Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från juni 2021

Seriefest i Väst 2021

För tredje året i rad arrangerar Seriefrämjandet Seriefest i Väst! En hel vecka med aktiviteter för såväl de som gillar att läsa serier som att skapa serier. Festivalen satsar på digitala programpunkter, men fysiska träffar kommer också att arrangeras. Programmet står klart senare i höst, men nu är planeringen i full gång!

Onlinesöndag på Seriefest i Väst

Under söndagen gästas vi online av allt vad seriesverige har att erbjuda på annan ort! Det blir förinspelad intervju med Lisa Scott på Serieförmedlingen, podcast med Ordbilder Media, Livestream med Nosebleed studio, podcast med Hög av serier och så till sist avslutar vi festivalveckan med en sammanfattning av veckan!

Festivaldag på Göteborgs litteraturhus

På Göteborgs litteraturhus i Göteborg har vi en heldags scenprogram! Det är endast 20 platser i lokalen, och därför sänder vi även programmet online på Facebook. Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss!

 

Lördag 24 oktober

Seriefest i Väst: Festivaldag på Göteborgs litteraturhus. 

kl 11 – 17. OBS! Endast 20 sittplatser i lokalen.

Programmet sänds online på Seriefest i Västs facebooksida: facebook.com/seriefestivast Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss! 

 

Innehåll under dagen:

Att göra en seriecirkel. 

Intervju med Uppsala seriecirkel om att göra en studiecirkel av sitt intresse. Vad gör man och hur håller man igång verksamheten? Timmy Zillén berättar om deras arbete. 

Kulturens bildningsförbund. 

Om du blir inspirerad av Uppsala seriecirkel så är Kulturens bildningsförbund de man ska kontakta! De besöker festivalen för att berätta om deras verksamhet och hur du kan göra din egen seriecirkel. 

Palabra förlag: spansk serieutgivning i Sverige

Ellinor Broman berättar om arbetet med Emilio och Glömskan, och även om det stöd från Kreativa Europa som gör att de kommer att kunna översätta och ge ut fler serieböcker från Spanien.

Max Gustafson: Homo Consumericus 

Du känner säkert igen Max Gustafsons satirteckningar från olika tidningar och utställningar m.m.. I höst är han aktuell med boken Homo Consumericus, som handlar om konsumtionssamhället och miljön. Han pratar om boken och sin nyfunna passion i väggmålningar.

Ulrika Linder: Återvinningscentralen 

Ulrikas eget arbete som renhållningstekniker är inspirationen till tecknade anekdoter med faktatexter och massvis med fotografier av udda föremål från Sveriges pryl-kyrkogård i hennes bok som kommer ut i november.

Marie Tillman: En trasig historia

Hennes serie Livscoachen har varit med i Metro, men det här är en annan historia. Med svart och träffsäker humor berättar hon om att växa upp med en gränslös förälder. 

Förinspelad intervju med Edith Hammar: Homo Line 

Homo Line tar oss över Östersjön, från Helsingfors till Stockholm och tillbaka igen. Vilken stad är bättre? Och vad gör hemlängtan med en människa? På Homo Line blundar man inte för alkisarna, gentrifieringen och blow jobs under flygbombningarna på 1940-talet.

Henri Gylander har tillsammans med Andreas Palmaer skrivit en fartfylld serieroman om Armand Duplantis väg från den egenbyggda banan fram till världsrekord i stavhopp. Henri berättar om arbetet med att skriva någon annans självbiografi som seriebok.

 

När programmet på Göteborgs litteraturhus avslutas går vi över till en liveteckningssession med Jonas Darnell, Kim W Andersson och Frida Malmgren. De gör det de gör bäst: ritar och tjôtar, som vi säger i Göteborg. Besök facebook.com/seriefestivast för att hänga med!

