Generic filters
Exact matches only

Nyheter från september 2024

Seriescenen på bokmässan

Vi på Seriefrämjandet arrangerar årligen Seriescenen på Bokmässan i Göteborg, här möts allt från småförlag till rollspel och ger upphov till samtal om både stort och smått!

Program

Programmet går att se i sin helhet på https://bokmassan.se/hem/program/serie-och-fantastikscenen/

 

Torsdag 26 september  

13.00–13.20 

Lär dig hur lusten att berätta blir en perfekt väg till läsning! 

Författaren Sofi Poulsen och illustratören Daniel Brandt har skapat boken Författarskolan Fantasy. De berättar mer om hur boken kan locka unga att vilja berätta: just berättandet kan även bli en ingång till läsning.  

Arrangör: Darkness Publishing 

14.00–14.20 

Prisvinnande queera serier 

Prisma Litteraturpris presenterar de nominerade till Årets serie 2023 för ett samtal om queera serieuttryck i Sverige och Norden tillsammans med Seriefrämjandet. Medverkande: Makz Bjuggfält är lärare och litteraturvetare som driver den queerlitterära plattformen Bögbibblan. 

Arrangör: Seriefrämjandet 

 

14.30–15.20 

Att driva ett litet förlag – är det möjligt?  

Små förläggare drivs av ett passionerat intresse för t ex litteratur, poesi eller tecknade serier men står utanför de stödsystem som de konstnärliga utövarna kan ta del av. Är det ens möjligt att driva ett litet förlag? Adrian Malmgren från Patos, Ellinor Broman från Palabra förlag och Karin Dalborg, vd på Nätverkstan i Göteborg diskuterar. Samtalet leds av Lasse Winkler, Förlagspodden 

Arrangör: Seriefrämjandet 

 

15.30–15.50 

Underground och småskalighet – finns framtiden i det handgjorda? 

Ben Baker, animatör, illustratör och styrelseledamot i Illustratörcentrum samtalar med Miku Maria Gustavsson om att göra saker för hand. Ben Baker är en av initiativtagarna till Illustratörcentrums utställning med handgjorda vykort. Miku Maria Gustavsson är Seriefrämjandets ordförande, konstnär och och fanzine-samlare. 

Arrangör: Seriefrämjandet och Illustratörcentrum 

 

16.00–16.20 

Att visa portfolio – var möter tecknarna uppdragsgivarna nuförtiden? 

Digitala portfolios, webtoons,  appar som Substack – var syns tecknare och hur hittar de publik och uppdragsgivare? Är tiden då illustratörer hittade intressanta uppdrag via Instagram över?  Och är de gamla hederliga bloggarna på väg tillbaka? Marie Tillman från Seriefrämjandet diskuterar med Valeria Hedman från Illustratörcentrum. 

Arrangör: Seriefrämjandet och Illustratörcentrum 

 

16.30–16.50 

Bild & Bubbla presenterar: AI och seriebranschen  

Vad händer när man kan generera bilder på bara några sekunder med AI? Behövs serieskapare längre? Och har AI-maskinerna rätt till det material de bygger sina bilder på? Bild & Bubblas chefredaktör Fredrik Strömberg samtalar med Johan C. Brandstedt, serieskapare och konsult inom digital innovation. 

Arrangör: Bild & Bubbla 

 

17.00–17.20 

Kom och få Seriefest i Västs snygga Sara Granér-affisch!  

Vi delar ut programmet för Seriefest i Väst, en affisch skapad av Sara Granér. Dessutom intervjuar Yvette Gustafsson, förra årets projektledare för Seriefest i väst, årets projektledare Hanna Jedvik om årets höjdpunkter. 

Arrangör: Seriefest i Väst 

 

Fredag 27 september 

11.00–11.20 

Kön av avund 

Det här med penisavund tar vi inte längre på allvar, men hur är det med snippavund? Kan det vara så att mannens förtryck av kvinnan beror på avund för hennes kön? Serietecknaren Sofia Lucas pratar med Roa Salman Malmberg, redaktör för alternativserietidningen MAL magasin, om nya boken Kön av avund, tecknad satirisk populärvetenskap.  

 

11.30–11.50 

Får universum plats i serieform? 

Skaparen bakom Populär astronomin serie Infosfären, Yvette Gustafsson berättar om hur det är att göra en vetenskaplig serie som ska vara rolig men också korrekt. Hur får man plats med allt på bara en sida, när rymden är så stor? I samtal med Katja Lindblom, föreståndare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg och skribent för Populär Astronomi. 

 

12.00–12.20 

Hej, hej vardag! 

