt som Natalia Batista pratar om hur hon skapar sina manga-inspirerade böcker.

Workshopen berör mangateckning och deltagarna kommer lära sig att skapa sin egen mangafigur.

Natalia undviker det könsstereotypa och är normkritisk i sitt skapande! Detta är tydligt i manga-serien Sword princess Amaltea (en värld som styrs av drottningar) och i boken Sjöjungfrun Minna där vi upptäcker att sjöjungfrur är rovdjur som äter kött och att det gäller att stå upp för det man själv känner är rätt!

För frågor kontakta Frölunda kulturhus
Telefon: 031-366 28 63 | Mobil: 0725-169531

Rita manga med Lisa Medin

Tycker du det är kul att teckna, eller vill du lära dig? Vi går igenom hur man kan teckna olika slags figurer som du kan använda i din egen serie! Ingen förkunskap krävs. Ålder 10-15 år. Plats: Partille Makerspace (ovanför biblioteket)

Föranmälan krävs. Begränsat antal platser. Du anmäler dig genom att maila till paula.jonsson@partille.se

Göteborg seriefestival på Frölunda kulturhus

En riktig kalaseftermiddag på Frölunda kulturhus! Här är vårt program:

Serie-workshop med Dotterbolaget
Börja rita serier! Berätta din historia, visa din vardag, verklighet och värld och hitta ett verktyg för att jobba mot en mer norm- och förtrycksfri värld. Workshopen passar både dig som tecknat innan och dig som är nybörjare. Serietecknare från Dotterbolaget guidar dig under kvällen. Från 13 år. Ons 30 okt, kl 17.30–19. Point-rummet. Separat Facebook-evenemang:  Serie-workshop med Dotterbolaget 

Zak&Ting fyller 13!
Yvette Gustafssons karaktärer Zak&Ting fyller 13 år och du är inbjuden till kalas! Vi bjuder på saft och kaka och Yvette berättar om skapandet av serien och hur det är att vara serietecknare. Se också utställning i gågatan, där du kan lära känna Zak&Ting från början. Ons 30 okt, kl 15. Gågatan. Separat Facebook-evenemang:  Zak&Ting fyller 13! 

Värsta boken: seriealbumspecial!
I samarbete med Göteborg seriefestival delar Göteborgs ungdomsbibliotekarier ut nya seriealbum till alla ungdomar i åldern 13–25. Välkommen till kulturhuset och hämta en bok! Ons 30 okt, kl 16–19. Separat Facebook-evenemang:  Värsta boken: seriealbumspecial! 

Välkommen!

Seriesamtal med Elias Ericsson

Träffa Elias Ericson, illustratör och serietecknare. Han debuterade 2013 med serieboken ”Åror” på Galago förlag och tecknar illustrationer, bilderböcker och serier främst om HBTQ och psykisk ohälsa. Hans kommande serieroman heter ”Diana och Charlie” och beräknas utkomma år 2020. Tidigare under dagen har Elias Workshop på Göteborgs Konstmuseum.

Monsterworkshop med PAX

Älskar du PAX- böckerna och vill veta mer om hur illustratören och serietecknaren Henrik Jonsson skapat bilderna? Välkommen till en rolig teckningsworkshop på barnavdelningen! Henrik arbetar som illustratör/serietecknare och har utöver PAX även tecknat serier för bland annat DC Comics. Under workshopen visar och lär han ut hur han skapar nya väsen och varelser genom att blanda olika djur.

Begränsat antal platser. Hämta din biljett i disken på barnavdelningen 30 min innan det börjar. Vid frågor maila till barn.stadsbiblioteket@kultur.goteborg.se skriv då “Teckningsworkshop-PAX” i ämnesraden.

Rollspel för superhjältar-workshop

Nu kan du få chansen att vara superhjälten! Tillsammans med författaren Daniel Lehto får du hänga med på äventyr in i Röda maskens värld! Baserat på bokserien Handbok för superhjältar skapar deltagarna tillsammans en berättelse som tar vid där böckerna slutar! Under workshopen får deltagarna en möjlighet att prova på rollspel utifrån rollspelsboken Handbok för superhjältar -rollspelet. Förutom själva spelandet finns det även utrymme för en frågestund kring hur spelet togs fram.

Begränsat antal platser. Hämta din biljett i disken på barnavdelningen 30 min innan det börjar. Vid frågor maila till barn.stadsbiblioteket@kultur.goteborg.se skriv då “Rollspel för superhjältar” i ämnesraden.

Rita en serietrailer-workshop

Har du en favoritserie som du vill återberätta på ett alldeles speciellt sätt? I sådana fall är denna workshop för dig! Under workshopen skapar vi boktrailers utifrån våra favoritserier. Vi börjar med att välja ut varsin serie eller bok för att sedan skapa en boktrailer. Workshopen avslutas med att vi tittar på det vi skapat. (Passar för dig som är 10-12 år)

Begränsat antal platser. Hämta din biljett i disken på barnavdelningen 30 min innan det börjar.