Generic filters
Exact matches only

Seriefest i Väst 2024
Skövde och Mariestad

7 okt 2024 – 27 okt 2024 09.00–20.00
Gratis

Seriefest i Väst 2024
Skövde och Mariestad

Du har väl inte missat att Seriefest i Väst finns i Skövde och Mariestad? Här hittar du hela programmet. Du kan också kolla in programmet i sin helhet här. Eller ladda ner Malin Skogberg Nords snyggt formgivna pdf.


Gunnar Krantz håller öppen föreläsning med rubriken “Varför måste serier tuschas? 24 oktober på Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

SKÖVDE –
WORKSHOPS/BESÖK/VISNINGAR

Torsdag 17/10 kl 9–11
Nelly Vinterhamn besöker en sjätteklass och berättar om hur hon arbetar med sina serier
Det blir också tid för elevernas eget skapande.
Plats: Stöpenskolan.
Med stöd av Mio.

Fredag 25/10 kl 16–17.30
Workshop: Role Play – Strange strangers at the museum
Välkommen till en rollspelsworkshop för vuxna och unga, där vi iscensätter ett icke-verbalt möte av levande konstverk. Med utgångspunkt i ett möte på museet utvecklar vi dessa verk, lär oss att bli dem och förvandlas till en levande utställning. Vi avslutar med samtal och fika. Förvänta dig rörelse, karaktärsutveckling, rollspel, performativitet – och ha bekväma kläder. Inga tidigare erfarenhet eller särskilda transformativa förmågor krävs eller förväntas!
Aktiviteten är på engelska. Begränsat antal platser. Föranmäl dig via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan. Vid frågor mejla david.spraggs@skovde.se.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Lördag 26/10 kl 13–14
Kids@Konstmuseet: Comics and Art – Create your own character
Inspireras av tecknade serier! Tillsammans kommer vi att designa och rita egna seriefigurer med hjälp av enkla former och livfulla färger. Med fokus på fantasi samt grundläggande historieberättande och karaktärsdesign kommer vi att skapa en unik karaktär med ett namn och en kort berättelse.
Denna lördag sker aktiviteten främst på engelska. Vår publikvärd Negin pratar engelska, persiska, turkiska och lite svenska.
Ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Söndag 27/10 kl 14–15
Söndag@Konstmuseet: Comics & Art – Superheroes and Gender Fluidity
Följ med vår museivärd Negin på en guidad tur på engelska i museets samlingar, med fokus på tecknade serier och konst. Konstnären Linda Steins »Protector series« liknar könsneutrala superhjältefigurer som utmanar traditionella könsroller. Detta kan kopplas till hur superhjältar i tecknade serier kan trotsa sociala normer. Utforska konceptet med superhjältar som beskyddare och hur Stein omtolkar detta i sina, tidigare bärbara, rustningsliknande skulpturer. Vi kommer att titta på hur seriehjältar förkroppsligar ideal om rättvisa och styrka, men på sätt som ibland förstärker eller utmanar normer.
Ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Söndag 27/10 kl 09.30–15
SERIER + GRAFIK = SANT!?
Workshop med utställning. Prova på, och visa upp! Handledare är grafikerna Inger Wilhelmsson och Maria Segerström samt serieskaparen Nicolas Krizan. Alla åldrar välkomna, inga förkunskaper krävs, material finns – men fundera gärna lite innan på vad du vill berätta. Bilderna hängs upp i galleriet allteftersom de blir färdiga. Och det bjuds på fika!
Galleriet är öppet även vecka 44 – tisdag och torsdag kl 10–14, lördag och söndag 11–14.
Anmälan till nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963.
Plats: Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad.

Måndag 28/10 kl 10–12
Workshop: Intro till tecknade serier – såhär kan du börja!
Att göra en serie kan verka läskigt, men är i själva verket enkelt! Serietecknaren Nelly Vinterhamn går igenom några av serieskapandets grunder – vad kan vara bra att tänka på? Tillsammans gör vi en enklare uppgift som uppvärmning och sedan ger vi oss på att skapa en tecknad serie!
Nelly har arbetat med serier i snart 15 år och fått boken Polarnatt utgiven på Epix förlag. Totalt har hon gjort över 1000 sidor med olika teman!
För alla åldrar, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Måndag 28/10 kl 14–16
Workshop: Karaktärsdesign – vad kan vara bra att tänka på?
Att skapa karaktärer är roligt! Men hur kan en tänka, om en skulle vilja försöka? Serieskaparen Nelly Vinterhamn går igenom grunderna och vad som kan vara bra att tänka på. Hur du kan skapa den »perfekta« karaktären för just din historia! Nelly har arbetat med serier i snart 15 år och fått boken Polarnatt utgiven på Epix förlag. Efter att ha gjort över 1000 (!) sidor med olika teman har hon under tiden lärt sig tips och tricks för att karaktärer ska bli igenkända och enkla att komma ihåg samt lätta att beskriva och teckna.
Från 13 år. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan (begränsat antal platser).
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.
I samarbete med Ungas Blick på Konst, Konstmuseets unga referensgrupp.

