Fanzineworkshop på Ystad Seriefestival!
I år går Ystad Seriefestival i seriefanzinets tecken och vad kan då vara bättre än att skapa ditt helt egna seriefanzine på festivalen tillsammans med Österlens alla serieälskare?
Ett fanzine är en egengjord serietidning som kan handla om allt mellan himmel och jord. Du kan göra ett fanzine om ditt bästa sommarminne, en spännande historia du kommit på själv eller något helt annat, bara fantasin sätter gränserna!
Seriefrämjandet kommer finnas på plats på festivalen under hela helgen och på söndagen den 8/9 kl. 11-15 håller vi en workshop för barn och unga, där den som deltar får lära sig skapa serier i sitt helt egna fanzine.
24 hour comics day i Åmål
Vad är en 24-timmarsserie?
24-timmarsserie, “24 Hour Comic” på engelska. Ursprungligen en idé av Scott McCloud som en kreativ utmaning för sig själv, och kollegan Steve Bissette. Idén går i huvudsak ut på att, utan egentliga förberedelser fullfölja en serie på 24 sidor (manus, skisser, tuschning etc.) från det att man börjat teckna. På svenska har även uttrycket maratonteckning använts.
Källa: Seriewikin: https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/24-timmarsserie
Testa utmaningen att rita en 24-timmarsserie (24 sidor på 24 timmar), men utan att också behöva tänka på att laga mat till sig själv och andra livssaker.
4-6 oktober samlas vi i Åmål för att anta 24-timmarsserie-utmaningen. Där träffar vi Victor från Bokdagar i Dalsland som guidar oss runt i Åmål på en stadsvandring och vi får veta mer om deras verksamhet kring Nordiska litteraturhuset. Vi äter en god och stadig middag och förbereder oss mentalt för utmaningen 24-timmarsserie och får en god natts sömn på Best Western i centrala Åmål.
Morgonen därpå, den 5 oktober ser vi till att få i oss en god hotellfrukost för att sedan röra oss bort till Nordiska litteraturhuset för att göra utmaningen. Där kommer finnas kaffe och snacks tillgängligt och vi serveras lunch och middag där. Man får disponera sin tid som man vill, men vi finns där för att ni ska kunna göra utmaningen utan distraktioner.
På förmiddagen den 6 oktober går slutsignalen för utmaningen. Då har vi möjlighet att äta frukost på hotellet och kanske sova några timmar för att ta igen sig. Helgen avslutas med långlunch där vi också går igenom de producerade serierna innan resan går hem igen.
24 hour comics day i Åmål arrangeras av Seriefrämjandet i samarbete med Bokdagar i Dalsland, med stöd av Västra Götalandsregionen.
Kostnader och material
Deltagaravgift: 4100:- inkl. moms, betalas via faktura. Medlemmar i Seriefrämjandet får 50% rabatt på deltagaravgiften för den här resan. Du behöver vara medlem när du bokar resan för att få rabatten. Här blir du medlem.
Kostnaden inkluderar boende, alla mål mat, stadsvandring och lokaler.
Antal platser: 8
Material: Du som deltar tar med din egen utrustning, både pennor och papper. Man får använda vilket material man vill, man kan också teckna digitalt.
Resa till och från Åmål
Resa till och från Åmål tillkommer och den ansvarar du själv för att boka. OBS! Att köra bil utan att ha sovit ordentligt är förenat med livsfara, så vi rekommenderar starkt att åka tåg/kollektivtrafik till och från Åmål.
Anmälan
Anmälan sker via det här formuläret. Endast 8 platser finns, och det är först till kvarn som gäller. Övriga som anmäler sig blir reserver ifall någon vill överge sin plats. I övrigt är anmälan bindande, och vill man överge sin plats finns inga garantier för att platsen kan ersättas av någon annan.
Boende
Rummen är dubbelrum med två separata sängar. Önskar man ett enkelrum för sig själv tillkommer en kostnad(på förfrågan).
