Generic filters
Exact matches only

Serieklassikern »Jocke«

»Jocke« är en av de många svenska seriepärlor som Svenskt Seriearkiv vill dokumentera och lyfta fram – en serie som på olika sätt förflyttade sig utanför seriesidan och in i läsarens verklighet.

Stockholmssonen »Petter« Lindroth (1878–1933) började som illustratör och karikatyrtecknare kring sekelskiftet 1900, främst i skämttidningen Söndags-Nisse. 1921 skapade han serien »Jocke« för veckotidningen Allt för Alla. Serien hade texten under rutorna, vilket är mycket vanligt för svenska serier från den här tiden. »Jocke« tecknades av Lindroth fram till hans död 1933. Jocke var, åtminstone utseendemässigt, modellerad efter Lindroths egen son. Nicke, Jockes antagonist i serien, bär drag av Lindroths vän Nils Ringström, som även han tecknade serier till Allt för Alla. 1923 fick Jocke och Nicke sällskap i serien av Majken. Grundberättelsen i serien var därmed etablerad och känns väl igen: Jocke och Nicke kämpar mot varandra om Majkens uppmärksamhet, men oftast lyckas en av dem, ibland båda två, göra bort sig. Variationsrikedomen i hur Jocke och Nicke försöker uppvakta Majken är närmast oändlig, vad sägs om Nickes försök i Allt för Alla 1928:51 att koka gummi (på hans mammas galoscher) för att imponera på Majken!

Nickes misslyckade limkok i Allt för Alla 1928:51.

Nickes misslyckade limkok i Allt för Alla 1928:51.

För en nutida läsare öppnar »Jocke« en dörr till ett småborgerligt 1920- och 1930-tal. Serien var för sin tid en av de riktigt stora seriesuccéerna, som även kom att ta steget ut från seriesidan och dyka upp i andra medier. En del i framgången var att den tilltalade en bred publik, ung som gammal. I Svenskt Seriearkivs samlingar finns ett nothäfte med Jocke-valsen från 1930, men redan 1925 spelades valsen in på skivmärket Skandinaviska Odeon. Även Jockes seriekollega Knutte Knopp i Allt för Alla förärades ett eget musikstycke – en foxtrot.

jocke2

Allt för Alla 1926:7

Som framgår av notisen här bredvid från Allt för Alla 1926:7 dök Jocke och de andra även upp på revyscenen i Stockholm och följde med John Lianders Teater ut på turné på landsbygden. Även på andra sätt överskred »Jocke« gränsen mellan seriens värld och läsarens verklighet. I ett avsnitt av serien hälsar Jocke, till Nickes förtret, på dåvarande kungen Gustav V, som i eget högt majestät dyker upp i serien. Och i ett annat avsnitt sitter Jocke och läser beundrarbrev som har inkommit till redaktionen för Allt för Alla!

»Jocke« är en av många serier från tidigt 1900-tal som Svenskt Seriearkiv vill dokumentera och lyfta fram. Har du information eller material om »Jocke«, kontakta gärna Svenskt Seriearkiv!

För den som blir nyfiken på Petter Lindroth och serien »Jocke« rekommenderas seriemonografin »Jocke-Nicke-Majken« av Sture Hegerfors, PAN/Nordstedts 1969. •

Artikeln är hämtad ur Bild & Bubbla nr 190 (2012:1)