Onsdag 30/10 kl 14.30–17.30
#UngasBlickPåKonst – Konstträff
Är du ung och konstintresserad, eller kanske nyfiken på konst och tecknade serier? Pssst… mer info kommer, så stay tuned! Instagram: @konstmuseet#UngasBlickPåKonst
För dig 13–25 år, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Torsdag 31/10 kl 16–21
Workshop: Digitalt skapande – tecknade serier
Serier finns i många format, från korta seriestrippar i dagstidningen till mäktiga berättelser över hundratals kapitel! Hur börjar en skapa sin egen serie? Vilka format ska man använda för att publicera online? Tillsammans experimenterar vi med digitala verktyg och lär oss om bildberättande. Skapa din egen serieidé och lär dig mera om en konstform med berättandet i fokus!
Från 13 år. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan (max 8 platser i datasalen).
Plats: Kulturlabbet – ungas kulturhus, Eric Ugglas plats 1.

Torsdag 31/10 kl 17.30–18.30
Torsdag@Konstmuseet: Guidad visning – konst och tecknade serier
Följ med på en guidad visning där vår museivärd David Spragg visar museets samlingar kopplat till temat tecknade serier. Hur har konstnärer arbetat med karaktärer, berättande och världsskapande? Finns det konstnärer i samlingen som också är serieskapare eller som har inspirerats av seriernas material, uttryckssätt, teknik och form? Visningen sker på svenska, men David pratar också engelska.
För vuxna och unga, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Fredag 1/11 kl 15–16.30
Workshop: Role Play – Strange strangers at the museum
Välkommen till en rollspelsworkshop för unga, där vi iscensätter ett icke-verbalt möte av levande konstverk. Med utgångspunkt i ett möte på museet utvecklar vi dessa verk, lär oss att bli dem och förvandlas till en levande utställning. Vi avslutar med samtal och fika. Förvänta dig rörelse, karaktärsutveckling, rollspel, performativitet – och ha bekväma kläder. Inga tidigare erfarenhet eller särskilda transformativa förmågor krävs eller förväntas!
Aktiviteten är på engelska. Från 13 år. Begränsat antal platser. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan. Vid frågor mejla david.spraggs@skovde.se.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

 

UTSTÄLLNINGAR

7/10–22/10 (museets ordinarie öppettider)
MESSAGES FROM UKRAINE
Vad hände de första veckorna efter Rysslands invasionskrig av Ukraina i februari 2022? Utställningen baserar sig på professorn i offentlig förvaltning Gregg Bucken-Knapps och den estniske serietecknaren Joonas Sildres gemensamma bok, en grafisk roman som utspelar sig under krigets första dramatiska veckor. Den bygger på textmeddelanden från 15 ukrainska medborgare verksamma inom fältet migration/integration.
Plats: Stadsmuseet, Skövde Kulturfabrik.
I samarbete med Göteborgs universitet.

7/10–3/11 (bibliotekets ordinarie öppettider)
SERIEMATRIARKATET
Seriesverige exploderar av talang, expressivitet och berättarglädje. Aldrig har det utkommit så många serieböcker, och det är i bokform utvecklingen skett de senaste decennierna. I böckerna möter vi allt från vardagsnära berättelser och skarp samhällssatir till dräpande humor och svindlande fantastik. Här finns något för alla! Numera finns det gott om kvinnliga serieskapare – och seriefigurer! Kvinnorna har stått för de största framgångarna på senare tid, såväl inom Sverige som internationellt, och lockar en helt ny publik. Fler kan nu ta del av ett bredare utbud medryckande historier och konstnärliga uttryck. Lär känna några av dagens alla kvinnliga seriefigurer. Exempelvis Lina Neidestams frispråkiga 80-talist Zelda som drömmer om att rädda världen och krossa patriarkatet. Eller Whitney Houston i Liv Strömquists böcker som kombinerar skvallerpress med psykologi och sociologi. Eller Daria Bogdanskas alter ego som möter svartjobbens baksida i Malmös krogbransch. De medverkande är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.
Plats: Stöpens bibliotek.

19-27/10 (galleriets ordinarie öppettider)
JONAS ANDERSON
Tio år av Inktoberbilder, uppvärmningsteckningar, barnboksillustrationer – och serier förstås! Kom och upptäck vad illustratören, serieskaparen och konstnären Jonas Anderson håller på med om dagarna.
Plats: Galleri Lucifer.
I samarbete med Skövde Allmänna Konstförening.

