Generic filters
Exact matches only

Nyheter från juli 2024

Intervju med styrelsen: Ola Hammarlund!

Berätta lite kort om dig själv, vem är du och vad är din roll i Seriefrämjandets styrelse?
Jag har suttit i styrelsen och varit sekreterare i många år. Som sekreterare är min uppgift att föra och hålla reda på protokoll från styrelsens möten, ta fram dagordning m.m. Jag har också varit ansvarig för vårt årliga pris Urhunden i många år.
Privat arbetar arkiv och registratur. Jag har också bibliotekarieexamen och har arbetat mycket som bibliotekarie. Jag har också en kandidatexamen i historia, arkeologi och språk. Jag bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Västerås.
Hur kommer det sig att du ställde upp till styrelsevalet?
Jag har som sagt suttit i styrelsen ett bra tag, men jag vill göra mitt i arbetet för seriekulturen och seriemediet. Det har skett stora framsteg sedan 1980-talets serierevolution, men vi behövs fortfarande
Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med SeF?
Den närmaste tiden ser jag fram mot att vara med om att den nya organisationen sätter sig så att vi kan koncentrera oss på att främja serier och vara en mötesplats för både professionella och iintresserade serieläsare. För mig är det senare en central del av seriefrämjandets själ. Jag hoppas mycket på utvecklandet av nya lokala knutpunkter. Vi har börjat i Västsverige. Och så tror jag givetvis på en strålande framtid för Urhunden, nu när vi återstartat priset.
Vad tror du blir den största utmaningen?
Att matcha ekonomi mot ambitioner är alltid en utmaning, men vi har nog bättre förutsättningar nu än tidigare.
…och så den viktigaste frågan; vilken är din favoritserie?
Svår fråga. Jag är något av allätare och ett av seriemediets särdrag är ju att bredden i fråga om form och uttryck är enorm. Men jag läser helst serier som har något att berätta, vare sig det är spännande äventyr, roliga historier eller självbiografier. Jag brinner också för seriemediet som sådant och för dess historia.

Teckna serier hos Växtvärket i sommar!

Under sommaren kommer den som besöker Växtvärkets bemannade lekplats, Guldängen, kunna teckna eller skapa serier med kollage. Vi kommer finnas där för att visa alla knep för att skapa en riktigt spännande serie varje tisdag v.27 till och med v.30.
Tid (tiderna gäller för samtliga datum)
kl. 13 till 17
Datum
Tisdag 2/7
Tisdag 9/7
Tisdag 16/7
Tisdag 23/7
Tisdag 30/7
Deltagande är helt gratis och ingen föranmälan krävs

Intervju med styrelsen: Magnus Jonason!

Berätta lite kort om dig själv, vem är du och vad är din roll i Seriefrämjandets styrelse? 
Född 1964. Uppvuxen i Täby kyrkby och Vaxholm. Bosatt i Stockholm sedan 1983. Storyboardtecknare, illustratör och serietecknare. Debuterade i mogen ålder med serieromanen Måste ringa brorsan 2022. Sitter i styrelsen sedan 2023 och det jag främst engagerat mig i är den återuppståndna Urhunden som nu delas ut 2024 efter en längre tids paus.
Hur kommer det sig att du ställde upp till styrelsevalet? 
Efter att ha varit medlem i Sef sedan tonåren (minns inte exakt när jag gick med) så tyckte jag det var dags att ge lite tillbaka, framför allt nu när Sef gått igenom en tuff period av stora förändringar. Till det bättre dock.
 
Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med SeF? 
Ja det är väl att se Urhunden komma tillbaka och förhoppningsvis blomstra och ge vinnarna, och serierna i Sverige i stort, ett större självförtroende.
Vad tror du blir den största utmaningen? 
Den största utmaningen för Sef som förening är som alltid att nå ut i det tilltagande bruset. Men bra serier gör mycket av jobbet, så alla sätt som Sef kan bidra till ytterligare framgångar på den inhemska och internationella scenen ska vi förstås göra.
…och så den viktigaste frågan; vilken är din favoritserie?
Går inte att svara på, det skiftar hela tiden beroende på humör. Jag gillar Adrian Tomines slice-of-life-noveller, Guy Delisles lågmälda berättande, Jim Woodrings ordlösa surrealism, och många fler. Håller alltid utkik efter olika sätt att berätta i bilder, som inspiration eller rent intresse.

Intervju med styrelsen: Christian Schremser!