Om att teckna vardagen så att alla känner igen. Om pinsamma mammor, kaos-iga fotbollsmatcher, bråkiga syskon och allt där emellan. Louise Edlund Winblad driver det populära kontot hejhejvardag på Instagram. Hon är aktuell med serien Livet enligt Eli 

Arrangör: Studentlitteratur 

 

12.30–12.50  

Att skriva om en magisk verklighet 

Amok 2029 spinner på en nära förestående global verklighet där det mesta kan gå åt pipan. Som i alla magiska berättelser finns det dock hopp i Amok 2029. Än är det inte kört för mänskligheten! 

Medverkande: Richard Beer. 

Arrangör: Hoi Publishing 

 

13.00–13.20 

Tillbaka till underjorden  

Vad tappar vi när kulturen blir finslipad och ren? Skaparna bakom den alternativa serietidskriften MAL magasin; Tina Henriksson, Roa Salman Malmberg och Sofia Lucas samt Sveriges roligaste man Pontus Lundkvist samtalar med förlagsredaktören Anna Bäfverfeldt om vikten med att skämta sjukt och göra mer plats för det vackra, smutsiga och ärliga. 

Arrangör: Tidningen Mal 

 

13.20–13.40 

Saga och verklighet 

r man skriver fantasy – vilka regelverk bygger man upp som författare för den världen? Vad ska man tänka på när man bygger upp den världen? Vilka regler är sådana som ger berättelserna bensin? Ellen Strömberg berättar om arbetet med  ”Ingen början inget slut, samt Malin Klingenberg om ”Slättens systrar”. 

Arrangör: Schildts och Söderströms 

 

14.00–14.20 

Att teckna smärta 

Hör Anna Härmälä (Singelmamman) och Klara Wiksten (Mors dag) i ett samtal om moderskap och att gestalta det svåra och smärtfyllda genom bild och humor, och om serieberättandet som det perfekta mediet för viktiga och känsliga berättelser. 

Författarna intervjuas av Annina Rabe 

Arrangör: Forlaget/Galago 

 

14.30–14.50 

Hur får man en idé att växa till en science-fiction trilogi  

Hur man tar ett frö till en idé hela vägen till en science-fiction trilogi? Det är en lång resa som kräver mycket planering och förberedelser. Förutom en tydlig tanke på vad som ska hända och hur det ska sluta, behöver man även bygga en hel värld. Orest Lastow, aktuell med Ljusporten och Tvåhundra år förgäves berättar. 

Arrangör: Hoi publishing 

 

15.00–15.20 

Hej klimatångest! Vart är vi på väg? 

Måste vi lämna Jorden inom kort och kolonisera en annan planet? Möte tre författare som lyfter 

frågan ur tre olika perspektiv, med hjälp av fakta, magiska världar och humor.  

Medverkande: Sarah Sheppard, Johanna Mo, Mårten Sandén 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

15.30-15.50 

Elias och Agnes Våhlund Handbok för superhjältar 

Elias och Agnes Våhlund livetecknar och berättar om den nya delen i den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar. 

Arrangör: Rabén och Sjögren 

 

16.00–16.20 

Väsen och Monster – Varför är det så spännande? 

Genom historien har människan alltid haft myter om monster och olika väsen, vissa goda och visa skräckinjagande. Idag lever myterna vidare genom böcker och sagor, men också genom rollspel. Johan Egerkrans pratar om varför monster så spännande, vilka är de roligaste monstren, och varför är det så roligt att möta dem i sagans värld? 

Arrangör: Fria Ligan 

 

16.30–16.50 

Snacka sex med serier  

Att prata sex och relationer är inte helt enkelt. Författaren Anna Ahlund och illustratören Irma Van den Poel har tagit fasta på detta i den grafiska romanen Samtycke. En bok om vikten av att reflektera över vad samtycke är och hur en blir säker på att man vill samma sak. 

Arrangör: Studentlitteratur 

 

17.00–17.20 

Serierna och det svenska samhället 1968-1988 

Åren 1968-88 är omvälvande i svensk historia. När epoken inleds är det fortfarande rekordår och Socialdemokraterna har egen majoritet i riksdagen. I antologin Individ och kollektivism: Sverige 1968-1988” som Torbjörn Elensky har varit redaktör för, berättar förläggaren, formgivaren och serievetaren Jens Andersson hur de svenska serierna föndrades under denna tid.  

Arrangör: Timbro 

 

17.30–17.60  

Elvis tillbaka efter tio år! Men annorlunda 

Ett samtal mellan Elvis skapare Tony Cronstam och kulturjournalisten, författaren och forskaren Fredrik Strömberg om återuppståndna Elvis. Succéserien miljontals svenskar stiftade bekanskap med under femton års tid genom dagspress, serietidningar och böcker. Om bland annat varför Elvis  kommer tillbaka och vad som är annorlunda idag.  

