Generic filters
Exact matches only

Seriescenen på bokmässan

26 sep 2024 – 29 sep 2024 13.00–14.50
Bokmässan Göteborg
Gratis

Seriescenen på bokmässan

Vi på Seriefrämjandet arrangerar årligen Seriescenen på Bokmässan i Göteborg, här möts allt från småförlag till rollspel och ger upphov till samtal om både stort och smått!

Program

Programmet går att se i sin helhet på https://bokmassan.se/hem/program/serie-och-fantastikscenen/

 

Torsdag 26 september  

13.00–13.20 

Lär dig hur lusten att berätta blir en perfekt väg till läsning! 

Författaren Sofi Poulsen och illustratören Daniel Brandt har skapat boken Författarskolan Fantasy. De berättar mer om hur boken kan locka unga att vilja berätta: just berättandet kan även bli en ingång till läsning.  

Arrangör: Darkness Publishing 

14.00–14.20 

Prisvinnande queera serier 

Prisma Litteraturpris presenterar de nominerade till Årets serie 2023 för ett samtal om queera serieuttryck i Sverige och Norden tillsammans med Seriefrämjandet. Medverkande: Makz Bjuggfält är lärare och litteraturvetare som driver den queerlitterära plattformen Bögbibblan. 

Arrangör: Seriefrämjandet 

 

14.30–15.20 

Att driva ett litet förlag – är det möjligt?  

Små förläggare drivs av ett passionerat intresse för t ex litteratur, poesi eller tecknade serier men står utanför de stödsystem som de konstnärliga utövarna kan ta del av. Är det ens möjligt att driva ett litet förlag? Adrian Malmgren från Patos, Ellinor Broman från Palabra förlag och Karin Dalborg, vd på Nätverkstan i Göteborg diskuterar. Samtalet leds av Lasse Winkler, Förlagspodden 

Arrangör: Seriefrämjandet 

 

15.30–15.50 

Underground och småskalighet – finns framtiden i det handgjorda? 

Ben Baker, animatör, illustratör och styrelseledamot i Illustratörcentrum samtalar med Miku Maria Gustavsson om att göra saker för hand. Ben Baker är en av initiativtagarna till Illustratörcentrums utställning med handgjorda vykort. Miku Maria Gustavsson är Seriefrämjandets ordförande, konstnär och och fanzine-samlare. 

Arrangör: Seriefrämjandet och Illustratörcentrum 

 

16.00–16.20 

Att visa portfolio – var möter tecknarna uppdragsgivarna nuförtiden? 

Digitala portfolios, webtoons,  appar som Substack – var syns tecknare och hur hittar de publik och uppdragsgivare? Är tiden då illustratörer hittade intressanta uppdrag via Instagram över?  Och är de gamla hederliga bloggarna på väg tillbaka? Marie Tillman från Seriefrämjandet diskuterar med Valeria Hedman från Illustratörcentrum. 

Arrangör: Seriefrämjandet och Illustratörcentrum 

 

16.30–16.50 

Bild & Bubbla presenterar: AI och seriebranschen  

Vad händer när man kan generera bilder på bara några sekunder med AI? Behövs serieskapare längre? Och har AI-maskinerna rätt till det material de bygger sina bilder på? Bild & Bubblas chefredaktör Fredrik Strömberg samtalar med Johan C. Brandstedt, serieskapare och konsult inom digital innovation. 

Arrangör: Bild & Bubbla 

 

17.00–17.20 

Kom och få Seriefest i Västs snygga Sara Granér-affisch!  

Vi delar ut programmet för Seriefest i Väst, en affisch skapad av Sara Granér. Dessutom intervjuar Yvette Gustafsson, förra årets projektledare för Seriefest i väst, årets projektledare Hanna Jedvik om årets höjdpunkter. 

Arrangör: Seriefest i Väst 

 

Fredag 27 september 

11.00–11.20 

Kön av avund 

Det här med penisavund tar vi inte längre på allvar, men hur är det med snippavund? Kan det vara så att mannens förtryck av kvinnan beror på avund för hennes kön? Serietecknaren Sofia Lucas pratar med Roa Salman Malmberg, redaktör för alternativserietidningen MAL magasin, om nya boken Kön av avund, tecknad satirisk populärvetenskap.  

 

11.30–11.50 

Får universum plats i serieform? 

Skaparen bakom Populär astronomin serie Infosfären, Yvette Gustafsson berättar om hur det är att göra en vetenskaplig serie som ska vara rolig men också korrekt. Hur får man plats med allt på bara en sida, när rymden är så stor? I samtal med Katja Lindblom, föreståndare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg och skribent för Populär Astronomi. 

