Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från maj 2020

Panelsamtal om Historiska serier uppskjutet

Som ni nog räknat ut har panelsamtalet om historiska serier 11 maj blivit inställt och uppskjutet. För närvarande ser det ut som att vi flyttar det till i höst, 9 november, men vi tittar också på möjligheten att sända live via nätet.

Om det senare visar sig vara tekniskt genomförbart för oss inom rimlig tid är det möjligt att panelsamtalet bara blir flyttat ett par veckor, och om så sker återkommer vi med mer exakt information.

Annars återkommer vi höst, när den schemalagda verksamheten börjar igen.

Med vänliga hälsningar
SeF Skånes styrelse

Hur vi påverkas av covid-19

Den pågående situationen med coronaviruset och sjukdomen covid-19 har också drabbat oss på Seriefrämjandet. Dels som individer och samhällsmedborgare, där det påverkar det mesta i vår vardag. Och dels som organisation, där vi fått anpassa vår verksamhet och liksom många andra arrangörer ställa in vissa evenemang.

Vi har till exempel fått ställa in vår läsdag för bibliotekarier och lärare som vi skulle ha genomfört i Malmö den 19 mars i samarbete med Författarcentrum Syd och Centrum för dramatik Syd. Vi har också fått ställa in vårt firande av Sara Granérs nya bok som skulle ha hållits den 21 mars i anslutning till den pågående utställningen vid Rum för serier.

Det råder ingen tvekan om att situationen har stor påverkan på världen och inte minst serievärlden. Vi följer utvecklingen noga och myndigheternas rekommendationer. Under tiden får vi anpassa oss så gott det går och hoppas på att situationen blir bättre så snart som möjligt.

Om du vill stödja tecknade serier under den här tiden finns det saker du kan göra. Om du inte redan är medlem kan du bli det och stötta föreningen – och i förlängningen seriekulturen – och få hem årets kulturtidskrift Bild & Bubbla. Du kan också köpa hem svenska serieböcker och stötta både serieförlagen och serieskaparna, och förstås ge dig något trevligt att läsa.

Ta hand om er, och varandra.

SeF Skånes program 2020!

Nu är programmet klart för SeF Skåne för 2020. Det blir föreläsningar, filmvisning och årsmöte.

Hela programmet hittar du här.

Serietidningen Spirou och dess historia

Claes Reimerthi berättar om tidningen Spirou som har haft stor påver kan på de fransk-belgiska seriernas utveckling. Följ med på en resa från starten 1938 fram till i dag.

Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

 

Stripped

Amerikansk dokumentärfilm om seriestrippens hotade framtid och webbseriens möjligheter. Intervjuer med serieskapare som Bill Watterson, Dan Piraro, Jim Davis och många fler. Utsedd till »Best Documentary« av San Diego Comic-Con Film Festival. (Ej textad.)

Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

Historiska serier

I serier med historiska teman förflyttas läsaren tillbaka i tiden och får uppleva människor och miljöer från flydda dagar. Välkommen till en paneldebatt med serieskaparna Kalle Lind & Jimmy Wallin (Statarnas och deras (inte fullt så) underbara äventyr), Natalia Batista (Adjö Sverige) och Pidde Andersson (Fantomen) som berättar om sitt arbete med att göra research om historiska epoker.

Plats: Gullberg-rummet Malmö Stadsbibliotek, Kung Oscars väg 11, Malmö

Serieskolan fyller 20 år

Serieskolan i Malmö är en grogrund för många av dagens svenska serietalanger. Med anledning av skolans 20-årsjubileum bjuds det på Malmö rundvisning av Fredrik Strömberg som var med och startade skolan en gång i tiden.

Plats: Serieskolans lokaler, Friisgatan 15 b, Malmö

Skånsk seger i Comiquiz 2019

Århus Tegneserieloge, Comiquiz-vinnare 2018, arrangerade på ett alldeles oklanderligt sätt den nordiska tävlingen i seriekunskap. Tävlingstiden var två timmar under vilken lagen fick identifiera tecknare utifrån deras stil, hjältar baserat på deras masker och mycket annat. Nio lag deltog i år: 4 från Sverige, 2 från Danmark och Finland samt ett lag från Norge. Seriefrämjandet Skåne:s 13-mannalag lätt inte skrock besegra dem utan tog hem sin trettonde seger.

1. Seriefrämjandet Skåne, Sverige (245 av 615)
2. Stockholmslaget, Sverige (212)
3. Team Squeal like a Pig, Danmark (204)
4. NAFS(K), Sverige (196)
5. Team Träskalle, Finland (195)
6. Raptus, Norge (181)
7. Team Kuolio, Finland (149)
8. Willy Centret, Danmark (144)
9. Göteborgs Seriefrämjande, Sverige (119)
Mer information finns på Seriewikin.

Croissanter och litteratur: Vei – nordisk mytologi i serieformat

Under Göteborg seriefestival får vi finfint frukostbesök av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson som tillsammans har skapat det fornordiska fantasyeposet Vei som de beskriver som ”nordisk mytologi möter Game of Thrones möter The Hunger Games” Duon samtalar med Anna Erlandsson, eventkoordinator på SF-bokhandeln Göteborg, om Vei, fantastik, samarbete och seriemediet.

Varmt välkomna – som vanligt bjuds det på kaffe och croissanter!

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan krävs. Anmäl dig på http://kulturivast.se/litteratur

Arrangörer: Kultur i Väst och SF-Bokhandeln. Ett evenemang från den Litterära Plattformen i samarbete med Göteborg seriefestival.

Serietecknare på besök

Adrien Folly-Notsron från Togo är på besök i Malmö i en månad för att medverka i Seriefrämjandets residensprogram. Vi kommer prata om att skapa serier i Togo och hur det har varit att teckna serier i Sverige.

Arr: Seriefrämjandet

Risolab och serieforskning på Malmö universitet

Comics Research Lab är ett initiativ som samlar och synliggör serieforskningen som bedrivs på Malmö universitet. Till verksamheten har nyligen en A2-Risograf införskaffats, vilket möjliggör produktion av konstnärliga och experimentella trycksaker i stort format. Gunnar Krantz, universitetslektor på K3, berättar mer.

Arr: Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), Malmö universitet

Serien om Lou!

Serien om Lou! av den franske författaren och illustratören Julien Neel har blivit en av de mest lästa och populäraste tecknade älskade serien inte bara i Frankrike utan även i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa och lärt känna Lou, hennes mamma och en rad andra karaktärer som likt Lou och blir äldre och utvecklas genom böckerna. I Sverige har böckerna fått en ovanligt stor publik och framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten samt under flera år gick som animerad TV-serie på Bolibompa. Med den sista delen Lou! 8 – På väg mot nya äventyr är serien avslutad.