Arrangör: Tony Cronstam 

 

Lördag 28 september 

 10.00–10.20 

Övernaturligt lockande  

Skräck, fantasy och magi kan skapa ett oemotståndligt, kittlande sug efter läsning. Vi har samlat fyra bokaktuella författare som öppnar dörrar till nya tankesätt och världar för ungdomar och barn i slukaråldern. Hör Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft. Moderator: Johanna Lundin 

Arrangör: Schildts och Söderströms 

 

10.30–10.50 

r fantasy möter het romantik 

Romantasy har exploderat tack vare TikTok och det har blivit en trend att läsa om heta kärleksberättelser med alver, skiftare och magiska varelser i episka världar. Men hur är det att skriva i denna genre och hur balanserar man romantiken med fantasyn? Medverkande: Linnéa Engman och Hanna Selin. 

Arrangör: Seraf förlag 

 

11.00–11.20 

Fantasy istället för religion? 

Fantasy är en populär genre bland barn och unga. Det magiska och övernaturliga, ofta i kombination 

med det helt vardagliga, fyller ett behov. Ett samtal om fantasins kraft och den andliga dimensioneni barn- och ungdomslitteratur.  

Medverkande: Johanna Mo, E.P. Uggla, Ylva Hällen, Johanna Strömqvist 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

11.30-11.50 

Klassisk fantasy: De Tio Världarna och en lulesamisk fantasynovell  

Stefan Högberg, författare och fantasyfantast samtalar med Elisabeth Berglund om De Tio Världarna och den nyutkomna tredje boken Stjärnekronan. En av novellerna kommer även ut på lulesamiska i en specialutgåva för Bokmässan. 

Arrangör: Possibilia 

 

12.00–12.20 

Liv, död och minne i De dödas stad: KULT-trilogin går i mål! 

Det legendariska rollspelet KULT fascinerar ständigt nya generationer, och nu ror skaparna Gunilla Jonsson och Michael Petersén också sin romantrilogi från samma värld i hamn. 

Redaktören Amanda Setterwall samtalar författarna om processen att skapa litteratur av KULT-mytologin, och om konstens möjligheter att rädda historien från glömskan. Kanske rentav att väcka de döda? 

Arrangör: Fria Ligan 

 

12.30–12.50 

Kalle Landegren – Djingis erövrar planeter 

Kalle Landegren är serietecknare, illustratör, konstnär och författare. Humor är hans signum, oavsett om han tecknar för barn eller vuxna. Som illustratör har han bland annat tecknat Skurkarnas skurk” av humorgruppen IJustWantToBeCool. 2024 kommer hans egen bok ”Djingis erövrar planeter”. 

Arrangör: Rabén och Sjögren 

 

13.00–13.20 

Rymden – med LasseMaja 

I år har LasseMajas detektivbyrå fullt upp men ett rymdmysterium som verkligen lockar Vallebys 

sta detektiver till nya upptäckter!   

Medverkande: Martin Widmark, Helena Willis i samtal med förläggare Ulrika Caperius 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

13.30–13.50 

Möt Kalle Anka-kreatören Kari Korhonen 

Den finske serieskaparen Kari Korhonen har numera tagit över stafettpinnen från Barks och Rosa, och fortsätter leverera förstklassiga serieäventyr om farbror Joakims hemliga ungdom. I ett samtal med Kalle Anka-experten Joakim Gunnarsson berättar Korhonen om sitt arbete med världens rikaste och snålaste anka.  

 

14.00–14.50 

TAI – Tai Silva livetecknar och berättar 

TAI är en brasiliansk konstnär och serieskapare, ursprungligen från Mairi. Hennes serier är inspirerade av kvinnor från Amazonas och den ursprungliga kulturen i den region som hon kommer ifrån. Hon livetecknar och samtalar med Natalie Batista. 

Arrangör: Brasiliens ambassad 

 

15.00–15.20 

Drakar och Demoner Sveriges största rollspel 

Det legendariska svenska rollspelet Drakar och Demoner är tillbaka och där får du resa in en episk fantasy värld befolkad av alver, ankor, vargmän och orcher. Hör författaren och illustratören prata om vikten med rollspel, att gå in i andra världar och varför det är så roligt att få vara någon annan för en kväll. 

 

15.30–15.50 

Serier jorden runt 

Anna Härmäläs serier på Instagram uppmärksammades av världspressen och ledde till att hennes första serieroman Singelmamman utkom samtidigt i USA, England, Sverige och Finland. Yukiko Duke intervjuar Härmälä om processen och mottagandet. 

Arrangör: Förlaget 

 

16.00–16.20 

Tidsresor – är framtiden i fara? 

