Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från november 2020

Göteborgs Stads stödpaket till det fria kulturlivet

Just nu kan ni som bor i Göteborg söka stöd från Göteborgs Stads stödpaket till det fria kulturlivet, med anledning av covid-19.

Stödet finns i två former:

  • Tillfälligt stipendium, som är ett personligt stipendium till yrkesverksamma konstnärer/kulturutövare som är skrivna i Göteborg. Stipendiet utgår med minst 30 000 kr och är skattefritt.
  • Tillfällig hyressubvention, som är ett stöd till kulturverksamheter med fasta lokalkostnader. Hyressubventionen ger ersättning för tre månadshyror om max 300 000 kr/sökande. Söks via juridisk person eller enskild firma.

Sista ansökningsdag är fredag 27 november klockan 12.00 (på dagen).

Ansökan och mer information hittar du på deras hemsida: Göteborgs Stads stödpaket till det fria kulturlivet.

Onlinesöndag på Seriefest i Väst

Under söndagen gästas vi online av allt vad seriesverige har att erbjuda på annan ort! Det blir förinspelad intervju med Lisa Scott på Serieförmedlingen, podcast med Ordbilder Media, Livestream med Nosebleed studio, podcast med Hög av serier och så till sist avslutar vi festivalveckan med en sammanfattning av veckan!

Höstlovet: Huvudet fullt av idéer? Pennorna redo? Serieworkshop!

Skapa dina egna tecknade serier! Kom snabbt igång med hjälp av finurliga proffstips om hur du berättar med text och bild tillsammans med tecknaren Nicolas Krizan, som även medverkar i utställningen Hemåt!? på Frölunda Kulturhus. Ålder: 10 år och uppåt
Anmälan till: britta.andersson@kultur.goteborg.se

Ateljén, Frölunda Kulturhus. Ingen avgift.
I samarbete med Seriefest i Väst 2020

Festivaldag på Göteborgs litteraturhus

På Göteborgs litteraturhus i Göteborg har vi en heldags scenprogram! Det är endast 20 platser i lokalen, och därför sänder vi även programmet online på Facebook. Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss!

 

Lördag 24 oktober

Seriefest i Väst: Festivaldag på Göteborgs litteraturhus. 

kl 11 – 17. OBS! Endast 20 sittplatser i lokalen.

Programmet sänds online på Seriefest i Västs facebooksida: facebook.com/seriefestivast Där kan du hänga med i kommentarsfältet och ställa frågor och delta, precis som om du var i rummet med oss! 

 

Innehåll under dagen:

Att göra en seriecirkel. 

Intervju med Uppsala seriecirkel om att göra en studiecirkel av sitt intresse. Vad gör man och hur håller man igång verksamheten? Timmy Zillén berättar om deras arbete. 

Kulturens bildningsförbund. 

Om du blir inspirerad av Uppsala seriecirkel så är Kulturens bildningsförbund de man ska kontakta! De besöker festivalen för att berätta om deras verksamhet och hur du kan göra din egen seriecirkel. 

Palabra förlag: spansk serieutgivning i Sverige

Ellinor Broman berättar om arbetet med Emilio och Glömskan, och även om det stöd från Kreativa Europa som gör att de kommer att kunna översätta och ge ut fler serieböcker från Spanien.

Max Gustafson: Homo Consumericus 

Du känner säkert igen Max Gustafsons satirteckningar från olika tidningar och utställningar m.m.. I höst är han aktuell med boken Homo Consumericus, som handlar om konsumtionssamhället och miljön. Han pratar om boken och sin nyfunna passion i väggmålningar.

Ulrika Linder: Återvinningscentralen 

Ulrikas eget arbete som renhållningstekniker är inspirationen till tecknade anekdoter med faktatexter och massvis med fotografier av udda föremål från Sveriges pryl-kyrkogård i hennes bok som kommer ut i november.

Marie Tillman: En trasig historia

Hennes serie Livscoachen har varit med i Metro, men det här är en annan historia. Med svart och träffsäker humor berättar hon om att växa upp med en gränslös förälder. 

Förinspelad intervju med Edith Hammar: Homo Line 

Homo Line tar oss över Östersjön, från Helsingfors till Stockholm och tillbaka igen. Vilken stad är bättre? Och vad gör hemlängtan med en människa? På Homo Line blundar man inte för alkisarna, gentrifieringen och blow jobs under flygbombningarna på 1940-talet.

Henri Gylander har tillsammans med Andreas Palmaer skrivit en fartfylld serieroman om Armand Duplantis väg från den egenbyggda banan fram till världsrekord i stavhopp. Henri berättar om arbetet med att skriva någon annans självbiografi som seriebok.

 

När programmet på Göteborgs litteraturhus avslutas går vi över till en liveteckningssession med Jonas Darnell, Kim W Andersson och Frida Malmgren. De gör det de gör bäst: ritar och tjôtar, som vi säger i Göteborg. Besök facebook.com/seriefestivast för att hänga med!

