Generic filters
Exact matches only

Nyheter från maj 2024

Bild&Bubblas David Haglund om B&B på webben

David Haglund, webbredaktör för Bild & Bubbla, deltog i medlemsmötet online den 15 maj. 

David, berätta mer om ditt arbete! 

– Jag har varit webbredaktör för Bild & Bubbla i snart 15 år. Inte för att lägga beslag på posten, utan för att jag är en inbiten föreningsmänniska och tar tag i saker som behövs göras. Tyvärr har vi lite svårt att hitta folk som vill jobba både med tidning och webbplats. Några gånger har vi gjort en efterlysning av skribenter och redaktionsmedlemmar till webben, och då har vi fått CV med löneanspråk några gånger, och det är inte så det funkar, tyvärr. 

– Men jag kan säga att länge var det ensamt för mig. Jag hade ett separat spår jämfört med den tryckta tidningen. Sedan några år tillbaka har jag ett nära samarbete med Fredrik Strömberg (chefredaktör för tidningen) och Karin Didring Leksell (textredaktör och layoutare). Vi hörs av varje månad och pratar igenom vad som ligger i ”pipen” för den tryckta tidningen, som jag även korrekturläser, och så ser vi ibland om det finns synergier. 

Hur bestämmer ni vad som ska ligga vart?   

– De flesta som hör av sig och vill skriva vill se sina saker i tryck, så är det. Det kan jag förstå, det är så otroligt kul att se sitt eget namn i en trycksak. Men det finns inget A- eller B-spår på innehållet. De lite längre artiklarna gör sig bättre i tidningen, helt enkelt för att det är jobbigt att sitta och scrolla på webben länge. 

– Vi har märkt att bildobubbla.se passar bra för snabba nyheter. Rapporteringen kan ju aldrig vara aktuell när man bara har fyra utgivningar om året. Så webben passar bra för snabba nyhetsnotiser, och sedan finns tidningen till för fördjupningar efteråt. 

– Ibland kan vi också få in innehåll som är väldigt specifikt eller knapologiskt. Till exempel kåserier, index, och faktauppräkningar som ofta bättre på nätet. 

– Recensioner spiller ibland över för att de är för många för att ha med i tidningen, och då lägger vi ut några av dem på webben. Sedan har vi ett till spår: återpublicering, som kanske inte syns så mycket utåt. Jag digitaliserar gamla artiklar och lägger ut löpande. Det finns ungefär 500 artiklar och recensioner från Bild & Bubbla som ligger och skvalpar hos oss som man kan botanisera i! (Titta gärna i innehållsförteckningarna på de gamla numren på hemsidan!) 

Hur mycket behöver ni tacka nej till och hur mycket behöver redaktionen jobba med att fylla ut innehållet själva? 

– Tacka nej gör vi nästan aldrig. Det kan vara om någon försöker sälja in artiklar mot arvode, och det kan vi inte tacka ja till. Vi tar tacksamt emot innehåll, men det kan behöva bearbetas, och det dröjer också ett tag innan man får se sitt innehåll i tryck. Vi får ibland flytta om och fram artiklar för att få med sånt som är mer aktuellt. Vi är en skrivande redaktion, men det är inte så att vi behöver jobba på att fylla ut tidningen, snarare tvärtom. Folk vill skriva, och vi ser gärna att ännu fler vill skriva! Vi har redan planerat klart det här året och är inne på nästa år redan. 

Om man vill skriva, vad letar ni efter där? Och hur får ni in nya skribenter när det inte finns ett arvode att locka med? 

– Det är svårt! Vi har ingen direkt värvningsstrategi. Det är folk som själva hör av sig, så har det alltid varit. Folk som visar framfötterna och vågar fråga om vi är intresserade av att samarbeta. Många gånger är vi det! 

– Vi ser också Bild & Bubbla som en plantskola, där vi har möjligheter att ge feedback och vägledning till skribenterna. Vi har ganska mycket kompetens på det området i redaktionen. Fredrik har varit seriejournalist sedan 90-talet, Karin är frilansredaktör för Egmont sedan många år tillbaka, jag har jobbat med översättning och korrektur i 25 år, och Göran Ribe har korrekturläst tidningen sedan 1968 eller så. Vi kan hjälpa till med att bearbeta artiklar tillsammans med skribenterna, så man ska inte vara rädd och känna att man inte är bra nog. Vi finns där! 

Sedan har vi ju Seriefrämjandets hemsida också, som även den är en informationsbärare.  

– Ja, förut var det en enda webbplats för alltihop, men numera är de åtskilda. Det gör det lite svårare ibland att avgöra vad som hör hemma var, men det får man prata om helt enkelt. 

Hur kommunicerar ni att ni till eventuella nya skribenter att ni kan vara vägledande i skrivandet?  