Foto på Christian Schremser

Berätta lite kort om dig själv, vem är du och vad är din roll i Seriefrämjandets styrelse?

Jag heter Christian Schremser och är nyvald vice ordförande för Seriefrämjandet. Jag skriver Seriearkeologi för Bild och Bubblas webbplats sedan 2016 och har varit intresserad av serier så länge jag kan minnas. Jag har tidigare arbetat politiskt och även inom andra intresseorganisationer, både ideellt och som anställd.

Hur kommer det sig att du ställde upp till styrelsevalet?

Jag har följt SeF:s arbete från sidlinjen i massvis med år (ända sedan jag läste Bild och Bubbla på bibliotekets barnavdelning som tonåring) och tycker att föreningens arbete med att synliggöra seriemediet är viktigt. När jag såg att föreningen hade svårt att hitta en vice ordförande så bestämde jag mig för att ställa upp!

Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med SeF?

Givetvis samarbetet med alla trevliga styrelsekollegor, men jag ser också fram emot att vara med och sprida kunskap om serier, samt att renodla SeF:s verksamhet.

Vad tror du blir den största utmaningen?

Kultursfären är satt under press, med åtstramningar och minskad mediebevakning som största hot. Ekonomiskt kommer det givetvis att bli kämpigt. Men Seriesverige är fullt av eldsjälar, så jag är övertygad om att SeF inte bara kommer att överleva, utan växa sig starkare!

…och så den viktigaste frågan; vilken är din favoritserie?

Den som har läst mina artiklar i Seriearkeologi vet att mitt hjärta klappar för amerikanska actionserier, främst av superhjältetyp. Den serie som jag brukar kalla min favoritserie är Alan Moores och David Lloyds fantastiska V for Vendetta. Men om jag får frågan om vilken min favoritsuperhjälte är, så blir svaret Hulk!

 

Hela listan på styrelsemedlemmarna och deras roller hittar du här!

”Ok, men måste ritas om på några ställen!” -om serierna i tidningen Starlet med Kristina Öhman

Tjejtidningen Starlet (1966-1996) har kommit att bli en del av svenska tjejers kulturhistoria, och bäst ihågkommet är serierna som publicerades i varje nummer. Dessa handlade om högt och lågt, och blev även en måltavla för kritiska röster. I detta föredrag tittar vi närmare på Starlet-serierna och hur de blev en konfliktyta såväl som en resurs för kreativitet och förkovring.
Kristina Öhman är fil dr i etnologi, och disputerade 2023 med avhandlingen Ett tjejligt rum. Tidningen Starlet 1966-1996.
Evenemanget är öppet för allmänheten, inget medlemskap krävs.

Seriefrämjandet på West Pride

Torsdagen den 13 juni besökte vi Göteborg och West Pride. Portals redaktör Adrian Malmgren höll en presentation av tidningen på Stadsbiblioteket längst upp på Avenyn, med engagerade åhörare som stannade kvar efteråt för att få veta mer om tidningen.

I Pride park på Kungstorget samsades tält från olika organisationer, där var vi närvarande i föreningstältet och kunde håll vår serieteckningsworkshop i skydd från regnet (som lyckligtvis höll sig borta den mesta tiden) och även prata om serier med människor vars intresse vi lyckades fånga. Det var en glad och rolig tillställning med massor av serier och teckningar som gjordes. Några tog hem sina alster men många valde att låta sina verk hänga kvar vi vår plats i tältet så att fler kunde ta del av dem.

Tack till alla besökare i tältet som ritade eller pratade serier med oss. Och ett speciellt stort tack till våra volontärer Robert och Tea som hjälpte till att fånga in förbipasserande till att rita serier!

Bild av Adrian på scen bredvid en projektorduk där tidningen Portals logga syns

Adrian föreläser om hur Portal synliggör kopplingen mellan sci-fi -och fantasygenren och HBTQI-narrativ

Bild tecknad med färgpennor föreställande två unga kvinnor som kysser varandra. På ena sidan om dem står texten "Kanske om det var sommar", texten fortsätter på andra sidan där det står "kanske om hon var kär i mig".

En av bilderna som tecknades under workshopen

En person med mörkt hår och ljus keps med en pride-flagga draperad över axlarna fotad snett bakifrån och ovanifrån. I bilen syns bordet där personen sitter och tecknar en serie

En av de första deltagarna som dök upp på workshopen

Fortbildningsdag Serier i skolan – för alla ämnen

Fortbildning: Föreläsningar + workshops

A working lab
Sven Hultins Plats 5 / Göteborg
Kl 14–19 Tiderna är preliminära och kan komma att justeras.

