Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från september 2022

Välkommen Caroline Lund, vår nye verksamhetsledare!

Caroline Lund är ny verksamhetsledare på Seriefrämjandet från och med den 15 augusti 2022. Hon har en bakgrund som verksamhetsledare/utvecklarecurator och projektledare och har varit verksam såväl lokalt, nationellt och internationellt och främst inom samtidskonsten. Sedan 2010 har hon arbetat i de två ideella främjandeorganisationerna Konstfrämjandet och Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och där fungerat som en slags motor för utveckling och nytänk. Välkommen, Caroline!

Vi söker projektledare!

Seriefrämjandet söker projektledare/utvecklare 50 %
Vikariat på 6 månader med möjlighet till förlängning. 

Seriefrämjandet / Malmö
Seriefrämjandet grundades 1968 och är Sveriges organisation för konstformen tecknade serier. Seriefrämjandet verkar för att sprida kunskap om seriekonstens unika särart och utveckla den svenska seriekulturen. Verksamheten inkluderar kulturtidskriften Bild & Bubbla samt böcker om och med serier, seriepriset Urhunden och Svenskt Seriearkiv som bevarar seriehistorien, Serieförmedlingen som skapar och förmedlar uppdrag, seriegalleriet Rum för serier samt festivaler, utställningar, föreläsningar, debatter och mycket mer. Seriefrämjandet har sitt säte och kansli på Seriecenter i Kulturhuset Mazetti i Malmö och lokalföreningar finns i Göteborg, Skåne och Stockholm. Seriefrämjandet vänder sig till barn, ungdomar och vuxna – från den nyfikna läsaren till den professionella utövaren. 

Publiceringsdatum
2022-09-01 

Dina arbetsuppgifter
Seriefrämjandet befinner sig i en spännande utvecklingsfas med en nytillträdd verksamhetsledare. Vi söker nu en vikarierande projektledare som är kommunikativ, iderik och flexibel. Du brinner för konst och kultur och har gärna några års erfarenhet. Du kommer att arbeta nära verksamhetsledaren och övrig kanslipersonal med huvuduppgifterna utveckling, projektledning. Tjänsten är delad mellan dessa områden och anpassas efter verksamhetens behov och med stor vikt på nytänk, kommunikation och samarbetsförmåga. 

Du har för tjänsten adekvat akademisk eller konstnärlig utbildning, alternativt förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt. Du har god omvärldskunskap inom vårt fält. Du har en god administrativ förmåga samt uttrycker dig väl i tal och skrift. Du har en god social förmåga, är lyhörd och strukturerad i ditt arbetssätt. 

Anställningsform
Vikariat 6 månader med möjlighet till förlängning. 

Arbetsort
Malmö. 

Tillträde
Omedelbart eller efter överenskommelse. 

Ersättning
Seriefrämjandet tillämpar individuell lönesättning. 

Lika villkor
Flertalet av våra medarbetare identifierar sig som män, därför ges kvinnor/ickebinära företräde vid tillsättning av denna anställning, vid i huvudsak lika meriter i övrigt. Seriefrämjandet ska fortsätta att utvecklas som en attraktiv och kreativ arbetsplats som präglas av lika villkor och arbetar därför aktivt för jämställdhet och mångfald. 

Så ansöker du
Skicka CV och personligt brev (max 1500 tecken) till info@serieframjandet.se. 

Sista dag att ansöka är 30 september 2022. 

Kontaktpersoner 

Caroline Lund, Verksamhetsledare caroline.lund@serieframjandet.se 0736-30 25 80 

Stef Gaines, Styrelseordförande stef.gaines@serieframjandet.se, 073-685 32 11 

Jakob Hallin, Skyddsombud jakob.hallin@serieframjandet.se, 070-445 15 26

Nätverksscenen på Stockholms Internationella Seriefestival 2022

Efter år av restriktioner återvänder äntligen Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] eller SPX som det kallades förr i tiden, till Kulturhuset Stadsteatern. På årets festival arrangerar Seriefrämjandet Nätverksscenen, en scen i hörsalen med fokus på small press. På eventsidan hittar du mer information samt länkar till både det färdiga programmet och facebookevenemang. Vi ses på seriefestivalen!

Nätverksscenen på Stockholms Internationella Seriefestival 2022

Efter år av restriktioner återvänder äntligen Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] eller SPX som det kallades förr i tiden, till Kulturhuset Stadsteatern. På årets festival arrangerar Seriefrämjandet Nätverksscenen, en scen i hörsalen med fokus på small press. Det blir bland annat intervjuer med fanzinister, presentation av Sveriges serietubildningar, och presentationer av våra pågående projekt.
Klicka på festivalaffischen nedan för att komma till det färdiga programmet, eller använd menyn till vänster för att komma till facebookeventet. Vi ses på seriefestivalen!