 

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips 
– ett program i anslutning till seriefestivalen Seriefest i Väst.
Göteborg seriefestival heter från och med i år Seriefest i Väst! Ett namn som kan användas i hela Västra Götalandsregionen. Den 22 oktober är Förvaltningen för kulturutveckling med och arrangerar.

Livesändning från Göteborgs Litteraturhus!
? Vi återkommer med länk.
Seriefest i Väst äger rum 19-25 oktober

PROGRAM
_______________________________

10.00-10.45
FEMINISTISKA SVENSKA TECKNADE SERIER SOM MEDIUM FÖR POLITISK AKTIVISM OCH KRITIK
Den svenska serieutgivningen karaktäriseras idag av en mångfald av stilar och serieskapare, unika och säregna på sina egna vis, men bland de feministiska serierna finns ändå gemensamma drag. Det kan handla om humoristisk kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet. Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik – tematisk, visuellt och lingvistiskt? Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier
ANNA NORDENSTAM, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och projektledare för detta forskningsprojekt berättar mer.
_______________________________

11.00-11.40
VAR SKALL SERIEN STÅ?

LISA KARLSSON (Biblioteken i Kungsbacka) har skrivit sin uppsats om bibliotekariens förhållande till, och syn på seriemediet, och LIZA PALMGREN (Lundby bibliotek) jobbar med inköp av serier för biblioteken i Göteborg. Nu har de tänkt tillsammans och delar här med sig av sina tankar och idéer om hur biblioteken kan ägna mer uppmärksamhet och arbeta mer aktivt med seriemediet.
______________________________

11.50-12.00
LIVETECKNA MED YVETTE

YVETTE GUSTAFSSON är illustratör, korrekturläsare, serieskapare. Hon figurerar i olika seriesammanhang som arrangör av stafettserier, medverkande i seriebattles som deltagare och konferencier samt håller workshops i serieteckning. Hon gör också instruktionsvideos om hur man ritar allt möjligt.
Kolla in Yvette här: https://www.youtube.com/user/Ajwett/about
___________________________

Lunchpaus
____________________________

13.00-14.00
HUR MÅR SERIEMEDIET NUFÖRTIDEN? Om trender, tendenser och det allmänna tillståndet

OLA HELLSTEN, konstnärlig ledare för Serieteket i Stockholm och KARL JONAS ELTON ENSTRÖM, förlagsredaktör på Kartago förlag samtalar utifrån sina specialområden om trender, tendenser, kvalitet och form, serieskaparnas och förlagens villkor – en bra blandning helt enkelt.

__________________________

ARRANGÖR
Förvaltningen för kulturutveckling och Seriefest Väst

Online-invigning av Seriefest i Väst 2020

Livestream på Facebook där vi presenterar veckans program, utställarna på vår digitala marknad under veckan och lite annat smått och gott. Med oss på samtal har vi Seriefrämjandets ordförande och några andra hemliga gäster. Häng på och ställ frågor i chatten!

Seriefest i Väst 2020

Årets program är anpassat till rådande pandemi och vi följer FHM:s regler. Workshops och scenprogram hålls små och vissa är dessutom online. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, så ses vi online istället! Delta i kommentarsfälten under livesändningarna, vi ska göra det vi kan för att få alla att känna sig delaktiga.

Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet riks med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners: Kulturutveckling VGR, Göteborgs stad, Göteborgs bildverkstad, Illustratörcentrum, Frölunda kulturhus, Göteborgs konstmuseum, Barnens bibliotek och TILLT.

Seriemarknad

Digital seriemarknad

Under hela festivalveckan 19-25 oktober postar vi mer material från serieskapare som gör sina egna serier och ger ut egen konst, fanzine och böcker m.m. Se vad de har att erbjuda på vår Facebooksida: http://facebook.com/seriefestivast
och vår Instagram: http://instagram.com/seriefestivast 

Det kommer att hända mycket, speciellt på vår facebooksida, så håll dig uppdaterad där under hela veckan!

