Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från januari 2020

Serietidningen Spirou och dess historia

Claes Reimerthi berättar om tidningen Spirou som har haft stor påver kan på de fransk-belgiska seriernas utveckling. Följ med på en resa från starten 1938 fram till i dag.

Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

 

Historiska serier

I serier med historiska teman förflyttas läsaren tillbaka i tiden och får uppleva människor och miljöer från flydda dagar. Välkommen till en paneldebatt med serieskaparna Kalle Lind & Jimmy Wallin (Statarnas och deras (inte fullt så) underbara äventyr), Natalia Batista (Adjö Sverige) och Pidde Andersson (Fantomen) som berättar om sitt arbete med att göra research om historiska epoker.

Plats: Gullberg-rummet Malmö Stadsbibliotek, Kung Oscars väg 11, Malmö

Årsmöte för SeF Skåne och föredrag om årets kulturtidskrift 2019

Gör din röst hörd på årsmötet för Seriefrämjandet Skåne och hör samtidigt Bild & Bubblas chefredaktör Fredrik Strömberg berätta om tidskriftens spännande väg fram till utmärkelsen »Årets kulturtidskrift«.

Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

Serieskolan fyller 20 år

Serieskolan i Malmö är en grogrund för många av dagens svenska serietalanger. Med anledning av skolans 20-årsjubileum bjuds det på Malmö rundvisning av Fredrik Strömberg som var med och startade skolan en gång i tiden.

Plats: Serieskolans lokaler, Friisgatan 15 b, Malmö

70-talet i Seriesverige

Seriefrämjandet bjuder in till en föreläsning utifrån den nya boken Svensk Seriehistoria – tredje boken från Svenskt Seriearkiv.

I tidigare böcker har seriearkivet dokumenterat och utforskat 1950- och 1960-talet. I den senaste boken har vi tagit oss an 1970-talet, årtiondet då serietidningsmarknaden var som allra störst. Följ med på en nostalgisk resa tillbaka i tiden tillsammans med författarna Claes Reimerthi och Thomas Storn.

Claes berättar om Williams Förlags historia från starten med Illustrerade Klassiker på 1950-talet fram till dess glansperiod och plötsliga fall på 1970-talet.

Thomas lyfter fram en kortlivad doldis i den svenska serieförlagsvärlden – Förlags AB Svenska Serier och den samtida skräckserievågen som rullade in över landet.

Föreläsningen hålls på Rum för serier på torsdag 31 oktober kl. 18.00. Välkommen!

Svensk Seriehistoria – tredje boken från Svenskt Seriearkiv.

Svensk Seriehistoria – tredje boken från Svenskt Seriearkiv.

Seriesamtal med Elias Ericsson

Träffa Elias Ericson, illustratör och serietecknare. Han debuterade 2013 med serieboken ”Åror” på Galago förlag och tecknar illustrationer, bilderböcker och serier främst om HBTQ och psykisk ohälsa. Hans kommande serieroman heter ”Diana och Charlie” och beräknas utkomma år 2020. Tidigare under dagen har Elias Workshop på Göteborgs Konstmuseum.

Serieprat/Teckna fantasy: Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson

Serieprat och workshop med duon bakom den episka fantasy-berättelsen Vei 1 och 2. Författaren Sara Bergmark Elfgren (Cirkeln, Norra Latin m.fl) och tecknaren Karl Johnsson (Berättelser från Engelsfors m.fl) berättar om boken och svarar på dina frågor. Karl avslutar med en 2 timmars workshop i att teckna fantasy.

Anmäl dig till [email protected] begränsat antal platser till workshopen.

Föreläsning med Tidningen Starlet- Kristina Öman

Följer du @tidningenstarlet på Instagram? Det borde du! Kom och lyssna på Kristina Öman som är hjärnan bakom kontot. Hon är doktorand i etnologi vid Göteborgs Universitet och forskar på ungdomstidningen Starlet med fokus på normer, kropp och gemenskap.

Statarna – och deras (inte fullt så) underbara äventyr

Humoristen Kalle Lind och illustratören Jimmy Wallin berättar om den historiska serien Statarna, aktuell som nytt seriealbum. Statarna är en ovanlig svensk humorserie som vilt blandar dåtid och nutid, fakta med myt – exakt som det behagar upphovsmännen.
Efteråt signerar de boken om du önskar.

Croissanter och litteratur: Vei – nordisk mytologi i serieformat

Under Göteborg seriefestival får vi finfint frukostbesök av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson som tillsammans har skapat det fornordiska fantasyeposet Vei som de beskriver som ”nordisk mytologi möter Game of Thrones möter The Hunger Games” Duon samtalar med Anna Erlandsson, eventkoordinator på SF-bokhandeln Göteborg, om Vei, fantastik, samarbete och seriemediet.

Varmt välkomna – som vanligt bjuds det på kaffe och croissanter!

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs. Anmäl dig på http://kulturivast.se/litteratur

Arrangörer: Kultur i Väst och SF-Bokhandeln. Ett evenemang från den Litterära Plattformen i samarbete med Göteborg seriefestival.

Så görs Fantomen!

Har du alltid undrat hur Fantomen-serien görs?

Fantomens redaktör och manusförfattare Mikael Sol berättar om hela processen från idé till färdig serie!

Kom förbi och lyssna och ta gärna en fika samtidigt. Och passa även på att köp en Fantomenbok 🙂