Jakob Hallin utses till tillförordnad verksamhetsledare

Som tidigare meddelats kommer Seriefrämjandets verksamhetsledare Jamil Mani att sluta sin tjänst vid föreningen för att gå vidare med andra uppdrag. En ny verksamhetsledare kommer att tillsättas, och under tiden har Jakob Hallin utsetts till tillförordnad verksamhetsledare. Jakob Hallin har varit aktiv i Seriefrämjandet under många år, såväl i styrelsen som på kansliet.
Styrelsen är tacksam mot Jakob Hallin för att han kan kliva in och ta ansvaret under en övergångsperiod.

Tack till verksamhetsledaren

Verksamhetsledare Jamil Mani ska lämna sittt uppdrag hos Seriefrämjandet under våren 2022 och gå vidare till nya utmaningar. I över ett decennium har Jamil Mani varit en klippa för Seriefrämjandet, initialt som projektledare och redaktör, men under större delen som verksamhetsledare med ansvar för Seriefrämjandets löpande verksamhet. I en tid då Seriefrämjandet behövde stabilitet och pålitlighet erbjöd Manis ledarskap just detta, och vi är oerhört tacksamma för hans tid hos oss.
Styrelsen tackar Jamil för de år han spenderat hos Seriefrämjandet och önskar honom lycka till i framtiden!

Seriematriarkatet på Ystads bibliotek

Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Faktum är att kvinnorna stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid och har lockat till sig en helt ny seriepublik.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Utställningen visas för andra gången i år på Ystads Bibliotek. 

Serier för barn på Rampen Uddevalla

Barn känner redan till Bamse och Kalle Anka. Men det finns massor av andra serier för barn? Oavsett om de gillar hästar, monster, pirater eller katter så finns det serier för just för vad de gillar. För att visa den stora bredden av serier i Sverige har vi satt ihop en utställning som visar bredden på barnseriernas olika genrer. De olika genrerna är: klassiska serier, för de yngsta, äventyr, humor, skräck, familj och lättläst. Kul för barn i alla åldrar! 

Utställningen visas på Rampens Ungdomsgård i Uddevalla. 

Handbok för superhjältar på Mölndals bibliotek

Handbok för superhjältar är en hejdundrande succé och de flesta barn mellan fyra och tio år vet precis vad böckerna handlar om! För oss som inte upptäckt dem ännu, är de skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund, och handlar om Lisa som blir superhjälten Röda masken. Vi får följa Lisas rafflande resa från när hon hittar en viss handbok på biblioteket till att hon blir en superhjälte, men också när hon skaffar sig fiender som hon förstås måste besegra!

Handbok för superhjältar består av fyra delar som kom ut i tät följd mellan våren 2017 och vintern 2018. Delarna heter i tur och ordning HandbokenRöda maskenEnsam och Vargen kommer. Utställningen presenterar bilder från böckerna men även bilder, sekvenser och karaktärer som inte finns med i böckerna. Det ges också en unik inblick i hur böckerna skapas – från text och hela vägen till illustration.

Freedom of Speech in Comics today på Partille bibliotek

Att få uttrycka sig fritt är inte möjligt på många platser runt om i världen. Serietecknare och många andra förföljs för att de utövar sitt yrke och uttrycker sina åsikter. Nu får vi ta del av tecknarnas verk och höra deras berättelser.

Utställningen visar upp sju internationella tecknares erfarenheter av yttrandefrihet, och visades ursrpungligen på Rum för Serier i Malmö som en del av projektet Seriefristaden.

Seriefest i Väst 2021

För tredje året i rad arrangerar Seriefrämjandet Seriefest i Väst! En hel vecka med aktiviteter för såväl de som gillar att läsa serier som att skapa serier. Festivalen satsar på digitala programpunkter såsom liveteckning, workshops, seriemarknad och livestreamat scenprogram, för vem vill inte gå på festival oavsett var man bor? Festivalen välkomnar gäster som Mats Källblad, Bim Eriksson och Daniel Thollin med flera. 

Det blir också en föreläsningar, workshops och utställningar i och runt Göteborg som man kan delta i om man är redo för det. Vi har inte planerat för en stor sammankomst eftersom det kanske vore att ta ut pandemisegern i förskott.

