Pecha Kucha med serietema
ELI’S CORNER
Stigbergstorget 2, Göteborg
Torsdag 26/10 kl 18–20
Sju talare berättar på tema serier. Med 20 bilder och 20 sekunder per bild får du veta mer om olika ämnen på temat konstformen serier, och samtidigt träffa fler serieentusiaster. På Eli’s corner kan du äta mat och sitta kvar länge, så ta med skissblocket och favoritpennan. Kvällens talare presenteras i våra sociala medier, håll utkik!
Kvällens talare
Kommer presenteras här.
Eli’s Corner

Vi på Eli’s värnar om våra lokala aktörer och har till exempel ett stort utbud av öl från våra lokala bryggerier som Stigbergets bryggeri. Meny: https://www.eliscorner.se/services/
Mer
Mer om Pecha Kucha här: https://www.pechakucha.com/
och ett exempel här från en PechaKuchakväll i Miami (på engelska) : https://www.youtube.com/watch?v=0RiYHkrkBjQ Pecha Kucha under Seriefest i Väst används med tillstånd från Business Region Göteborg, i samarbete med Göteborgs bildverkstad och är sponsrat av Sensus.
Sensus skapar mötesplatser för kultur och bildning runt om i hela Sverige tillsammans med medlemsorganisationer, samverkansparter och deltagare. Mer om Sensus här: https://www.sensus.se/om-sensus/
Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. BRG ägs av Göteborgs Stad via koncernbolaget Göteborgs Stadshus AB och ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. https://www.businessregiongoteborg.se/om-oss
Tillgänglighet på Eli’s corner
Eli’s corner har trösklar och kullersten utanför.
AKADEMISK DAG: Skriva och prata om serier
AKADEMISK DAG: Skriva och prata om serier
Torsdag 26 oktober kl 08.30–15
GÖTEBORGS LITTERATURHUS
Heurlins plats
Kostnadsfri fortbildning.
Välkommen till denna heldag där vi fokuserar på hur man kan skriva och prata om serier utan att använda stereotypa uttryck.
Dagen är till för dig som är skribent, journalist, recensent, pedagog, lärare, bibliotekarie eller bara entusiast av serier som vill veta mer och bli bättre på att skriva och prata om konstformen serier.
Vi bjuder på fika, träffas och minglar. Under dagen lyssnar vi på spännande samtal och föreläsningar om serier i Sverige idag och hur det finns ett glapp mellan litteratur och konst där serier har fallit mellan stolarna.
Efter lunch föreläser Emma Rendel, Konstfack om Vad det är som försiggår mellan ruta och ruta och mellan bild och text, som gör att serier börjar leva? Och vad är det en serieberättare gör för att det ska hända? Till sist blir det utlottning av serieböcker! Missa inte den här spännande heldagen på Göteborgs litteraturhus.
Anmäl dig till dagen på festival@serieframjandet, skriv Skriva och prata om serier i ämnesraden, eller använd formuläret:
https://forms.office.com/e/G8XXFDDz7s
Dagens program
Kl 08.30–09 frukostmingel
kl 09–9.30 Serier i Sverige idag med Yvette Gustafsson och Bella Boccard. Hur har synen på svenska serier utvecklats genom åren
och hur ser det ut 2023? Behöver serier ett nytt namn?
kl 09.30–10 Skolprogrammet Seriefest i Väst 2023 med Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad. Under Seriefest i Väst träffar ca 1500 elever professionella tecknare i och ritar serier. Vad har det lett till och vad är målet?

MikuMaria, recensent på Bild&Bubbla
Kl 10–11 Recensionen av serieboken. Var början man och ännu
viktigare: var slutar man? MikuMaria Gustavsson, recensent på Bild&Bubbla, Sveriges äldsta och främsta tidskrift om tecknade
serier berättar om hur hon bygger upp sina recensioner.
kl 11–12 Vad är det för bilder du skriver?!
Samtal om att skriva och prata om serier ur ett litteratur- och konstkritiskt förhållningssätt. Nora Wurtzel, litteraturkritiker och kulturskribent, och Fredric Gunve, lärare på HDK-Valand vid Göteborgs universitet pratar om att skriva intressanta, och kanske till och med intressantare texter kring serier.
kl 13.00–14.15 Berättande i mellanrum
Emma Rendel är serietecknare och illustratör. Hon har också forskat på praktiskt serieberättande med hjälp av finansiering från Vetenskapsrådet. Sedan 2018 jobbar hon som lektor i illustration på Konstfack. Vad är det som försiggår mellan ruta och ruta och mellan bild och text, som gör att serier börjar leva? Och vad är det en serieberättare gör för att det ska hända?
kl 14.15–15 Avslutning och bokbuffé: Seriefrämjandet berättar om hur de främjar serier och lottar ut böcker till dagens deltagare.
