Generic filters
Exact matches only

Ny redaktör för Portal!

Seriefrämjandet fortsätter att ge ut serietidningen Portal med en ny redaktör under 2023!

Ny redaktör för Portal 2023 är serietecknaren Adrian Malmgren! Tidningens syfte är att bredda utrymmet för nya talanger inom den svenska seriebranschen. Idag finns få publiceringsvägar för nya förmågor – och det vill vi försöka ändra på! Vi vill även ge läsare över hela landet en möjlighet att upptäcka nya fantastiska serieberättelser.

Varför valde du att bli redaktör för Portal?

När jag först hörde talas om Portal var det i samband med att jag tipsades om att skicka in mina egna serier till deras open call. Inte nog med att mina serier kom med bland andra talanger,  jag fick även äran att teckna omslaget till det första numret! Jag fick jobba gentemot en redaktör med lång erfarenhet av att själv skapa serier, vilket var otroligt givande. Det är inte varje tidning som både ger feedback på ens serieskapande och samtidigt levererar grymma serier till serieälskare! Portal är serietidningen jag själv, och många andra längtat efter, men som ingen vågade hoppas på. Den är en möjlighet för nya såsom dolda serier att komma upp till ytan. Hur skulle jag kunnat tacka nej till att bli redaktör för en tidning som kan motivera fler serieskapare att satsa på sina serier, samtidigt som vi får läsa nya serier? Det är med ära och glöd jag tar över stafettpinnen som Portals nya redaktör!

Vad hoppas du att ni kan uppnå med tidningen Portal?

Förutom att Portal är en plats för serier med hög kvalité så är det en plattform som breddar bilden av vad för serier som skapas i Sverige. Min förhoppning är att fler serieskapare ska motiveras att våga satsa på sina serier, och att Portal kan vara en språngbräda för både erfarna som nya talanger att våga synas med sina serier. En annan del av mitt jobb är att komma med utvecklande feedback till de medverkande att ta med sig in i sitt framtida serieskapande.

Vem vet? Kanske en första publikation kan leda till en bok? Eller till att någon som kanske tidigare bara läst serier kanske kommer börja teckna sina egna för att skicka in till Portal? Jag är öppen för både stort och litet när det kommer till vad jag vill uppnå med Portal, och arbetar mot att det ska vara givande för alla som har en längtan efter mer serier.

Är det vissa genrer, stilar etc. som du ser extra mycket fram emot att se?

Något som blivit tydligt med Portal är att det finns mycket bra serier som “plötsligt kommer upp till ytan”. Framförallt genrer som rör sig utanför Svensk mainstream så som world comics, sci-fi/fantasy och skräck. Det finns mycket dolda talanger bara någon öppnar dörren för dem. Personligen älskar jag fantastik, skräck och sci-fi/fantasy. Och har absolut en förhoppning om att få se mer av det (är det dessutom fantastik med unga vuxna och uppåt som målgrupp desto bättre). Det finns idéer om teman till några nummer, men för årets första nummer (som dessutom blir ett dubbelnummer) kommer det vara öppet för alla typer av serier.

 Hur ska man då göra om man vill vara med?

Deadlinen för nästa nummer är den 21:a april! Sitter du på något färdigt redan? Skicka gärna in det nu! Håller du på och tecknar något nytt? Skicka in det innan midnatt den 21:a april! Läs mer här.