Ålder
Du som deltar behöver vara över 18 år.
F.A.Q.
Varför kostar det att vara med?
Som vilket läger eller kollo som helst så kostar det att bo och äta och ta del av fler aktiviteter kring resan till Åmål. Vi vill att det blir en upplevelse för er som är med, och ni som är medlemmar får 50% rabatt på priset. Kanske kommer du hem med din nästa serieroman i bagaget.
Vad händer med min serie efteråt?
Det bestämmer du själv! Vi kommer gå igenom dem på plats men inte kräva av någon publiceringsrätt. Många tecknare har sedan använt materialet till att renrita eller utveckla sin 24-timmarsserie.
Tänk om jag inte blir klar?! 🙁
Gör ditt bästa, du tävlar bara mot dig själv och tanken är att du ska hitta genvägar i ditt egna skapande. Om dina sista sidor blir streckgubbar kanske du kan använda dig av det berättarmässigt? Nöden är idéens moder!
Masterclass: Ställ ut dina serier! – med Sara Granér och Yvette Gustafsson
När: Söndagen 8 september kl. 11.00–17.00 (med paus för lunch)
Plats: Göteborgs Bildverkstad, Klippan 6, Göteborg
Max antal deltagare: 8
Fördjupa dig i det speciella området att utveckla dina serier till temat för en utställning! Vad kan du göra mer än att skriva ut dina serier och sätta upp på väggen? Hur kan du jobba med olika material för att göra en riktigt intressant utställning som är unik i sitt uttryck och som lockar besökare till en upplevelse som lyfter ur seriesidorna? Under en dag får du tillsammans med deltagare och handledare utforska och forma idéer om hur dina serier skulle kunna ta form i en utställning. Du kommer få öva dig i att presentera dig själv och dina projekt, få handledning i vad du skulle kunna göra med din egen konst, och bolla idéer du har med gruppen.
Masterclassen leds av Yvette Gustafsson från Seriefrämjandet, som berättar om föreningens arbete för att främja serier och sina egna erfarenheter från att jobba med serier i olika former.
Gästföreläsare under dagen är Sara Granér, som serieläsare känner igen som serieskapare och satiriker, med böcker som All I want is planekonomi och Den sjunde vännen. Hennes skapande har också tagit form i broderier, skulpturer, teaterföreställningar och performance och mycket mer. Sara kommer berätta om sina erfarenheter och utveckling från tryckt bok till levande konst.
Praktiskt
Vegetarisk lunchpizza bjuds. Det går även att ta med egen mat och värma.
Kaffe/te och fika kommer att finnas. Ange eventuella allergier/matpreferenser när du anmäler intresse.
Övrig tillgänglighetsinfo: Träffarna hålls en trappa upp i en byggnad från 1700 -talet. Det finns ingen hiss. Det händer att husdjur vistas i lokalen.
Kostnad
Masterclassen är gratis och för dig över 18 år. För att vara med krävs dock medlemskap i Seriefrämjandet.
För dig som är 18–30 år: Är du 18-30 år, bor i Västra Götaland och väljs ut för deltagande i masterclassen? Då täcker KulturUngdom kostnaden för ett års medlemskap om du inte redan är medlem. Du kan även få ersättning för kollektivtrafikresa från din bostadsort.)
Ansökan
Du ansöker med 3 bilder av dina egna verk, gärna serier.
Ansök senast söndagen 1 sept via https://forms.office.com/e/GEGwkEPfRD
Vilka som erbjuds plats meddelas 3 sept
Masterclassen arrangeras av Seriefrämjandet i samarbete med KulturUngdom och med stöd från Västra Götalandsregionen.
Om Göteborgs Bildverkstad
Göteborgs Bildverkstad är en förening, kreativ plattform och teknikstark arbetsplats för olika former av bildskapande och bildproduktion. Medlemmarna är konstnärer, fotografer, filmare, illustratörer, serietecknare, animatörer, formgivare, arkitekter, bokförlag, kulturproducenter och gallerier. Verkstan är öppen för medlemmarna dygnet runt, året om och dessa nyttjar utrustningen kostnadsfritt.