Information om biljetter, anmälan till workshops etc. uppdateras inom kort.

För barn och unga

barnensbibliotek.se

Barnens bibliotek har samlat en massa material för dig som är ca 9-12 år! Där kan man frossa i instruktionsvideos om hur man tecknar serier och seriefigurer, hitta nya serieböcker som också finns att låna på närmsta bibliotek eller köpa i handeln, intervjuer med serietecknare och annat skoj!

PROGRAM

Måndag 19 oktober

Utställning: Hemåt!? – skaraborgska serieskapare
Gågatan, Frölunda kulturhus
19 oktober – 1 november

Du känner förmodligen till Bamse och 91:an. Men hur är det med Kapten Stofil, Siri och Ångestmannen? Dessa och många andra serier skrivs och tecknas av skapare med anknytning till Skaraborg. Vissa är födda där, andra har flyttat dit. Flera har dragit vidare, några har återvänt.

 

Online-invigning av Seriefest i Väst 2020
kl 18 – 19
Livestream på facebook.com/seriefestivast där vi presenterar veckans program och veckans utställare på vår digitala marknad under veckan. Med oss har vi också Seriefrämjandets ordförande och några andra hemliga gäster.

Tisdag 20 oktober

Filmvisning: Arrugas (Emilio och glömskan)

kl 13 – 15, Salong 1, Hagabion.

Palabra förlag har inriktningen spansk och latinamerikansk litteratur. Emilio och glömskan av spanjoren Paco Roca är förlagets första serieroman. Berättelsen om Emilio och hans vänner på ett äldreboende har även blivit en tecknad film, som liksom serieromanen har fått en rad priser. Under festivalen kan du se filmen på vita duken tack vare ett samarbete med Cine en español/Hagabion och Spaniens ambassad. Arrugas, spanskt tal, engelsk text.

Köp biljett för 50 kr på hagabion.se eller Hagabion.

Arrangera internationella serieprojekt

kl 17-18.30, Viktoriasalen, Hagabion. Linnégatan 21

Är du nyfiken på EU-projekt och hur man kan arbeta med serier i internationella projekt? TILLT kommer håller en workshop där du får utveckla en projektidé och får veta mer om hur EU-projekt fungerar och vilka möjligheter det kan innebära för dig. 

Endast 15 platser. Anmäl dig via formulär på TILLT:s hemsida

Onsdag 21 oktober

Föreläsning: ”Ingrid Vang Nyman – vägröjare för illustratörers rättigheter”

Kl. 18 – 19 Göteborgs Konstmuseum

Den danska tecknaren Ingrid Vang Nymans illustrationer blev det moderna genombrottet inom svensk barnboksbild. Hon verkade i en tid då illustratörernas ställning var mycket svag. Ingrid Vang Nyman fick kämpa ensam i hård motvind i försöken att försvara sina tecknarrättigheter och hon förföljdes ständigt av omdömet ”omöjlig”.

Föreläsaren Gunna Grähs är verksam som illustratör, serietecknare, skribent och föreläsare – men framför allt som bilderboksskapare.

OBS! Begränsat antal platser. Mer information om föreläsningen, inträde och biljetter, m.m. finns på goteborgskonstmuseum.se

Torsdag 22 oktober

Kl 10.00 – 14.00 Livesändning på facebook.com/seriefestivast
En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips 

10.00-10.45
Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik
Den svenska serieutgivningen karaktäriseras idag av en mångfald av stilar och serieskapare, unika och säregna på sina egna vis, men bland de feministiska serierna finns ändå gemensamma drag. Det kan handla om humoristisk kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet. Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik – tematisk, visuellt och lingvistiskt? Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier?
Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och projektledare för detta forskningsprojekt berättar mer.