Katarina Genar skriver gåtfullt, vackert och vemodigt i Dimmornas gränd om tidsresor och magiska ting. Även Johanna Mo använder sig av magisk realism och tidsresor i bokserien Lodurs skugga.  

Medverkande: Katarina Genar, Johanna Mo 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

17.00–17.30  

Adamson-prisutdelningen 

Svenska Serieakademin delar för 59:e året ut ett av världens äldsta seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Mederkande: Sture Hegerfors, Pidde Andersson 

Arrangör: Svenska Serieakademin 

 

Söndagen den 29 september 

 11.00–11.20  

Partiets själ – en serieroman om ett sargat samhälle 

Max Gustafson och Lars Krantz lanserar sin nya bok Partiets själ. En mörk, satirisk historia om ett Sverige där privatiseringar och uteblivna välfärdsatsningar skapat en mardröm av kriminalitet och segregation. 

Arrangör: Lama förlag 

 

11.30-11.50 

Klassisk fantasy: De Tio Världarna och en lulesamisk fantasynovell  

Stefan Högberg, författare och fantasyfantast samtalar med Elisabeth Berglund om De Tio Världarna och den nyutkomna tredje boken Stjärnekronan. En av novellerna kommer även ut på lulesamiska i en specialutgåva för Bokmässan. 

Arrangör: Possibilia 

 

12.00–12.45 

90 år av äventyr med världens mest berömda anka 

Kalle Ankas karriär började 1934 när han dök upp som långnäbbad figur i den tecknade filmen Den kloka hönan. Med hjälp av tre passionerade paneldeltagare, som alla delar en djup passion och ank-knytning till Kalle utforskas vad det är som gör denna anka så speciell. 

Medverkande: Henrik Fexeus, författare, Joakim Gunnarsson, redaktör och Kalle Anka-expert och Åsa Warnqvist, chef på Svenska barnboksinstitutet och Andreas Hansson, journalist 

Arrangör: Egmont Story House 

 

13.00–13.20 

Sagoland, troll och älvor 

Följ med in till Mårten Melins sagoland. Hur hittar han inspirationen till alla fantastiska fantasivärldar och varför är älvan så ledsen? Ann-Charlotte Ekensten utforskar troll och älvor och Christina Ljungqvist skriver skräckberättelser om nordiska mytologi. Vad är det med våra mytiska väsen som fascinerar oss så? 

Arrangör: Studentlitteratur 

13.30–13.50 

Serier för vuxna: Epix och den svenska serierevolutionen 

I det nyutkomna verket Serier för vuxna berättas ett stycke vild och lätt osannolik litteraturhistoria om serieförlaget Epix som kom att föndra den svenska seriekulturen i grunden under 80-talet med tidningar som Epix, Pox och Tung Metall. En berättelse om en grupp unga eldsjälar övertygade om att seriekonsten är ämnad för något större. Medverkande: Robert Aman 

Arrangör: Lystring förlag 

 14.00–14.20 

Skräck som botemedel  

Kan skräck hjälpa barn att handskas med svåra situationer och maktlöshet? I Maria Turtschaninoffs nya kapitelbok Mantikoran förvandlas den nya styvmodern till en mytologisk människoätare och i Tuvalisa Rangströms böcker om Mörkeråsen är en Stranger Things i bokform. Samtalet leds av Yukiko Duke 

Arrangör: Rabén och Sjögren, Förlaget  

 14.30–14.50 

Kan man få bidrag för att spela rollspel eller brädspel tillsammans? 

Är du nyfiken på rollspel eller har du kanske redan en kampanj igång? Hos Sverok kan du och din rollspelsgrupp starta er egen förening – ni kan också få stöd och över 2000kr om året i bidrag för att göra det. 