Vi tittar nämre på hur man kan jobba med serier i skolan. Vi kombinerar kunskaper från tre fakulteter från Göteborgs universitet: Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Enheten för pedagogik: bild och slöjd vid HDK samt Förvaltningshögskolan som tillsammans med en serietecknare ger er värdefulla tankar och kunskaper för att kunna jobba med serier som metod i undervisningen, oavsett ämne.

Dagen är kostnadsfri och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Västra Götalandsregionen och i samarbete med Göteborgs universitet. Mer info kommer i början av höstterminen.

Intervju med styrelsen: Bitte Andersson!

Berätta lite kort om dig själv, vem är du och vad är din roll i Seriefrämjandets styrelse?

Jag är serietecknare, illustratör och från 1 augusti doktorand i sekventiellt berättande på Konstfack, men jag har just jobbat som administratör i 4 år för att reparera min ekonomi. 2006-2010 drev jag bokhandeln Hallongrottan i Hornstull där vi arrangerade många författarsamtal med serietecknare och sålde mycket serieböcker. Jag är ledamot i styrelsen och just nu engagerad i Urhunden.

Hur kommer det sig att du ställde upp till styrelsevalet?

Jag bryr mig mycket om serier, serieskapares arbetsvillkor och seriemediets position i samhället.

Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med SeF?

Jag hoppas att vi i SeF ska kunna bidra till att fler röster kommer fram i seriemediet och att fler arbetstillfällen skapas för serietecknare. Med andra ord – jag ser fram emot att få främja serier tillsammans med det härliga gäng som är övriga styrelsen.

Vad tror du blir den största utmaningen?

Ekonomi, kulturpolitik, minskad konstnärlig frihet/åsiktsfrihet, ökade klassklyftor, nya lagar som begränsar individers fri- och rättigheter och ett polariserat samhällsklimat.

…och så den viktigaste frågan; vilken är din favoritserie?

Love and Rockets

 

Hela listan på styrelsemedlemmarna och deras roller hittar du här!

Medlemsmöte online SeF VGR

Medlemsmöte (online) för att bygga vidare på att samla medlemmar i Västra Götalandsregionen, men också informera om Seriefrämjandets nationella verksamhet. Alla är välkomna! Anmäl dig till mötet, så att vi vet att du kommer:  https://forms.office.com/e/gSyvaMY9vc anmälan stänger 13 maj kl 23:45

  • Vi berättar om West Pride 10–16 juni och Bokdagar i Dalsland 26-27 juli, där man gärna får vara med som volontär! 
  • MikuMaria, vår nya ordförande är med på mötet och berättar om vad hon ser fram emot som ordförande i föreningen.  
  • Bild&Bubbla berättar om hur Du kan vara med och göra både Bild&Bubblas hemsida och tidning ännu bättre. Vi får höra om vad redaktionen letar efter innehållsmässigt. 

Välkommen!

 

 

Årsmöte 2024

För att göra det så lätt som möjligt för alla er medlemmar att delta håller vi årsmötet via zoom och alla medlemmar ska ha fått en länk skickade till sin mail. Har du problem med länken eller om du inte fått mailet finns länken till mötet här nedanför också!

Datum: 27/4
Tid: kl. 11
Plats: zoom 

Länk till dagordning och verksamhetsberättelse: https://serieframjandet.se/serieframjandet/arsmote-2024/

Möteslänk: https://us02web.zoom.us/j/87179779770?pwd=VUl2YjEwbnFTcytVelVCUEluN1owZz09

På röstningsblanketten kanske ni noterar att vi inte har en föreslagen kandidat till posten som viceordförande. Vi är fortfarande i dialog med flera gällande posten. Men om du själv funderar på att kandidera till vice ordförande följer information om rollen här.
Rollen som viceordförande är en perfekt roll för dig som är nyfiken på, men inte känner dig redo för, rollen som ordförande. I rollen som vice är ditt uppdrag att stötta ordförande, avstämma och ta vissa uppgifter vid behov samt leda styrelsemötet om ordförande får förhinder. Du ingår även i föreningens arbetsutskott vilket innebär att rollen är en av de tre roller som har lite mer ansvar och som styrelsen föreslår ska inkludera en arvodering (men det är upp till årsmötet om förslaget blir godkänt). Mer information finns i dagordningen, och du kan såklart även kontakta nuvarande ordförande (stef.gaines@serieframjandet.se) eller valberedningen om du har några frågor.
I din roll som vice ordförande får du en inblick i Seriefrämjandets utmaningar och möjligheter samtidigt som du har tillgång till en stor del av Seriesverige som ett kreativt och inspirerande nätverk.
För att kandidera till rollen som viceordförande kontaktar du valberedningen på bildobubbla@gmail.com eller anmäler att du kandiderar under årsmötet.

