Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från september 2022

Signering: Max Gustafson & Oscar Hjelmgren (GBG)

Serieskaparna Max Gustafson och Oscar Hjelmgren signerar på Science Fiction Bokhandeln i Göteborg. Dessa signeringar genomförs i samarbete med Seriefest i Väst. Välkomna!
OM MAX GUSTAFSON
Max Gustafsons bilder är välkomnad av många. Med välkända och satiriska stil har han tecknat för flertal dagstidningar och tidskrifter. Han har även givit ut flertalet böcker, genomfört uppskattade utställningar och mottagit EWK-priset. Max är just nu högaktuell med seriealbumet ”Vem har tid med politik?”
OM OSCAR HJELMGREN
Oscar Hjelmgren är personen bakom den humoristiska äventyrsserien ”A.M.O.K.”, som bland annat publicerats i Herman Hedning-tidningen. Oscar kommer signera ”A.M.O.K. Avdelningen Med Omänskliga Krav”

Signering: Johan Wanloo & Nelly Karlsson (GBG)

Serieskaparna Johan Wanloo och Nelly Karlsson signerar på Science Fiction Bokhandeln i Göteborg. Dessa signeringar genomförs i samarbete med Seriefest i Väst. Välkomna!
OM JOHAN WANLOO
Johan Wanloo är en av Sveriges mest produktiva serietecknare. Hans kreationer syns regelbundet i tidningar som Göteborgs-Posten, DN och serietidningen Herman Hedning. Johan är just nu aktuelle med en första samling innehållande hans bästa enrutingar. Albumet bär namnet ”Häftigt drag – så funkar samtiden”
OM NELLY KARLSSON
Lidköpingsbaserade serietecknaren och illustratören Nelly Karlsson är just nu aktuelle med serien ”Heritage”. I denna serie får du som läsare följa Timothy Tell som jobbar för det hemligt företaget RIMAD.

Signering: Joakim Lindengren & Yvette Gustafsson (GBG)

Torsdag den 27 oktober får Science Fiction Bokhandeln i Göteborg besök av serieskaparna Joakim Lindengren och Yvette Gustafsson. Dessa signeringar genomförs i samarbete med Seriefest i Väst.
OM JOAKIM LINDENGREN
Illustratören och serieskaparen Joakim Lindengren är kanske mest känd för sina berättelser om den bakåtsträvaren karaktären Kapten Stofil. Men de senaste åren har vi fått följa med på nervkittlande och uppskattade äventyr med privatdeckaren Ugly Mareowl. Under detta besök kommer Joakim signera ”Ugly 4: Sista skriket”
OM YVETTE GUSTAFSSON
Yvette Gustafsson är serietecknare och illustratör bosatt i Göteborg. Hon har bla. skapat Zak&Ting som synts i serietidningen Nemi. Yvette är just nu aktuell med en tredje seriesamling av Instagram-serien ”Feltänkt”.

Alfonso Zapico signerar på Science Fiction-bokhandeln (GBG)

Alfonso Zapico är en av Spaniens främsta serieskapare. Lördag den 29 oktober besöker han vår butik i Göteborg för att signerar del 1-3 av serien ”Balladen från norr” (svenska översättningen av serien La balada del norte). Signeringen genomförs i samarbete med Seriefest i Väst. Välkomna!
OM BALLADEN FRÅN NORR
Under sin karriär har Alfonso skilda ämnen som den palestinsk-israeliska konfliktens och författaren James Joyce liv. I ”Balladen från norr” tar han med läsaren till sin uppväxtregion – Asturien i norra Spanien. I fyra delar (såhär långt är tre översatta till svenska) skildrar Zapico de dramatiska åren före spanska inbördeskrigets utbrott 1936. Den svenska översättningen är gjord av Elisabeth Helms och Manni Kössler. Läs mer om serien på vår hemsida⬇️

