Generic filters
Exact matches only

Serie -och fantastikscenen 2023

28 sep 2023 – 1 okt 2023 13.00–17.00
Bokmässan Göteborg
Gratis

Serie -och fantastikscenen 2023

Serie- och fantastikscenen är Seriefrämjandets mötesplats för allt som rör tecknade serier, fantasy och science fiction på Bokmässan. Årets program bjuder på internationella superstjärnor, födelsedagsfiranden för legendariska seriefigurer, samt både personliga och magiska berättelser. Vi kommer gå närmare in på hur man överlever som illustratör, se på liveteckning, och vara med på prisutdelningar och festivaluppdateringar. Dessutom följer Seriescenen upp årets teman; judisk kultur och staden. Se programmet nedan och håll utkik så du inte missar något!
Det fullständiga schemat hittar du här nedan, på Bokmässans hemsida och i Serie -och fanastikscenens facebookevenemang.
PROGRAM
TORSDAG 28 SEPTEMBER
13.00–13.20
Internationellt stjärnbesök – Jeff Kinney
Jeff Kinney, formgivare, spelutvecklare och författaren till Dagbok för alla mina fans pratar om sin skrivprocess och liveritar på scen.
Moderator: Karin Lemon, förläggare. Arrangör: Bonnier Carlsen
13.30–14.20
Hur försörjer man sig på sitt tecknande?
Lisa Engström (förmedlare på Illustratörcentrum), Yvette Gustafsson (projekt­ ledare för Seriefest i väst, serietecknare och workshopledare) och Marie Tillman från Serieförmedlingen pratar med moderatorn Helena Bergendahl, illustratör och fd styrelseledamot för Svenska tecknare. Hur får man ihop sitt yrkesliv? Hur håller man i längden? Och hur kan vi och de olika organisationerna hjälpa varandra?
Arrangör: Illustratörcentrum och Serieförmedlingen
14.30–15.15
Seriestaden Malmö – att arbeta med serier i bostadsområden
Från Malmö kommer Milan Obradovic ́, verksamhetschef på BID Malmö och serietecknaren Jenny Holmlund som har jobbat med Seriestaden Malmö med projekt i stadsdelen Möllevången. Kan serietecknare göra bostadsområden tryggare och bidra till mer delaktighet och hållbarhet? Och är Malmö Sveriges på riktigt Sveriges seriehuvudstad?
Arrangör: BID Malmö
15.30–15.50
Spaniens historia berättad i serieform
Ellinor Broman från Palabra förlag presenterar förlagets utgivning och diskuterar att översätta serier från spanska tillsammans med översättarna Elisabeth Helms och Manni Kössler.
Arrangör: Palabra förlag
16.00–16.20
Möt Tom Gauld – kultserietecknaren som gjort en bilderbok!
Tom Gauld är en prisbelönt serietecknare och illustratör, som givit ut många böcker för vuxna och varje vecka gör serier om litteratur och vetenskap i The Guardian respektive The New Scientist. Nu har han utkommit med sin första bilderbok, Den lilla träroboten och prinsessan vedträ. Hör Tom berätta om boken i ett samtal med förläggare Lotta Lyssarides.
Arrangör: Alfabeta bokförlag
16.30–16.50 Seriefrämjandet presenterar sig
Seriefrämjandets ordförande Stef Gaines och Seriefrämjandets verksamhets­ ledare Marie Tillman berättar om föreningen och vad som är på gång.
Arrangör: Seriefrämjandet
FREDAG 29 SEPTEMBER
12.00–12.20 Drakar och demoner – illustration av rollspel
Johan Egerkrans är en av Sveriges ledande illustratörer och har illustrerat det klassiska rollspelet Drakar och Demoner samt rollspelet Nordiska väsen. Hör Johan berätta om hur det är att illustrera rollspel, ljusskygga väsen och fantastiska monster.