11.00-11.40
Var skall serien stå?
Lisa Karlsson (Biblioteken i Kungsbacka) har skrivit sin uppsats om bibliotekariens förhållande till, och syn på seriemediet, och Liza Palmgren (Lundby bibliotek) jobbar med inköp av serier för biblioteken i Göteborg. Nu har de tänkt tillsammans och delar här med sig av sina tankar och idéer om hur biblioteken kan ägna mer uppmärksamhet och arbeta mer aktivt med seriemediet.

11.50-12.00
Liveteckna med Yvette
Yvette Gustafsson är illustratör, korrekturläsare, serieskapare. Hon figurerar i olika seriesammanhang som arrangör av stafettserier, medverkande i seriebattles som deltagare och konferencier samt håller workshops i serieteckning. Hon gör också instruktionsvideos om hur man ritar allt möjligt. Kolla in Yvette här.

Lunchpaus

13.00-14.00
Hur mår seriemediet nuförtiden? Om trender, tendenser och det allmänna tillståndet
Ola Hellsten, konstnärlig ledare för Serieteket i Stockholm och Karl Jonas Elton Enström, förlagsredaktör på Kartago förlag samtalar utifrån sina specialområden om trender, tendenser, kvalitet och form, serieskaparnas och förlagens villkor – en bra blandning helt enkelt.

Workshop: Teckna digitalt med Karl Johnsson

kl 13 – 16, Göteborgs bildverkstad, Hagabion vån 4. Linnégatan 21

En workshop i programmet Clip Studio Paint och digitalt tecknade med Karl Johnsson som bland annat illustrerat serieböckerna Vei – Bok 1 och Vei – Bok 2 (författare Sara Bergmark Elfgren).

Endast 15 platser, anmälan till info@illustratorcentrum.se 

Förberedelser: Ta med en digital ritplatta med programmet Clip Studio Paint installerat. Mer info och anmälan hittar du här

 

Fredag 23 oktober

Workshop: 8-timmarsserie med Elise Rosberg.

kl 10 – 18. Workshopen sker online via Google Meet. 

Har du velat försöka göra ett serieteckningsprojekt men inte riktigt vetat hur? Kickstarta ditt projekt under åtta timmar på Seriefest i Väst. Alla kan vara med, även om man “inte kan rita”. Det går även bra att ta med en vän och jobba tillsammans. Förbered pennor och papper och allt du kan tänkas behöva för din egen serie!

Anmäl dig senast 21 oktober via formulär: Anmälan till online-workshop med Elise Rosberg Innan workshopen börjar får du en länk via e-post som tar dig till mötet. Ingen programvara behöver installeras. 

Lördag 24 oktober

kl 11 – 17. Festivaldag på Göteborgs litteraturhus, Heurlins plats 1b
OBS! Endast 20 sittplatser i lokalen.
Programmet sänds online på Seriefest i Västs facebooksida: www.facebook.com/seriefestivast Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss! 

Innehåll under dagen:

Att göra en seriecirkel. 

Intervju med Uppsala seriecirkel om att göra en studiecirkel av sitt intresse. Vad gör man och hur håller man igång verksamheten? Timmy Zillén berättar om deras arbete. 

Kulturens bildningsförbund. 

Om du blir inspirerad av Uppsala seriecirkel så är Kulturens bildningsförbund de man ska kontakta! De besöker festivalen för att berätta om deras verksamhet och hur du kan göra din egen seriecirkel. 

Palabra förlag: Spansk serieutgivning

Ellinor Broman från Palabra förlag pratar om utgivningen av den svenska översättningen av det prisbelönta seriealbumet Arrugas: Emilio och Glömskan. Vi får också veta mer om förlaget och dess framtid inom serieutgivning.

Max Gustafson: Homo Consumericus 

Du känner säkert igen Max Gustafsons satirteckningar från olika tidningar och utställningar m.m.. I höst är han aktuell med boken Homo Consumericus, som handlar om konsumtionssamhället och miljön. Han pratar om boken och sin nyfunna passion i väggmålningar.