Arrangör: Sverok 

Serie -och fantastikscenen 2023

Serie- och fantastikscenen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Årets program bjuder på internationella superstjärnor, födelsedagsfiranden för legendariska seriefigurer, samt både personliga och magiska berättelser. Vi kommer gå närmare in på hur man överlever som illustratör, se på liveteckning, och vara med på prisutdelningar och festivaluppdateringar. Dessutom följer Seriescenen upp årets teman; judisk kultur och staden. Se programmet nedan och håll utkik så du inte missar något!
Det fullständiga schemat hittar du här nedan, på Bokmässans hemsida och i Serie -och fanastikscenens facebookevenemang.
PROGRAM
TORSDAG 28 SEPTEMBER
13.00–13.20
Internationellt stjärnbesök – Jeff Kinney
Jeff Kinney, formgivare, spelutvecklare och författaren till Dagbok för alla mina fans pratar om sin skrivprocess och liveritar på scen.
Moderator: Karin Lemon, förläggare. Arrangör: Bonnier Carlsen
13.30–14.20
Hur försörjer man sig på sitt tecknande?
Lisa Engström (förmedlare på Illustratörcentrum), Yvette Gustafsson (projekt­ ledare för Seriefest i väst, serietecknare och workshopledare) och Marie Tillman från Serieförmedlingen pratar med moderatorn Helena Bergendahl, illustratör och fd styrelseledamot för Svenska tecknare. Hur får man ihop sitt yrkesliv? Hur håller man i längden? Och hur kan vi och de olika organisationerna hjälpa varandra?
Arrangör: Illustratörcentrum och Serieförmedlingen
14.30–15.15
Seriestaden Malmö – att arbeta med serier i bostadsområden
Från Malmö kommer Milan Obradovic ́, verksamhetschef på BID Malmö och serietecknaren Jenny Holmlund som har jobbat med Seriestaden Malmö med projekt i stadsdelen Möllevången. Kan serietecknare göra bostadsområden tryggare och bidra till mer delaktighet och hållbarhet? Och är Malmö Sveriges på riktigt Sveriges seriehuvudstad?
Arrangör: BID Malmö
15.30–15.50
Spaniens historia berättad i serieform
Ellinor Broman från Palabra förlag presenterar förlagets utgivning och diskuterar att översätta serier från spanska tillsammans med översättarna Elisabeth Helms och Manni Kössler.
Arrangör: Palabra förlag
16.00–16.20
Möt Tom Gauld – kultserietecknaren som gjort en bilderbok!
Tom Gauld är en prisbelönt serietecknare och illustratör, som givit ut många böcker för vuxna och varje vecka gör serier om litteratur och vetenskap i The Guardian respektive The New Scientist. Nu har han utkommit med sin första bilderbok, Den lilla träroboten och prinsessan vedträ. Hör Tom berätta om boken i ett samtal med förläggare Lotta Lyssarides.
Arrangör: Alfabeta bokförlag
16.30–16.50 Seriefrämjandet presenterar sig
Seriefrämjandets ordförande Stef Gaines och Seriefrämjandets verksamhets­ ledare Marie Tillman berättar om föreningen och vad som är på gång.
Arrangör: Seriefrämjandet
FREDAG 29 SEPTEMBER
12.00–12.20 Drakar och demoner – illustration av rollspel
Johan Egerkrans är en av Sveriges ledande illustratörer och har illustrerat det klassiska rollspelet Drakar och Demoner samt rollspelet Nordiska väsen. Hör Johan berätta om hur det är att illustrera rollspel, ljusskygga väsen och fantastiska monster.
Arrangör: Fria Ligan
12.30–12.50
Eldbarnet – klassisk fantasy och vinnare av Selmapriset 2023
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
13.00–13.20
Från idé till universum: Hur man bygger ett litterärt SF/Fantasy–universum
Orest Lastow har nyligen debuterat med sin SF­roman Vårt liv är inte vårt. Nu berättar han om metodiken han har använt för sitt världsbygge – hur han gått från idé till universum.
Arrangör: Hoi publishing
13.30–13.50
Drakar och Demoner – från rollspel till bok
Det klassiska rollspelet Drakar och demoner fyller 40 år och med anledning av att Fria Ligan ger ut spelet i ny tappning föddes idén om en bok som riktar sig till en yngre målgrupp. Boken utgår från den värld som skapats i rollspelet Drakar och Demoner. E.P Uggla pratar med Fria Ligan om fenomenet Drakar och Demoner, om berättandets betydelse i rollspel och kopplingen till litteratur.
Arrangör: Bonnier Carlsen
14.00–14.20
Att locka till fakta och kunskap med illustrationer
Frida Malmgren bjuder på Alla tiders uppfinnare och vetenskapare, en helillustrerad faktabok om historia baserade på personporträtt och viktiga händelser. Sarah Sheppard skriver och illustrerar fängslande för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Hennes kartbok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet på vår fantastiska planet hos tiotusentals barn, och nu lagom till tioårsjubileet släpps ytterligare åtta nya uppslag. Moderator: Maja Lindqvist, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