– Det tar vi i den personliga kontakten med en skribent, oftast. Skriver man så pass bra att man inte behöver så mycket feedback så kanske man inte får reda på det. Det kan vi nog bli ännu bättre på, många blir väldigt glada av ett uppmuntrade ord. 

Det är kanske något vi kan vara öppnare med, att informera om hur man kan engagera sig som medlem i Bild & Bubbla och hur det kan se ut.   

– Man ska inte vara rädd för att fråga. När jag började skriva för Bild & Bubbla var det också för att jag såg att ingen skrev något som jag själv ville läsa. Jag frågade Fredrik om jag fick skriva och han sa ”Javisst! Skicka in något.” Och på den vägen är det. Man ser ofta i kommentarsfält att man saknar visst typ av innehåll, men man får gärna vara en del av lösningen där och inte vänta på att någon annan ska ordna det. 

Det kan vara så att man inte vet om att man kan, eller får vara med i det? 

– Så kanske det är. Vi får hjälpas åt i föreningen, helt enkelt! Vill man skriva för Bild & Bubbla får man gärna skriva till bildobubbla@gmail.com. 

Hur ser framtiden ut för Bild & Bubbla på webben?  

– Det hänger ihop med den tryckta tidningen. Från nummer tre som kommer lagom till Bokmässan så kommer vi göra om tidningen. Förutsatt att vi hinner med det, förstås. Nicolas Krizan hjälper oss med ny logga, men mycket annat ska sätta sig också. Det som händer med bildobubbla.se är att även den borde få en ansiktslyftning med samma grafiska form och samma logga som tidningen, så att det inte spretar så mycket. Kanske kan styrelsen sponsra med en liten slant så att det kan styras upp, för jag är inte en webbdesigner, tyvärr. 

– Men i övrigt fortsätter det som vanligt med återpubliceringar, nyhetsnotiser och recensioner. Vi har några personer som skriver för oss på regelbunden basis, t.ex. Christian Schremser på Seriearkeologi, Markus Malinda som skriver reportage och Stefan som skriver betraktelser. Vi tar gärna emot förslag på bloggar om det är någon som vill nörda på ett område! 

Bild & Bubbla 231

MORR! KRAFS! SLAFS! Årets andra nummer av Bild & Bubbla kommer med ett långt fokus på The Walking Dead – uppgången, fallet och utgivningen i Sverige kontra USA. Det blir även ateljébesök hos Mulles mamma Lena Furberg, förhandstitt på Marie Tillmans nya bok, att arbeta med en japansk mangaredaktör, norska strippserietecknaren Jens K Styve, och mycket mer!

Vad väntar du på? Bli medlem i Seriefrämjandet och börja prenumerera idag! 

Bild & Bubbla 230

Årets första nummer av Bild & Bubbla är  äntligen här! Vi bjuder på stor intervju med webbseriemästaren Magnolia ”Toffuo” Winroth, vars serie Uriah når 400,000 läsare per månad – men är relativt okänd i Sverige. Det blir även porträtt av aktuella Joe Kessler, redaktören Erik Falk, norska krigsserier och mycket mer utöver vårt vanliga utbud av recensioner och serienyheter.

Detta vill du inte missa, prenumerera genom att bli medlem redan idag!


Bild & Bubbla 229

Bild & Bubbla nummer 229 är snart här och är som vanligt fullspäckat med allt en serieälskare kan tänka sig. För musikälskare blir det intervju med mästaren av hårdrocksserier JP Ahonen. Aktuellt blir det ett stort profilrepotage om tyska Anna Haifisch, vars charmiga gestaltning av konstnärslivet charmat världen. Transformers rullar ut med en seriehistorisk krönika. Och självfallet, en minneskrönika till vår allt för tidigt bortgångna Claes Reimerthi. Detta så klart utöver recensioner, ateljébesök och nyheter.

Bli medlem och få tidningen hem i brevlådan!

Bild & Bubbla 228

Bild & Bubbla nummer 228 fokuserar på den svenska barnseriekulturen, med intervjuer med svenska förläggare, artiklar och intervjuer om serieversionen av barnböckerna med LasseMaja, artiklar om serieskaparna Lennart Hellsing och Lasse Sandberg, intervju med den franska serieskaparen Sourya, en artikel om den danska barnserieklassikern Nalle och Lisa, ateljébesök hos svenska Maria Fröhlich som precis debuterat på amerikanska Marvel, med mera. Dessutom nyheter från hela världen, recensioner av serieböcker, webbserier och fanzin.

Läs mer på Bild & Bubblas webbplats.

