Generic filters
Exact matches only

AKADEMISK DAG: Skriva och prata om serier

26 okt 2023 – 26 okt 2023 08.30–15.00
FestivalFöreläsning
Gratis

AKADEMISK DAG: Skriva och prata om serier

AKADEMISK DAG: Skriva och prata om serier 

Torsdag 26 oktober kl 08.30–15 

GÖTEBORGS LITTERATURHUS
Heurlins plats

Kostnadsfri fortbildning.

Välkommen till denna heldag där vi fokuserar på hur man kan skriva och prata om serier utan att använda stereotypa uttryck. 

Dagen är till för dig som är skribent, journalist, recensent, pedagog, lärare, bibliotekarie eller bara entusiast av serier som vill veta mer och bli bättre på att skriva och prata om konstformen serier. 

Vi bjuder på fika, träffas och minglar. Under dagen lyssnar vi på spännande samtal och föreläsningar om serier i Sverige idag och hur det finns ett glapp mellan litteratur och konst där serier har fallit mellan stolarna.

Efter lunch föreläser Emma Rendel, Konstfack om Vad det är som försiggår mellan ruta och ruta och mellan bild och text, som gör att serier börjar leva? Och vad är det en serieberättare gör för att det ska hända? Till sist blir det utlottning av serieböcker! Missa inte den här spännande heldagen på Göteborgs litteraturhus. 

Anmäl dig till dagen på festival@serieframjandet, skriv Skriva och prata om serier i ämnesraden, eller använd formuläret:
https://forms.office.com/e/G8XXFDDz7s

Dagens program

Kl 08.30–09 frukostmingel  

Yvette Gustafsson som är med i Skolprogrammet

kl 09–9.30 Serier i Sverige idag med Yvette Gustafsson och Bella Boccard. Hur har synen på svenska serier utvecklats genom åren
och hur ser det ut 2023? Behöver serier ett nytt namn? 

kl 09.30–10 Skolprogrammet Seriefest i Väst 2023 med Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad. Under Seriefest i Väst träffar ca 1500 elever professionella tecknare i och ritar serier. Vad har det lett till och vad är målet? 

MikuMaria, recensent på Bild&Bubbla

Kl 10–11 Recensionen av serieboken. Var början man och ännu
viktigare: var slutar man? MikuMaria Gustavsson, recensent på Bild&Bubbla, Sveriges äldsta och främsta tidskrift om tecknade
serier berättar om hur hon bygger upp sina recensioner. 

kl 11–12 Vad är det för bilder du skriver?! 
Samtal om att skriva och prata om serier ur ett litteratur- och konstkritiskt förhållningssätt. Nora Wurtzel, litteraturkritiker och kulturskribent, och Fredric Gunve, lärare på HDK-Valand vid Göteborgs universitet pratar om att skriva intressanta, och kanske till och med intressantare texter kring serier. 

kl 13.00–14.15 Berättande i mellanrum
Emma Rendel är serietecknare och illustratör. Hon har också forskat på praktiskt serieberättande med hjälp av finansiering från Vetenskapsrådet. Sedan 2018 jobbar hon som lektor i illustration på Konstfack. Vad är det som försiggår mellan ruta och ruta och mellan bild och text, som gör att serier börjar leva? Och vad är det en serieberättare gör för att det ska hända?  

kl 14.15–15 Avslutning och bokbuffé: Seriefrämjandet berättar om hur de främjar serier och lottar ut böcker till dagens deltagare.

Om du vill skicka en inbjudan till någon du känner så finns denna pdf: akademisk dag


Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet, med stöd av Kulturrådet, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Medarrangör är Skövde Allmänna Konstförening, med stöd av Skövde kommun. Dagens akademiska program sponsras av Sensus studieförbund.

 

Tillgänglighet på Göteborgs litteraturhus:

För att komma in till Göteborgs litteraturhus finns ramp. Trösklar finns, men är låga.

Lokalen är tillgänglig för personer som använder rullstol eller permobil, och det finns en ramp upp till scenen. Två toaletter finns, varav en större inkl. skötbord. Mer om Göteborgs litteraturhus: https://www.goteborgslitteraturhus.se/om/