Arrangör: Fria Ligan
12.30–12.50
Eldbarnet – klassisk fantasy och vinnare av Selmapriset 2023
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
13.00–13.20
Från idé till universum: Hur man bygger ett litterärt SF/Fantasy–universum
Orest Lastow har nyligen debuterat med sin SF­roman Vårt liv är inte vårt. Nu berättar han om metodiken han har använt för sitt världsbygge – hur han gått från idé till universum.
Arrangör: Hoi publishing
13.30–13.50
Drakar och Demoner – från rollspel till bok
Det klassiska rollspelet Drakar och demoner fyller 40 år och med anledning av att Fria Ligan ger ut spelet i ny tappning föddes idén om en bok som riktar sig till en yngre målgrupp. Boken utgår från den värld som skapats i rollspelet Drakar och Demoner. E.P Uggla pratar med Fria Ligan om fenomenet Drakar och Demoner, om berättandets betydelse i rollspel och kopplingen till litteratur.
Arrangör: Bonnier Carlsen
14.00–14.20
Att locka till fakta och kunskap med illustrationer
Frida Malmgren bjuder på Alla tiders uppfinnare och vetenskapare, en helillustrerad faktabok om historia baserade på personporträtt och viktiga händelser. Sarah Sheppard skriver och illustrerar fängslande för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Hennes kartbok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet på vår fantastiska planet hos tiotusentals barn, och nu lagom till tioårsjubileet släpps ytterligare åtta nya uppslag. Moderator: Maja Lindqvist, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
14.30–14.50
Ellen Ekman
Den prisbelönta serieskaparen Ellen Ekman i ett samtal om tredje boken om älskade kattokiga Idde. Med humor och värme gestaltar hon avundsjuka och vänskap i Idde och maskeradkalaset. Arrangör: Rabén & Sjögren
15.00–15.20
Vad är en technothriller?
Med Vargblod har Berg tagit ett nytt grepp om thrillergenren. En filmisk värld där rå action varvas med det djupt mänskliga, där kärlek och hat är varandras spegelbilder och där teknologi är vägen till både frälsning och undergång. Författaren Chris Berg i samtal med sin förläggare Jakob Nilsson.
Arrangör: Bokfabriken
15.30–15.50
Skräck och rysligheter för unga – hur mörkt får det bli?
Andreas Palmaer är aktuell med en true crime­bok, mörkt och suggestivt illustrerat av Henrik Jonsson, illustratören bakom PAX­böckerna. Jonna Björnstjerna har kallats för ”förskolebarnens egen Stephen King” med sin serie om Familjen Kanin som trollbinder små barn med häftiga sagomiljöer och rysframkallande skräck. I år firar Familjen Kanin dessutom 10­boksjubileum! Moderator är Karin Lemon, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
16.00–16.45
Att berätta sin familjs historia – hur en dokumentär serieroman kom till
Joanna Rubin Dranger samtalar med Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare, om sin roman Ihågkom oss till liv. Under samtalet diskuteras hur det är att arbeta researchbaserat, hur urvalet går till när materialet är så enormt och hur arbetsprocessen såg ut. För sin roman Ihågkom oss till liv är Rubin Dranger nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Hon är också årets mottagare av Prisa!, Svenska Tecknares nyligen instiftade stipendium.
Arrangör: Albert Bonniers Förlag och Svenska Tecknare
17.00–17.20
Matilda Ruta
Matilda Ruta är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Hon har nominerats till både Augustpriset (för Åka buss 2016) och Elsa Beskow­plaketten. I Kurragömma skildrar hon maktkampen på förskolan – vem är det egentligen som bestämmer? Om att vara minst men vilja vara störst. Och om när leken går lite för långt och inget blir som man hade tänkt sig.
Arrangör: Rabén & Sjögren
17.30–17.50
Festivalgeneralen presenterar programmet för årets Seriefest i Väst
26–29 oktober blir det Seriefest i Väst för femte året i rad! Det blir workshops, föreläsningar, scenprogram, utställningar och fest runt om i Göteborg och Västra Götaland. Festivalgeneralen Yvette Gustafsson presenterar programmet som har gratis inträde på alla programpunkter och är för alla åldrar.