Bild & Bubbla 227

Bild & Bubbla nummer 227 fokuserar på seriekulturerna i Norden med intervjuer med svenskarna Dennis Gustafsson (Viktor Kasparsson), Stefan Johansson (Ståbjörnen), Ainur Elmgren och Saskia Gullstrand, dansken Henrik Dannevang (Filkongen), en artikel om norska serieskapare som slagit igenom i USA, en genomgång av de bästa nya serierna från de nordiska länderna, förhandstitt på Lisa Wool-Rim Sjöbloms nya seriebok, rapport från svenska Natalia Batista om skapandet av en app för serieläsare med mera. Dessutom nyheter från hela världen, recensioner av serieböcker, webbserier och fanzin.

Läs mer på Bild & Bubblas webbplats.

 

Bild & Bubbla 226

Bild & Bubbla nummer 226 är ännu en utblick i den stora seriekulturen och innehåller bland annat intervjuer med australiensaren Simon Hanselmann (Megg och Mogg), amerikanen Noah van Sciver (One Dirty Tree) och danskan RIkke Villadsen (Tatovøren og klitoris), samtidigt som vi undersöker den svenska seriekulturen med förhandstitt på Daniel Thollins Hjältedåd, besöker Peter Bergtings ateljé samt Stockholm Toy Musem, och tar oss en titt på den svenska sportserieklassikern Åshöjdens BK.

Läs mer på Bild & Bubblas webbsida

Bild & Bubbla 225

Bild & Bubbla nummer 225 är ett kalejdoskop av visioner kring vad de internationella seriekulturerna kan erbjuda. Vi får träffa den amerikanska serieskaparen Ed Piskor (Hip Hop Family Tree, X-Men), belgaren Olivier Schrauwen, schweizaren Cosey (Jonathan, Musse Pigg), spanjoren Paco Roca (Emilio och glömskan) och fransmannen Philippe Druillet (Lone Sloane), samtidigt som vi undersöker den svenska seriekulturen med förhandstitt på Bim Erikssons Baby Blue, tar avsked av Rolf Gohs, besöker Kim. W. Anderssons ateljé, träffar förläggaren Olle Forslöf (Peow Stuio), intervjuar debutanten Olivia Skoglund, med mera.

Bild & Bubbla 224

Bild & Bubbla nummer 224 är ett temanummer om strippseriernas vara eller inte vara i Sverige. Intervjuer med många av Sveriges serieskapare, förläggare, redaktörer och agenter som arbetar med strippserier, inblickar i produktionen av strippserien Hälge, fördjupning i hur censur, läsarstormar och självcensur kan fungera,
förhandstitt av Åsa Ekströms Svensk i Japan, samt naturligtvis recensioner och nyheter från jordens alla hörn.

 

Beställ nummer 224 som lösnummer i Serieaffären, eller bli medlem och få fyra nummer om året direkt hem i brevlådan!

Bild & Bubbla 223

Bild & Bubbla nummer 223 är ännu en bred presentation av vad seriekonsten förmår. Intervjuer med serieskapare som Bitte Andersson (Vid slutet av regnbågen), Joakim Waller (Penguin Rumble) och Li Österberg (Koppar, Fejd och fest), samtal med agenten Alessandra Sternfeldt, reportageserier av Fabian Göransson och Julia Nascimento, förhandstitt på Coco Moodyssons Mörkt album, artiklar om festivalerna Nordsken och Göteborg seriefestival samt om fenomenet mangaboomen, samt naturligtvis recensioner och nyheter från jordens alla hörn.

Beställ nummer 223 som lösnummer i Serieaffären, eller bli medlem och få fyra nummer om året direkt hem i brevlådan!

Bild & Bubbla 222

Bild & Bubbla nummer 222 djupdyker konstformen tecknade seriers alla former, med intervjuer med de svenska serieskaparna Elias & Agnes Wåhlund (Handbok för superhjältar), Malin Granroth (En klump i magen), Stef Gaines, Andreas Eriksson, Pidde Andersson och Nicolas Krizan. Dessutom bland annat artiklar om skräckserier för tjejer, Fantomen i Australien, Daniel Ahlgrens superhjälteepos SH3, samt naturligtvis recensioner och nyheter från jordens alla hörn.

Beställ nummer 222 som lösnummer i Serieaffären, eller bli medlem och få fyra nummer om året direkt hem i brevlådan!

Ny webbplats för Bild & Bubbla

Nu är den här! Den nya webbplatsen för Bild & Bubbla som presenterar nyheter, artiklar och recensioner om världens bästa konstform. Tecknade serier!

På webbplatsen hittar du nyheter från seriernas universum. Du hittar också artiklar om serier, dels skrivna för webben och dels utvalda artiklar från tidningen Bild & Bubbla. Inte minst hittar du både färska och äldre recensioner i det stora recensionsarkivet. Inte att missa!

Besök bildobubbla.se!

Bild & Bubbla nya webbplats.