Generic filters
Exact matches only

Nyheter från november 2023

Tryckt stämning -fanzineutställning på Rum för serier

Malmö har länge varit Sveriges seriehuvudstad och genom åren har otaliga serieskapare producerat enorma mängder fanzines och serier. Den 29/11 ställer vi ut och lyfter fram ett urval av fanzines från Seriearkivets välfyllda hyllor. Vi har rotat igenom otaliga lådor och hittat allt från 24-timmarsserier från gamla elever från Kvarnby Serieskola till internationella egenpublicerade magasin.
Under kvällen gästas vi även av Gunnar Krantz och Steve Nyberg som kommer samtala om fanzinescenen i Malmö då och nu.
VAR?
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö
NÄR?
19.00 Utställningen öppnar
19.45 Samtal med Gunnar Krantz och Steve Nyberg om Malmös fanzinescen då och nu
21.00 Stängning

Utställning och vernissage: Tilda Ottosson

Utställning: 28/10-3/11. Vernissage med konstnären på plats: Lördagen 28/10 klockan 11-15. 

Llama Lloyd, Väderkvarnsgatan 16a, 41704 Göteborg 

Öppettider: Tis-Tor 11-18, Fre-Lör 11-15 

Tilda Ottosson ställer ut under Seriefest i Väst

Mörker, mystik och erotik är tre återkommande element i de serier och illustrationer som Tilda Ottosson ritar. Tilda fick upp ögonen för serietecknandet efter en kurs på lärarutbildningen och har fascinerats av uttrycksformen sedan dess. Serierna som Tilda tecknar är ofta korta och ordlösa, vilket lämnar plats för läsarens fantasi att växa. Tilda ritar sina serier och illustrationer uteslutande för hand med hjälp av fineliners och bläck. Inspirationen hämtar Tilda bland annat från naturen, mytologi, musikgenren techno och dagdrömmar.
 

Tilda är sen barnsben en tecknare som gärna ägnar sig åt serier och illustration. Hon är född år 2000 i Småland men pluggar sedan 2019 konst och pedagogik i Göteborg för att bli gymnasielärare i bild. Att anamma serietecknandet i bildundervisningen ser Tilda som en framtida och lovande möjlighet där eleverna kan få utlopp för sin kreativitet.  

Under Seriefest i Väst 2023 ställer Tilda Ottosson ut åtta olika verk på caféet Llama Lloyd i Göteborg, i samarbete med Seriefest i Väst och KulturUngdom. 

 

Mer om Tilda Ottosson: https://www.tildaoliviaottosson.com/ 

Mer om cykelkulturcafét Llama Lloyd: https://www.llamalloyd.se/ 

Mer om KulturUngdom: https://kulturungdom.se

Vernissage: Kliv ut

Kulturhuset Kåken
Kålltorpsgatan 2, Göteborg
29 oktober kl 12–15

Vad händer när serierutan vandrar ut i rummet? Konsten möter seriemediet när studerande från Grafikutbildningen på Dômen konstskola ställer ut på Kultuhuset Kåken övre plan. Välkommen på vernissage 29 oktober kl 12–15, då du får träffa medverkande i utställningen.

Om utställningen

Vi arbetar över ett givet format: Serierutor på plywoodskivor – Mindre givet vad som händer på dessa! Det blir ett kollektivt möte där olika tryckta fragment stökar och samtalar i en överdimensionerad serie…

Leken blir slutresultatet! Fragmenten skapar en helhet som är omöjlig att förutse.

 • Ada Forssander
 • Alexandra Lukas
 • Eira Fink Sandvik
 • Emma Pemberton
 • Elsa Nilsén
 • Felicia Ljunggren Stenberg
 • Gustav Danielsbacka
 • Ida Wenzel
 • Jessica Algehed
 • Jonathan Sundbaum
 • Linn Björheden
 • Linnéa Sjöberg
 • Sally Kalm
 • Simon Gunnarsson
 • Sofia Träff
 • Stella Wireen Lindman
 • Telma Trollby

 

OBS! Utställningen finns kvar på Kulturhuset Kåken till 26 november. Se evenemanget: https://serieframjandet.se/evenemang/seriefest-i-vast-2023/utstallning-serierutan-i-rummet/

Om Dômen konstskola

Dômen konstskola ligger mitt i Slottsskogen i BjörngårdsvillanGöteborg. Skolan har tre tvååriga utbildningar Måleri, Grafik och skulptur. Utbildningarna på Domen konstskola ger de studerande grundläggande kunskap för konstnärliga högskolestudier. Hit kan även den söka som sedan vill arbeta vidare på egen hand

Tillgänglighet på Kulturhuset Kåken

Parkering

 • Parkering med platser för bilar med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns utanför entrén till nedre plan.
 • Parkeringen är avgiftsbelagd.

Kulturhusets tre plan

 • På nedre plan finns entré, kafé (som är stängt för tillfället), tillgänglighetsanpassad toalett och hiss.
 • På mellanplan finns entré, Stora Salen, Lilla Salen, utställningsyta, bibliotek, tillgänglighetsanpassad toalett och hiss.
 • På övre plan finns delar av biblioteket. Hit finns trappor från biblioteket och hiss från entréerna.

