Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från september 2019

Serietecknare på besök

Adrien Folly-Notsron från Togo är på besök i Malmö i en månad för att medverka i Seriefrämjandets residensprogram. Vi kommer prata om att skapa serier i Togo och hur det har varit att teckna serier i Sverige.

Arr: Seriefrämjandet

Risolab och serieforskning på Malmö universitet

Comics Research Lab är ett initiativ som samlar och synliggör serieforskningen som bedrivs på Malmö universitet. Till verksamheten har nyligen en A2-Risograf införskaffats, vilket möjliggör produktion av konstnärliga och experimentella trycksaker i stort format. Gunnar Krantz, universitetslektor på K3, berättar mer.

Arr: Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), Malmö universitet

Serien om Lou!

Serien om Lou! av den franske författaren och illustratören Julien Neel har blivit en av de mest lästa och populäraste tecknade älskade serien inte bara i Frankrike utan även i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa och lärt känna Lou, hennes mamma och en rad andra karaktärer som likt Lou och blir äldre och utvecklas genom böckerna. I Sverige har böckerna fått en ovanligt stor publik och framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten samt under flera år gick som animerad TV-serie på Bolibompa. Med den sista delen Lou! 8 – På väg mot nya äventyr är serien avslutad. 

Kvällsröj med Lindengren, Wanloo och seriekaraoke

Kvällsröjet som avslutar Göteborg seriefestival 2019:
# JOAKIM LINDENGREN och JOHAN WANLOO samtalar
# SERIEKARAOKE med Henri Gylander
# DJ och BAR

Lördag 2 november på Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg.
Dörrar kl 19.00.
Lindengren och Wanloo samtalar kl 20.00.
Seriekaraoke kl 21.30.
Förköp 150 kr / I dörren 180 kr

BILJETTER: https://billetto.se/e/lindengren-och-wanloo-och-seriekaraoke-biljetter-378778

JOAKIM LINDENGREN
Etablerade sig som serieskapare i mitten av 1980-talet i serietidningar som Elixir, Pox och Galago. Tidigt gjorde han sig känd för att använda sig av många kiss-, bajs- och sexskämt.
Sedan albumdebuten 1986 har han gett ut mer än tjugo seriealbum (inklusive samlingsvolymen Jag Joakim) och har även illustrerat ett antal barnböcker.
Tillsammans med David Nessle och Martin Kristenson har Lindengren grundat förlaget Skadeglatt Leende. Förlaget gav 1999–2011 ut serietidningen Kapten Stofil om ett superhjälte-alter ego, en bakåtsträvande förkämpe för rättvisa, hårpomada och portvinsgelé. Joakim Lindengren var även en av initiativtagarna till Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet.
Lindengren utkom 2017 med en seriebok olik allt han gjort tidigare. United States of Banana, efter den puertoricanska författaren Giannina Braschis bok med samma titel, är en politisk, poetisk och humoristisk allegori över Latinamerikas och dess emigranters roll i USA, i dag och i framtiden.

JOHAN WANLOO
Under 1980-talet började Johan Wanloo synas i egna eller andra seriefanzine, och 1987 vann han en serietävling utlyst av Göteborgs-Posten. Samma år började hans serie Torsten publiceras i tidningen Svenska Hemdator Hacking fram till 1994.
Johan Wanloo har sedan mitten av 1990-talet synts i tidningar och album med ett antal olika humorserier och personligt tecknade äventyrsserier. Han har under åren skapat en stor mängd humorserier, där populärkulturparodier finns med i en eller annan form.
Bland annat har han tecknat Kapten Klara och serieversionen av Doktor Mugg, och han har medverkat i Kapten Stofil samt ett stort antal andra serietidningar.
Johan Wanloo belönades 2006 med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.
Hösten 2019 kommer boken Enklare fysiska övningar som samlar Johan Wanloos bästa skämtteckningar men också innehåller texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medelåldern.⁠

SERIEKARAOKE med Henri Gylander
Även kallat ”liveteckning till musik”. Hugade tecknare anmäler sig och tecknar i några minuter till var sin låt.
Henri Gylander, som leder seriekaraoken, är sverigefinsk serieskapare, bosatt i Göteborg. Han är även verksam som författare, illustratör och redaktör.

Liveteckning med Simon Stålenhag

Simon Stålenhag är konstnär känd för sina science fiction-målningar och retrofuturistiska landskap. Hans bilder har format grunden för flera böcker och rollspel såsom Ur Varselklotet och Flodskörden. Simon livetecknar och berättar om hur han skapar en bild och vad han inspireras av.

Arr: Fria ligan

Svensk manga på export

Intervju med Natalia Batista, vars manga Sword Princess Amaltea nyligen utkommit i USA, Tyskland, Italien och Tjeckien och nu crowdfundas som samlingsbok på svenska. Natalia i samtal med My Bergström

Arr: Nosebleed studios

Statarna – och deras (inte fullt så) underbara äventyr

Humoristen Kalle Lind och illustratören Jimmy Wallin berättar om den historiska serien Statarna, aktuell som nytt seriealbum. Statarna är en ovanlig svensk humorserie som vilt blandar dåtid och nutid, fakta med myt – exakt som det behagar upphovsmännen.

Arr: Egmont

Serieauktion

I Egmonts arkiv gömmer sig en skatt av olästa serietidningar, original och löpsedlar. Ett antal rariteter från 1960- och 1970-talet har handplockats därifrån till den här auktionen på Seriescenen. Intäkterna går till välgörenhet.

Arr: Egmont

Matilda Ruta & Rasmus Malm – Flocken

Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Tillsammans med journalisten Rasmus Malm är hon aktuell med serieromanen Flocken, en läskig och spännande bok om att bli tonåring och hitta sin roll.

Arr: Rabén & Sjögren

Fantomen Kids – Fantomen för den nya generationen

Fantomens barn, Kit och Heloise, har fått en helt egen serie där de är hjältarna. Serien riktar sig till yngre läsare. Lyssna till ett samtal med kreatörerna om arbetet med de nya äventyren!

Arr: Egmont

Sofia Falkenhem – Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Sofia Falkenhem är illustratör och serietecknare med bland andra böckerna om Kalle Skavank och Dilsa på meritlistan. I höst är hon, tillsammans med Mats Strandberg, aktuell med en alldeles sann julsaga om vänskap, hemlängtan och om att lära sig skilja sagor från sanning.

Arr: Rabén & Sjögren

70-talets skräckserievåg och förlagskrig

1970-talet var årtiondet då serietidningsutgivningen kulminerade i Sverige med kampen mellan Williams Förlag och Semic och en skräckserievåg rullade in över. Detta färgstarka årtionde skildras i boken ”Svensk Seriehistoria – tredje boken från Svenskt Seriearkiv” huvudtema: 70-talet – en ny guldålder. Boken presenteras av seriehistorikern Thomas Storn.

Arr: Svenskt seriearkiv