 

12.00–12.20 

Hej, hej vardag! 

Om att teckna vardagen så att alla känner igen. Om pinsamma mammor, kaos-iga fotbollsmatcher, bråkiga syskon och allt där emellan. Louise Edlund Winblad driver det populära kontot hejhejvardag på Instagram. Hon är aktuell med serien Livet enligt Eli 

Arrangör: Studentlitteratur 

 

12.30–12.50  

Att skriva om en magisk verklighet 

Amok 2029 spinner på en nära förestående global verklighet där det mesta kan gå åt pipan. Som i alla magiska berättelser finns det dock hopp i Amok 2029. Än är det inte kört för mänskligheten! 

Medverkande: Richard Beer. 

Arrangör: Hoi Publishing 

 

13.00–13.20 

Tillbaka till underjorden  

Vad tappar vi när kulturen blir finslipad och ren? Skaparna bakom den alternativa serietidskriften MAL magasin; Tina Henriksson, Roa Salman Malmberg och Sofia Lucas samt Sveriges roligaste man Pontus Lundkvist samtalar med förlagsredaktören Anna Bäfverfeldt om vikten med att skämta sjukt och göra mer plats för det vackra, smutsiga och ärliga. 

Arrangör: Tidningen Mal 

 

13.20–13.40 

Saga och verklighet 

r man skriver fantasy – vilka regelverk bygger man upp som författare för den världen? Vad ska man tänka på när man bygger upp den världen? Vilka regler är sådana som ger berättelserna bensin? Ellen Strömberg berättar om arbetet med  ”Ingen början inget slut, samt Malin Klingenberg om ”Slättens systrar”. 

Arrangör: Schildts och Söderströms 

 

14.00–14.20 

Att teckna smärta 

Hör Anna Härmälä (Singelmamman) och Klara Wiksten (Mors dag) i ett samtal om moderskap och att gestalta det svåra och smärtfyllda genom bild och humor, och om serieberättandet som det perfekta mediet för viktiga och känsliga berättelser. 

Författarna intervjuas av Annina Rabe 

Arrangör: Forlaget/Galago 

 

14.30–14.50 

Hur får man en idé att växa till en science-fiction trilogi  

Hur man tar ett frö till en idé hela vägen till en science-fiction trilogi? Det är en lång resa som kräver mycket planering och förberedelser. Förutom en tydlig tanke på vad som ska hända och hur det ska sluta, behöver man även bygga en hel värld. Orest Lastow, aktuell med Ljusporten och Tvåhundra år förgäves berättar. 

Arrangör: Hoi publishing 

 

15.00–15.20 

Hej klimatångest! Vart är vi på väg? 

Måste vi lämna Jorden inom kort och kolonisera en annan planet? Möte tre författare som lyfter 

frågan ur tre olika perspektiv, med hjälp av fakta, magiska världar och humor.  

Medverkande: Sarah Sheppard, Johanna Mo, Mårten Sandén 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

15.30-15.50 

Elias och Agnes Våhlund Handbok för superhjältar 

Elias och Agnes Våhlund livetecknar och berättar om den nya delen i den omåttligt populära serien Handbok för superhjältar. 

Arrangör: Rabén och Sjögren 

 

16.00–16.20 

Väsen och Monster – Varför är det så spännande? 

Genom historien har människan alltid haft myter om monster och olika väsen, vissa goda och visa skräckinjagande. Idag lever myterna vidare genom böcker och sagor, men också genom rollspel. Johan Egerkrans pratar om varför monster så spännande, vilka är de roligaste monstren, och varför är det så roligt att möta dem i sagans värld? 

Arrangör: Fria Ligan 

 

16.30–16.50 

Snacka sex med serier  

Att prata sex och relationer är inte helt enkelt. Författaren Anna Ahlund och illustratören Irma Van den Poel har tagit fasta på detta i den grafiska romanen Samtycke. En bok om vikten av att reflektera över vad samtycke är och hur en blir säker på att man vill samma sak. 

Arrangör: Studentlitteratur 

 

17.00–17.20 

Serierna och det svenska samhället 1968-1988 

Åren 1968-88 är omvälvande i svensk historia. När epoken inleds är det fortfarande rekordår och Socialdemokraterna har egen majoritet i riksdagen. I antologin Individ och kollektivism: Sverige 1968-1988” som Torbjörn Elensky har varit redaktör för, berättar förläggaren, formgivaren och serievetaren Jens Andersson hur de svenska serierna föndrades under denna tid.  