Seriefest i Väst jobbar tillsammans med bibliotek, skolor, fristående organisationer m.fl. för att skapa en festival kring serier för målgrupperna barn, ungdomar och vuxna. I årets skolprogram engageras mer än 900 elever som under festivalveckan får träffa professionella serietecknare i givande och roliga workshops. 

Seriefest i Väst i sociala medier:

Seriefest i Väst 2021 arrangeras av Seriefrämjandet, med stöd från Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Wilhelm och Martina Lundgrens understödsfond.


Inför festivalen: FANART

Ett uppskattat inslag under festivaler är att göra fanart av festivalaffischen. Gör du fanart av årets affisch? Posta den gärna i sociala medier under hashtaggen #seriefestivastfanart så återpostar vi! Du kan också skicka in ditt bidrag till festival@serieframjandet.se, så lägger vi upp din bild i ett galleri här på sidan.

 

ÅRETS PROGRAM

Så här ser årets program ut! Nedanför följer programmet i punktform. Ni kan även ladda ned som PDF: LADDA NED


GÄSTER 2021

Mats Källblad

Mats Källblad är årets festivalbildstecknare. Han är både serieskapare och musiker, bosatt i Malmö. Du känner igen hans serier från bl.a. Galago, Uti Vår Hage, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, 91:an, Seriemagasinet och Svenska Serier.⁠

Förra året kom seriealbumet Polly tar ingen skit, en socialrealistisk historia i raggarmiljö och redan i år, 2021, kommer albumet Gränslösa, den fjärde boken i serien Vimmelgrind som är en kollektiv berättelse om en landsbygd i förändring. Boken ges ut på Kartago förlag.⁠

Mats har en lång tecknarkarriär med flera priser: Urhunden (1996), Adamsonstatyetten (1998), August & Lotta-priset (2000) och Unghunden (2002). ⁠

Daniel Thollin

Daniel Thollin är illustratör och serietecknare, bosatt i Uppsala. Hans seriedebut kom 2009 via Jesus Hates Zombies, producerade i samarbete med serieförfattaren Stephen Lindsay. Han har både verkat för den svenska och den nordamerikanska seriemarknaden. På Kartago kom han 2020 ut med den hyllade serieromanen Jag minns varje slag som är en skildring av den mobbing han utsattes för som barn.

Efter sin förra seriebok om självupplevd mobbing har Daniel Thollin denna gång skapat en hjärtskärande berättelse om den 11-åriga Folke som älskar serier, superhjältar och Bruce Springsteen. Hjältedåd är samtidigt en tidsresa till tidigt 1990- tal och ett Sverige med slitna bruksorter som plågas både av hög arbetslöshet och av en lågmäld vardagsrasism som pyr under ytan;

Folke älskar att klä ut sig till en superhjälten Flamman, som liknar en blandning av Batman och Robin. Men leken blir till allvar då han försöker stoppa några mobbare från att ge sig på en kompis, och igen när han ger sig ut på jakt efter den mystiska brandgula Saaben. Ryktet gör gällande körs av någon som rövar bort barn.

Bim Eriksson

Bim Eriksson är en Stockholmsbaserad serieskapare och konstnär. Hon debuterade 2016 med serieromanen Det kändes lugnt när mina känslor dog.

Hösten 2021 är Bim Eriksson aktuell med den tecknade dystopin Baby Blue på Galago förlag. Baby Blue är fritt inspirerad av Karin Boyes Kallocain. Men i Bim Erikssons obehagliga och märkliga samhälle är det inte lögnen som är bannlyst, utan misslyckande, sorg och psykisk ohälsa.

Ohälsotalen har ökat lavinartat, politiker och forskare inser att samhällsekonomin kommer att kollapsa om de inte tar till drastiska åtgärder. En ny ”folkhälsomyndighet” inrättas för att radera data över ohälsan. Man censurerar information på Vårdguiden, motarbetar organisationer som tidigare jobbat med dessa typer av frågor. Det startas massvaccinationsprogram där de medborgare som ägnar sig åt orostankar snabbt blir upplockade och placerade på vårdinrättningar med dropp för att återfå det rena psyke som eftersträvas. På en sån vårdinrättning träffar den vilsna Betty en märklig kvinna i kaninmask. Det är Berina som är en del av den motståndsrörelse som huserar i en herrgård djupt i Södertörns skogar. Allt Betty någonsin trott sig veta om världen ställs på ända.


