Generic filters
Exact matches only

Nyheter från oktober 2023

Fanzinekulturen i Sverige

Kulturhuset Kåken, Kålltorpsgatan 2, Stora Salen.

Söndag 29/10 kl 14–15

Anna Nordenstam leder ett samtal med serietecknarna Henri Gylander och Yvette Gustafsson, om deras egen utgivning av fanzine och hur fanzinekulturen har utvecklats och påverkat svenska serier.

 

 

Programpunkten sponsras av Sensus

Sensus skapar mötesplatser för kultur och bildning runt om i hela Sverige tillsammans med medlemsorganisationer, samverkansparter och deltagare. Mer om Sensus här: https://www.sensus.se/om-sensus/

 

Tillgänglighet på Kulturhuset Kåken

Parkering

  • Parkering med platser för bilar med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns utanför entrén till nedre plan.
  • Parkeringen är avgiftsbelagd.

Kulturhusets tre plan

  • På nedre plan finns entré, kafé (som är stängt för tillfället), tillgänglighetsanpassad toalett och hiss.
  • På mellanplan finns entré, Stora Salen, Lilla Salen, utställningsyta, bibliotek, tillgänglighetsanpassad toalett och hiss.
  • På övre plan finns delar av biblioteket. Hit finns trappor från biblioteket och hiss från entréerna.

Entréer med dörröppnare

  • Entré till nedre plan från parkeringen har dörröppnare.
  • Entré med ramp till mellanplan har dörröppnare.
  • Vägen till entré med ramp på mellanplan är kullerstensbelagd.

Tillgänglighetsanpassade toaletter

  • Nedre plan – till höger efter hissen.
  • Mellanplan – inne på biblioteket.

Ledstråk

  • Nedre plan – ledstråk finns från entrén till hissen och den tillgänglighetsanpassade toaletten
  • Mellanplan – ledstråk finns från entrén till hissen och till biblioteket

Hörhjälpmedel

  • Stora Salen är utrustad med hörslinga.

Scenprogram och marknad på Frilagret: FREDAG

Kulturnatta arrangeras av Göteborgs stad i samarbete med det fria kulturlivet

Det blir fullt ös på Frilagret denna kväll, som vi lagt på kvällen för att de ska passa bra ihop med Kulturnatta i Göteborg! Kom tillbaka under lördagen, för då händer ännu mer skoj.

FRILAGRET

Heurlins plats 1, Göteborg 

Fredag 27/10 kl 17–23 och Lördag 28/10 kl 11–18 

SERIEMARKNAD 

Enskilda kreatörer såväl som förlag är med på den fantastiska seriemarknaden med serier i olika genrer och stilar.   

Medverkande utställare

 

CBK
Tusen Serier
Wormgod
Ronak Rabiee & Olof Hjalmar
Ordbilder Media
Infidel Comics
Svenska Superserier
Mikael Lopez/Peow
Ebba Edenström
Anders Worm
Kirsti Kuusela
Jenny Berggrund
Oscar Westberg
Allan Lennerstad
Stefan Johansson
KulturUngdom
samt förstås Seriefrämjandet och serietidningen Portal

Läs mer om utställarna här

SCENPROGRAM 

17.10–17.20  Scenprogrammets konferencier Eddie Wheeler hälsar oss alla välkomna och presenterar dagens gäster på scen.

Eddie Wheeler

 

17.20–18.00 Portal: Seriefrämjandets tidning för nya serier
Redaktören Adrian Malmgren presenterar Portal, planerna, framtiden och visionerna! Är du kanske med i nästa nummer?

18.20–18.50 Seriefrämjandet – 55 år senare
Den ideella föreningen och organisationen som lyfter den svenska seriescenen presenteras av ordförande Stef Gaines. Lite historia och hur vi vill att framtiden för föreningen ska se ut. 

19.10–19.40 Don’t kill your darlings!
Konstnären, universitetsläraren och serietecknaren Fredric Gunve presenterar början till sitt manifest Don´t kill your darlings. Detta innehåller tio punkter om att undervisa genom alternativa serier och hur seriekonst kan skapa framtider och förändra världen. 