Arrangör: Timbro 

 

17.30–17.60  

Elvis tillbaka efter tio år! Men annorlunda 

Ett samtal mellan Elvis skapare Tony Cronstam och kulturjournalisten, författaren och forskaren Fredrik Strömberg om återuppståndna Elvis. Succéserien miljontals svenskar stiftade bekanskap med under femton års tid genom dagspress, serietidningar och böcker. Om bland annat varför Elvis  kommer tillbaka och vad som är annorlunda idag.  

Arrangör: Tony Cronstam 

 

Lördag 28 september 

 10.00–10.20 

Övernaturligt lockande  

Skräck, fantasy och magi kan skapa ett oemotståndligt, kittlande sug efter läsning. Vi har samlat fyra bokaktuella författare som öppnar dörrar till nya tankesätt och världar för ungdomar och barn i slukaråldern. Hör Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft. Moderator: Johanna Lundin 

Arrangör: Schildts och Söderströms 

 

10.30–10.50 

r fantasy möter het romantik 

Romantasy har exploderat tack vare TikTok och det har blivit en trend att läsa om heta kärleksberättelser med alver, skiftare och magiska varelser i episka världar. Men hur är det att skriva i denna genre och hur balanserar man romantiken med fantasyn? Medverkande: Linnéa Engman och Hanna Selin. 

Arrangör: Seraf förlag 

 

11.00–11.20 

Fantasy istället för religion? 

Fantasy är en populär genre bland barn och unga. Det magiska och övernaturliga, ofta i kombination 

med det helt vardagliga, fyller ett behov. Ett samtal om fantasins kraft och den andliga dimensioneni barn- och ungdomslitteratur.  

Medverkande: Johanna Mo, E.P. Uggla, Ylva Hällen, Johanna Strömqvist 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

11.30-11.50 

Klassisk fantasy: De Tio Världarna och en lulesamisk fantasynovell  

Stefan Högberg, författare och fantasyfantast samtalar med Elisabeth Berglund om De Tio Världarna och den nyutkomna tredje boken Stjärnekronan. En av novellerna kommer även ut på lulesamiska i en specialutgåva för Bokmässan. 

Arrangör: Possibilia 

 

12.00–12.20 

Liv, död och minne i De dödas stad: KULT-trilogin går i mål! 

Det legendariska rollspelet KULT fascinerar ständigt nya generationer, och nu ror skaparna Gunilla Jonsson och Michael Petersén också sin romantrilogi från samma värld i hamn. 

Redaktören Amanda Setterwall samtalar författarna om processen att skapa litteratur av KULT-mytologin, och om konstens möjligheter att rädda historien från glömskan. Kanske rentav att väcka de döda? 

Arrangör: Fria Ligan 

 

12.30–12.50 

Kalle Landegren – Djingis erövrar planeter 

Kalle Landegren är serietecknare, illustratör, konstnär och författare. Humor är hans signum, oavsett om han tecknar för barn eller vuxna. Som illustratör har han bland annat tecknat Skurkarnas skurk” av humorgruppen IJustWantToBeCool. 2024 kommer hans egen bok ”Djingis erövrar planeter”. 

Arrangör: Rabén och Sjögren 

 

13.00–13.20 

Rymden – med LasseMaja 

I år har LasseMajas detektivbyrå fullt upp men ett rymdmysterium som verkligen lockar Vallebys 

sta detektiver till nya upptäckter!   

Medverkande: Martin Widmark, Helena Willis i samtal med förläggare Ulrika Caperius 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

13.30–13.50 

Möt Kalle Anka-kreatören Kari Korhonen 

Den finske serieskaparen Kari Korhonen har numera tagit över stafettpinnen från Barks och Rosa, och fortsätter leverera förstklassiga serieäventyr om farbror Joakims hemliga ungdom. I ett samtal med Kalle Anka-experten Joakim Gunnarsson berättar Korhonen om sitt arbete med världens rikaste och snålaste anka.  

 

14.00–14.50 

TAI – Tai Silva livetecknar och berättar 

TAI är en brasiliansk konstnär och serieskapare, ursprungligen från Mairi. Hennes serier är inspirerade av kvinnor från Amazonas och den ursprungliga kulturen i den region som hon kommer ifrån. Hon livetecknar och samtalar med Natalie Batista. 