 

Workshop: 8-timmarsserie med Elise Rosberg

Har du velat försöka göra ett serieteckningsprojekt men inte riktigt vetat hur? Kom och kickstarta ditt projekt under 8 timmar på Göteborgs seriefestival! Ta gärna med en vän och jobba tillsammans!

Vi börjar kl 10 och håller på till kl 18, online via Google Meet. I början kör serieteckningsläraren Elise Rosberg en introduktion och du kan få hjälp att få ett tema om du vill. Under 8 timmar har ni sedan fritt att komma och gå när ni känner för det, men Elise finns på plats hela tiden för pepp och stöd. Droppa gärna in när ni fastnar eller bara vill visa hur långt ni har kommit. Det är också fritt att sitta kvar bara för sällskapets skull. Ni väljer själv när ni vill ta paus, men tanken är att vi ska sitta ganska koncentrerat och arbeta på våra serier. Vid kl 17.30 samlas vi alla igen för att utvärdera och visa upp resultat.

Var: Via Google Meet (inget program behöver laddas ned). Dagen innan workshopen får du en inbjudan/länk till workshopen.
Hur: Förbered pennor och papper och allt du kan tänkas behöva för din egen serie!
Pris: Gratis

Anmäl dig via formuläret: https://forms.gle/VtCKZwC8VmBnbagq7

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips 
– ett program i anslutning till seriefestivalen Seriefest i Väst.
Göteborg seriefestival heter från och med i år Seriefest i Väst! Ett namn som kan användas i hela Västra Götalandsregionen. Den 22 oktober är Förvaltningen för kulturutveckling med och arrangerar.

Livesändning från Göteborgs Litteraturhus!
? Vi återkommer med länk.
Seriefest i Väst äger rum 19-25 oktober

PROGRAM
_______________________________

10.00-10.45
FEMINISTISKA SVENSKA TECKNADE SERIER SOM MEDIUM FÖR POLITISK AKTIVISM OCH KRITIK
Den svenska serieutgivningen karaktäriseras idag av en mångfald av stilar och serieskapare, unika och säregna på sina egna vis, men bland de feministiska serierna finns ändå gemensamma drag. Det kan handla om humoristisk kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet. Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik – tematisk, visuellt och lingvistiskt? Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier
ANNA NORDENSTAM, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och projektledare för detta forskningsprojekt berättar mer.
_______________________________

11.00-11.40
VAR SKALL SERIEN STÅ?

LISA KARLSSON (Biblioteken i Kungsbacka) har skrivit sin uppsats om bibliotekariens förhållande till, och syn på seriemediet, och LIZA PALMGREN (Lundby bibliotek) jobbar med inköp av serier för biblioteken i Göteborg. Nu har de tänkt tillsammans och delar här med sig av sina tankar och idéer om hur biblioteken kan ägna mer uppmärksamhet och arbeta mer aktivt med seriemediet.
______________________________

11.50-12.00
LIVETECKNA MED YVETTE

YVETTE GUSTAFSSON är illustratör, korrekturläsare, serieskapare. Hon figurerar i olika seriesammanhang som arrangör av stafettserier, medverkande i seriebattles som deltagare och konferencier samt håller workshops i serieteckning. Hon gör också instruktionsvideos om hur man ritar allt möjligt.
Kolla in Yvette här: https://www.youtube.com/user/Ajwett/about
___________________________

Lunchpaus
____________________________

13.00-14.00
HUR MÅR SERIEMEDIET NUFÖRTIDEN? Om trender, tendenser och det allmänna tillståndet

OLA HELLSTEN, konstnärlig ledare för Serieteket i Stockholm och KARL JONAS ELTON ENSTRÖM, förlagsredaktör på Kartago förlag samtalar utifrån sina specialområden om trender, tendenser, kvalitet och form, serieskaparnas och förlagens villkor – en bra blandning helt enkelt.

__________________________

ARRANGÖR
Förvaltningen för kulturutveckling och Seriefest Väst

Samtal i konsten: Serietecknande som feministisk aktivism

Samtal i Konsten: Serietecknande som feministisk aktivism

Anna Nordenstam, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborg Universitet berättar om sitt senaste forskningsprojekt ”Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik”. Samtalet tar avstamp i pågående separatutställning med Freja Erixån i Stenungsunds Konsthall.