 20.00-20.40 Från Skräck till True Crime.
Henrik Jonsson, som tidigare tecknat PAX-bokserien, DC Comics och Fantomen, berättar om vad som inspirerar. Varför tecknar han så mycket mer skräck än superhjältar nu för tiden? Henrik berättar om nya faktabokserien ”True Crime”, hur läskig verkligenheten kan vara och  det pågående arbetet med serieromanen ”Hell Hotel”. 

Joakim Lindengren

21.00-21.30 UglyGöteborg Noir
Joakim Lindengren är skaparen bakom serien om privatdetektiven Ugly Mareowl, som nu är tillbaka i den femte boken Granfinger. 

21.50-22.30 Henri Gylander
Möt årets affischtecknare Henri Gylander, som bland annat illustrerar serietidningen LasseMajas detektivbyrå. Just nu arbetar han på en grafisk roman om punkens och alternativseriers historia på 80-talet. 

22.30-22.40
Vår konferencier Eddie Wheeler tackar för dagens scenprogram. 

 

Tillgänglighet på Frilagret

Lokalen har ramp, breda dörrar, stor toalett och hörselhjälp, både för publik och för scen. Mer information på Frilagrets hemsida: https://www.frilagret.se/om-oss/tillganglighet/


Programpunkterna arrangeras i samarbete med Sensus och KulturUngdom,

Sensus skapar mötesplatser för kultur och bildning runt om i hela Sverige tillsammans med medlemsorganisationer, samverkansparter och deltagare. Mer om Sensus här: https://www.sensus.se/om-sensus/

KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Mer om KulturUngdom här: https://kulturungdom.se/om-oss/om-kulturungdom

 

Kulturnatt Stockholm: Seriernas natt!

Kulturnatt Stockholm är natten då Stockholms Kulturliv öppnar sina dörrar med fri entré för besökare, närmare bestämt lördagen den 22 april! Och vad passar bra om inte tecknade serier?

När och var?

Alla verksamheter har öppet minst klockan 18.00 till 24.00 under Kulturnatten, som är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv. Just i år har en samarbetssatsning gjorts av flera serieaktörer: Besök Science Fiction Bokhandelns fullspäckade program i Gamla stan, eller kanske passa på att avnjuta någon av kvällens andra event på Art & Office (även det i Gamla stan), Serieteket (vid Sergels torg) eller varför inte Stockholm Toy Museum (Bergrummet på Skeppsholmen)?

Seriernas natt, lördagen den 22:a april 2023

 

Serieteket

Var? Sergels Torg 3, Kulturhuset Stadsteatern.

Sveriges främsta och första seriebibliotek, Serieteket, centralt beläget vid Sergels torg på Kulturhuset Stadsteatern bjuder till quiz och paneler.

 

Art & Office i Gamla Stan

Var? Stora Nygatan 27, Gamla Stan.

Art & Office håller en utställning med Generation T – Tintinföreningens medlemskort, en intervju med serieskaparen Ola Skogäng och en stadsvandring utefter hans stockholmbaserade serie Theos ockulta kuriositeter.

 

Science Fiction Bokhandeln (Gamla Stan)

Var? Västerlånggatan 48 i Gamla stan.

Seriefrämjandet tillsammans med Science Fiction Bokhandeln i Stockholm som tagit fram ett fullspäckat program för hela kvällen. I de medeltida källarvalven kommer en utställning med Rolf Claessons samlingar och Ulrica Linders vykortsoriginal hållas. På övervåningen hålls workshops med Feefal och Alice Engström, och på scen hålls två intervjupunkter med Bim Eriksson och Rolf Claesson om deras aktuella böcker. Utanför butiken kommer Seriefrämjandets sekreterare Ola Hammarlund att hålla en stadsvandring — obs! Gratis och med begränsat antal platser.
En tipsrunda med Kalle Anka-tema finns på plats i lokalen, framtagen av vår vänförening NAFS(k). Under hela kvällen tas även ett collageverk fram på scen av serieskapare och kvällens sista timme – klockan 23 – hålls en indiefilmvisning arrangerat av Anders Häger Jönsson.

