Generic filters
Exact matches only

Merchandise och Spin-offserier

Spinn-off_bild1Egentligen är det vanligare med merchandise och spinn-off på serien än att serien är en spinn-off på eller ska fungera som reklam för en leksak, en film eller tv-serie eller ett spel. För att ta två exempel fanns W.I.T.C.H. som dockor, böcker och tecknad tv-serie och Mulle finns bland annat som gosedjur.

Barbie-tidningarna

I den andra riktningen är Barbie-tidningarna det mest uppenbara exemplet, Spinn-off_bild2en serietidning baserad på leksaken. Den nuvarande tidningen Barbie, som startade redan 1995, är idag inte en serietidning och har bara kvalificerat sig i korta perioder, men dess tre föregångare var alla serietidningar.

Den första Barbie-tidningen kom med bara ett enda nummer år 1963, men den andra Barbie varade i flera år – från 1986 till 1989. Skillnaderna mellan dockan Barbies olika serie-inkarnationer och deras respektive serietidningar var dock stora.Spinn-off_bild3

Åttiotalets Barbie-tidning var till exempel mer av en ”vanlig” tjejserietidning med en del innehåll utan Barbie-vinkel. Barbie i tidningen från 1993 var tecknad i mer av en seriefigursstil och ofta mer lik dockan. Det var dock bara i den från sextiotalet som fotoserier med Barbiedockor inte var ett inslag i tidningarna.

Tecknade tv-serier som serietidningar

Spinn-off_bild4Bland mer renodlade serietidningar hittar vi titlar som Totally Spies! (2008-2009) och Winx Club (2005-2009), båda med ursprung i tecknade tv-serier.

Det finns också flera tjejtidningar som man inte kan vara helt säker på var i kategoriseringen serien och serietidningen hamnar. Disneys Faeries (senare Tingelings värld och Tingeling) började innan första Tingeling-filmen och älvorna i tidningen ersattes sedan av de som var med i filmen.

Det finns dock också flera flicktidningar som ser ut att vara serietidningar men som inte innehåller serier eller inte tillräckligt för att räknas som en serietidning, t.ex. Disneyprinsessan.

Idolserier

Spinn-off_bild5En mindre uppenbar kategori är serier om och med riktiga kändisar, i flickseriesammanhang främst popstjärnor. Det är inte biografiska serier eller bearbetningar av till exempel Elvisfilmer (t.ex. Kid Galahad i Du och jag 1963:7) utan löpande serier med stjärnan, ofta i idealiserad eller karikerad version.

Bland flickidolerna är det bara New Kids On The Block som har haft enSpinn-off_bild6 egen överraskande kortlivad serietidning på svenska – bara 4 nummer under 1991. Serier med David Cassidy och Donny Osmond var dock återkommande inslag i tidningen Stella (1973-75). Drygt tio år tidigare hade Bob Hope och Jerry Lewis haft egna serietidningar på svenska, men de var inte direkt flickidoler på samma sätt. Även en serie med Jerry Lewis gick också kortvarigt i Tony 1962, närmast som reklam för hans egen tidning som började samtidigt.