Ulrika Linder: Återvinningscentralen 

Ulrikas eget arbete som renhållningstekniker är inspirationen till tecknade anekdoter med faktatexter och massvis med fotografier av udda föremål från Sveriges pryl-kyrkogård i hennes bok som kommer ut i november.

Marie Tillman: En trasig historia

Hennes serie Livscoachen har varit med i Metro, men det här är en annan historia. Med svart och träffsäker humor berättar hon om att växa upp med en gränslös förälder. 

Förinspelad intervju med Edith Hammar: Homo Line 

Homo Line tar oss över Östersjön, från Helsingfors till Stockholm och tillbaka igen. Vilken stad är bättre? Och vad gör hemlängtan med en människa? På Homo Line blundar man inte för alkisarna, gentrifieringen och blow jobs under flygbombningarna på 1940-talet.

Henri Gylander har tillsammans med Andreas Palmaer skrivit en fartfylld serieroman om Armand Duplantis väg från den egenbyggda banan fram till världsrekord i stavhopp. Henri berättar om arbetet med att skriva någon annans självbiografi som seriebok.

När programmet på Göteborgs litteraturhus avslutas går vi över till en liveteckningssession med Jonas Darnell, Kim W Andersson och Frida Malmgren. De gör det de gör bäst: ritar och tjôtar, som vi säger i Göteborg. Besök facebook.com/seriefestivast för att hänga med!

Workshop: Huvudet fullt av idéer? Pennorna redo?

kl 14 – 16 Ateljén, Frölunda kulturhus.

Skapa dina egna tecknade serier! Kom snabbt igång med hjälp av finurliga proffstips om hur du berättar med text och bild tillsammans med tecknaren Nicolas Krizan, som även medverkar i utställningen Hemåt!? på Frölunda kulturhus.

Ålder: 10 år och uppåt. Begränsat antal platser. Anmälan till: britta.andersson@kultur.goteborg.se

Söndag 25 oktober

Onlineprogram på facebook.com/seriefestivast

kl 11.30 – 12 Vi skapar serier 2021. Lisa Scott på Seriefrämjandet talar om Serieförmedlingen och arbetet med deras utbudskatalog av serietecknare som kan bokas för jobb inom teckning, illustration och workshops. 

kl 12 – 13 Podcast: Strul och komplikationer – Ordbilders väg till mangautgivning

Historien om hur Ordbilder började ge ut manga, svårigheter på vägen och olika berättelser om Ordbilders mangautgivning i Sverige. Medverkande: Kami B. Anani och My Bergström.

kl 13 – 14 Livestream med Nosebleed studio: ”Framtiden för Manga i Sverige”

Livestreamat samtal där det svenska mangaförlaget Nosebleed Studio pratar om sin nya mangaläsar-app på svenska, sin mangatävling och vad dessa saker kommer göra för framtiden för manga i Sverige.

kl 14 – 15 Podcast: Hög av serier. Den trevliga trion i Stockholm som kan nästan allt om speciellt amerikanska serier gör ett specialavsnitt om Sweet Tooth. 

kl 15 – 16 Avslutning av Seriefest i Väst 2020

Vi tackar också alla förlag och serietecknare som varit med och jobbat för att den här festivalen ska kunna hända. Utan er hade vi inte haft något att ha en festival kring.

Seriefestivaldag på Kvartersscenen 2 lång 2 november

Lördagen den 2/11 kl 10-18 har vi en endagsfestival på Kvartersscenen 2 lång, där SeF står som arrangör. Alla är välkomna, och det är fritt inträde!

En heldag med allt på ett och samma ställe! På Kvarters­ scenen 2lång kan du träffa serietecknare som Johan Wanloo, Øyvind Sagåsen, Per Myrhill och Malin Granroth. Fanzine­ skapare och förlag finns på plats för att sälja och signera sina album. Moderator för dagen är Anna Erlandsson, journalist och multinörd.

