Generic filters
Exact matches only

Rune Andréasson

Svenskt Seriearkiv växer så det knakar. Nu senast har en stor samling av Rune Andréassons efterlämnade material deponerats på arkivet

Rune Andréasson (1925–1999) är utan tvekan en av Sveriges främsta och mest inflytelserika serieskapare, inte minst genom serien »Bamse«. Arvet efter Rune Andréasson förvaltas av sönerna Dan och Ola Andréasson i Bamse Förlaget AB, som nu har valt att deponera tio hyllmeter med arkivmaterial i Svenskt Seriearkivs vård. Materialet omfattar allt ifrån barnteckningar av Rune Andréasson från 1930-talet till serieoriginal från 1990-talet och det mesta däremellan, och ger en unik inblick i hans karriär från debuten som serietecknare 1944 med »Äventyr bland djuren« i Allers Familj-Journal till det stora folkliga genombrottet med »Bamse – världens starkaste björn« och åren därefter. I materialet går det att följa hur Rune utvecklades som serietecknare och berättare och hur karaktärer och grundberättelser återkommer och på olika sätt används i hans serier. Bevarad korrespondens vittnar om flitiga förlagskontakter och ger en spännande och detaljrik bild av hur olika serier och publikationer arbetades fram. Antalet serier som Rune skapade är imponerande!
rune1
Barnteckningarna i Runes efterlämnade skolböcker är tydligt inspirerade av Disneys filmer och serier. Det berättas att Rune som liten blev så tagen av att se »Tre små grisar« på bio att han drabbades av feber! I mitten av 1940-talet kontaktade han Walt Disney Productions i hopp om att kunna sälja in eget seriematerial och att själv kanske få möjlighet att jobba för Disney. Så blev inte fallet, även om en del av Runes serier kom att publiceras utomlands, exempelvis i Putz und Patz (1954), som var en tysk utgåva av barnserietidningen Tuff och Tuss (1953–1958). I Tuff och Tuss gick Runes serie »Teddys äventyr« om björnen Teddy och hans vänner, som tillsammans med andra seriebjörnar av Rune kom att ligga till grund för »Bamse«. Bamse debuterade som svartvit animerad TV-film 1966 och som veckoserie i Allers Familj-Journal samma år. Arbetsbördan måste ha varit mycket stor under de här åren, för förutom »Bamse« tecknade han även »Lille Rikard och hans katt« och »Pellefant«, men ganska snart skaffade Rune en hjälptecknare till »Pellefant« i Åsa-Nisse-tecknaren Gösta Gummesson. (Hur deras samarbete såg ut går att följa på nära håll i material som Gösta Gummesson själv har skänkt till Svenskt Seriearkiv.) Med serietidningen Bamse (1973), det fortsatta arbetet med de tecknade kortfilmerna och den växande merchandisingverksamheten med pussel, kramdjur med mera, kom Rune därefter nästan helt att ägna sig åt Bamse och hans vänner.

Dagsstripp »Teddys äventyr« 1952 med Teddy, Lasse Skutt, Skalman och Jumbo.

Dagsstripp »Teddys äventyr« 1952 med Teddy, Lasse Skutt, Skalman och Jumbo.

Artikeln är hämtad ur Bild & Bubbla nr 191 (2012:2)