14.30–14.50
Ellen Ekman
Den prisbelönta serieskaparen Ellen Ekman i ett samtal om tredje boken om älskade kattokiga Idde. Med humor och värme gestaltar hon avundsjuka och vänskap i Idde och maskeradkalaset. Arrangör: Rabén & Sjögren
15.00–15.20
Vad är en technothriller?
Med Vargblod har Berg tagit ett nytt grepp om thrillergenren. En filmisk värld där rå action varvas med det djupt mänskliga, där kärlek och hat är varandras spegelbilder och där teknologi är vägen till både frälsning och undergång. Författaren Chris Berg i samtal med sin förläggare Jakob Nilsson.
Arrangör: Bokfabriken
15.30–15.50
Skräck och rysligheter för unga – hur mörkt får det bli?
Andreas Palmaer är aktuell med en true crime­bok, mörkt och suggestivt illustrerat av Henrik Jonsson, illustratören bakom PAX­böckerna. Jonna Björnstjerna har kallats för ”förskolebarnens egen Stephen King” med sin serie om Familjen Kanin som trollbinder små barn med häftiga sagomiljöer och rysframkallande skräck. I år firar Familjen Kanin dessutom 10­boksjubileum! Moderator är Karin Lemon, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
16.00–16.45
Att berätta sin familjs historia – hur en dokumentär serieroman kom till
Joanna Rubin Dranger samtalar med Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare, om sin roman Ihågkom oss till liv. Under samtalet diskuteras hur det är att arbeta researchbaserat, hur urvalet går till när materialet är så enormt och hur arbetsprocessen såg ut. För sin roman Ihågkom oss till liv är Rubin Dranger nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Hon är också årets mottagare av Prisa!, Svenska Tecknares nyligen instiftade stipendium.
Arrangör: Albert Bonniers Förlag och Svenska Tecknare
17.00–17.20
Matilda Ruta
Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Hon har nominerats till både Augustpriset (för Åka buss 2016) och Elsa Beskow­plaketten. I Kurragömma skildrar hon maktkampen på förskolan – vem är det egentligen som bestämmer? Om att vara minst men vilja vara störst. Och om när leken går lite för långt och inget blir som man hade tänkt sig.
Arrangör: Rabén & Sjögren
17.30–17.50
Festivalgeneralen presenterar programmet för årets Seriefest i Väst
26–29 oktober blir det Seriefest i Väst för femte året i rad! Det blir workshops, föreläsningar, scenprogram, utställningar och fest runt om i Göteborg och Västra Götaland. Festivalgeneralen Yvette Gustafsson presenterar programmet som har gratis inträde på alla programpunkter och är för alla åldrar.
Arrangör: Seriefest i Väst
18.10–18.30
Messages from Ukraine
Professor Gregg Bucken­Knapp berättar om boken Messages from Ukraine – en serieroman utgiven som ett vetenskapligt verk, tecknad av den estniske tecknaren Joonas Sildre. Boken bygger på de konversationer som Gregg hade med ukrainska fd studenter på institutionen i samband med att kriget bröt ut.
I samband med föreläsningen samlar vi in pengar till IBBYs projekt ”Ett bibliotek i en resväska” för att återuppbygga bibliotek i Ukraina.
Arrangör: Göteborgs universitet
LÖRDAG 30 SEPTEMBER
10.25–10.55
Fattigt skryt!
Cecilia Vårhed i samtal med Rojin Pertow, redaktör på Galago, om sin debutbok Fattigt skryt. Arrangör: Galago
11.00–11.20
Handbok för superhjältar
Elias Våhlund berättar om nya delen i den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar. Arrangör: Bonnier Carlsen
11.30–11.50
Skräck i vardagen
Hur skriver man verklighetstrogen skräck? Författarna Christina Öhman och Frida Gamero Käll berättar om hur de gör för att skapa en rysande stämning i sina berättelser som kommer väldigt nära verkligheten och vår vardag.
Arrangör: Seraf förlag
12.00–12.45
Folktro och fantasy – med Malin Falch och Cha Sandmael
Samtal med de norska seriestjärnskotten Malin Falch och Cha Sandmael, vars serier Norrsken och Drakens öga gör stor succé – inte bara på hemmaplan utan nu även internationellt. Deltagare: Malin Falch och Cha Sandmael, serieskapare. Moderator: Johan Unenge.
Arrangör: Egmont
12.55–13.40
Möt Kalle Anka–tecknaren Daan Jippes
I ett samtal mellan den legendariske Kalle Anka­tecknaren Daan Jippes och Kalle Anka­experten Joakim Gunnarsson blickar vi tillbaka på Jippes långa karriär och hans relation till Kalle Anka. Han berättar om sina erfarenheter som serietecknare, sin tid på Disneystudion och sin kreativa process. Deltagare: Daan Jippes, Kalle Anka­skapare.
Moderator: Joakim Gunnarsson.
Arrangör: Egmont
13.50–14.35
Brasilianska Ilustralu pratar om sitt arbete och livetecknar