Seriefrämjandets framtid
Lördag 2 november, 10.00–10.30, scenen, 2lång.
Stef Gaines talar om sin nya roll som tillförordnad ordförande i Seriefräm­ jandet efter Thomas Karlssons hastiga bortgång sommaren 2019. Vad är hennes visioner och hur ser framtiden för Seriefrämjandet ut?

Kickstartern Seriecafé i Göteborg.
Lördag 2 november, 10.40–11.10, scenen, 2lång.
2016 genomförde Tora Stridh en Kickstarter­kampanj för att starta ett eget café i Göteborg med serietema. Kampanjen fick ihop drygt 100 000 kr från 291 backare, men ännu har vi inte sett ett café. Så vad hände? Och vad kommer att hända? Vi träffar Tora och pratar om kampanjen, idén och framtiden.

TILLT – utveckling för individen, organisationen och konsten
Lördag 2 november, 11.20–11.50, scenen, 2lång.
TILLT har en vision om ett hållbart samhälle där konsten bidrar till mänskligt växande. De kommer att prata om sin verksamhet där de stöttar kulturaktörer att söka EU-medeloch berättar om projekt som de hjälpt aktörer driva framåt.

Mikael Sol – Livet är ett skämt
Lördag 2 november, 12.00–12.30, scenen, 2lång.
Solpaneler har gått i bland annat Elvis, Rocky Magasin och Pondus. Huvudfokus i Solpaneler är att alla är rätt korkade när det kommer till att förstå varandra. Solpaneler – Livet är ett skämt är första samlingsboken. Vi pratar om att rita skämtteckningar varvat med dödsångest.

Radio Gaga – Humor, vardag och kulturkrockar
Lördag 2 november, 12.40–13.30, scenen, 2lång.
Radio Gaga har sedan starten 2001 varit med i serietidningar som Bizarro, Ernie och Pondus. Sedan 2019 är den sin egen serietidning i Norge. Øyvind Sagåsen berättar om sin stora succé och pratar om humor, vardag och kulturkrockar.

Johan Wanloo – Göteborgs spänstigaste serietecknare
Lördag 2 november, 13.30–14.20, scenen, 2lång.
Johan Wanloos senaste bok Enklare fysiska övningar samlar hans bästa skämtteckningar men också texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medel­ åldern. Vi pratar om boken och hans många andra projekt.

Konsten att översätta manga
Lördag 2 november, 14.30–15.00, scenen, 2lång.
Ordbilder förlag intervjuar och samtalar med översättaren My Bergström om manga i Sverige och mangaöversättning.

Bild & Bubbla nummer 220
Lördag 2 november, 15.10–15.50, scenen, 2lång.
Med innehåll som Art Spiegelman, Lars Horneman, Kristin Lidström, Anneli Furmark och Thomas Olsson och Crippa Almqvist. Dessutom artiklar om barnboksförlaget Hegas och mycket mer. Redaktören Fredrik Strömberg berättar om senaste numret av Bild & Bubbla.

Panel: Malin Granroth och Per Myrhill skriver om vården
Lördag 2 november, 16.00–16.45, scenen, 2lång.
I Malins bok En klump i magen får vi följa hennes graviditet som är kantad av oro och stress i en ned­ prioriterad förlossningsvård men också en vardagsskildring av vad en graviditet kan innebära. Pers bok Den sjuka vården handlar om hur illa det kan gå om man om man inte passar in i en fyrkantig vårdform. Vi pratar med dem båda om hur man kan skildra vården som något allmänt, men samtidigt väldigt personligt.

Liveteckning med Serieateljén
Lördag 2 november, 17.10–17.50, scenen, 2lång.
Dagens sista punkt blir fartfylld! Serieateljén ritar ikapp medan publiken hejar på och ger förslag till vad de ska rita. Vad som helst kan hända på pappret!