Arrangör: Brasiliens ambassad 

 

15.00–15.20 

Drakar och Demoner Sveriges största rollspel 

Det legendariska svenska rollspelet Drakar och Demoner är tillbaka och där får du resa in en episk fantasy värld befolkad av alver, ankor, vargmän och orcher. Hör författaren och illustratören prata om vikten med rollspel, att gå in i andra världar och varför det är så roligt att få vara någon annan för en kväll. 

 

15.30–15.50 

Serier jorden runt 

Anna Härmäläs serier på Instagram uppmärksammades av världspressen och ledde till att hennes första serieroman Singelmamman utkom samtidigt i USA, England, Sverige och Finland. Yukiko Duke intervjuar Härmälä om processen och mottagandet. 

Arrangör: Förlaget 

 

16.00–16.20 

Tidsresor – är framtiden i fara? 

Katarina Genar skriver gåtfullt, vackert och vemodigt i Dimmornas gränd om tidsresor och magiska ting. Även Johanna Mo använder sig av magisk realism och tidsresor i bokserien Lodurs skugga.  

Medverkande: Katarina Genar, Johanna Mo 

Arrangör: Bonnier Carlsen 

 

17.00–17.30  

Adamson-prisutdelningen 

Svenska Serieakademin delar för 59:e året ut ett av världens äldsta seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Mederkande: Sture Hegerfors, Pidde Andersson 

Arrangör: Svenska Serieakademin 

 

Söndagen den 29 september 

 11.00–11.20  

Partiets själ – en serieroman om ett sargat samhälle 

Max Gustafson och Lars Krantz lanserar sin nya bok Partiets själ. En mörk, satirisk historia om ett Sverige där privatiseringar och uteblivna välfärdsatsningar skapat en mardröm av kriminalitet och segregation. 

Arrangör: Lama förlag 

 

11.30-11.50 

Klassisk fantasy: De Tio Världarna och en lulesamisk fantasynovell  

Stefan Högberg, författare och fantasyfantast samtalar med Elisabeth Berglund om De Tio Världarna och den nyutkomna tredje boken Stjärnekronan. En av novellerna kommer även ut på lulesamiska i en specialutgåva för Bokmässan. 

Arrangör: Possibilia 

 

12.00–12.45 

90 år av äventyr med världens mest berömda anka 

Kalle Ankas karriär började 1934 när han dök upp som långnäbbad figur i den tecknade filmen Den kloka hönan. Med hjälp av tre passionerade paneldeltagare, som alla delar en djup passion och ank-knytning till Kalle utforskas vad det är som gör denna anka så speciell. 

Medverkande: Henrik Fexeus, författare, Joakim Gunnarsson, redaktör och Kalle Anka-expert och Åsa Warnqvist, chef på Svenska barnboksinstitutet och Andreas Hansson, journalist 

Arrangör: Egmont Story House 

 

13.00–13.20 

Sagoland, troll och älvor 

Följ med in till Mårten Melins sagoland. Hur hittar han inspirationen till alla fantastiska fantasivärldar och varför är älvan så ledsen? Ann-Charlotte Ekensten utforskar troll och älvor och Christina Ljungqvist skriver skräckberättelser om nordiska mytologi. Vad är det med våra mytiska väsen som fascinerar oss så? 

Arrangör: Studentlitteratur 

13.30–13.50 

Serier för vuxna: Epix och den svenska serierevolutionen 

I det nyutkomna verket Serier för vuxna berättas ett stycke vild och lätt osannolik litteraturhistoria om serieförlaget Epix som kom att föndra den svenska seriekulturen i grunden under 80-talet med tidningar som Epix, Pox och Tung Metall. En berättelse om en grupp unga eldsjälar övertygade om att seriekonsten är ämnad för något större. Medverkande: Robert Aman 

Arrangör: Lystring förlag 

 14.00–14.20 

Skräck som botemedel  

Kan skräck hjälpa barn att handskas med svåra situationer och maktlöshet? I Maria Turtschaninoffs nya kapitelbok Mantikoran förvandlas den nya styvmodern till en mytologisk människoätare och i Tuvalisa Rangströms böcker om Mörkeråsen är en Stranger Things i bokform. Samtalet leds av Yukiko Duke 

Arrangör: Rabén och Sjögren, Förlaget  

 14.30–14.50 

Kan man få bidrag för att spela rollspel eller brädspel tillsammans? 

Är du nyfiken på rollspel eller har du kanske redan en kampanj igång? Hos Sverok kan du och din rollspelsgrupp starta er egen förening – ni kan också få stöd och över 2000kr om året i bidrag för att göra det. 

Arrangör: Sverok