Plats: Stenungesalen, Kulturhuset Fregatten
Pris: 80 kr, biljetter hittar du här

Ingrid Vang Nyman – vägröjare för illustratörers rättigheter

Föreläsning av Gunna Grähs i samband med utställningen Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump

Den danska tecknaren Ingrid Vang Nyman representerar det moderna genombrottet inom svensk barnboksbild. Blunda och tänk ”Pippi” så framträder genast hennes banbrytande gestaltning av ett befriande självständigt barn. Ändå är det först på senare år som hon börjat uppmärksammas i sin egen rätt och genialitet. Men Ingrid Vang Nyman var en vägröjare även på andra områden. Hon verkade i en tid när illustratörernas ställning var mycket svag. Royalty och förskott var författarnas privilegium, medan tecknarna fortfarande arvoderades med låga engångssummor, oavsett hur framgångsrik boken kom att bli. Ingrid Vang Nyman fick kämpa ensam i hård motvind i försöken att försvara sina tecknarrättigheter, och hon förföljdes ständigt av omdömet ”omöjlig”.

Gunna Grähs är verksam som illustratör, serietecknare, skribent och föreläsare – men framför allt som bilderboksskapare. Inför arbetet med tecknarnas hyllningsantologi om Ingrid Vang Nyman ”Vår Pippi – Vår Vang” grävde hon djupt i arkiven efter fakta om sina dåtida kollegors yrkesvillkor och med fokus på Ingrid Vang Nyman.

Entré föreläsning: årsbiljett 100 kr eller separat entré till utställningen 100 kr. Lokal: i utställningen (etagen)

Begränsat antal platser. Platsbiljetter går att hämta ut i entrén från den 13 oktober. Vi beaktar rekommendationer kring Covid-19 om att hålla avstånd och kommer erbjuda ett begränsat antal platser. Vid frågor kring detta kontakta gärna museets reception, 031-368 35 00 eller info.konstmuseum@kultur.goteborg.se

Arrangera internationella serieprojekt

Är du nyfiken på EU-projekt och hur man kan arbeta med serier i internationella projekt?

TILLTs EU-stöd består av Tiago Prata och Johanna Ivstedt. Under Seriefest i Väst kommer de att hålla en workshop där du får utveckla en projektidé och får veta mer om hur EU-projekt fungerar och vilka möjligheter det kan innebära för dig.

-Kort introduktion till EU-projekt
-Workshop: utveckla din projektidé
-Idén är formulerad – hur går vi vidare?

Anmäl dig via formuläret på TILLT:s hemsida: https://www.tillt.se/sv-SE/samarbeta-med-oss/besök-seminarier/201020-serifest-i-väst-eu-workshop-44782658

Har du frågor om innehållet i workshopen? Hör av dig till Johanna – johanna@tillt.se

Arrangeras av Seriefest i Väst, TILLT och Göteborgs bildverkstad.

Online-invigning av Seriefest i Väst 2020

Livestream på Facebook där vi presenterar veckans program, utställarna på vår digitala marknad under veckan och lite annat smått och gott. Med oss på samtal har vi Seriefrämjandets ordförande och några andra hemliga gäster. Häng på och ställ frågor i chatten!

Panelsamtal om Historiska serier uppskjutet

Som ni nog räknat ut har panelsamtalet om historiska serier 11 maj blivit inställt och uppskjutet. För närvarande ser det ut som att vi flyttar det till i höst, 9 november, men vi tittar också på möjligheten att sända live via nätet.

Om det senare visar sig vara tekniskt genomförbart för oss inom rimlig tid är det möjligt att panelsamtalet bara blir flyttat ett par veckor, och om så sker återkommer vi med mer exakt information.

Annars återkommer vi höst, när den schemalagda verksamheten börjar igen.

Med vänliga hälsningar
SeF Skånes styrelse

Hur vi påverkas av covid-19

Den pågående situationen med coronaviruset och sjukdomen covid-19 har också drabbat oss på Seriefrämjandet. Dels som individer och samhällsmedborgare, där det påverkar det mesta i vår vardag. Och dels som organisation, där vi fått anpassa vår verksamhet och liksom många andra arrangörer ställa in vissa evenemang.

Vi har till exempel fått ställa in vår läsdag för bibliotekarier och lärare som vi skulle ha genomfört i Malmö den 19 mars i samarbete med Författarcentrum Syd och Centrum för dramatik Syd. Vi har också fått ställa in vårt firande av Sara Granérs nya bok som skulle ha hållits den 21 mars i anslutning till den pågående utställningen vid Rum för serier.

Det råder ingen tvekan om att situationen har stor påverkan på världen och inte minst serievärlden. Vi följer utvecklingen noga och myndigheternas rekommendationer. Under tiden får vi anpassa oss så gott det går och hoppas på att situationen blir bättre så snart som möjligt.

Om du vill stödja tecknade serier under den här tiden finns det saker du kan göra. Om du inte redan är medlem kan du bli det och stötta föreningen – och i förlängningen seriekulturen – och få hem årets kulturtidskrift Bild & Bubbla. Du kan också köpa hem svenska serieböcker och stötta både serieförlagen och serieskaparna, och förstås ge dig något trevligt att läsa.

Ta hand om er, och varandra.