Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från december 2021

Nordic Comics Invasion 2022

I och med att världen öppnar upp, återvänder de efterlängtade seriefestivalerna. Därför förbereder nu seriefrämjandet en ny push tillsammans med våra grannländer för att nå ut med vår nordiska seriekultur till resten av världen. Ett projekt som kommer hållas under kanadensiska festivalen TCAF, eller Toronto Comic Arts Festival.

Läs mer om projektet och samarbetspartners här. 

Inbjudan till Serietidningen Portal

Seriefrämjandet ska ge ut en helt ny serietidning! Det är svårt idag att nå ut med sina serier, och för nya serieskapare saknas ett naturligt första steg in i branschen. För att synliggöra nya talanger lanserar Seriefrämjandet därför tidningen Portal, under redaktörskap av serieskaparen Kim W Andersson. Med sin långa karriär och titlar som Love Hurts, Alena och Astrid: Vulkanmånens Kult bakom sig kommer han att coacha tidningens deltagare att göra sitt absolut yttersta. Första numret är planerat till februari 2022.

Information om deadlines, tema och så vidare sker löpande på tidningens projektsida. Välkommen att skicka in ditt bidrag! 

 

 

Frossa i serier på Barnens bibliotek!

barnensbibliotek.se

För den yngre publiken 8-12 år har vi ett samarbete med http://barnensbibliotek.se där vi har bullat upp med seriequiz, läsbingo, läs- och teckningsinspiration! 

 

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kvibergs stallgårdar 2, stall 11. 

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Konstrundan Östra Göteborg

kl 11 – 16 Kulturkaféet, Kvibergs stallgårdar 2, stall 11, Göteborg.

Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

 

Workshop med serietecknaren Malin Biller       

kl 14 – 15.30 Uddevalla stadsbibliotek, Södergatan 26, Uddevalla            

GöteborgSerietecknaren Malin Biller går igen bildberättandets grunder och tips och knep på hur man ritar en bra serie. Huvudsaken är inte att det man ritat är jättesnyggt, utan att man har något att säga.

Ålder: 10-15 år. Begränsat antal platser. Anmälan från 20 oktober  på tel. 0522-696503

Mer info på http://uddevalla.se/barnkultur

Manga- och serieworkshop med Lisa Medin

kl 16.00 – 17.30 Frölunda kulturhus, biblioteket. Valthornsgatan 13, Västra Frölunda

Tycker du om att teckna, eller vill du lära dig? Serietecknaren Lisa Medin lär ut hur du steg för steg kan skapa din egen figur, med avstamp i japanska anime- och mangaserier. Vi använder oss av enkla och roliga tekniker som du sedan kan använda i dina egna berättelser. Ingen förkunskap krävs.

Ingen förkunskap krävs. Från 10 år och uppåt. Begränsat antal platser. Anmälan till josefin.larsson@kultur.goteborg.se

Workshop: Berätta din historia

kl 17.30 – 19.30 Kulturkvarteret Pedagogien, Bangatan 1B, Hjo

Serieworkshop med tecknaren Karin Kjäll. Tänk gärna ut en knasig berättelse att teckna i förväg. Karin visar serieknep, hur man gör bildmanus och ger tips och råd! Rek. ålder 12-26

Anmälan till fredrika.johansson@hjo.se

Workshop: Rita serier med Malin Biller

kl 18 – 20 Skövde Kulturfabrik, Skaparverkstan. Rådmansgatan 28, Skövde

GöteborgSerietecknaren Malin Biller går igenom bildberättandets grunder och tips och knep på hur man ritar en bra serie. Huvudsaken är inte att det man ritat är jättesnyggt, utan att man har något att säga.

Rek. Ålder: 15 år och uppåt. Föranmälan till: Tomas Olausson, tfn 0500-498152, tomas.olausson@skovde.se

Fönsterutställning

Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8, Göteborg

Några av utställarna i konstrundan är också med på en fönsterutställning på Bergsjöns bibliotek. Utställningen vetter utåt mot gatan och kan ses dygnet runt hela veckan 25-31 oktober.

Performance: Linda Spåman

kl 18 – 19 Frölunda kulturhus, Valthornsgatan 13, Västra Frölunda

Linda Spåman utforskar interpersonella relationer och magiska sammanträffanden i en performance. Passa på att se utställningen Not Just Lines som hon deltar i och som finns att se i gågatan på kulturhuset.

 

Samtal med serietecknaren Henri Gylander

Vi bjuder in Henri Gylander för ett samtal om utmaningar med att rita serier för barn vs. politiska serier. Under samtalets gång kommer vi också att prata om hur serietecknar-yrket utvecklats under de senaste åren.


Henri Gylander (f. 1979) är serietecknare, illustratör och lärare. Han jobbar för tidningar som KP och LasseMajas Detektivbyrå och har gett ut ett antal böcker. Tidigare har han även tecknat politisk satir till bl a Dagens ETC och Galago. I höst är han bokaktuell som illustratör till barnboken 
Karlsson Kråkslott av Anna Hansson. Hans bilder kan beskrivas som uttrycksfulla, detaljrika och lekfulla.

 
Samtalet kommer att modereras av Cecilia Pettersson, representant för Svenska Tecknare väst samt Lidia Blomgren, representant från Göteborgs Bildverkstad. 
 
Vad: Öppet samtal med serietecknaren Henri Gylander
När: Fredag den 29 oktober kl 10:00
Hur: Via det digitala verktyget Zoom, länk till samtalet: https://us06web.zoom.us/j/87916424308?pwd=UFlyVERFRWlFSHZnZDhvOC9GZm9GUT09
Förberedelser: Tillgång till dator och internetuppkoppling. Förbered dig genom att ladda ner Zooms app på telefonen eller datorn.
Anmälan: Ingen föranmälan krävs.
Kostnad: Kostnadsfritt (sker med stöd av Västra Götalandsregionen)
Arrangeras av: Göteborgs Bildverkstad i samarbete med Svenska Tecknare väst och Seriefest i Väst.