Läs hela programmet för kvällen på Science Fiction Bokhandeln här. Det går även bra att besöka evenemangets facebook.com/events/169103165976208.

 

Stockholm Toy Museum, Skeppsholmens bergrum

Var? Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen.

Efter midnatt: besök Stockholm Toy Museum, som spelar livemusik i valven med leksaker och serier under ljud- och ljusinstallationer!

 

Vill du ha en karta med samtliga serie-event listade, så att du lätt kommer åt dem i mobilen när du vandrar i Stockholm? Den finns här!

Om du är nyfiken på allt som under under Kulturnatt Stockholm, besök gärna webbplatsen för fler spännande kulturtips.

 

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage för Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!
Vilka är Sveriges samtida serieskapare, och vad har de att erbjuda? Efter pandemiåren vill vi underlätta för serietecknare att nå ut till uppdragsgivare och en bredare publik med sin konst. Därför startade vi serieförmedlingen, en digital portfolio som fungerar som länk mellan serieskapare och uppdragsgivare. Men det slutade inte där – vi tog även fram Portfolioutställningen, där olika serieskapare presenterar sig och och sitt konstnärskap!

Arkivetsdag 2022

Välkommen till öppet hus på Malmö stadsarkiv med föredrag,
magasinsvisningar, bokförsäljning och fika. Malmö släktforskarförening
finns på plats hela dagen för att hjälpa till med
 släktforskning och DNA-test. Magasinsvisningarna med
arkivarie Olle Nordquist startar kl 10.30, 12.30 och 13.30. Vill ni se hela programmet tryck på länken eller om ni vill komma till Facebook länken så hittar ni det i detta eventet.

Utdelning av 2021 års Urhunden!

Äntligen dags för årets utdelning av det prestigefyllda Urhundenpriset! 2021 års prisceremoni sker på Stockholm Stadsbibliotek den 18e november. Det ingår i en seriekväll tillsammans med årets seriedebutantbar. Observera! Biblioteket håller kvällsöppet för detta evenemang, du måste vara på plats senast 17:45 för att säkra din plats! Utdelningen streamas även live via Facebook, och visas på Serieteket.

I år delas priser ut för både utgivningsår 2020 och 2021. För utgivning 2021 är elva serieböcker nominerade för första gången någonsin. Fem originalsvenska och sex översättningar, då juryn inte kunde koka ner det till bara fem. Sveriges serieutgivning mår med andra ord bättre än någonsin!

Årets nomineringar hittar ni i videoform här.

 

Scenprogram med gäster

Scenprogram med gäster

kl 11 – 17 Sänds online på Seriefest i Västs Facebook-sida och YouTube-kanal. 

Facebook:https://www.facebook.com/seriefestivast

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCW_9FbqT4ve5mm-4dT_O70Q

Dagens intervjuare/konferencier
Robert Wibeck är aktiv på YouTube som Yggdrasil, där han recenserar seriealbum. Med sin charmiga göteborgska kommer han att intervjua våra gäster under den här dagen.  Allting är online och live, så passa på att vara med i chatten och ställ dina frågor till våra gäster. 

11.00 – 11.10 Introduktion. Vi hälsas välkomna av Robert Wibeck som berättar om vem han är, vad Seriefest i väst är och vad som kommer att hända under dagen.

11.10 – 11.55 Daniel Thollin
Efter sin förra seriebok om självupplevd mobbing har Daniel Thollin denna gång skapat en hjärtskärande berättelse om den 11-åriga Folke som älskar serier, superhjältar och Bruce Springsteen. Han besöker Seriefest i Väst för att prata om sin nya bok Hjältedåd.

12.05 – 12.35 Förinspelad intervju (Tyto Alba och Katrin Bacher).
Tyto Alba och Katrin Bacher
Intervju med manusförfattaren Katrin Bacher och illustratören Tyto Alba i Barcelona om arbetet med serieromanen Tant Wussi. Författarna intervjuas av den svenska förläggaren Ellinor Broman(Palabra förlag) Intervjun sker på spanska med svensk text.

