Generic filters
Exact matches only

Skämtserier

SkÑmtserier_bild1Några rena skämttidningar för tjejer har ännu inte getts ut på svenska, även om det fanns både strippserier och längre skämtserier som mer eller mindre riktade sig till en ung kvinnlig publik. Vad som däremot har funnits är serietidningar där skämtserier var huvudsaken eller utfyllnad, samt komiska äventyrsserier och serieböcker för tjejer.

Acke, Sabrina, Veronica och Bobby

Bland de serietidningar där skämtserier var huvudsaken placerade sig Acke SkÑmtserier_bild2och dess systertidningar. Själva Acke-tidningen var inte direkt en tjejserietidning, men Sabrina som ersatte Acke 2002, var tydligt riktad till tjejer även om själva serieinnehållet inte ändrades mer än att det dök upp en ny serie, Pia Dahléns Häxan. Serien Tonårshäxan Sabrina hade dominerat Acke-tidningen ett tag redan innan namnbytet.

Redan tio år tidigare hade Acke avknoppat sig i tidningen Veronica (1993-94) som också var tydligare riktad till flickor än Acke.

SkÑmtserier_bild3Bobby var en annan tonårsskämtserie som inte direkt var just en tjejserie. Den gick i Tony 1969 och hade innan dess haft en egen tidning. I original hette den Swing with Scooter och handlade om en ung brittisk popstjärna som flyttade till en vanlig amerikansk/svensk stad. Han blev med tiden en vanligare och mer infödd tonåring.

Vicky och den andra Vicky

Den tidiga serietidningen Vicky (1959-63) varvade i början romantikserier och skämtserier i SkÑmtserier_bild4tonåringsmiljö, och tog sitt namn från en av de senare. Just den serien demonstrerar också ett av problemen med äldre svenska tjejserietidningar: den borde gå att identifiera, och hade förmodligen en egen tidning i hemlandet men inga upphovspersoner anges och man kan inte vara säker på att det var Vicky den hette i originalet. Serien försvann senare ur tidningen som övergick till att bli en mer renodlad romantikserietidning, men behöll namnet.

SkÑmtserier_bild5Den andra serietidningen Vicky (1971-72) hade också en tonårstjej i huvudrollen men var istället komiska serieböcker för tjejer där lite mer allvarliga äventyr blandades med att försöka hemlighålla en säl gömd i badkaret eller maskera en robot som hippie. Den var dessutom i biblioteksformat med tre serier per nummer, två avslutade och ett avsnitt av ett längre äventyr, alla med Vicky och hennes kompis Pam.

Slutligen finns det en viss namnosäkerhet också med denna Vicky – de två första numren hette nämligen hon och tidningen Shirley (och kompisen Wendy), och det hette serien också i åtminstone fransk översättning (själva serien ser ut att vara brittisk).

Mulle i Min Häst

SkÑmtserier_bild6Ett exempel på en serietidning som har skämtserier som del av tidningen utan att det är huvudsaken och därmed inte kallas skämtserietidning är Min Häst. Det går inte att förneka att Lena Furbergs Mulle är tidningens främsta serie. Mulle började dock inte i Min Häst förrän 1975 och hade sin egentliga start två år tidigare i hästtidningen Ponnybilderna, som inte var en serietidning.