EVENEMANG HELA VECKAN:

Utställning: Tant Wussi
Lohrs pocket MedMera, Kapellplatsen 2. Öppettider mån-fre 10-18, lör 10-15 
Utställning av Tyto Albas bilder från Tant Wussi. I serieromanen berättar författaren Katrin Bachers gammelfaster om familjens liv på Mallorca och i Tyskland under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Illustrationerna, i akvarell, växlar från idylliska landskap till krigsscener. 

Grupputställning: Not just lines
Frölunda kulturhus, gågatan. Öppettider: mån-tors 10-20, fre 10-18.30, lör-sön 10-17
En grupputställning med 12 medverkande konstnärer/tecknare. Not Just Lines består av detaljerade studier av olika slag, illustrationer,samhällskritik, teckningar som berättar flera historier för sin betraktare, självporträtt, humoristiska serier och skildringen av adoption i serieformat. Utställningen finns kvar till den 14 november.

Utställning: Sveriges seriehistoria
Kulturfabriken, Rådmansgatan 28, Skövde. Öppet:mån-tors 12-19, fre 12-18, lör 12-16
Sverige har en anrik och intressant seriehistoria som sträcker sig över århundraden och omfattar allt från enkla skämthistorier till intrikata serie-romaner. I denna utställning kan du följa hela den spännande historien i kronologisk ordning – från 1700-talets konstnärliga experiment till 2000-talets svenska serieunder.

Utställning: Vätterns fasa
Kulturkvarteret i Hjo Öppettider: Mån, Tis, tors: 10-19, Ons, Sön: Stängt Fre: 10-17, Lör: 11-15
Utställning med Christina Jonssons teckningar från arbetet med böckerna Vätterns fasa (2020) samt Badgäster och bedragare (2014).

Workshop i Clip Studio Paint – testa på Moderskeppet!
Du behöver en dator eller ritplatta med programmet Clip studio paint installerat innan du börjar. Moderskeppets kurs i Clip Studio Paint går du på egen tid under veckan och hur många gånger du vill. 20 platser anmälan senast 17 oktober på: moderskeppet.se/anmalan-clip-studio-paint/ 

Digital marknad: seriemarknad.se 

Höstens seriemarknad är online! På seriemarknad.se besöker du utställarnas egna sidor och du kan köpa deras serier digitalt i shopen, eller beställa saker från utställarna själva. Det blir också liveteckning och andra aktiviteter online. 

 

Frossa i serier på Barnens bibliotek!

https://www.barnensbibliotek.se

För den yngre publiken 8-12 år har vi ett samarbete med barnensbibliotek.se där vi har bullat upp med seriequiz, läsbingo, läs- och teckningsinspiration! 

Inspireras till att läsa serier med den senaste bokaffischen från Barnens bibliotek:

Fönsterutställning
Bergsjöns bibliotek, Rymdtorget 8, 415 66 Göteborg
Några av utställarna i konstrundan är också med på en fönsterutställning på Bergsjöns bibliotek. Utställningen vetter utåt mot gatan och kan ses dygnet runt. 

Utställning: Serier för barn
vecka 43-45 på Rampen, Lingatan 5 Uddevalla
De flesta känner redan till Bamse och Kalle Anka. Men visste du att det finns massor av andra serier för barn! Oavsett om du gillar hästar, monster, pirater eller katter så finns det serier för just för vad du gillar. För att visa den stora bredden av serier i Sverige sätter vi upp utställning Serier för barn över åtta roll-ups. Varje roll-up består av en genre med tre olika exempel. De olika genrerna är: klassiska serier, för de yngsta, äventyr, humor, skräck, familj och lättläst.

Bibliotek som skyltar med serier under Seriefest i Väst

Hjo bibliotek Älvstrandens bibliotek Linnéstadens bibliotek Guldhedens bibliotek Majornas bibliotek Frölunda kulturhus bibliotek, Uddevalla bibliotek, Dalabergs bibliotek, Ljungskile bibliotek, Rampen, Uddevalla, Bergsjöns bibliotek och förhoppningsvis fler. 


Evenemang, dag för dag:  

MÅNDAG 25 OKTOBER

Feministiska serier som politisk aktivism
kl 14-15.30 https://www.facebook.com/stadsbiblioteketgbg OBS! Sändningen ligger bara kvar till 26 okt.
Hur ser feministiska serier ut idag? Är de roliga? Hur kan serier vara uttryck för politisk aktivism och samhällskritik? Forskarna från det mångvetenskapliga forskningsprojektet ”Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik” presenterar och samtalar om feministiska svenska serier och seriemediets komplexitet. Medverkande: Anna Nordenstam(Göteborgs universitet) Margareta Wallin Wictorin,(Karlstads universitet), Kristy Beers Fägersten (Södertörns högskola), Mike Classon Frangos(Linnéuniversitetet) och Maria Margareta Österholm(Stockholms universitet). 