Om du vill skicka en inbjudan till någon du känner så finns denna pdf: akademisk dag
Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet, med stöd av Kulturrådet, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Medarrangör är Skövde Allmänna Konstförening, med stöd av Skövde kommun. Dagens akademiska program sponsras av Sensus studieförbund.
Tillgänglighet på Göteborgs litteraturhus:
För att komma in till Göteborgs litteraturhus finns ramp. Trösklar finns, men är låga.
Lokalen är tillgänglig för personer som använder rullstol eller permobil, och det finns en ramp upp till scenen. Två toaletter finns, varav en större inkl. skötbord. Mer om Göteborgs litteraturhus: https://www.goteborgslitteraturhus.se/om/
Kulturnatt Stockholm: Seriernas natt!
Kulturnatt Stockholm är natten då Stockholms Kulturliv öppnar sina dörrar med fri entré för besökare, närmare bestämt lördagen den 22 april! Och vad passar bra om inte tecknade serier?
När och var?
Alla verksamheter har öppet minst klockan 18.00 till 24.00 under Kulturnatten, som är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv. Just i år har en samarbetssatsning gjorts av flera serieaktörer: Besök Science Fiction Bokhandelns fullspäckade program i Gamla stan, eller kanske passa på att avnjuta någon av kvällens andra event på Art & Office (även det i Gamla stan), Serieteket (vid Sergels torg) eller varför inte Stockholm Toy Museum (Bergrummet på Skeppsholmen)?
Serieteket
Var? Sergels Torg 3, Kulturhuset Stadsteatern.
Sveriges främsta och första seriebibliotek, Serieteket, centralt beläget vid Sergels torg på Kulturhuset Stadsteatern bjuder till quiz och paneler.
Art & Office i Gamla Stan
Var? Stora Nygatan 27, Gamla Stan.
Art & Office håller en utställning med Generation T – Tintinföreningens medlemskort, en intervju med serieskaparen Ola Skogäng och en stadsvandring utefter hans stockholmbaserade serie Theos ockulta kuriositeter.
Science Fiction Bokhandeln (Gamla Stan)
Var? Västerlånggatan 48 i Gamla stan.
Seriefrämjandet tillsammans med Science Fiction Bokhandeln i Stockholm som tagit fram ett fullspäckat program för hela kvällen. I de medeltida källarvalven kommer en utställning med Rolf Claessons samlingar och Ulrica Linders vykortsoriginal hållas. På övervåningen hålls workshops med Feefal och Alice Engström, och på scen hålls två intervjupunkter med Bim Eriksson och Rolf Claesson om deras aktuella böcker. Utanför butiken kommer Seriefrämjandets sekreterare Ola Hammarlund att hålla en stadsvandring — obs! Gratis och med begränsat antal platser.
En tipsrunda med Kalle Anka-tema finns på plats i lokalen, framtagen av vår vänförening NAFS(k). Under hela kvällen tas även ett collageverk fram på scen av serieskapare och kvällens sista timme – klockan 23 – hålls en indiefilmvisning arrangerat av Anders Häger Jönsson.
Läs hela programmet för kvällen på Science Fiction Bokhandeln här. Det går även bra att besöka evenemangets facebook.com/events/169103165976208.
Stockholm Toy Museum, Skeppsholmens bergrum
Var? Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen.
Efter midnatt: besök Stockholm Toy Museum, som spelar livemusik i valven med leksaker och serier under ljud- och ljusinstallationer!
Vill du ha en karta med samtliga serie-event listade, så att du lätt kommer åt dem i mobilen när du vandrar i Stockholm? Den finns här!
Om du är nyfiken på allt som under under Kulturnatt Stockholm, besök gärna webbplatsen för fler spännande kulturtips.
Serieskolans julmarknad
”Äntligen är det dags för Serieskolans årliga julmarknad!
Träffa framtidens seriestjärnor, köp exklusiva handgjorda fanzine, prints och annat fint!
Det här är även det enda tillfället att inhandla serieskolans kalender för 2023 – den perfekta julklappen.
