Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från december 2022

Serieskolans julmarknad

”Äntligen är det dags för Serieskolans årliga julmarknad!

Träffa framtidens seriestjärnor, köp exklusiva handgjorda fanzine, prints och annat fint!

Det här är även det enda tillfället att inhandla serieskolans kalender för 2023 – den perfekta julklappen.

 

ENGLISH:

It’s finally time for Serieskolan’s yearly Christmas markes!

Meet the comic artists of the future and buy exclusive, handmade fanzines, prints and other merch!

This will also be the only opportunity to snag yourself a copy of our collaborative 2023 calendar – the perfect christmas gift.”

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage för Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!
Vilka är Sveriges samtida serieskapare, och vad har de att erbjuda? Efter pandemiåren vill vi underlätta för serietecknare att nå ut till uppdragsgivare och en bredare publik med sin konst. Därför startade vi serieförmedlingen, en digital portfolio som fungerar som länk mellan serieskapare och uppdragsgivare. Men det slutade inte där – vi tog även fram Portfolioutställningen, där olika serieskapare presenterar sig och och sitt konstnärskap!

Välkommen Caroline Lund, vår nye verksamhetsledare!

Caroline Lund är ny verksamhetsledare på Seriefrämjandet från och med den 15 augusti 2022. Hon har en bakgrund som verksamhetsledare/utvecklarecurator och projektledare och har varit verksam såväl lokalt, nationellt och internationellt och främst inom samtidskonsten. Sedan 2010 har hon arbetat i de två ideella främjandeorganisationerna Konstfrämjandet och Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och där fungerat som en slags motor för utveckling och nytänk. Välkommen, Caroline!

Nätverksscenen på Stockholms Internationella Seriefestival 2022

Efter år av restriktioner återvänder äntligen Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] eller SPX som det kallades förr i tiden, till Kulturhuset Stadsteatern. På årets festival arrangerar Seriefrämjandet Nätverksscenen, en scen i hörsalen med fokus på small press. På eventsidan hittar du mer information samt länkar till både det färdiga programmet och facebookevenemang. Vi ses på seriefestivalen!

Nätverksscenen på Stockholms Internationella Seriefestival 2022

Efter år av restriktioner återvänder äntligen Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] eller SPX som det kallades förr i tiden, till Kulturhuset Stadsteatern. På årets festival arrangerar Seriefrämjandet Nätverksscenen, en scen i hörsalen med fokus på small press. Det blir bland annat intervjuer med fanzinister, presentation av Sveriges serietubildningar, och presentationer av våra pågående projekt.
Klicka på festivalaffischen nedan för att komma till det färdiga programmet, eller använd menyn till vänster för att komma till facebookeventet. Vi ses på seriefestivalen!

Jakob Hallin utses till tillförordnad verksamhetsledare

Som tidigare meddelats kommer Seriefrämjandets verksamhetsledare Jamil Mani att sluta sin tjänst vid föreningen för att gå vidare med andra uppdrag. En ny verksamhetsledare kommer att tillsättas, och under tiden har Jakob Hallin utsetts till tillförordnad verksamhetsledare. Jakob Hallin har varit aktiv i Seriefrämjandet under många år, såväl i styrelsen som på kansliet.
Styrelsen är tacksam mot Jakob Hallin för att han kan kliva in och ta ansvaret under en övergångsperiod.

Tack till verksamhetsledaren

Verksamhetsledare Jamil Mani ska lämna sittt uppdrag hos Seriefrämjandet under våren 2022 och gå vidare till nya utmaningar. I över ett decennium har Jamil Mani varit en klippa för Seriefrämjandet, initialt som projektledare och redaktör, men under större delen som verksamhetsledare med ansvar för Seriefrämjandets löpande verksamhet. I en tid då Seriefrämjandet behövde stabilitet och pålitlighet erbjöd Manis ledarskap just detta, och vi är oerhört tacksamma för hans tid hos oss.
Styrelsen tackar Jamil för de år han spenderat hos Seriefrämjandet och önskar honom lycka till i framtiden!

Seriematriarkatet på Ystads bibliotek

Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Faktum är att kvinnorna stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid och har lockat till sig en helt ny seriepublik.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen visas för andra gången i år på Ystads Bibliotek. 

Serier för barn på Rampen Uddevalla

Barn känner redan till Bamse och Kalle Anka. Men det finns massor av andra serier för barn? Oavsett om de gillar hästar, monster, pirater eller katter så finns det serier för just för vad de gillar. För att visa den stora bredden av serier i Sverige har vi satt ihop en utställning som visar bredden på barnseriernas olika genrer. De olika genrerna är: klassiska serier, för de yngsta, äventyr, humor, skräck, familj och lättläst. Kul för barn i alla åldrar! 

Utställningen visas på Rampens Ungdomsgård i Uddevalla. 

Handbok för superhjältar på Mölndals bibliotek

Handbok för superhjältar är en hejdundrande succé och de flesta barn mellan fyra och tio år vet precis vad böckerna handlar om! För oss som inte upptäckt dem ännu, är de skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund, och handlar om Lisa som blir superhjälten Röda masken. Vi får följa Lisas rafflande resa från när hon hittar en viss handbok på biblioteket till att hon blir en superhjälte, men också när hon skaffar sig fiender som hon förstås måste besegra!

Handbok för superhjältar består av fyra delar som kom ut i tät följd mellan våren 2017 och vintern 2018. Delarna heter i tur och ordning HandbokenRöda maskenEnsam och Vargen kommer. Utställningen presenterar bilder från böckerna men även bilder, sekvenser och karaktärer som inte finns med i böckerna. Det ges också en unik inblick i hur böckerna skapas – från text och hela vägen till illustration.

Freedom of Speech in Comics today på Partille bibliotek

Att få uttrycka sig fritt är inte möjligt på många platser runt om i världen. Serietecknare och många andra förföljs för att de utövar sitt yrke och uttrycker sina åsikter. Nu får vi ta del av tecknarnas verk och höra deras berättelser.

Utställningen visar upp sju internationella tecknares erfarenheter av yttrandefrihet, och visades ursrpungligen på Rum för Serier i Malmö som en del av projektet Seriefristaden.