 

Serietecknarworkshop

Seriefrämjandet bjuder tillsammans med Tegelhuset mellanstadiet in till en workshop i serieteckning där deltagare i mellanstadieåldern tillsammans med workshopledaren Anneli Päivärinta får lära sig skapa självbiografiska serier som sedan kommer ställas ut på Rum för serier fredagen 2/2 kl.17-19.

Ingen föranmälan krävs. Kontakta personalen på Tegelhuset om du kommer dit för första gången.

Workshop v. 4 & 5:
Mån-tors
kl. 14.30-16.30

Tegelhuset mellanstadiet, von Rosens väg 40, Malmö

Utställning:
Fredag 2/2
kl. 17-19

Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

 

 

Projektledare sökes till Västra Götalandsregionen!

Om jobbet

Seriefrämjandet är en ideell förening och centrumbildning samt Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Seriefrämjandet verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen. Föreningen har gjort så genom kulturtidskriften Bild & Bubbla, festivaler och arrangemang, internationella kulturutbyten och mycket mer. Seriefrämjandet vänder sig till barn, ungdomar och vuxna – från den nyfikna läsaren till den professionella utövaren. Våra senaste års aktiviteter i Västra Götalandsregionen har inkluderat Serie- och fantastikscenen på Bok- och Biblioteksmässan samt den ständigt växande kulturfestivalen Seriefest i Väst, som har aktiviteter över ett trettiotal platser över hela regionen varje höst. Allt detta har visat på en tydlig plats och ett behov som gör att vi nu väljer att expandera vår verksamhet hit.

Vi söker nu en projektledare för vår verksamhet i Västra Götalandsregionen (VGR).

Arbetsuppgifter

Du kommer att ha övergripande ansvar för Seriefrämjandets verksamhet i VGR: budget, ansökningar, redovisningar, uppföljning och projekt. Du kommer att arbeta inom Microsoft 365-paketet samt Adobe. Du rapporterar till verksamhetsledaren, tar fram underlag till och leder genomförande av verksamhets- och handlingsplan. Du håller kontakt med våra samarbetsorganisationer inom VGR vilket inkluderar Sensus, Svenska Tecknare, Illustratörcentrum m.fl. Vi har en hållbarhetsplan framtagen sedan tidigare som du kommer integrera och utveckla tillsammans med oss löpande. Du samarbetar även med våra existerande projekt och projektledare inom VGR eftersom du är en del av vår växande verksamhet inom VGR. Ni kommer ha återkommande utbyten och stötta varandra.

Kvalifikationer

Vi söker dig som vill använda ditt befintliga kontaktnätverk inom kommun och region. Vi söker dig som vill lyfta serier generellt inom regionen och utöka seriemediets målgrupp. Det är viktigt att du bryr dig om långsiktiga mål och hållbarhet. Det är meriterande om du har adekvat akademisk eller konstnärlig utbildning, alternativt förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt. Du har god kunskap inom vårt fält. Du har en god administrativ förmåga samt uttrycker dig väl i tal och skrift. Du har tidigare erfarenhet av budgetering och verksamhetsplanering. Vi ser gärna att du har kunskap om/erfarenhet av att leda grupper. Det är viktigt att du har en god social förmåga, är prestigelös och kan delegera arbetsuppgifter. Stor vikt läggs på personlig lämplighet.

Anställningsform

Visstidsanställning som mest 50 % för ett år med chans till förlängning.

Arbetsort

Du behöver vara bosatt inom Västra Götalandsregionen. Det är viktigt att du har möjlighet att ta dig till eller bo i Göteborg. Resande ingår i tjänsten.

Tillträde

Februari 2024

Lön

Seriefrämjandet tillämpar individuell lönesättning.

Ansök

Skicka ett mail till info@serieframjandet.se och beskriv vad du hoppas kunna genomföra som vår representant inom VGR och bifoga ditt CV (max 2 sidor) inklusive en referens. Döp rubriken till “SeF VGR”

Välkommen med din ansökan!

Sista ansökningsdag: 12 januari 2024.

Om anställningen