Arrangör: Seriefest i Väst
18.10–18.30
Messages from Ukraine
Professor Gregg Bucken­Knapp berättar om boken Messages from Ukraine – en serieroman utgiven som ett vetenskapligt verk, tecknad av den estniske tecknaren Joonas Sildre. Boken bygger på de konversationer som Gregg hade med ukrainska fd studenter på institutionen i samband med att kriget bröt ut.
I samband med föreläsningen samlar vi in pengar till IBBYs projekt ”Ett bibliotek i en resväska” för att återuppbygga bibliotek i Ukraina.
Arrangör: Göteborgs universitet
LÖRDAG 30 SEPTEMBER
10.25–10.55
Fattigt skryt!
Cecilia Vårhed i samtal med Rojin Pertow, redaktör på Galago, om sin debutbok Fattigt skryt. Arrangör: Galago
11.00–11.20
Handbok för superhjältar
Elias Våhlund berättar om nya delen i den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar. Arrangör: Bonnier Carlsen
11.30–11.50
Skräck i vardagen
Hur skriver man verklighetstrogen skräck? Författarna Christina Öhman och Frida Gamero Käll berättar om hur de gör för att skapa en rysande stämning i sina berättelser som kommer väldigt nära verkligheten och vår vardag.
Arrangör: Seraf förlag
12.00–12.45
Folktro och fantasy – med Malin Falch och Cha Sandmael
Samtal med de norska seriestjärnskotten Malin Falch och Cha Sandmael, vars serier Norrsken och Drakens öga gör stor succé – inte bara på hemmaplan utan nu även internationellt. Deltagare: Malin Falch och Cha Sandmael, serieskapare. Moderator: Johan Unenge.
Arrangör: Egmont
12.55–13.40
Möt Kalle Anka–tecknaren Daan Jippes
I ett samtal mellan den legendariske Kalle Anka­tecknaren Daan Jippes och Kalle Anka­experten Joakim Gunnarsson blickar vi tillbaka på Jippes långa karriär och hans relation till Kalle Anka. Han berättar om sina erfarenheter som serietecknare, sin tid på Disneystudion och sin kreativa process. Deltagare: Daan Jippes, Kalle Anka­skapare.
Moderator: Joakim Gunnarsson.
Arrangör: Egmont
13.50–14.35
Brasilianska Ilustralu pratar om sitt arbete och livetecknar
Ilustralu är illustratör och berättar de historier hon alltid velat läsa själv, om relationer och det dagliga livet. En av dessa berättelser; Arlindo (Seguinte, 2021), blev bästa serie vid CCXP Awards 2022 och finalist för Jabuti Award 2022. Hon vann också 2022 HQ Mix Brazil Award – det största seriepriset i Brasilien. Ilustralu samtalar om sitt arbete och om Arlindo med Natalia Batista. Arrangör: Brasilianska ambassaden
14.45–15.05
Drakar och Demoner – Sveriges största rollspelDet legendariska rollspelet Drakar och Demoner är tillbaka. Hör teamet bakom spelet diskutera rollspel och deras historia, hur de skapat nya Drakar och Demoner och varför det är så roligt att ge sig ut på äventyr. Arrangör: Fria Ligan
15.15–15.35
Fantasifulla världar – när barnen själva får välja; LasseMajas detektivbyrå och Musse & Helium
Camilla Brinck, aktuell med Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten pratar med Martin Widmark och Helena Willis, aktuella med Dinosauriemysteriet. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
15.45–16.05
Magi, skog och framtidshopp
Ett samtal om fantasy och magi i barn­ och ungdomslitteratur, om parallella världar, uppdrag att rädda världen och hoppet om en framtid som vilar i de unga huvudpersonernas händer. Medverkande: Johanna Mo, med sin nya fantasyserie Lodurs skugga och Maria Hellbom som 2022 tilldelades Barnradions Bokpris för Älgkungen. Äventyret fortsätter nu i uppföljaren Pärlbäraren. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
Arrangör: Bonnier Carlsen
16.10–16.40
Att försöka vara en god människa
Ulli Lust från Wien talar med sin översättare Sara Eriksson om sin andra serieroman på svenska, När jag försökte vara en god människa – en sidvändare om kärlek och passion.