Signering: Ellinor Richey & Christina Jonsson

Tisdag den 25 oktober får Science Fiction Bokhandeln i Göteborg besök av serieskaparna Ellinor Richey och Christina Jonsson.
OM ELLINOR RICHEY
Serieskaparen Ellinor Richey hoppade över Sverige och debuterade direkt på den amerikanska marknaden. Albumet ”Junkwraith” kom ut 2022 och här blandar Richey fantasyinslag med science fiction miljöer, i en storslagen färd i de övergivna ägodelarnas rike. Till vardags jobbar hon som konceptutvecklare på en hos en av Sveriges ledande spelutvecklare. Ellinor kommer signera albumet ”Junkwraith”
OM CHRISTINA JONSSON
Christina Jonsson bor i Hjo och har många år som heltidsillustratör i kappsäcken. Hon har bla. tecknat mysteriet ”Badgäster & Bedragare” – ett tecknat mysterium som utspelar sig på Hjo Vattenkuranstalt 1914. Christina kommer signera ”Vätterns fasa” och ”Badgäster & Bedragare”

Programmet till Seriefest i Väst 2022

Nu är programmet klart! Som ni ser har vi väldigt många programpunkter. Klicka på bilden för att komma till en nedladdningsbar pdf:

Programmet är även i år gjort att bli ett vikbart fanzine, så om du skriver ut programmet (bäst i A3, dubbelsidigt) kan du vika ihop det till en tidning.

Alla programpunkter kommer förstås att läggas upp som enskilda programpunkter på evenemangssidan för Seriefest i Väst: https://serieframjandet.se/evenemang/seriefest-i-vast-2022/ 

Mer från programmet:

Invigning av Seriefest i Väst och författarbesök av Bim Eriksson

Plats: Stadsbiblioteket, Göteborg. Trappscenen

Programmet inleds med Seriefest i Västs festivalgeneral Yvette Gustafsson som presenterar programmet för veckan och hälsar er välkomna till årets festival.

Författarbesök på Seriefest i väst: Bim Eriksson 

Bim Eriksson berättar om sitt skapande och visar bilder ur sina två serieromaner BabyBlue och Det kändes lugnt när mina känslor dog.  

Samtalet leds av Amanda Båmstedt, skribent. 

Serieromanen Baby Blue är en dystopisk berättelse om ett lyckofascistiskt samhälle där sorg, misslyckande och psykisk ohälsa är förbjudet. En ny Folkhälsomyndighet inför massvaccinationsprogram mot ångest och kontrollanter letar efter invånare med orostankar för inläggning och bot. Boken har många kopplingar till dagens samhälle, precis som den självbiografiska debuten Det kändes lugnt när mina känslor dog.     

 

 

UTSTÄLLNING: Sveriges seriehistoria – de svenska seriernas historia från 1700-talet till idag

Sverige har en anrik och intressant seriehistoria som sträcker sig över århundraden och omfattar allt från enkla skämthistorier till intrikata serie-romaner. I denna utställning kan du följa hela den spännande historien i kronologisk ordning – från 1700-tal-ets konstnärliga experiment till 2000-talets svenska serieunder.

Sveriges seriehistoria – de svenska seriernas historia från 1700-talet till idag är berättelsen om de serier som getts ut och lästs i Sverige, men det är också historien om de svenska konstnärer och författare som arbetat med serieformen. I utställningen kommer du att få ta del av båda dessa perspektiv av serie-mediets historia.

Varje vepa utgår från en avgörande epok i historien, baserad på en specifik publiceringsform eller dominerande genre. På samma gång presenteras några av de mest inflytelserika svenska serieskaparna från perioden med exempel på deras seriekonst.

Sveriges seriehistoria ger betraktaren en föreställning om vad svenska serier är och har varit genom historien. Förhoppningsvis ger utställningen även inspiration till att läsa många av de fantastiska svenska serier som har skapats de senaste 300 åren.

Utställningen bygger på Fredrik Strömbergs bok Swedish Comics History (Seriefrämjandet, 2010) och arrangeras av Seriefrämjandet samt Svenskt Seriearkiv.

Siri & Signe – skaraborgska seriestjärnor!?