Om KulturUngdom
KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland, bland annat via kulturstödet K-pengar.
Wrestling story hour och serieteckningsworkshop
Spendera dagen med oss på Malmöfestivalen och lär dig teckna superhjältar och superskurkar! På plats finns vi från Kansliet i Malmö och skaparen av wrestlingserien, Max Björkman, för att lära dig allt du behöver veta för att skapa en riktigt intressant karaktär. Dagen avslutas med actionfylld seriehögläsning direkt efter workshopen.
Datum: Fredag 16/8
Plats: Barnlandet på Malmöfestivalen
Workshop: 11.00-17.30
Wrestling story hour: 17.30-18.00
Länk till programpunkterna på Malmöfestivalens hemsida:
Workshop: https://www.malmofestivalen.se/program/98058
Wrestling story hour: https://www.malmofestivalen.se/program/98060
Fortbildningsdag Serier i skolan – för alla ämnen
Fortbildning: Föreläsningar + workshops
A working lab
Sven Hultins Plats 5 / Göteborg
Kl 15–19
Begränsat antal platser, anmäl dig här: FORMULÄR
Vi tittar nämre på hur man kan jobba med serier i skolan. Vi kombinerar kunskaper från tre institutioner från Göteborgs universitet: Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Enheten för pedagogik: bild och slöjd vid HDK-Valand samt Förvaltningshögskolan som tillsammans med en serietecknare ger er värdefulla tankar och kunskaper för att kunna jobba med serier som metod i undervisningen, oavsett ämne.
Dagen är kostnadsfri och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Västra Götalandsregionen och i samarbete med Göteborgs universitet.
Du kommer att få ta del av korta workshops och reflekterande moment. På programmet:
Att teckna serier om ditt grannskap
Ett sätt att få syn på och gestalta den egna vardagen.
Fredric Gunve,
Lektor, HDK-Valand, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/fredricgunve
Serier och känslor i klassrummet
Läsa av bilder och text i serier. En känslosam tolkning.
Anna Nordenstam,
Professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet
https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/annanordenstam
Studenter som gör serier om samhällskunskap
exempel från en grundutbildningskurs om migration och integration
Utforska hur bilder kan bli en berättelse
Julia Nascimento, serietecknare.
https://www.nsjulia.com/
Om A working lab
Här jobbar vi fritt i rummet, med workshopytor fördelade i rummet.
Mer om A working lab: https://www.aworkinglab.se/johanneberg/
Har du frågor om dagen, maila till yvette.gustafsson@serieframjandet.se
Rita serier med Seriefrämjandet!
Serietecknarworkshop
Seriefrämjandet bjuder tillsammans med Tegelhuset mellanstadiet in till en workshop i serieteckning där deltagare i mellanstadieåldern tillsammans med workshopledaren Anneli Päivärinta får lära sig skapa självbiografiska serier som sedan kommer ställas ut på Rum för serier fredagen 2/2 kl.17-19.
Ingen föranmälan krävs. Kontakta personalen på Tegelhuset om du kommer dit för första gången.
Workshop v. 4 & 5:
Mån-tors
kl. 14.30-16.30
Tegelhuset mellanstadiet, von Rosens väg 40, Malmö
Utställning:
Fredag 2/2
kl. 17-19
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö
Workshop – gör ditt eget seriefanzine
UNGDOMENS HUS 1200 KVADRAT
Mandolingatan 47, Västra Frölunda. Öppna ateljén
Onsdag 25/10 kl 14.30–18
Testa att teckna, klippa och klistra ihop ett eget seriefanzine/tidning med ledarna för Kulturskolan sydväst Ida Holmedal, serietecknare och konstnär och Kristina Falck, konstnär. För dig som är 12–19 år.
