Generic filters
Exact matches only

Häst- och djurserier

HÑstserier_bild1Den näst största genren inom tjejserietidningar är hästserierna, med nio titlar helt eller huvudsakligen inriktade på dem sedan 1964. En tredjedel av dem startades under 2000-talet. Hästserietidningarna Min Häst (start 1972) och Penny/Wendy (start 1982) är de mest långlivade serietidningarna för tjejer. De är dessutom idag de enda kvar på marknaden, vilket periodvis också varit situationen genom tjejseriernas historia.

Häst- och hundserier dök också upp i andra tidningar, t.ex. i tidningen Jackie som såg sig tvungen att förklara att hästserier också kan räknas som äventyrserier.

Den första hästserietidningen på svenska var Velvet och hennes häst (1964-65), baserad på TV-serien National Velvet, som i sin tur var löst baserad på boken och filmen med samma titel. Boken och filmen utspelade sig i England, medan TV-serien och serien utspelade sig någonstans i Amerika, förmodligen i mellanvästern eller nordvästra bergsstaterna.

Min Häst och Lena Furberg

HÑstserier_bild2Min Häst var nästa och med start 1972 är det den verkliga långköraren bland svenska tjejserietidningar. En av anledningarna heter onekligen Lena Furberg – Sveriges mesta hästserietecknare – som inte bara skapat skämtserien Mulle (idag maskoten för tidningen) utan också mer verklighetsnärma novellserier eller äventyrsserier i realistisk stil, alla med hästanknytning.

HÑstserier_bild3Stallgänget på Tuva är det bästa exemplet på en av dessa novellserier av Lena Furberg, inte minst eftersom den var baserade på riktiga personer och händelser på ett riktigt stall. Den är också ett av de bästa exemplen på en undergenre inom hästserierna, för stallgänget på Tuva är inte det första eller enda stallgäng som dykt upp i svenska hästserietidningar eller varit ett återkommande inslag i Min Häst.

HÑstserier_bild5Den närmaste rivalen är Broknäsflickorna av dottern Ylva och fadern Ola Ericson, också den med viss verklighetsbakgrund. Den började i konkurrenten Vi i Sadeln och dök senare upp i både Min Häst och Penny/Wendy.

HÑstserier_bild4Freddie på Firefoot Farm är nog det bästa exemplet på mer dramatiska och äventyrliga serier som Lena Furberg skapat. Berättelserna hade spänning och mysterier men inte alltid direkt kopplade till hästar även om serien utspelade sig kring en hästgård någonstans i England.

Penny och Wendy

Penny, som startade 1982 och numera heter Wendy, var den andra riktigt framgångsrika hästserietidningen. Det tog dock nästan tio år (1991) innan HÑstserier_bild6Penny fick en serie som definierade den och fick den att ta sig ur skuggan av Min Häst. Det var serien Wendy, som av flera anledningar helt tog över tidningen trots att Penny hade haft fasta och återkommande serier tidigare. Många av dessa var mycket väl populära i Pennys nederlänska originaltidning med samma namn.

Inte långt efter att Wendy börjat i Penny försvann flera av de tidigare återkommande serierna och 1996 bytte tidningen namn till Wendy. Den presenterade sig nu som den svenska utgåvan av den tyska hästtidningen Wendy där serien gick i original.

Serien Wendy kretsar också kring ett stall, stuteriet och ridskolan Lindhöjden, men inte kring stalliv och hästar på samma sätt som Stallgänget på Tuva. Det är ofta mer såpoperadramatik och mänskliga problem som står för huvudhandlingen, och miljö- och naturskyddsfrågor är ett återkommande inslag. Flera av de återkommande huvudkaraktärerna rider inte ens. Wendy och hennes vänner är dessutom lite äldre och mer glamorösa än flickorna i Tuva.

Andra djur än hästar – Min Hund och Zoo

Utöver hästserietidningarna har det funnits ett par serietidningar som omfattade även andra djur eller handlade om andra djur än hästar. Både Min Hund (1974-75) och Zoo (1989-90) var i princip systertidningar till Min Häst. Min Hund var fokuserad på hundar på samma sätt som Min Häst var och är på hästar, men stallgemenskapens avsaknad i hundserierna var troligen en del i varför tidningen inte blev lika populär.

HÑstserier_bild7 HÑstserier_bild9 HÑstserier_bild8

Zoo däremot var ”för oss djurvänner” och hade inte bara samma redaktör som Min Häst utan dessutom Lena Furbergs skämtserie Jojjo och gänget som en av sina huvudserier. Efter nedläggningen av Zoo fortsatte den i Min Häst. Den andra huvudserien i Zoo var Peyos kattskämtserie Poussy.