Ilustralu är illustratör och berättar de historier hon alltid velat läsa själv, om relationer och det dagliga livet. En av dessa berättelser; Arlindo (Seguinte, 2021), blev bästa serie vid CCXP Awards 2022 och finalist för Jabuti Award 2022. Hon vann också 2022 HQ Mix Brazil Award – det största seriepriset i Brasilien. Ilustralu samtalar om sitt arbete och om Arlindo med Natalia Batista. Arrangör: Brasilianska ambassaden
14.45–15.05
Drakar och Demoner – Sveriges största rollspelDet legendariska rollspelet Drakar och Demoner är tillbaka. Hör teamet bakom spelet diskutera rollspel och deras historia, hur de skapat nya Drakar och Demoner och varför det är så roligt att ge sig ut på äventyr. Arrangör: Fria Ligan
15.15–15.35
Fantasifulla världar – när barnen själva får välja; LasseMajas detektivbyrå och Musse & Helium
Camilla Brinck, aktuell med Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten pratar med Martin Widmark och Helena Willis, aktuella med Dinosauriemysteriet. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
15.45–16.05
Magi, skog och framtidshopp
Ett samtal om fantasy och magi i barn­ och ungdomslitteratur, om parallella världar, uppdrag att rädda världen och hoppet om en framtid som vilar i de unga huvudpersonernas händer. Medverkande: Johanna Mo, med sin nya fantasyserie Lodurs skugga och Maria Hellbom som 2022 tilldelades Barnradions Bokpris för Älgkungen. Äventyret fortsätter nu i uppföljaren Pärlbäraren. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
16.10–16.40
Att försöka vara en god människa
Ulli Lust från Wien talar med sin översättare Sara Eriksson om sin andra serieroman på svenska, När jag försökte vara en god människa – en sidvändare om kärlek och passion.
Arrangör: Lystring förlag
16.45–17.30
Bamsetidningen 50 år
Humoristen och författaren Kalle Lind samtalar med Bamseskaparen Rune Andréassons son Ola och redaktörerna Charlotta Borelius och Joakim Gunnarsson från Bamsetidningen. Arrangör: Egmont
17.40–18.00
Utdelningen av Adamsonstatyetten 2023
Svenska Serieakademin delar för 58:e året ut ett av världens äldsta och mest prestigefyllda seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Dessutom Adamsondiplom till förtjänta arbetare i den svenska seriens örtagård. Konferencier: Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin. Prispresentatör: Pidde Andersson, ledamot av Svenska Serieakademin.
SÖNDAG 1 OKTOBER
11.00–11.20
Om att teckna asroligt och allvarligt
Edith Hammar är en av Finlands främsta serietecknare, aktuell i höst med serieromanen Portal. Hur jobbar Edith med sina bilder? Varifrån kommer inspirationen och hur funkar serieformatet som samhällskommentar? Moderator: Hanna Ylöstalo.
Arrangör: Förlaget
11.30–11.50
Eldbarnet – klassisk fantasy och vinnare av Selmapriset 2023
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
12.00–12.45
91:an fyller 91 – från humor till äventyr
Den hyllade 91:an­tecknaren och författaren Gert Lozell djupdyker i hur 91:an förändrats med tre generationer läsare. Från 1930­talet fram till de längre äventyr som kännetecknar tidningen idag – vad är det hos figuren 91:an som fortsätter att engagera både nya och trogna läsare? Gert Lozell berättar också om de episka 91:an­äventyr i historiska miljöer som han skapade tillsammans med vännen och författaren Claes Reimerthi. Deltagare: Gert Lozell, 91:an­skapare, Jimmy Wallin, 91:an­manusförfattare och Germund von Wowern, redaktör.
Arrangör: Egmont
13.00–13.20
De dödas stad – om skräckens mekanismer
Vi diskuterar skrämmande berättelser, utforskar skräckens mekanismer och frågar oss varför vi aldrig kan lita helt på våra minnen. Författarna av rollspelet KULT är tillbaka med en ny skräckroman från ett sammanfallande Berlin. Medverkande: Gunilla Jonsson och Michael Petersen.
Arrangör: Fria Ligan
13.30–13.50
Mårten Melin och Rummet innanför
Mårten Melin berättar om sin nya novellsamling Rummet innanför. I tio fantastiska berättelser möter vi sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla…
Arrangör: Raben & Sjögren
14.00–14.45
75 år med Sveriges mest lästa serietidning
Under 75 år har generationer av svenskar både roats och bildats av Kalle Anka och hans vänners öden och äventyr i serietidningen Kalle Anka & C:o. Följ med på en tidsresa där ankisterna Stefan och Joakim gör nedslag i Kalle Ankas rika seriehistoria och pratar om varför Kalle Ankas näbb krymper med tecknarnas stigande ålder, vilken som är den bästa respektive sämsta årgången av Kalle Anka & C:o och om det egentligen finns några föräldrar i Ankeborg. Deltagare: Stefan Diös och Joakim Gunnarsson. Moderator: Anna Bergström.
Arrangör: Egmont
15.00–15.20
Hur går det för Urhunden?
Ola Hammarlund berättar om Seriefrämjandets seriepris Urhunden, om dess historia och vad som är planerat för framtiden. Arrangör: Seriefrämjande