ENGLISH:
It’s finally time for Serieskolan’s yearly Christmas markes!
Meet the comic artists of the future and buy exclusive, handmade fanzines, prints and other merch!
This will also be the only opportunity to snag yourself a copy of our collaborative 2023 calendar – the perfect christmas gift.”
Arkivetsdag 2022
Välkommen till öppet hus på Malmö stadsarkiv med föredrag, magasinsvisningar, bokförsäljning och fika. Malmö släktforskarförening finns på plats hela dagen för att hjälpa till med släktforskning och DNA-test. Magasinsvisningarna med arkivarie Olle Nordquist startar kl 10.30, 12.30 och 13.30. Vill ni se hela programmet tryck på länken eller om ni vill komma till Facebook länken så hittar ni det i detta eventet.
Jan Romare – underbarnet som blev ambassadör och serieskapare
Janne Lundström berättar om och visar bilder från Jan Romares verk. Bland de mest kända serierna kan nämnas Pyton, Himlens änglar, Slim Smart och Råttan Robert. Men ni kommer att få lära er om många fler under denna intressanta kväll!
Facebookevenemang finns som vanligt i kolumnen till vänster.
Tecknade liv – Ett samtal om biografiska serier

Lilla mysiga läsdagen
Välkommen till Lilla mysiga läsdagen på Zoom 14 oktober 2021 kl. 13.00 – 15.05. Vi bjuder på inspiration för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek. Lilla mysiga läsdagen kommer att ha fokus på författare, dramatiker och serieskapare som vänder sig till de yngre barnen inom förskola, förskoleklass och år 1–3.
Lilla mysiga läsdagen äger rum på Zoom och arrangeras av Författarcentrum Syd, Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet. Vi kommer också att återkomma med en ny Mysig läsdag i fysisk form till våren 2022.
Deltagandet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 7 oktober. Antalet platser är begränsade, vänta inte! Anmäl dig via länken här.
För frågor kontakta: Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd via e-post.
PROGRAM
12.30 – 13.00
Drop-in registrering och teknikuppvärmning
13.00 – 13.25
Om läs- och språkutveckling på förskolan och lågstadiet
Ulf Malmqvist berättar om hur bilderboken och högläsningen kan skapa läsmagi i barnets värld.
13.25 – 13.55
Läsa dramatik – går det?
Om att levandegöra en bok Anette Skåhlberg älskar att skriva och läsa. Hon läser gärna pjäser och filmmanus – dramatik. Men hur kan vi läsa dramatik med barnen? Jösta och Johan är en älskad barnbok som blivit en musikteaterföreställning. Men går det att läsa pjäsen? Självklart. Om det ska Anette berätta mer om.
13.55 – 14.05
Bensträckare
14.05 – 14.35
Tre författare om nya böcker och författarbesök för de yngre
Milena Bergquist – Blomsovarbiet Barbro sover i en blåklocka – på riktigt.
Lisa Fransson – Konsten att tämja mörkret.
Emma Karinsdotter – Med fantasiapoteket i högsta hugg.
14.35 – 15.05
Barn och ungdomsserier
Seriefrämjandet har bjudit in två serietecknare som arbetar mot barn och unga. Henri Gylander och Fabian Göranson berättar om sina projekt och ger inspiration till hur serier kan användas i undervisningen.
PRESENTATIONER AV DE MEDVERKANDE
Ulf Malmqvist är utvecklingspedagog med inriktning på språk och kommunikation samt författare till boken Förskolebiblioteket flyttar in! (BTJ förlag) Där betonar han vikten av att ge barnen tillgång till språk, litteratur och berättelser samt reflekterar kring de möjligheter till språkutveckling som litteraturarbetet på förskolan erbjuder.
Anette Skåhlberg är bl.a. dramatiker, författare och filmare samt lärare och pedagog. Hon har skrivit närmare 30 pjäser och musikaler, 20 filmer varav 2 långfilmer samt över 65 barn- och ungdomsböcker. Hennes stora intressen är människan och framförallt barnen. Anette är barnrättsaktivist och i alla sina konstområden arbetar hon för barnen.
Milena Bergquist debuterade 2005 med serien om Millan. Efter det har hon skrivit flera kapitelböcker, hundböcker och nu senast: Vilda Barbro och andra livsviktiga insekter. Det är hennes första bilderbok som hon gjort tillsammans med illustratören och konstnären Johanna Magoria.
