Generic filters
Exact matches only

Manga

Manga betyder serier på japanska och är närmast en ursprungsbeteckning, inte en genre. De flesta manga för tjejer som översattes till svenska hamnar egentligen i genrerna äventyr, drama eller dramakomedi.

Manga_bild1De svenska tjejmangatidningarnas historia var kort, men det verkar inte ha berott på att serierna i sig inte var populära. Det var närmare så att serierna var för populära, utgivningstakten för låg och för långt efter, och att serierna var relativt lätta att få tag på i engelsk översättning som kommit längre. Flera titlar kom ut på svenska i seriepocket och räknas därmed inte som serietidning. Likaså övergick några av de serier som började i serietidningar senare till att ges ut i seriepocket istället.

Sailor Moon – den första svenska flickmangatidningen

Manga_bild5Sailor Moon kom som svenskserietidning redan 1996 och blevdärmed den tredje svenska mangatidningen efter Samurai (1988-92) och Cobra (1990-91). Den var dock inte en ”riktig” mangatidning eftersom serien i den bestod av stillbilder från den tecknade tv-serien och inte den svartvita originalmangan av Naoko Takeuchi.

Sailor Moon handlade om den japanska skolflickan Usagi (Annie på svenska) som egentligen är månrikets drottning och tillsammans med sina väninnor, förvandlade till Sailorhjältinnor, måste försvara världen mot onda krafter.

Manga Mania och Shojo Stars

Manga_bild2Nästa flickmanga i en svensk serietidning gick i den i övrigt mer grabbiga serietidningen Manga Mania (2003-2007). Det var Shizuru Seinos Power! om en basketspelande flicka som när hon började på basketgymnasium fann sig vara inskriven som pojke. Den gick i Manga Mania i nästan två år innan den övergick till pocketformat.

Därefter kom Shojo Stars (2007- 2009) som liksom Manga Mania hade nästan uteslutande följetongsserier med japanskt ursprung, dock mer fokuserad på en kvinnlig publik. I Shojo Stars gick bland annat Yoshiki Nakamuras Skip Beat! om en 16-årig tjej som vill hämnas på sin f.d. barndomsvän genom att bli mer populär än honom inom nöjesbranshen.

Manga_bild3I början kunde man i tidningen också läsa Kaori Yukis Godchild, om den mysterielösande greven Cain Hargreaves i sekelskiftesmiljö – en av få manliga huvudpersonerna i de tjejserier som getts ut på svenska. Godchild lämnade dock tidningen och övergick till pocketform efter bara tre nummer.

Manga_bild4Godchild ersattes av Tachibana Higuchis Gakuen Alice, som kretsade kring en skola för folk med superkrafter. Ett halvår innan Shojo Stars lades ner lämnade också Skip Beat! tidningen för att fortsätta i enbart pocketform, men till skillnad från Power! och Godchild blev den inte avslutad på svenska utan lades ner efter bara sju volymer. På japanska och engelska har det kommit åtminstone 25 volymer till.

De svenska tjejmangatidningarnas historia blev som sagt kort, men serier med varierande grad av mangainflytande dök upp tidigare i tidningar som Sagoprinsessan och Jessy, samt serien W.I.T.C.H.