Skolprogram Seriefest i Väst 2024
Boka Serieteckning som Skapande skola för läsåret 2024/2025!
Skolprogrammet är tillgängligt för åk 3–9
Gör er intresseanmälan senast 10 september!
Frågor om festivalen? Maila till festival@serieframjandet.se
Frågor kring anmälan? Maila skapandeskola@grundskola.goteborg.se
Seriefest i Väst arrangeras av Seriefrämjandet. Mer info och uppdateringar om festivalen:
Instagram: http://instagram.com/seriefestivast
Facebook: http://facebook.com/seriefestivast
YouTube: https://www.youtube.com/@seriefestivast
Årets tecknare i skolprogrammet
Malin Skogberg Nord
I min workshop får deltagarna jobba med karaktärsdesign, skriva och rita sin egen serie och får en genomgång av grunderna i serieskapande. Vi tittar på pratbubblor, känslouttryck och läs- ordning. Vi fokuserar på skaparglädje och gör snabba, roliga övningar för att motverka prestationsångest.
Jag är utbildad på Serieskolan i Malmö och är en van workshopledare.
Jag har medverkat i antologierna Serienördens trädgårdsbok samt Draw the line. 2020 kom min egen debut ut; serieromanen Nikki. Den handlar om en tjej som ska börja på gymnasiet, och tar upp ämnen som sexualitet, kropps- normer och självkänsla.
Material:
- Blyertspennor, Sudd, Svarta fineliners, Tuschpennor, Färgpennor (såna i trä), Vanliga a4-papper typ kopieringspapper, Lite tjockare A4, Linjaler
- Nån slags tavla att skriva/rita på + pennor, Häftstift eller likn för att sätta upp serierna på en vägg
- Extramaterial om vi kör en heldag med samma grupp:
- Tillgång till dator + projektor eller liknande så jag kan visa en pdf-presentation (denna maila ut innan workshopen)
- Datorer om man inte tycker om att skriva mycket på papper
Årskurser: 4-9
Läs mer om Malin: https://serieformedlingen.se/serieskapare/malin-skogberg-nord/
Nelly Karlsson
Jag erbjuder serieworkshops för mellan- och högstadiet samt gymnasiet.
I min serietecknar-workshop går jag igenom hur man skapar serier från idé till färdig serie, vad det innebär att skriva en historia samt hur min och andras kreativa process kan se ut.
På mina workshops uppmuntrar jag deltagarna till att våga göra misstag – för det gör även vuxna! Jag vill skapa en opretentiös och tillåtande kreativ miljö där det ska vara roligt att rita och där det inte går att göra “fel” – det är viktigare att man försöker, skrattar, skapar och har kul!
I mitt upplägg berättar jag lite vad serier är, visar exempel och sedan gör vi en uppvärmningsövning samt en huvuduppgift.
Material:
- Whiteboard, papper och penna (blyerts och ohålat A4-papper), Suddgummi
- Övrigt som kan vara bra att ha, men inte är ett måste: Tuschpennor (i olika färger), Svarta tuschpennor i olika storlekar
Läs mer om Nelly: https://serieformedlingen.se/serieskapare/nelly-karlsson/
Yvette Gustafsson
Jag delar med mig av det jag lärt mig under åren som serieskapare och tips som är bra att kunna. Det är en blandning av teckningstips och berättarkunskaper. Målet med kursen är att alla ska känna att det inte behöver vara så svårt och rita och berätta och att alla kan! Syftet är att inspirera till att fortsätta använda sin egen kreativitet utan att behöva speciella papper eller pennor.
Bokningar kan anpassas till beställarens och deltagarnas behov, men om jag bara får träffa en klass en gång så blir det ett kombinerat författarbesök där jag berättar om mina serier,hur det är att jobba som serietecknare och så får eleverna göra sina egna serier.
Material
- A4-papper,
- blyertspennor, (färgpennor om det finns)
- sudd
- pennvässare och
- något större för workshopledaren att rita och visa på (t.ex. en whiteboard-tavla eller ett blädderblock)
Mina workshops passar elever åk4 och uppåt.
Läs mer om Yvette: https://serieformedlingen.se/serieskapare/yvette-gustafsson/
Malin Biller
Alla har vi något att berätta. Oavsett hur duktig man är på att rita eller skriva, så kan alla lära sig att teckna serier. I min workshop ”Berätta med serier” lär jag ut detta fantastiska uttryckssätt.
Jag har arbetat som serietecknare och illustratör sedan 2003. Och jag brinner för att sprida glädjen med serieteckning. Jag har rest runt både i Sverige och övriga Norden och hållit serieworkshops i ca 15 år nu.
I min undervisning går jag igenom bildberättandets grunder och tips och knep hur man ritar en bra serie (t.ex. pratbubblor, ansiktsuttryck och olika sätt att förmedla riktning och hastighet). Hela tiden har eleverna möjlighet att ställa frågor.
Framförallt vill jag sudda ut all eventuell prestationsångest. Detta gör vi genom enkla, roliga övningar. Huvudsaken är inte att det man ritat är jättesnyggt, utan att man har något att säga, en bra idé och en dos fantasi.
Mina elever är oftast mellan 7-18 år och jag har erfaranhet också av att undervisa för nyanlända elever och på särskoleelever.
Material
- Kopieringspapper A4
- Blyertspennor
- Svarta tuschpennor
- Linjaler
- Pennvässare
- Suddgummin
- Bonus: Finare ritpapper och gärna något att färglägga med: färgpennor, kritor o.dyl.
Läs mer om Malin: https://serieformedlingen.se/serieskapare/malin-biller/
Henri Gylander
Att teckna serier är enkelt och kul – det mesta som behövs är penna, papper och en gnutta fantasi! I denna workshop får man en chans att prova på serieskapandet på ett lekfullt sätt, i kombination med styrda övningar och fri aktivitet. En del fokus läggs på att skapa levande karaktärer som engagerar läsaren, oavsett innehållet i serien. Berättelserna improviserar vi fram ruta för ruta, vilket möjliggör att ren magi uppstår i skapandet!
Material
- Kopieringspapper A4
- Blyertspennor
- Svarta tuschpennor
- Linjaler
- Pennvässare
- Suddgummin
Läs mer om Henri: https://kulturkatalogenvast.org/Arr/id/5206