Historiska äventyr med en tuff vikingatjej och en smart sekelskiftesjournalist.

En modig vikingaflicka stöter på trubbel i Konstantinopel, en mysterielösande kvinnlig journalist får höra om Vätterns fasa i sekelskiftets Hjo. Siri är en barnserie av Patric Nyström och Per Demervall medan böckerna om Signe skapats av Christina Jonsson.

Utställningen kan ses dygnet runt från gatan utanför.

Utställningen är en del av Seriefest i Väst, men sitter uppe både före och efter festivalveckan.

Pop-up-butik i Nordstan med marknad och scenprogram

POPUP-BUTIK I NORDSTAN

Klädpressaregatan, Nordstan, Göteborg.

Mitt emot Glitter, bredvid Teknikmagasinet.

Träffa serieskapare som säljer sina serier på plats och lyssna på intervjuer med inbjudna gäster på vår scen. 

 

SERIEMARKNAD 

Lör 29 okt och sön 30 okt kl 10–18 

I vår butik i Nordstan helgen 29–30 oktober samlar vi serietecknare och förlag som säljer sina böcker, fanzine och annan seriekonst. 

 

SCENPROGRAM, LÖRDAG

Lör 29 okt kl 11–18

Dagen börjar med att Scenprogrammets värd MikuMaria Gustavsson hälsar oss alla välkomna tillsammans med festivalgeneralen Yvette Gustafsson. 

Gäster och programpunkter under dagen:

 • Christina Jonsson berättar om sin bok Vätterns fasa, som utspelas i ett historiskt Hjo och vi får en smygtitt på hur Christina jobbar med sitt senaste projekt när hon livetecknar.
 • Intervju: Fantomen – Från amerikansk kolonialherre till svensk rättvisekämpe.  Robert Aman – kulturskribent, serieforskare och biträdande professor i pedagogik – har undersökt hur Fantomen blev svensk och hur seriens dialog med det omgivande samhället såg ut.
 • Häftigt drag – så funkar samtiden. Ingen sten lämnas orörd och inte ens “den fule i Streaplers” får vara ifred när Johan Wanloo utforskar samtiden och människorna i den genom sin satirserie. Han kommer också att liveteckna och svara på era frågor.
 • Fabian Göranson är skaparen av ”Hokus Pokus” – en underbar, fantasifull och färgsprakande berättelse om 9-åriga häxan Ida. 
 • En av Spaniens främsta serieskapare Alfonso Zapico är nu Sverigeaktuell med sin serie Balladen från norr. Tolkas till svenska.
 • Seriefrämjandets ordförande Stef Gaines berättar om föreningens verksamhet historiskt men framförallt om framtiden för Seriefrämjandet.
 • Vinnarna i Seriefest i Västs egen tävling med hela tolv vinnare presenteras! 

 

SCENPROGRAM, SÖNDAG 

Sön 30 okt kl 11–18

Scenprogrammets värd MikuMaria Gustavsson hälsar oss alla välkomna till dag två av scenprogrammet. Gäster och programpunkter under dagen:

 • Linn Olsson bokdebuterar med Nidur, en vikingafantasy med folksägner och magi, i mangastil. Hon kommer också liveteckna i Clip Studio Paint.
 • Max Gustafson ritar för att belysa samhällets orättvisor. Precis före valet kom boken “Vem har tid med politik?” som granskar våra makthavare och står för förnuft i förhållande till den galenskap som pågår i Rosenbad. 
 • Panel med Seriefrämjandets verksamhetsledare Caroline Lund, redaktören Mikael Sol och tecknaren Max Gustafson där vi pratar om ekonomi och hållbar produktion inom seriebranschen. 
 • Marie Tillman om sin senaste bok Familjen fågel – först är det roligt och efter intervjun vi får se henne liveteckna i Procreate.
 • My Bergström översätter den omåttligt populära serien Heartstopper. Från webbserie på Webtoons till bokutgivning där tredje svenska boken precis kommit ut och nu är den poppis även på Netflix. My berättar om översättningen till svenska.
 • Du är inte här för att ha det skönt, kontstaterar Magda Lundberg i sin senaste bok, där hennes charmiga fåglar tar upp alla konstiga och allmängiltiga tankar som finns i relationer och i det mänskliga moderna varat.
 • Festivalen avrundas med en kort intervju med festivalens projektledare Yvette Gustafsson om arbetet med årets festival.