Serieworkshop för ungdomar
kl 18 – 20, Stora salen, Kulturhuset Kåken, Kålltorpsgatan 2, Göteborg
Malin Biller, erfaren serieskapare och illustratör kommer till Kulturhuset Kåken med sin workshop ”Berätta med serier”. Deltagarna får med hjälp av roliga övningar lära sig bildberättandets grunder. Malin lär ut tips och knep för att göra sin egen serie med fokus på deltagarnas egna idéer och fantasi, helt utan prestationsångest. Ålder: ca 13–19 år. Boka plats på goteborg.se/kaken

Invigning av Seriefest i Väst 2021
Kl 18-19.30 Zoom
Vi kickar igång festivalen med att ta en titt på programmet för veckan, Seriefrämjandets ordförande Stef Gaines kommer att berätta om föreningen, och från Medlefors Folkhögskola kommer Ola Skogäng att berätta om Berättande och serietecknande-utbildningen där. Det blir också mingel då man har chans att ställa frågor om festivalen eller bara hänga och snacka. Fler talare kan tillkomma.  Datum för anmälan är passerat.

TISDAG 26 OKTOBER

Workshop: 6-timmarsserie
kl 09.00 – 17.00 Zoom
Gör en 6 sidor lång serie på lika många timmar. Valentin Schönbeck introducerar dig till hur du ska komma igång och bli klar med en helt ny serie innan arbetsdagen är slut. Du jobbar med papper och penna eller digitalt, du väljer själv. Workshopen sker över Zoom. Datum för anmälan är passerat.

ONSDAG 27 OKTOBER

DC-casten: Alan Moores Swamp Thing
07.00 på http://markerasomolast.se/ eller i din poddspelare
Det är Halloween och vi tar oss en titt på nummer 49 och 50 av Alan Moores mästerliga Saga of the Swamp Thing. Det utlovas gäststjärnor från Golden Age, Kirbys demon och svallvågor efter Crisis on Infinite Earths! DC-casten är en podcast om serietidningar från DC Comics med Andreas Löfgren och Niklas Kvarnbo Jönsson. Högt och lågt, gammalt och nytt och den ena krisen efter den andra.

Normbrytande serier
kl 17 – 19 Linnéstadens bibliotek, Första Långgatan 28 A, 413 27 Göteborg
Serieworkshop med Miro Elgeholm och Minna Svensson för femme/tjej/trans/homo/queerpersoner.

Börja rita serier, berätta din historia, visa din vardag, verklighet, värld, hitta ett verktyg att jobba mot en mer förtrycks- och normfri värld. Workshopen passar dig som tecknat serier innan och dig som är helt ny i tecknande och berättandet. Ålder: 13 år och uppåt Begränsat antal platser Anmälan: malin.carlsson@kultur.goteborg.se, 031-3658011 eller säg till på bibblan!

Workshop: Rita serier och manga med Lisa Medin
kl 17 – 19, Rampen, Lingatan 5 i Uddevalla.
Tycker du om att teckna, eller vill du lära dig? Serietecknaren Lisa Medin lär ut hur du steg för steg kan skapa din egen figur, med avstamp i japanska anime- och mangaserier. Vi använder oss av enkla och roliga tekniker som du sedan kan använda i dina egna berättelser. Ingen förkunskap krävs. 

Ålder: Från 12 år,  8 platser. Anmäl dig till Rampen på 0522-696211, rampenbibliotek@uddevalla.se eller DM på insta, där heter vi @rampenuddevalla. Mer info på http://uddevalla.se/barnkultur

Workshop: Rita serier med Malin Biller
18.00 – 20.00 Skövde Kulturfabrik, Skaparverkstan. Rådmansgatan 28, Skövde
Rek. Ålder: 15 år och uppåt. Föranmälan till: Tomas Olausson, tfn 0500-498152, tomas.olausson@skovde.se

TORSDAG 28 OKTOBER 

Croissanter & LitteraturNorén som serie
kl 10- 11 Livesändning från Göteborgs Litteraturhus
Välkomna till detta frukostsamtal om ett intressant pågående projekt – en kommande serieroman som baseras på Lars Noréns teaterpjäs Olycka, en pjäs han aldrig hann realisera till teaterscenen. Möt serietecknare Agnes Jakobsson och författare och kritiker Mikael van Reis samtala om hur detta verk växer fram.

Arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborgs Litteraturhus och Seriefest i väst. Läs mer och anmäl dig här: https://www.vgregion.se/kulturutveckling

Tecknade liv: Ett samtal om biografiska serier
Kl 18.30 – 19.30 Stora salen, Kulturhuset Kåken, Kålltorpsgatan 2, Göteborg
Tecknade berättelser hämtade från verkliga livet har länge varit en stark strömning inom seriemediet. Vi har bjudit in Nina Ernst, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet som har forskat kring självbiografiska serier och Elisa Rossholm, illustratör, serieskapare och konstvetare för att prata om vad som händer när man tecknar sitt eget eller andras liv. Boka platsgoteborg.se/kaken

Manga- och serieworkshop
kl 16 – 17.30 Frölunda kulturhus, biblioteket.  Valthornsgatan 13, Västra Frölunda
Tycker du om att teckna, eller vill du lära dig? Serietecknaren Lisa Medin lär ut hur du steg för steg kan skapa din egen figur, med avstamp i japanska anime- och mangaserier. Vi använder oss av enkla och roliga tekniker som du sedan kan använda i dina egna berättelser. Ingen förkunskap krävs! Från 10 år och uppåt. Begränsat antal platser. Anmälan till josefin.larsson@kultur.goteborg.se

Workshop: Knasiga berättelser med Karin Kjäll
kl 17.30 – 19 Kulturkvarteret Pedagogien, Bangatan 1B, Hjo
Serieworkshop med tecknaren Karin Käll. Tänk gärna ut en knasig berättelse att teckna i förväg. Karin visar serieknep, hur man gör bildmanus och ger tips och råd! Rek. ålder 12-26 Anmälan till fredrika.johansson@hjo.se 

Workshop: Rita serier med Malin Biller
kl 17 – 18.20 Partille bibliotek (Vinterträdgården), Gamla Kronvägen 56, Partille
Malin går igenom bildberättandes grunder och tips och knep hur man ritar en bra serie. Huvudsaken är inte att det man ritat är jättesnyggt, utan att man har något att säga, en bra idé och en dos fantasi. Ålder: 9-12 år. Begränsat antal platser. Anmälan till josefin.thorn@partille.se

FREDAG 29 OKTOBER 

Samtal med Henri Gylander. Samtalsledare: Lidia Blomgren och Cecilia Pettersson
kl 10 – 11 Sänds via Zoom. Mer info hos Göteborgs bildverkstad på Facebook.
Henri Gylander (f. 1979) är serietecknare, illustratör och lärare. Han jobbar för tidningar som KamratPosten och LasseMajas Detektivbyrå. Hans bilder kan beskrivas som uttrycksfulla, detaljrika och lekfulla.

 I höst är han bokaktuell som illustratör till barnboken Karlsson Kråkslott av Anna Hansson. 

Vernissage: Konstrundan Östra Göteborg
kl 18 – 20 Kvibergs stallgårdar 2, stall 11.
I år samarbetar vi med Konstrundan Östra Göteborg för att visa upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats. Utställningshallen är öppen lör-sön kl 11-16.


Konstrundan + Seriefest i Väst 2021

Nytt samarbete för i år är att vi är en del av Konstrundan Östra Göteborg! Vi kommer att välja ut 10-15 deltagare att ställa ut under Konstrundan Östra Göteborg. Dessa kommer att vara utplacerade på olika ställen i Östra Göteborg, främst i Bergsjön/Kviberg.
Konstrundan i Östra Göteborg äger rum mellan fredagen den 29 och söndagen den 31 oktober 2021. Konstrundan inleds på fredagen med en gemensam vernissage på platsen för samlingsutställningen där alla medverkande konstnärer finns representerade med ett verk var. Därefter öppnar medverkande konstnärer upp sina egna ateljéer och lokaler för besökare under lördagen och söndagen.
Seriedelen av konstrundan kommer att bestå av olika delar. En samlingsutställning med ett konstverk/deltagare, en fönsterutställning som vetter ut mot gatan så att man kan se den när som helst under dygnet och eventuell en projektionsutställning mot en husfasad någonstans i Östra Göteborg.

Performance: Linda Spåman
kl 18 – 19 Frölunda kulturhus, Valthornsgatan 13, Västra Frölunda

Linda Spåman utforskar interpersonella relationer och magiska sammanträffanden i en performance. Passa på att se utställningen Not Just Lines som hon deltar i och som finns att se i gågatan på kulturhuset. 