Det allra bästa Lisa Fransson vet är att skriva berättelser för barn, gärna berättelser som navigerar igenom de lite svårare frågorna i livet. Lisas debutbok, Älgpappan, handlar om föräldrar som är för olika för att kunna fortsätta att leva tillsammans och hennes senaste bok, Beckmörkret, behandlar ämnet mörkerrädsla.
Emma Karinsdotter vill väcka nyfikenhet och lust till berättelser. Därför är barnen alltid med och skapar under författarbesöken. För de yngre i ritworkshops utifrån böckerna om Lisbet och Sambakungen, för de äldre i skrivworkshops om dramaturgi och gestaltning utifrån Tusen stjärnors ö. Ibland åker fantasiapoteket med i mer fristående workshops.
Henri Gylander är serietecknare och illustratör. Han har även varit fanzinredaktör för tidskriften Bild & Bubbla. Henri har utkommit med serieböcker och serienoveller, och är aktuell som en av tecknarna till serietidningen om LasseMajas detektivbyrå.
Fabian Göranson är serietecknare, redaktör m.m. Han har bl.a. drivit serieförlaget Kolik och arbetat på Rabén & Sjögren. Fabian har skapat flera serieromaner och är aktuell med en serieversion av Pippi på rymmen samt den nya barnserien Hokus Pokus. Läs mer om Fabian i en artikel i DN.
Samtal i konsten: Serietecknande som feministisk aktivism
Samtal i Konsten: Serietecknande som feministisk aktivism
Anna Nordenstam, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborg Universitet berättar om sitt senaste forskningsprojekt ”Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik”. Samtalet tar avstamp i pågående separatutställning med Freja Erixån i Stenungsunds Konsthall.
Plats: Stenungesalen, Kulturhuset Fregatten
Pris: 80 kr, biljetter hittar du här
Ingrid Vang Nyman – vägröjare för illustratörers rättigheter
Föreläsning av Gunna Grähs i samband med utställningen Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump
Den danska tecknaren Ingrid Vang Nyman representerar det moderna genombrottet inom svensk barnboksbild. Blunda och tänk ”Pippi” så framträder genast hennes banbrytande gestaltning av ett befriande självständigt barn. Ändå är det först på senare år som hon börjat uppmärksammas i sin egen rätt och genialitet. Men Ingrid Vang Nyman var en vägröjare även på andra områden. Hon verkade i en tid när illustratörernas ställning var mycket svag. Royalty och förskott var författarnas privilegium, medan tecknarna fortfarande arvoderades med låga engångssummor, oavsett hur framgångsrik boken kom att bli. Ingrid Vang Nyman fick kämpa ensam i hård motvind i försöken att försvara sina tecknarrättigheter, och hon förföljdes ständigt av omdömet ”omöjlig”.
Gunna Grähs är verksam som illustratör, serietecknare, skribent och föreläsare – men framför allt som bilderboksskapare. Inför arbetet med tecknarnas hyllningsantologi om Ingrid Vang Nyman ”Vår Pippi – Vår Vang” grävde hon djupt i arkiven efter fakta om sina dåtida kollegors yrkesvillkor och med fokus på Ingrid Vang Nyman.
Entré föreläsning: årsbiljett 100 kr eller separat entré till utställningen 100 kr. Lokal: i utställningen (etagen)
Begränsat antal platser. Platsbiljetter går att hämta ut i entrén från den 13 oktober. Vi beaktar rekommendationer kring Covid-19 om att hålla avstånd och kommer erbjuda ett begränsat antal platser. Vid frågor kring detta kontakta gärna museets reception, 031-368 35 00 eller info.konstmuseum@kultur.goteborg.se
Serietidningen Spirou och dess historia
Claes Reimerthi berättar om tidningen Spirou som har haft stor påver kan på de fransk-belgiska seriernas utveckling. Följ med på en resa från starten 1938 fram till i dag.
Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö
Historiska serier
I serier med historiska teman förflyttas läsaren tillbaka i tiden och får uppleva människor och miljöer från flydda dagar. Välkommen till en paneldebatt med serieskaparna Kalle Lind & Jimmy Wallin (Statarnas och deras (inte fullt så) underbara äventyr), Natalia Batista (Adjö Sverige) och Pidde Andersson (Fantomen) som berättar om sitt arbete med att göra research om historiska epoker.
Plats: Gullberg-rummet Malmö Stadsbibliotek, Kung Oscars väg 11, Malmö