Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från september 2021

Scenprogram med gäster

Scenprogram med gäster

kl 11 – 17 Sänds online på Seriefest i Västs Facebook-sida och YouTube-kanal. 

Facebook:https://www.facebook.com/seriefestivast

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCW_9FbqT4ve5mm-4dT_O70Q

Dagens intervjuare/konferencier
Robert Wibeck är aktiv på YouTube som Yggdrasil, där han recenserar seriealbum. Med sin charmiga göteborgska kommer han att intervjua våra gäster under den här dagen.  Allting är online och live, så passa på att vara med i chatten och ställ dina frågor till våra gäster. 

Steffi Hermes: The little trashmaid.
Sedan 2019 har The Little Trashmaid charmat världen med sina ansträngningar för att skapa en fin värld under vattenytan som blir alltmer fylld av skräp. Webbserien publiceras på bl.a. Instagram, Webtoons, Tapas och har cirka 350 backare på Patreon. Det är en serie utan pratbubblor så vem som helst kan läsa den. Seriens skapare, Steffi Hermes gästar Seriefest i Väst genom en förinspelad intervju kombinerad med liveteckning av serien. 

Olle Forsslöf: Peow Studio
Peow studio har alltid gått sin egen väg, och 2021 var de framme vid vägs ände. Vi pratar med en av grundarna, Olle Forsslöf, som ska berätta om deras arbete för att nå ut internationellt och hur de lyckats med Kickstarterkampanjer, blivit nominerade till bl.a. Eisner-pris men ändå lägger ned. Och är det verkligen slutet för Peow?

Mats Källblad
Du känner igen hans serier från bl.a. Galago, Uti Vår Hage, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, 91:an, Seriemagasinet och Svenska Serier.⁠ Han har precis kommit ut med fjärde boken i serien om Vimmelgrind, som han kommer att berätta om i en intervju som sker på plats i Göteborg. 

Daniel Thollin
Efter sin förra seriebok om självupplevd mobbing har Daniel Thollin denna gång skapat en hjärtskärande berättelse om den 11-åriga Folke som älskar serier, superhjältar och Bruce Springsteen. Han besöker Seriefest i Väst för att prata om sin nya bok Hjältedåd. 

Tyto Alba och Kathrine Bacher
Intervju med manusförfattaren Katrin Bacher och illustratören Tyto Alba i Barcelona om arbetet med serieromanen Tant Wussi. Författarna intervjuas av den svenska förläggaren Ellinor Broman(Palabra förlag)  Intervjun sker på spanska med svensk text. 

Bim Eriksson
En värld där man inte tillåts vara sjuk eller olycklig målas upp i den här boken som växte fram ur ett personligt mörker under fyra års tid. Hösten 2021 är Bim Eriksson aktuell med den tecknade dystopin Baby Blue på Galago förlag. Vi pratar om boken och om lycka, vad är det ens?

Prisutdelning: Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling
Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling med hela 12 vinnare presenteras! I prispotten finns vinster från Clip studio Paint, Moderskeppet och Seriefrämjandet att välja mellan. 

 

Nomineringar till Urhunden 2020 under Stockholms bokhelg

Årets nomineringar till serieutmärkelsen Urhunden, för föregående års bästa svenska och översatta serieböcker, presenteras av Seriefrämjandet.

Nomineringen äger rum på Kulturhusets tak under Stockholms bokhelg. Efter nomineringarna hålls ett samtal med serietecknare Agnes Jakobsson som är i färd med att sätta upp en hittills ospelad teaterpjäs av Lars Norén – i formen av ett seriealbum!

Läs mer här.

Serietecknare på besök

Adrien Folly-Notsron från Togo är på besök i Malmö i en månad för att medverka i Seriefrämjandets residensprogram. Vi kommer prata om att skapa serier i Togo och hur det har varit att teckna serier i Sverige.

Arr: Seriefrämjandet

Risolab och serieforskning på Malmö universitet

Comics Research Lab är ett initiativ som samlar och synliggör serieforskningen som bedrivs på Malmö universitet. Till verksamheten har nyligen en A2-Risograf införskaffats, vilket möjliggör produktion av konstnärliga och experimentella trycksaker i stort format. Gunnar Krantz, universitetslektor på K3, berättar mer.

Arr: Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), Malmö universitet

Serien om Lou!

Serien om Lou! av den franske författaren och illustratören Julien Neel har blivit en av de mest lästa och populäraste tecknade älskade serien inte bara i Frankrike utan även i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa och lärt känna Lou, hennes mamma och en rad andra karaktärer som likt Lou och blir äldre och utvecklas genom böckerna. I Sverige har böckerna fått en ovanligt stor publik och framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten samt under flera år gick som animerad TV-serie på Bolibompa. Med den sista delen Lou! 8 – På väg mot nya äventyr är serien avslutad. 