LÖRDAG 30 OKTOBER

Konstrundan Östra Göteborg
kl 11-16  Kulturkaféet, Kvibergs stallgårdar 2, stall 11, Göteborg.
Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats. 

Vernissage: Skaraborgska serieskapare
kl 11-15  Tibro bibliotek, Gymnasiegatan 29 Öppettider mån/ons/fre 10–16, tis/tors 10–19
På biblioteket visas delar av utställningen Hemåt!? – skaraborgska serieskapare som handlar om Kristin Lidström och Jimmy Wallin, bägge från Tibro. Utställningen hänger fram till och med fredag 5 november. Dessutom blir det under vernissagelördagen en serieskaparworkshop under ledning av Nicolas Krizan. Kontakta biblioteket för mer information: https://tibro.se/bibliotek 

Workshop: Äg språket med Minna Svensson
Allas Ateljé kl 13-16, Köpcentret, Rymdtorget 9, 415 19 Göteborg
Projektet #Vi Äger Språket handlar om att väcka lusten att läsa och utforska språkets alla olika former. Barn i Bergsjön bjuds in till att vara med på en upptäcktsfärd genom ordens möjligheter tillsammans med konstnärer från Konstepidemin samt inbjudna författare, spoken word-poeter och rappare. Serietecknaren Minna Svensson inspirerar dig till att Börja rita serier, berätta din historia och visa din vardag. Workshopen passar dig som tecknat serier innan och dig som är helt ny i tecknande och berättandet. 

Begränsat antal platser. Ingen bokning krävs, först till kvarn!

Workshop med serietecknaren Malin Biller 
kl 14 – 15.30 Uddevalla stadsbibliotek, Södergatan 26, Uddevalla       
Malin Biller lär ut grunderna i serieteckning och inspirerar deltagarna att skapa historier med hjälp av ord och bilder. Det behöver inte se perfekt ut, det viktiga är att man har en bra idé och fantasi. Alla har vi något att berätta och serier är det perfekta uttryckssättet. Ålder: 10-15 år Antal platser: 10 platser. Anmälan från 20 oktober  på tel. 0522-696503 Mer info på http://uddevalla.se/barnkultur

Scenprogram med gäster

Robert Wibeck är aktiv på YouTube som Yggdrasil, där han recenserar seriealbum. Med sin charmiga göteborgska kommer han att intervjua våra gäster under den här dagen.  Allting är online och live, så passa på att vara med i chatten och ställ dina frågor till våra gäster. Sänds online på Seriefest i Västs Facebook-sida och YouTube-kanal. 

kl 11-17 facebook.com/seriefestivast  YouTube: Seriefest i Väst

Daniel Thollin
Efter sin förra seriebok om självupplevd mobbing har Daniel Thollin denna gång skapat en hjärtskärande berättelse om den 11-åriga Folke som älskar serier, superhjältar och Bruce Springsteen. Han besöker Seriefest i Väst för att prata om sin nya bok Hjältedåd. 

Tyto Alba och Katrin Bacher
Intervju med manusförfattaren Katrin Bacher och illustratören Tyto Alba i Barcelona om arbetet med serieromanen Tant Wussi. Författarna intervjuas av den svenska förläggaren Ellinor Broman(Palabra förlag)  Intervjun sker på spanska med svensk text. 

Bim Eriksson
En värld där man inte tillåts vara sjuk eller olycklig målas upp i den här boken som växte fram ur ett personligt mörker under fyra års tid. Hösten 2021 är Bim Eriksson aktuell med den tecknade dystopin Baby Blue på Galago förlag. Vi pratar om boken och om lycka, vad är det ens?

Olle Forsslöf: Peow Studio
Peow studio har alltid gått sin egen väg, och 2021 var de framme vid vägs ände. Vi pratar med en av grundarna, Olle Forsslöf, som ska berätta om deras arbete för att nå ut internationellt och hur de lyckats med Kickstarterkampanjer, blivit nominerade till bl.a. Eisner-pris men ändå lägger ned. Och är det verkligen slutet för Peow?

Steffi Hermes: The little trashmaid.
Sedan 2019 har The Little Trashmaid charmat världen med sina ansträngningar för att skapa en fin värld under vattenytan som blir alltmer fylld av skräp. Webbserien publiceras på bl.a. Instagram, Webtoons, Tapas och har cirka 350 backare på Patreon. Det är en serie utan pratbubblor så vem som helst kan läsa den. Seriens skapare, Steffi Hermes gästar Seriefest i Väst genom en förinspelad intervju kombinerad med liveteckning av serien.