SERIESCENEN 2019 – BOKMÄSSAN GÖTEBORG

Seriefrämjandet arrangerar Seriescenen i samarbete med Bok & Bibliotek på Bokmässan i Göteborg! Seriescenen pågår 26–29 september och är placerad mitt i mässans serieområde (monter A02:40). Det blir 4 dagar med 39 spännande programpunkter!
Seriescenen är samlingspunkten för tecknade serier mitt i bokvimlet.

Scenen bjuder på samtal, intervjuer, liveteckning, workshops, presentationer och utdelning Seriefrämjandets Urhundenpris.
På scenen möter vi serietecknare, författare, översättare, elever, lärare, förläggare, redaktörer, bibliotekarier konstnärer och massor med seriefigurer.

Inom samma område finns även Seriefrämjandets bokbord med mässerbjudande, plats för signeringar, fanzinförsäljning och mycket mera.

Varmt välkommen!

Bild av Henri Gylander

Med tåg genom ett Europa på fallrepet

Högerpopulism, vildsvinsjakt, drogkonferenser och grekiska getter. Serietecknaren Fabian Göransons nya bok är en reseskildring genom ett Europa som alltmer präglas av nationalism och kris än fred och framtidstro. Med Galagos chefredaktör Rojin Pertow pratar Fabian om resan och om sin syn på läget i Europa.

Arr: Galago

Humor och konst som motstånd

Här samtalar satirikern Kent Wisti, journalisten och konstnären Jessica Hallbäck och serietecknaren Marie Tillman sina konstnärliga uttrycksformer. Författarna använder sig bl.a. av normkritik, feminism och prestationsbaserad ångest i sina alster. Vilken är humorns roll i dagens samhälle och kan den göra skillnad?

Arr: Galago

Har vi något jävla val?

Serieateljén i Göteborg har under flera år gjort en gemensam antologi på olika teman. I år gjordes en antologi med årets val som utgångspunkt. I samtal med några av medlemmarna som medverkar i antologin tittar vi på hur man kan angripa temat på olika sätt utan att förespråka enskilda politiska partier.

Vem bestämmer över den grafiska romanen?

Författaren Hannele Mikaela Taivassalo (FIN) och bildkonstnären Catherine Anyango  Grünewald (SWE) är båda etablerade inom sina respektive fält. Hur går det till när två konstnärer ska mötas och skapa ett gemensamt verk? Tillsammans talar de om deras senaste verk, den dystopiska serieromanen Scandorama.

Arr: Finska förlaget

Lobbyland

Presentation av Lobbyland, ett nytt seriealbum om lobbyism i EU och vad vi kan göra åt det. Samtal mellan författaren Daria Bogdanska och EU-parlamentariker Max Andersson (MP), som är en av karaktärerna i Lobbyland. Kom och hämta ditt exemplar gratis!

Arr: Gröna/EFA-gruppen i EU-parlamentet

Anspråkslösa förslag

Joakim Pirinens bok är satirisk men allvarligt menade och riktar sig till samhället i allmänhet, staten och individer som känner ansvar i synnerhet. Han går igenom livets samtliga ämnen och ger förslag på förbättringar eller förenklingar på vanligt förekommande problem.

Arr: Kartago

Fjällvandrarens Trollguide

Serieskaparen Anders Skoglind (91:an, Åsa-Nisse) har skapat Fjällvandrarens Trollguide, ett fantasifullt uppslagsverk över gormtroll, parabolgnomer, tarmvredsmurklor, och andra troll och oknytt som du kan stöta på i fjällen. Här berättar han om bokens tillkomst och visar även prov på sin teckningskonst.

Arr: Ades media

Alltid fucka upp

”Alltid fucka upp” handlar om Moa i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar i partihallarna, Göteborg. Moa söker räddning. Men boken handlar också om att skratta åt alltihop, och slutligen att sakta hitta rätt stigar.

Arr: Kartago

Rollspel – I gränslandet mellan ord, bild och äventyr

Tomas Härenstam från Fria Ligan förlag i samtal om rollspel med Gunilla Jonsson & Michael Petersén (Döden är bara början, rollspelen Mutant & KULT) och Anders Fager (För Gudinnan, Samlade Svenska Kulter, rollspelen Ur Varselklotet & Drakar & Demoner).

Arr: Fria ligan