Generic filters
Exact matches only

Thord Lindblom – omslagsmästare i idrott & äventyr

Unika serietidningsomslag av Thord Lindblom
finns nu i Svenskt Seriearkivs samlingar.

Hur var det nu, hade jag inte original med »Blixt Gordon« av Thord Lindblom undanstoppade någonstans? Janne Lundströms kommentar vid köksbordet i Stockholm gjorde mig mer än nyfiken. Vi hade suttit en stund och spånat kring tecknarnamn som Svenskt Seriearkiv ville få fram mer information om, och ett av dessa var just Thord Lindblom. Janne försvann in i arbetsrummet, för att i nästa stund återkomma med en kartong i famnen. Och mycket riktigt, i denna fanns inte bara två originalomslag till serietidningen Blixt Gordon, utan även två omslag till X9. Och alla fyra omslagen var opublicerade! På omslagsoriginalen med Blixt Gordon var det antecknat att de var avsedda för Blixt Gordon 1970:1 och 1970:2, men de kom aldrig till användning då tidningen upphörde året före, 1969.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom till Blixt Gordon 1970:2.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom till Blixt Gordon 1970:2.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom till Blixt Gordon 1970:1.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom till Blixt Gordon 1970:1.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom avsett för X9 1970: 6, men som kom att ersättas av ett omslag med Fantomen.

Omslagsoriginal av Thord Lindblom avsett för X9 1970: 6, men som kom att ersättas av ett omslag med Fantomen.

De opublicerade omslagen till X9 har en annorlunda och intressant bakgrundshistoria. 1969–1975 var Janne Lundström redaktör för Agent X9, som från starten 1969 fram till 1971:5 hette enbart X9. Tidningens huvudserie var från början »Agent X9« av Bob Lewis, men som extra draghjälp för tidningen publicerades även en serietidningsversion av »Fantomen« tecknad av Bill Lignante. Åtminstone ett av de opublicerade omslagen, som var avsett för X9 1970:6, ersattes av ett omslag med Fantomen, som man hoppades på skulle locka fler läsare. När man på detta sätt vid två olika tillfällen publicerade omslag med Fantomen ökade upplagan betydligt, men det visade sig att lika mycket som numret av X9 med Fantomen på omslaget ökade i upplaga, lika mycket minskade Fantomen-tidningens försäljning! Så några fler omslag med Fantomen blev det inte och de opublicerade omslagen blev liggande, för att nu över fyrtio år senare för första gången publiceras här i Bild & Bubbla! Janne Lundström har därtill skänkt omslagen till Svenskt Seriearkiv, vilket vi är mycket tacksamma för!

Thord Lindblom vid ritbordet. Fotografi publicerat i X9 1969:5.

Thord Lindblom vid ritbordet. Fotografi publicerat i X9 1969:5.

Vem var då Thord Lindblom som tecknade de opublicerade omslagen? Thord Lindblom föddes 1920 i Göteborg. Efter folkskolan hemma i Lysekil gick han en kurs på Slöjdföreningen i Göteborg i grafisk teckning, och för hopsparade pengar tog han korrespondenskurser i teckning och i karikatyrteckning. Efter jobb som dekoratörselev på ett varuhus och som emballagetecknare på AB Plåtmanufaktur, kom han efter en period som frilanstecknare i kontakt med Edwin Ahlqvist (1898–1984), som då höll på att starta den numera klassiska idrottstidningen Rekord-magasinet (1942–1969). Thord Lindblom blev tidningens huvudtecknare. Han tecknade serier som »Knockoutkungen« och »Fotbollsfightern«, illustrerade berättelserna om Per Stigman, gjorde vinjetter och illustrationer till andra berättelser i tidningen och – inte minst – tecknade ett oändligt antal omslag. Han slutade på Rekord-magasinet 1956 då han tyckte att den hade blivit för utslätad och amerikaniserad. Efter illustrationsuppdrag för olika vecko­tidningar som Lektyr och Svensk Damtidning började han så i slutet av sextiotalet att teckna mängder med omslag till serietidningar som Buster, Pilot, Agent X9, Buffalo Bill, Helgonet med flera tidningar, vilket han fortsatte med fram till pensioneringen 1984. Han gick bort 1989.

Thord Lindblom är en av många serieskapare som Svenskt Seriearkiv vill dokumentera och lyfta fram. Har du information eller material om honom, om hans far John Lindblom (som även han tecknade serier under signaturen »Mauritz«) eller annat serierelaterat material, kontakta gärna Svenskt Seriearkiv!

För den som vill läsa mer om serietidningen X9/Agent X9 rekommenderas artikeln »AGENT X9: En serietidnings uppgång och fall« av Jan Ström, publicerad i Bild & Bubbla 1982:1.