Kvällsröj med Lindengren, Wanloo och seriekaraoke

Kvällsröjet som avslutar Göteborg seriefestival 2019:
# JOAKIM LINDENGREN och JOHAN WANLOO samtalar
# SERIEKARAOKE med Henri Gylander
# DJ och BAR

Lördag 2 november på Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg.
Dörrar kl 19.00.
Lindengren och Wanloo samtalar kl 20.00.
Seriekaraoke kl 21.30.
Förköp 150 kr / I dörren 180 kr

BILJETTER: https://billetto.se/e/lindengren-och-wanloo-och-seriekaraoke-biljetter-378778

JOAKIM LINDENGREN
Etablerade sig som serieskapare i mitten av 1980-talet i serietidningar som Elixir, Pox och Galago. Tidigt gjorde han sig känd för att använda sig av många kiss-, bajs- och sexskämt.
Sedan albumdebuten 1986 har han gett ut mer än tjugo seriealbum (inklusive samlingsvolymen Jag Joakim) och har även illustrerat ett antal barnböcker.
Tillsammans med David Nessle och Martin Kristenson har Lindengren grundat förlaget Skadeglatt Leende. Förlaget gav 1999–2011 ut serietidningen Kapten Stofil om ett superhjälte-alter ego, en bakåtsträvande förkämpe för rättvisa, hårpomada och portvinsgelé. Joakim Lindengren var även en av initiativtagarna till Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet.
Lindengren utkom 2017 med en seriebok olik allt han gjort tidigare. United States of Banana, efter den puertoricanska författaren Giannina Braschis bok med samma titel, är en politisk, poetisk och humoristisk allegori över Latinamerikas och dess emigranters roll i USA, i dag och i framtiden.

JOHAN WANLOO
Under 1980-talet började Johan Wanloo synas i egna eller andra seriefanzine, och 1987 vann han en serietävling utlyst av Göteborgs-Posten. Samma år började hans serie Torsten publiceras i tidningen Svenska Hemdator Hacking fram till 1994.
Johan Wanloo har sedan mitten av 1990-talet synts i tidningar och album med ett antal olika humorserier och personligt tecknade äventyrsserier. Han har under åren skapat en stor mängd humorserier, där populärkulturparodier finns med i en eller annan form.
Bland annat har han tecknat Kapten Klara och serieversionen av Doktor Mugg, och han har medverkat i Kapten Stofil samt ett stort antal andra serietidningar.
Johan Wanloo belönades 2006 med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.
Hösten 2019 kommer boken Enklare fysiska övningar som samlar Johan Wanloos bästa skämtteckningar men också innehåller texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medelåldern.⁠

SERIEKARAOKE med Henri Gylander
Även kallat ”liveteckning till musik”. Hugade tecknare anmäler sig och tecknar i några minuter till var sin låt.
Henri Gylander, som leder seriekaraoken, är sverigefinsk serieskapare, bosatt i Göteborg. Han är även verksam som författare, illustratör och redaktör.

Liveteckning med Simon Stålenhag

Simon Stålenhag är konstnär känd för sina science fiction-målningar och retrofuturistiska landskap. Hans bilder har format grunden för flera böcker och rollspel såsom Ur Varselklotet och Flodskörden. Simon livetecknar och berättar om hur han skapar en bild och vad han inspireras av.

Arr: Fria ligan

Svensk manga på export

Intervju med Natalia Batista, vars manga Sword Princess Amaltea nyligen utkommit i USA, Tyskland, Italien och Tjeckien och nu crowdfundas som samlingsbok på svenska. Natalia i samtal med My Bergström

Arr: Nosebleed studios

Statarna – och deras (inte fullt så) underbara äventyr

Humoristen Kalle Lind och illustratören Jimmy Wallin berättar om den historiska serien Statarna, aktuell som nytt seriealbum. Statarna är en ovanlig svensk humorserie som vilt blandar dåtid och nutid, fakta med myt – exakt som det behagar upphovsmännen.

Arr: Egmont

Serieauktion

I Egmonts arkiv gömmer sig en skatt av olästa serietidningar, original och löpsedlar. Ett antal rariteter från 1960- och 1970-talet har handplockats därifrån till den här auktionen på Seriescenen. Intäkterna går till välgörenhet.

Arr: Egmont

Matilda Ruta & Rasmus Malm – Flocken

Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Tillsammans med journalisten Rasmus Malm är hon aktuell med serieromanen Flocken, en läskig och spännande bok om att bli tonåring och hitta sin roll.

Arr: Rabén & Sjögren

Fantomen Kids – Fantomen för den nya generationen

Fantomens barn, Kit och Heloise, har fått en helt egen serie där de är hjältarna. Serien riktar sig till yngre läsare. Lyssna till ett samtal med kreatörerna om arbetet med de nya äventyren!

Arr: Egmont