Inbjudan till Pecha Kucha

För dig som vill presentera ditt projekt (oavsett om det är ditt eget serieprojekt eller något serierelaterat projekt du vill berätta om)

Den 26 oktober kl 17.00–19.00 , Café Sirius på SF-bokhandeln, Kungsgatan 19, Göteborg.

Vi bjuder in våra medlemmar till att delta i Pecha Kucha – en presentationsform där du berättar om dig och dina serier (eller ett serierelaterat ämne du brinner för) med 20 bilder och 20 sekunder/bild. Totalt 6 minuter och 40 sekunder för att berätta om ditt projekt.

Det finns bara 10 platser. Vi kommer att anta en jämn fördelning av kön, ålder, genre m.m. för att vi ska få en så stor spridning och så intressanta projekt som möjligt att upptäcka!

Kort därefter får du reda på om du är en av de tio som blivit uttagna till att presentera dig och dina serier den 26 oktober på Café Sirius. Presentationen är ej arvoderad.

Här anmäler du dig till Pecha Kucha

Vad är Pecha Kucha?

Pecha Kucha har sina rötter i Tokyo men är en global rörelse, för närvarande aktiv över hela världen. Business Region Göteborg driver plattformen Pecha Kucha med målet att inspirera den lokala kreativiteten, stimulera tvärvetenskapliga samarbeten, öppna upp för nya affärsmöjligheter och ha kul tillsammans. Programaktiviteten arrangeras i samarbete med Business Region Göteborg, ADA, SF-bokhandeln. Seriefrämjandet/Seriefest i Väst, Göteborgs bildverkstad, Illustratörcentrum och Svenska Tecknare.

För mer info om Pecha Kucha och inspiration till ditt prat, kolla in Pecha Kucha med olika serieteman här: Information och inspiration

Serietävling Seriefest i Väst 2022

Festivalens teman i år är Jämställdhet, Hållbar konsumtion och produktion samt Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Det är en del i Hållbarhetsplanen för Seriefest i Väst som vi tagit fram genom LiveGreen Masterclass för hållbara festivaler och vi fokuserar på de Globala målen för hållbarhet.

Mer info om Globala målen finns här: https://www.globalamalen.se/  De mål vi fokuserar på är alltså mål 5, 8 och 12.

Vi vill se tävlingsbidrag på något av de tre ämnena Jämställdhet, Hållbar konsumtion och produktion eller Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Lyckas du pricka in alla tre med ditt bidrag så är det en extra fjäder i hatten

REGLER

Rita en seriesida, (inte en enruting) på temat Jämställdhet, Hållbar konsumtion och produktion eller Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Du bestämmer själv vilken stil och genre du tecknar i. Jurymedlemmar och tävlingsarrangörer får inte själva ställa upp i tävlingen.

Tekniska detaljer för inlämning: tryckfärdig PDF storlek 210×297 mm (stående A4). 300 dpi. Vi vill gärna se nyproducerat material.

DEADLINE

Tävlingsbidrag lämnas in via det här formuläret senast den 8 oktober:

Tävlingsformulär Serietävling 2022

Om du upplever svårigheter att använda formuläret, skicka in via WeTransfer till festival@serieframjandet.se Observera deadline, vi tar inte emot bidrag som är postade efter 8 oktober.

En jury väljer ut 12 vinnare som vinner priser från Seriefrämjandet och Moderskeppet.

Varje vinnare får:

 • 999kr
 • boken “Stjäl som en konstnär” av Austin Kleon. Pris från Moderskeppet
 • publicering i Bild & Bubbla nr 1 2023.
 • ett års medlemskap i Seriefrämjandet.

Vi hoppas få se många fina bidrag i årets tävling. Lycka till!