Generic filters
Exact matches only

Bild&Bubblas David Haglund om B&B på webben

David Haglund, webbredaktör för Bild & Bubbla, deltog i medlemsmötet online den 15 maj. 

David, berätta mer om ditt arbete! 

– Jag har varit webbredaktör för Bild & Bubbla i snart 15 år. Inte för att lägga beslag på posten, utan för att jag är en inbiten föreningsmänniska och tar tag i saker som behövs göras. Tyvärr har vi lite svårt att hitta folk som vill jobba både med tidning och webbplats. Några gånger har vi gjort en efterlysning av skribenter och redaktionsmedlemmar till webben, och då har vi fått CV med löneanspråk några gånger, och det är inte så det funkar, tyvärr. 

– Men jag kan säga att länge var det ensamt för mig. Jag hade ett separat spår jämfört med den tryckta tidningen. Sedan några år tillbaka har jag ett nära samarbete med Fredrik Strömberg (chefredaktör för tidningen) och Karin Didring Leksell (textredaktör och layoutare). Vi hörs av varje månad och pratar igenom vad som ligger i ”pipen” för den tryckta tidningen, som jag även korrekturläser, och så ser vi ibland om det finns synergier. 

Hur bestämmer ni vad som ska ligga vart?   

– De flesta som hör av sig och vill skriva vill se sina saker i tryck, så är det. Det kan jag förstå, det är så otroligt kul att se sitt eget namn i en trycksak. Men det finns inget A- eller B-spår på innehållet. De lite längre artiklarna gör sig bättre i tidningen, helt enkelt för att det är jobbigt att sitta och scrolla på webben länge. 

– Vi har märkt att bildobubbla.se passar bra för snabba nyheter. Rapporteringen kan ju aldrig vara aktuell när man bara har fyra utgivningar om året. Så webben passar bra för snabba nyhetsnotiser, och sedan finns tidningen till för fördjupningar efteråt. 

– Ibland kan vi också få in innehåll som är väldigt specifikt eller knapologiskt. Till exempel kåserier, index, och faktauppräkningar som ofta bättre på nätet. 

– Recensioner spiller ibland över för att de är för många för att ha med i tidningen, och då lägger vi ut några av dem på webben. Sedan har vi ett till spår: återpublicering, som kanske inte syns så mycket utåt. Jag digitaliserar gamla artiklar och lägger ut löpande. Det finns ungefär 500 artiklar och recensioner från Bild & Bubbla som ligger och skvalpar hos oss som man kan botanisera i! (Titta gärna i innehållsförteckningarna på de gamla numren på hemsidan!) 

Hur mycket behöver ni tacka nej till och hur mycket behöver redaktionen jobba med att fylla ut innehållet själva? 

– Tacka nej gör vi nästan aldrig. Det kan vara om någon försöker sälja in artiklar mot arvode, och det kan vi inte tacka ja till. Vi tar tacksamt emot innehåll, men det kan behöva bearbetas, och det dröjer också ett tag innan man får se sitt innehåll i tryck. Vi får ibland flytta om och fram artiklar för att få med sånt som är mer aktuellt. Vi är en skrivande redaktion, men det är inte så att vi behöver jobba på att fylla ut tidningen, snarare tvärtom. Folk vill skriva, och vi ser gärna att ännu fler vill skriva! Vi har redan planerat klart det här året och är inne på nästa år redan. 

Om man vill skriva, vad letar ni efter där? Och hur får ni in nya skribenter när det inte finns ett arvode att locka med? 

– Det är svårt! Vi har ingen direkt värvningsstrategi. Det är folk som själva hör av sig, så har det alltid varit. Folk som visar framfötterna och vågar fråga om vi är intresserade av att samarbeta. Många gånger är vi det! 

– Vi ser också Bild & Bubbla som en plantskola, där vi har möjligheter att ge feedback och vägledning till skribenterna. Vi har ganska mycket kompetens på det området i redaktionen. Fredrik har varit seriejournalist sedan 90-talet, Karin är frilansredaktör för Egmont sedan många år tillbaka, jag har jobbat med översättning och korrektur i 25 år, och Göran Ribe har korrekturläst tidningen sedan 1968 eller så. Vi kan hjälpa till med att bearbeta artiklar tillsammans med skribenterna, så man ska inte vara rädd och känna att man inte är bra nog. Vi finns där! 

Sedan har vi ju Seriefrämjandets hemsida också, som även den är en informationsbärare.  

– Ja, förut var det en enda webbplats för alltihop, men numera är de åtskilda. Det gör det lite svårare ibland att avgöra vad som hör hemma var, men det får man prata om helt enkelt. 

Hur kommunicerar ni att ni till eventuella nya skribenter att ni kan vara vägledande i skrivandet?  

– Det tar vi i den personliga kontakten med en skribent, oftast. Skriver man så pass bra att man inte behöver så mycket feedback så kanske man inte får reda på det. Det kan vi nog bli ännu bättre på, många blir väldigt glada av ett uppmuntrade ord. 

Det är kanske något vi kan vara öppnare med, att informera om hur man kan engagera sig som medlem i Bild & Bubbla och hur det kan se ut.   

– Man ska inte vara rädd för att fråga. När jag började skriva för Bild & Bubbla var det också för att jag såg att ingen skrev något som jag själv ville läsa. Jag frågade Fredrik om jag fick skriva och han sa ”Javisst! Skicka in något.” Och på den vägen är det. Man ser ofta i kommentarsfält att man saknar visst typ av innehåll, men man får gärna vara en del av lösningen där och inte vänta på att någon annan ska ordna det. 

Det kan vara så att man inte vet om att man kan, eller får vara med i det? 

– Så kanske det är. Vi får hjälpas åt i föreningen, helt enkelt! Vill man skriva för Bild & Bubbla får man gärna skriva till bildobubbla@gmail.com. 

Hur ser framtiden ut för Bild & Bubbla på webben?  

– Det hänger ihop med den tryckta tidningen. Från nummer tre som kommer lagom till Bokmässan så kommer vi göra om tidningen. Förutsatt att vi hinner med det, förstås. Nicolas Krizan hjälper oss med ny logga, men mycket annat ska sätta sig också. Det som händer med bildobubbla.se är att även den borde få en ansiktslyftning med samma grafiska form och samma logga som tidningen, så att det inte spretar så mycket. Kanske kan styrelsen sponsra med en liten slant så att det kan styras upp, för jag är inte en webbdesigner, tyvärr. 

– Men i övrigt fortsätter det som vanligt med återpubliceringar, nyhetsnotiser och recensioner. Vi har några personer som skriver för oss på regelbunden basis, t.ex. Christian Schremser på Seriearkeologi, Markus Malinda som skriver reportage och Stefan som skriver betraktelser. Vi tar gärna emot förslag på bloggar om det är någon som vill nörda på ett område!