Arrangör: Lystring förlag
16.45–17.30
Bamsetidningen 50 år
Humoristen och författaren Kalle Lind samtalar med Bamseskaparen Rune Andréassons son Ola och redaktörerna Charlotta Borelius och Joakim Gunnarsson från Bamsetidningen. Arrangör: Egmont
17.40–18.00
Utdelningen av Adamsonstatyetten 2023
Svenska Serieakademin delar för 58:e året ut ett av världens äldsta och mest prestigefyllda seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Dessutom Adamsondiplom till förtjänta arbetare i den svenska seriens örtagård. Konferencier: Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin. Prispresentatör: Pidde Andersson, ledamot av Svenska Serieakademin.
SÖNDAG 1 OKTOBER
11.00–11.20
Om att teckna asroligt och allvarligt
Edith Hammar är en av Finlands främsta serietecknare, aktuell i höst med serieromanen Portal. Hur jobbar Edith med sina bilder? Varifrån kommer inspirationen och hur funkar serieformatet som samhällskommentar? Moderator: Hanna Ylöstalo.
Arrangör: Förlaget
11.30–11.50
Eldbarnet – klassisk fantasy och vinnare av Selmapriset 2023
Ann Ljungberg pratar med Elisabeth Berglund om hennes böcker Eldbarnet och uppföljaren Tidens hjärta. Eldbarnet belönades 2023 med Selmapriset, som delas ut av Vulkanmedia till årets bästa egenutgivna bok.
12.00–12.45
91:an fyller 91 – från humor till äventyr
Den hyllade 91:an­tecknaren och författaren Gert Lozell djupdyker i hur 91:an förändrats med tre generationer läsare. Från 1930­talet fram till de längre äventyr som kännetecknar tidningen idag – vad är det hos figuren 91:an som fortsätter att engagera både nya och trogna läsare? Gert Lozell berättar också om de episka 91:an­äventyr i historiska miljöer som han skapade tillsammans med vännen och författaren Claes Reimerthi. Deltagare: Gert Lozell, 91:an­skapare, Jimmy Wallin, 91:an­manusförfattare och Germund von Wowern, redaktör.
Arrangör: Egmont
13.00–13.20
De dödas stad – om skräckens mekanismer
Vi diskuterar skrämmande berättelser, utforskar skräckens mekanismer och frågar oss varför vi aldrig kan lita helt på våra minnen. Författarna av rollspelet KULT är tillbaka med en ny skräckroman från ett sammanfallande Berlin. Medverkande: Gunilla Jonsson och Michael Petersen.
Arrangör: Fria Ligan
13.30–13.50
Mårten Melin och Rummet innanför
Mårten Melin berättar om sin nya novellsamling Rummet innanför. I tio fantastiska berättelser möter vi sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla…
Arrangör: Raben & Sjögren
14.00–14.45
75 år med Sveriges mest lästa serietidning
Under 75 år har generationer av svenskar både roats och bildats av Kalle Anka och hans vänners öden och äventyr i serietidningen Kalle Anka & C:o. Följ med på en tidsresa där ankisterna Stefan och Joakim gör nedslag i Kalle Ankas rika seriehistoria och pratar om varför Kalle Ankas näbb krymper med tecknarnas stigande ålder, vilken som är den bästa respektive sämsta årgången av Kalle Anka & C:o och om det egentligen finns några föräldrar i Ankeborg. Deltagare: Stefan Diös och Joakim Gunnarsson. Moderator: Anna Bergström.
Arrangör: Egmont
15.00–15.20
Hur går det för Urhunden?
Ola Hammarlund berättar om Seriefrämjandets seriepris Urhunden, om dess historia och vad som är planerat för framtiden. Arrangör: Seriefrämjande