Entréer med dörröppnare

 • Entré till nedre plan från parkeringen har dörröppnare.
 • Entré med ramp till mellanplan har dörröppnare.
 • Vägen till entré med ramp på mellanplan är kullerstensbelagd.

Tillgänglighetsanpassade toaletter

 • Nedre plan – till höger efter hissen.
 • Mellanplan – inne på biblioteket.

Ledstråk

 • Nedre plan – ledstråk finns från entrén till hissen och den tillgänglighetsanpassade toaletten
 • Mellanplan – ledstråk finns från entrén till hissen och till biblioteket

Hörhjälpmedel

 • Stora Salen är utrustad med hörslinga.

Kulturnatt Stockholm: Seriernas natt!

Kulturnatt Stockholm är natten då Stockholms Kulturliv öppnar sina dörrar med fri entré för besökare, närmare bestämt lördagen den 22 april! Och vad passar bra om inte tecknade serier?

När och var?

Alla verksamheter har öppet minst klockan 18.00 till 24.00 under Kulturnatten, som är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv. Just i år har en samarbetssatsning gjorts av flera serieaktörer: Besök Science Fiction Bokhandelns fullspäckade program i Gamla stan, eller kanske passa på att avnjuta någon av kvällens andra event på Art & Office (även det i Gamla stan), Serieteket (vid Sergels torg) eller varför inte Stockholm Toy Museum (Bergrummet på Skeppsholmen)?

Seriernas natt, lördagen den 22:a april 2023

 

Serieteket

Var? Sergels Torg 3, Kulturhuset Stadsteatern.

Sveriges främsta och första seriebibliotek, Serieteket, centralt beläget vid Sergels torg på Kulturhuset Stadsteatern bjuder till quiz och paneler.

 

Art & Office i Gamla Stan

Var? Stora Nygatan 27, Gamla Stan.

Art & Office håller en utställning med Generation T – Tintinföreningens medlemskort, en intervju med serieskaparen Ola Skogäng och en stadsvandring utefter hans stockholmbaserade serie Theos ockulta kuriositeter.

 

Science Fiction Bokhandeln (Gamla Stan)

Var? Västerlånggatan 48 i Gamla stan.

Seriefrämjandet tillsammans med Science Fiction Bokhandeln i Stockholm som tagit fram ett fullspäckat program för hela kvällen. I de medeltida källarvalven kommer en utställning med Rolf Claessons samlingar och Ulrica Linders vykortsoriginal hållas. På övervåningen hålls workshops med Feefal och Alice Engström, och på scen hålls två intervjupunkter med Bim Eriksson och Rolf Claesson om deras aktuella böcker. Utanför butiken kommer Seriefrämjandets sekreterare Ola Hammarlund att hålla en stadsvandring — obs! Gratis och med begränsat antal platser.
En tipsrunda med Kalle Anka-tema finns på plats i lokalen, framtagen av vår vänförening NAFS(k). Under hela kvällen tas även ett collageverk fram på scen av serieskapare och kvällens sista timme – klockan 23 – hålls en indiefilmvisning arrangerat av Anders Häger Jönsson.

Läs hela programmet för kvällen på Science Fiction Bokhandeln här. Det går även bra att besöka evenemangets facebook.com/events/169103165976208.

 

Stockholm Toy Museum, Skeppsholmens bergrum

Var? Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen.

Efter midnatt: besök Stockholm Toy Museum, som spelar livemusik i valven med leksaker och serier under ljud- och ljusinstallationer!

 

Vill du ha en karta med samtliga serie-event listade, så att du lätt kommer åt dem i mobilen när du vandrar i Stockholm? Den finns här!

Om du är nyfiken på allt som under under Kulturnatt Stockholm, besök gärna webbplatsen för fler spännande kulturtips.

 

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage: Skaraborgska serieskapare

kl 11 – 15 Tibro bibliotek, Gymnasiegatan 29 Öppettider mån/ons/fre 10–16, tis/tors 10–19

På biblioteket visas delar av utställningen »Hemåt!? – skaraborgska serieskapare«

som handlar om Kristin Lidström och Jimmy Wallin, bägge från Tibro. Utställningen hänger fram till och med fredag 5 november. Dessutom blir det under vernissagelördagen en serieskaparworkshop under ledning av Nicolas Krizan. Kontakta biblioteket för mer information: https://tibro.se/bibliotek

Vernissage: Konstrundan Östra Göteborg 

kl 18 – 20 Kvibergs stallgårdar 2, stall 11. 

I år samarbetar vi med Konstrundan Östra Göteborg för att visa upp tio serietecknare i olika stilar och genrer i konstrundans samlingsutställning där några av tecknarna kommer att kunna vara på plats.

Utställningshallen är även öppen lör-sön kl 11-16.

 

Vernissage: Handbok för superhjältar

Vernissage: Jan Lööf – En fantastisk bildvärld

Vernissage – Från Arne Anka till Röde Orm

Vernissage – Svenska Serier

Vernissage – 10 år med Zelda