Avslutning
Lördag 2 november, 17.50–18.00, scenen, 2lång.
Vår moderator Anna Erlandsson och projektledaren för festivalen, Yvette Gustafsson, avslutar festivaldagen på kvartersscenen 2lång.

Gå också på:

Kvällsröj!
Lördag 2 november, 19.00–23.00, 2lång.
Klockan 19.00 öppnar dörrarna till kvällsröjet som avslutar Göteborg seriefestival 2019 med DJ
Klockan 20.00: Joakim Lindengren och Johan Wanloo samtalar
Klockan 21.30: Seriekaraoke med Henri Gylander
Förköp 150 kronor, i dörren 180 kronor.
Biljetter:
https://billetto.se/e/lindengren-och-wanloo-och-seriekaraoke-biljetter-378778

Göteborg seriefestival 2019

Göteborg seriefestival är Seriefrämjandets nya festival för tecknade serier i Göteborg. Festivalen bjuder på utställningar, scenprogram och workshops för barn och vuxna, med särskilt fokus på unga.

Festivalen kommer att ske under höstlovet v44 (28 okt-3 nov) med kringarrangemang under veckan på Stadsbiblioteket, Frölunda kulturhus, Science Fiction-bokhandeln, Ungdomssatsningen Fängelset och Göteborgs bildverkstad.

Under lördagen den 2 nov kl 10-18 har vi en endagsfestival på Kvartersscenen 2 lång, där SeF står som arrangör. Vi gör ett scenprogram med inbjudna gäster, ett begränsat antal säljbord för förlag och fanzinister och för att avrunda dagen blir det en efterfest i samma lokal kl 19-23.

Festivalen arrangeras av Seriefrämjandet och finansieras av stöd från Västra Götalandsregionen samt Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond

Samarbetspartners: Stadsbiblioteket Göteborg, Science fiction-bokhandeln, Kultur i väst, Frölunda kulturhus, Ungdomssatsningen Fängelset, Stärkta bibliotek, Svenska serieakademin, Göteborgs bildverkstad, Partille bibliotek, Illustratörcentrum.

Gäster 2019

Johan Wanloo

Johan Wanloo är en av Sveriges mest produktiva serietecknare som regelbundet publiceras i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och serietidningar som Galago och Herman Hedning. Han är även rock-poddare, barnboksillustratör och krönikör.⁠

Johan Wanloo belönades med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett 2006.⁠

Hösten 2019 kommer boken Enklare fysiska övningar som samlar Johan Wanloos bästa skämtteckningar
men också innehåller texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medelåldern.⁠

Därtill har han tecknat affischen till årets seriefestival och kommer att medverka i flera programpunkter under festivalveckan!

 

Malin Granroth

Malin Granroth

Malin Granroth är serietecknare och illustratör verksam i Malmö. Hon har tidigare gått på Serieskolan i Malmö och är en del av det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget.

Malin hade tidigare bestämt sig för att aldrig skaffa barn men när hon plussar på en graviditetssticka omvärderar hon det beslutet och bestämmer sig för att bli förälder. I boken får vi följa Malins graviditet som är kantad av både oro och stress som hade sin utgångspunkt i en otillgänglig och nedprioriterad förlossningsvård men också en vardagsskildring som visar både det jobbiga och förväntansfulla som en graviditet kan innebära.

Malin kommer att prata om sitt serieprojekt på Kvartersscenen 2 lång den 2 nov tillsammans med Per Myrhill. De kommer att prata om att rita serier om den svenska vårdapparaten.

 

Karl Johnsson och Sara Bergmark Elfgren

Historien om Vei är ett samarbete mellan Sara B. Elfgren och Karl Johnson. Serien började i tidningen Utopi och har sedan dess blivit omåttligt populär med utgivning i flera länder av Vei del 1 och 2. 

Sara B. Elfgren ligger bakom Engelsfors-trilogin, som översatts till 25 språk, hon har skrivit radioteatern ”De dödas röster” och är ständigt aktuell med nya projekt inom böcker, radio, teater och TV-spel. 

