Generic filters
Exact matches only

Nyheter från augusti 2019

SERIESCENEN 2019 – BOKMÄSSAN GÖTEBORG

Seriefrämjandet arrangerar Seriescenen i samarbete med Bok & Bibliotek på Bokmässan i Göteborg! Seriescenen pågår 26–29 september och är placerad mitt i mässans serieområde (monter A02:40). Det blir 4 dagar med 39 spännande programpunkter!
Seriescenen är samlingspunkten för tecknade serier mitt i bokvimlet.

Scenen bjuder på samtal, intervjuer, liveteckning, workshops, presentationer och utdelning Seriefrämjandets Urhundenpris.
På scenen möter vi serietecknare, författare, översättare, elever, lärare, förläggare, redaktörer, bibliotekarier konstnärer och massor med seriefigurer.

Inom samma område finns även Seriefrämjandets bokbord med mässerbjudande, plats för signeringar, fanzinförsäljning och mycket mera.

Varmt välkommen!

Bild av Henri Gylander

Med tåg genom ett Europa på fallrepet

Högerpopulism, vildsvinsjakt, drogkonferenser och grekiska getter. Serietecknaren Fabian Göransons nya bok är en reseskildring genom ett Europa som alltmer präglas av nationalism och kris än fred och framtidstro. Med Galagos chefredaktör Rojin Pertow pratar Fabian om resan och om sin syn på läget i Europa.

Arr: Galago

Humor och konst som motstånd

Här samtalar satirikern Kent Wisti, journalisten och konstnären Jessica Hallbäck och serietecknaren Marie Tillman sina konstnärliga uttrycksformer. Författarna använder sig bl.a. av normkritik, feminism och prestationsbaserad ångest i sina alster. Vilken är humorns roll i dagens samhälle och kan den göra skillnad?

Arr: Galago

Har vi något jävla val?

Serieateljén i Göteborg har under flera år gjort en gemensam antologi på olika teman. I år gjordes en antologi med årets val som utgångspunkt. I samtal med några av medlemmarna som medverkar i antologin tittar vi på hur man kan angripa temat på olika sätt utan att förespråka enskilda politiska partier.

Vem bestämmer över den grafiska romanen?

Författaren Hannele Mikaela Taivassalo (FIN) och bildkonstnären Catherine Anyango  Grünewald (SWE) är båda etablerade inom sina respektive fält. Hur går det till när två konstnärer ska mötas och skapa ett gemensamt verk? Tillsammans talar de om deras senaste verk, den dystopiska serieromanen Scandorama.

Arr: Finska förlaget

Lobbyland

Presentation av Lobbyland, ett nytt seriealbum om lobbyism i EU och vad vi kan göra åt det. Samtal mellan författaren Daria Bogdanska och EU-parlamentariker Max Andersson (MP), som är en av karaktärerna i Lobbyland. Kom och hämta ditt exemplar gratis!

Arr: Gröna/EFA-gruppen i EU-parlamentet

Anspråkslösa förslag

Joakim Pirinens bok är satirisk men allvarligt menade och riktar sig till samhället i allmänhet, staten och individer som känner ansvar i synnerhet. Han går igenom livets samtliga ämnen och ger förslag på förbättringar eller förenklingar på vanligt förekommande problem.

Arr: Kartago

Fjällvandrarens Trollguide

Serieskaparen Anders Skoglind (91:an, Åsa-Nisse) har skapat Fjällvandrarens Trollguide, ett fantasifullt uppslagsverk över gormtroll, parabolgnomer, tarmvredsmurklor, och andra troll och oknytt som du kan stöta på i fjällen. Här berättar han om bokens tillkomst och visar även prov på sin teckningskonst.

Arr: Ades media

Alltid fucka upp

”Alltid fucka upp” handlar om Moa i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar i partihallarna, Göteborg. Moa söker räddning. Men boken handlar också om att skratta åt alltihop, och slutligen att sakta hitta rätt stigar.

Arr: Kartago

Rollspel – I gränslandet mellan ord, bild och äventyr

Tomas Härenstam från Fria Ligan förlag i samtal om rollspel med Gunilla Jonsson & Michael Petersén (Döden är bara början, rollspelen Mutant & KULT) och Anders Fager (För Gudinnan, Samlade Svenska Kulter, rollspelen Ur Varselklotet & Drakar & Demoner).

Arr: Fria ligan

Genom en värld i sönderfall med Simon Stålenhag

En resa genom ett högteknologiskt samhälle i förfall väntar. Med ”Ur varselklotet” och ”Flodskörden” slog illustratören och författaren Simon Stålenhag världen med häpnad. Nya verket ”Passagen” tar plats i ett dystopiskt USA och rättigheterna har sålts till Hollywood.

Arr: Fria ligan

Draw the line

Malin Biller, en av redaktörerna för nya serieantologin ”Draw the line” pratar med Stef Gaines, Lisa Medin, Malin Granroth och Jenny Berggrund om deras metoo-inspirerade bidrag till boken.

Arr: Doob förlag