12.35 – 13.20 Olle Forsslöf, Peow studio.
Peow studio har alltid gått sin egen väg, och 2021 var de framme vid vägs ände. Vi pratar med en av grundarna, Olle Forsslöf, som ska berätta om deras arbete för att nå ut internationellt och hur de lyckats med Kickstarterkampanjer, blivit nominerade till bl.a. Eisner-pris men ändå lägger ned. Och är det verkligen slutet för Peow?

13.30 – 14:15 Bim Eriksson
En värld där man inte tillåts vara sjuk eller olycklig målas upp i den här boken som växte fram ur ett personligt mörker under fyra års tid. Hösten 2021 är Bim Eriksson aktuell med den tecknade dystopin Baby Blue på Galago förlag. Vi pratar om boken och om lycka, vad är det ens?

 

14.25 – 14.55 Förinspelad intervju/liveteckning med Steffi Hermes. Steffi Hermes: The little trashmaid.
Sedan 2019 har The Little Trashmaid charmat världen med sina ansträngningar för att skapa en fin värld under vattenytan som blir alltmer fylld av skräp. Webbserien publiceras på bl.a. Instagram, Webtoons, Tapas och har cirka 350 backare på Patreon. Det är en serie utan pratbubblor så vem som helst kan läsa den. Seriens skapare, Steffi Hermes gästar Seriefest i Väst genom en förinspelad intervju kombinerad med liveteckning av serien.

15.05 – 15.50 Mats Källblad: Vimmelgrind 4
Du känner igen hans serier från bl.a. Galago, Uti Vår Hage, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, 91:an, Seriemagasinet och Svenska Serier.⁠ Han har precis kommit ut med fjärde boken i serien om Vimmelgrind, som han kommer att berätta om i en intervju som sker på plats i Göteborg.

16.00 – 16.40 Prisutdelning: Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling
Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling med hela 12 vinnare presenteras! I prispotten finns vinster från Clip studio Paint, Moderskeppet och Seriefrämjandet att välja mellan.
16.50 – 17.00 Dagen avslutas med Robert Wibeck och Yvette Gustafsson

Nomineringar till Urhunden 2020 under Stockholms bokhelg

Årets nomineringar till serieutmärkelsen Urhunden, för föregående års bästa svenska och översatta serieböcker, presenteras av Seriefrämjandet.

Nomineringen äger rum på Kulturhusets tak under Stockholms bokhelg. Efter nomineringarna hålls ett samtal med serietecknare Agnes Jakobsson som är i färd med att sätta upp en hittills ospelad teaterpjäs av Lars Norén – i formen av ett seriealbum!

Läs mer här.

Serietecknare på besök

Adrien Folly-Notsron från Togo är på besök i Malmö i en månad för att medverka i Seriefrämjandets residensprogram. Vi kommer prata om att skapa serier i Togo och hur det har varit att teckna serier i Sverige.

Arr: Seriefrämjandet

Risolab och serieforskning på Malmö universitet

Comics Research Lab är ett initiativ som samlar och synliggör serieforskningen som bedrivs på Malmö universitet. Till verksamheten har nyligen en A2-Risograf införskaffats, vilket möjliggör produktion av konstnärliga och experimentella trycksaker i stort format. Gunnar Krantz, universitetslektor på K3, berättar mer.

Arr: Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), Malmö universitet

Serien om Lou!

Serien om Lou! av den franske författaren och illustratören Julien Neel har blivit en av de mest lästa och populäraste tecknade älskade serien inte bara i Frankrike utan även i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa och lärt känna Lou, hennes mamma och en rad andra karaktärer som likt Lou och blir äldre och utvecklas genom böckerna. I Sverige har böckerna fått en ovanligt stor publik och framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten samt under flera år gick som animerad TV-serie på Bolibompa. Med den sista delen Lou! 8 – På väg mot nya äventyr är serien avslutad.