Mats Källblad
Du känner igen hans serier från bl.a. Galago, Uti Vår Hage, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, 91:an, Seriemagasinet och Svenska Serier.⁠ Han har precis kommit ut med fjärde boken i serien om Vimmelgrind, som han kommer att berätta om i en intervju som sker på plats i Göteborg. 

Prisutdelning: Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling


Vinnarna i Seriefest i Västs kalendertävling med hela 12 vinnare presenteras! I prispotten finns vinster från Clip studio Paint, Moderskeppet och Seriefrämjandet att välja mellan. 

SÖNDAG 31 OKTOBER

Konstrundan Östra Göteborg
kl 11-16, Kvibergs stallgårdar 2, stall 11.
Konstrundan Östra Göteborg visar upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats. 

Gör din egen serieposter med schabloner
kl 13-16, Växthuset, Trädgårdsföreningen, Göteborg.
Testa att blanda tekniker, t.ex. schabloner för att framföra ditt eget budskap i text och bild. Minna Svensson är seriekonstnär som gör sina serier både traditionellt i tryck såväl som väggmålningar. Hon visar hur man kan använda olika tekniker för att göra en personlig affisch med ditt eget budskap. Rek. ålder från 12 år. Ingen bokning, men det finns begränsat antal platser. 

ONLINEPROGRAM SÖNDAG 31 OKTOBER

kl 12 – 16 Sänds över Seriefest i Västs YouTube-kanal, med inbjudna gäster.

Serier i en digital tidsålder
Oskar Aspman är konstnärlig adjunkt i visuell kommunikation och bland annat ansvarig för kursen Serieteckning och Visuellt berättande på Malmö Universitet. Den här dagen ger han ett kort föredrag om hur seriemediet utvecklas och förändras när nya maskiner tillkommer eller när nya plattformar anammar mediet. 

Att göra lättlästa serier
Redaktören Elise Rosberg från Hegas förlag pratar om serier som lättläst medium. Hur får man en ovillig läsare att börja läsa? Kan serier vara en ingång till läsning? Elise diskuterar hur Hegas använder serier för att väcka läslust hos barn och unga.

Branschpanel om prisutdelningar
I ett panelsamtal samtalar vi om vad priser har för funktion. Vad är ett bra pris att dela ut och under vilka premisser? Med oss har vi paneldeltagare som både har delat ut priser och tagit emot dem. Medverkande: Mats Källblad, Patrik Schylström med flera.

Avslutning Seriefest i Väst 

Vi ser tillbaka på veckan som gått och tackar för den här festivalen. 


SKOLPROGRAM

Seriefest i Väst har tillsammans med Grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad ett skolprogram, som ger elever och lärare i grundskolan möjlighet att lära sig mer om att läsa och teckna serier genom författarbesök och workshops i serieteckning. Skolor har fått chansen att anmäla intresse för att få besök av en yrkesverksam tecknare som också har pedagogiska program för att lära ut serieteckning. Målet är att ge elever ett sätt att uttrycka sig genom både text och bild och för lärare att få ytterligare resurser att använda sig av som ett ämnesöverskridande verktyg.

Serieteckning är ett kraftfullt redskap som går att använda i skolan för att lära sig mer om ett ämne genom både text och bild, samt att få ett sätt att uttrycka sig som inte alltid innefattar det skrivna ordet.

Årets skolprogram är nu bokat, med cirka 900 elever som under Seriefest i Väst får träffa en serietecknare och prova på att göra egna serier. Vill man som lärare använda sig av serieteckning i skolan kan vi rekommendera vår lärarhandledning som finns att ladda ned här

Årets pedagoger för skolprogrammet

 

Handbok för superhjältar på Karlstads bibliotek

Handbok för superhjältar är en hejdundrande succé och de flesta barn mellan fyra och tio år vet precis vad böckerna handlar om! För oss som inte upptäckt dem ännu, är de skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund, och handlar om Lisa som blir superhjälten Röda masken. Vi får följa Lisas rafflande resa från när hon hittar en viss handbok på biblioteket till att hon blir en superhjälte, men också när hon skaffar sig fiender som hon förstås måste besegra!

Handbok för superhjältar består av fyra delar som kom ut i tät följd mellan våren 2017 och vintern 2018. Delarna heter i tur och ordning HandbokenRöda maskenEnsam och Vargen kommer. Utställningen presenterar bilder från böckerna men även bilder, sekvenser och karaktärer som inte finns med i böckerna. Det ges också en unik inblick i hur böckerna skapas – från text och hela vägen till illustration.