21/10–11/11 (kulturhusets ordinarie öppettider)
SERIEFRÄMJANDETS PORTFOLIOUTSTÄLLNING
Tretton yrkesverksamma serieskapare presenteras i en utställning som berättar hur de jobbar med serier i Sverige idag. De är alla med i Seriefrämjandets förmedling för just serietecknare. Genom dem kan man anlita serietecknare för workshops, föreläsningar, utställningar med mera. De medverkande är Olivia Skoglund, Yvette Gustafsson, Hanna Böhm, Nicolas Krizan, Natalia Batista, Annette Bengtsson Vargas, Malin Granroth, Tomas Antila, Joakim Larsson, Adrian Malmgren, Anna Lundgren Widén, Ylva Oknelid och Saskia Gullstrand.
Plats: Skövde Kulturhus, Öppna galleriet.

25–29/10 (galleriets ordinarie öppettider)
CHRISTINA JONSSON
»Jag är en illustratör från Hjo med intresse för historia och äldre arkitektur. Förutom kunduppdrag har jag de senaste åren illustrerat två längre berättelser i form av serieböcker. En tredje är under produktion. Har jag möjlighet upptäcker jag gärna nya platser genom att sitta med skissblock och penna och teckna. Likt äldre tiders reportagetecknare tycker jag om att försöka fånga en plats karaktär genom dess byggnader, gator och torg. Jag visar teckningar från olika platser jag besökt, såväl långt borta som hemmavid.«
Plats: Rosa Huset, Galleri Lilla Huset.
I samarbete med KAC Skövde.

Söndag 27/10 kl 09.30–15
SERIER + GRAFIK = SANT!?
Workshop med utställning. Prova på, och visa upp! Handledare är grafikerna Inger Wilhelmsson och Maria Segerström samt serieskaparen Nicolas Krizan. Alla åldrar välkomna, inga förkunskaper krävs, material finns – men fundera gärna lite innan på vad du vill berätta. Bilderna hängs upp i galleriet allteftersom de blir färdiga. Och det bjuds på fika!
Galleriet är öppet även vecka 44 – tisdag och torsdag kl 10–14, lördag och söndag 11–14.
Anmälan till nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963.
Plats: Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad.

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

Torsdag 24/10 kl 17.30–18.30
VARFÖR MÅSTE SERIER TUSCHAS?
Den tuschade svarta linjen är ett så självklart fenomen i tecknade serier att den närmast tas för given. Men varför tecknas serier i vår digitala tid fortfarande med svarta linjer och vad består egentligen det där tuschet av?
Gunnar Krantz, serietecknare och konstnärlig professor i visuell kommunikation vid Malmö universitet presenterar sitt pågående Vetenskapsrådsfinansierade konstnärliga forskningsprojekt om den svarta tuschade linjens betydelse i de tecknade serierna och dess ursprung i det stenlitografiska trycket.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.
I samarbete med Skövde Allmänna Konstförening och Sensus.

Fredag 25/10 kl 10.15–12.00
IS THERE STILL A PLACE FOR HAND-MADE IMAGES?
As AI has developed to be able to produce increasingly complex and realistic images, the question whether there will be any need for illustrators in the future is often being asked. Will there even be any skilled artists in the future? Who wants to spend years of training on an ability that AI can easily trump by creating customized experiences on an individual level, at the fraction of the time and cost. But, is the task of the image to really satisfy presumed needs calculated by algorithms, and can an AI image be compared with images produced by humans?
Gunnar Krantz, cartoonist and Professor within the Art of Visual Communication at Malmö University, lectures on the philosophy of drawing and why we need to include our physical bodies in visual communication.
Plats: Högskolan i Skövde.

MARIESTAD

26/10–7/11 (galleriets ordinarie öppettider)
REFRICATER REBOUND
Svenska serieskapare skildrade av fotografen Christer Järeslätt med en unik metod! Först exponeras porträtten och därefter har skaparna bidragit till sina bilder genom att skrapteckna på negativen innan slutresultatet framkallats.
Plats: Galleri Konstresidenset, Mariestad

 

SERIEFEST I VÄST ARRANGERAS MED STÖD AV:
Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Skövde kommun, Längmanska kulturfonden, Grevillis fond och Sensus.

SPONSOR:
Mio.

I SAMARBETE MED:
Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde, Frilagret, Trollhättans stadsbibliotek, Lundby bibliotek, Frölunda kulturhus, Opaltorgets bibliotek, Kulturhuset Kåken, Göteborgs Litteraturhus, Stadsbiblioteket Göteborg, Biblioteken i Skövde, Kulturhuset Fyren, Göteborgs bildverkstad, Barnens bibliotek, Skövde kulturhus, Konstmuseet i Skövde, Stadsmuseet Skövde Kulturfabrik, Pecha Kucha, Kulturhuset 1200 kvadrat, Mölndals stad, Skeppet Gbg, Science Fiction-bokhandeln, Seriehörnan, Galleri Lucifer, KAC Skövde, Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad, Galleri Konstresidenset och Skövde Allmänna Konstförening.