Workshop: Över kaffekopparna
BERGSJÖNS KULTURHUS
Bergsjöns kulturhusväg 4c, Göteborg
Torsdag 26/10 kl 16–18 Färgateljén 13-19 år
Kollektiva serier. Kom och skapa serier tillsammans utifrån utställningen Över Kaffekopparna. Vi bygger vidare på berättelsen och fortsätter skapa en plats där vi får finnas, tillsammans. Med guidning av Bianco Casco, seriepedagog. Ingen förkunskap behövs, drop-in.
Övriga evenemang på Bergsjöns kulturhus
- Utställning: Över kaffekopparna med Bianco Casco
- Utställning: Vett och etikett i kollektivtrafiken
Tillgänglighet på Bergsjöns kulturhus
- Av- och påstigning: finns
- Parkering med krav på tillstånd för rörelsehinder: finns
- Stor toalett: finns
- Tillåtna assistanshundar: ledarhund, servicehund, signalhund
- Rutin för allergiframkallande växter: obesvarat av verksamhet
- Rengöringsmedel: endast oparfymerat
- Tillgång till enskild toalett: ja
- Tillgång till enskild omklädning: ingår inte i verksamhet
Mer information i Tillgänglighetsdatabasen
Workshop: rita serier med Halloweentema
SKÄRHAMNS BIBLIOTEK
Kroksdalsvägen 1, Skärhamn
Seriefest på biblioteket i Skärhamn
Frossa i serier! Du kommer att kunna skriva, pyssla och måla din egen serie under bibliotekets öppettider.
28/10 kl 12–14
Serieworkshop med Jonas Anderson. Halloween&monster-tema 9-12 år. Ingen anmälan, först till kvarn. Begränsat antal platser.
Serietecknaren och illustratören Jonas Anderson visar hur man gör en spännande serie. Det blir Halloweentema med många monster och andra läskigheter!
Övriga evenemang på Skärhamns bibliotek:
26/10 Högläsning och serietecknarpyssel med Röda masken kl. 14:30-15:30 i barnhörnan på biblioteket i Skärhamn, 7-9 år
26/10-5/11 Skriv, pyssla och måla din egen serie! (bibliotekets öppettider)
27/10 kl 13–14.30 Filmvisning Bamse i Trollskogen
Se på respektive arrangemang om bokning krävs via tjorn.se/evenemang
Tillgänglighet på Skärhamns bibliotek
- Två handikapparkeringar
- Ingen tröskel vid entrén, svag lutning
- Dörröppnare
- Handikapptoalett
- Bokinkast 0,90 meter över mark, med utrymme att vända
- Biblioteket ligger på markplan och hiss finns till övriga våningar i kommunhuset
- Hörselslinga finns i två konferensrum, Stora och lilla Tjörnsalen
- Ledstråk finns i entrén, kundcenter
Workshop: rita serier, skräck och manga
MÖLNDALS STADSBIBLIOTEK
Bergmansgatan 31, Mölndal
Lördag 28 oktober kl 11–13
Kom och rita serier, skräck och manga!
Serietecknaren och illustratören Stef Gaines delar med sig av sina tips och trix för att rita karaktärer, manga och spöken. Material finns på plats, det enda du behöver ta med är tecknarglädje! För barn från 10 år. Begränsat antal platser. Föranmälan på www.bibliotek.molndal.se
Workshop: grunderna i bildberättande
N3, TROLLHÄTTAN
Nohabgatan 15, Trollhättan
Lördag 28/10 kl 13–16
Workshop: grunderna i bildberättande
Serietecknaren Henrik Jonsson lär ut grunderna i bildberättande: hur man börjar en seriesida, hur stora rutorna ska vara och vilket material och vilka verktyg man kan använda. Henrik Jonsson har tecknat serier som Fantomen, Batman och Suicide Squad samt de populära böckerna i bokserien PAX. Begränsat antal platser! Anmälan till anna.stalberg@trollhattan.se
Tillgänglighet på N3
Ingen information, kontakta N3: n3@trollhattan.se