Karl Johnson är en av illustratörerna till Berättelser från Engelsfors. Han debuterade 2010 med boken Mara från Ulthar och har illustrerat många äventyrsserier de senaste åren. 

De gästar Göteborg seriefestival på torsdagen med en författarfrukost på Science fiction-bokhandeln samt författarsamtal och workshop på Stadsbiblioteket.

 

Øyvind Sagåsen

Øyvind Sagåsen

Serien om en norsk radiostation, Radio Gaga, där huvudpersonen Tobbe försöker hålla reda på sina fem anställda som ”jobbar” där. Radio Gaga skapades 2001 och har sedan dess varit med i serietidningar som Bizarro, Ernie och Pondus.

Sedan 2019 har serien sin egen serietidning i Norge. Øyvind Sagåsen, aka Flis har gjort många serier dessförinnan, men det här är hans stora succé.

Han besöker Göteborg seriefestival för att prata om Radio Gaga, humor, vardag och kulturkrockar.

Fler gäster som kommer att deltaga under veckan:

Henrik Jonsson, Kristina Öman/@tidningenstarlet, Maria Fröhlich, Joakim Lindengren, Per Myrhill, Mikael Sol, Elias Ericson, Fredrik Strömberg, My Bergström, Stef Gaines, Thomas Storn, Olle Dahllöf, Daniel Lehto, Ellen Macke Alström, Yvette Gustafsson, Lisa Medin, Dotterbolaget, Henri Gylander + Serieateljén och Tusen serier.

Förlag och Fanzinister

Årets förlag och fanzinister som kommer att vara med på festivaldagen på Kvartersscenen 2lång den 2 november:

Seriefrämjandet
Albumförlaget
Ordbilder
Nosebleed studio
Serieateljén
Home made comics
Hedvig Häggman-Sund
Joakim Gunnarsson
Nelly Karlsson
Svenska superserier
Olivia Skoglund
Lucky Queen Studio
Adrian Malmgren
Monika Mikucka
Erik Malm
Mirelle Eriksson
Olov Redmalm
Julia Nascimento
Elias Ericson
Andreas Otterberg
Jenny Berggrund
Allan Lennerstad
Patrik Magnerius
Cajsa Nordlund

Mer info om förlag och fanzinister och vad de kommer att ha med sig till festivalen kommer att postas på vårt Instagram-konto och Facebook-sida

Program

Det här är vårt program för hela veckan! Klicka för att se större, och så kan man ladda ned det som pdf här: PDF-program

Frågor kring festivalen? Skriv till yvette.gustafsson@serieframjandet.se

Julbokmarknad på Victoria

Seriefrämjandet kommer att närvara och sälja böcker och serietidningar på Viktoriateatern.

Örebro Seriefestival 2018

Programpunkter för Örebro Seriefestival 2–3 november 2018.

Fredag 2 nov

17.00 Festivalen invigs på ABF i Örebro län, Fredsgatan 18.
18.00 Vernissage för festivalens utställningar på Kulturhuset, Järnvägsgatan 8. Därefter fritt mingel inför morgondagens seriemässa.

Lördag 3 nov

10.00–16.00 Seriemässa i Foajen på Kulturhuset.

Scenprogram

10.15–11.00 Ilpo Koskela: Lecture on how to draw promte comics (in English).
11.15–12.00 Adrian Malmgren: Serieworkshop.
12.15–13.00 Anneli Furmark samtalar med moderator Patrik Schylström om sin karriär.
13.15–14.00 Fabian Göranson & Mats Jonsson samtalar med Patrik Schylström om seriejournalistik.
14.15–15.00 Peter Bergting samtalar om sin karriär med Patrik Schylström.
15.15–15.50 Ola Skogäng & Daniel Thollin samtalar kring skräck i serier med moderator Thomas Karlsson.