Generic filters
Exact matches only

Nyheter från augusti 2023

Mangaträff

VÄRLDSLITTERATURHUSET 

Gamlestads torg 11, Plan 2 

Torsdag 26/10 kl 16–18 

Älskar du manga? Då är du varmt välkommen på Världslitteraturhusets mangaträff i samarbete med Seriefest i Väst! Testa på att rita manga med ungdomsbibliotekarien och få tips från andra mangaälskare om serier du inte får missa. Vi bjuder på fika! Ingen föranmälan krävs. 

 

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage för Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!
Vilka är Sveriges samtida serieskapare, och vad har de att erbjuda? Efter pandemiåren vill vi underlätta för serietecknare att nå ut till uppdragsgivare och en bredare publik med sin konst. Därför startade vi serieförmedlingen, en digital portfolio som fungerar som länk mellan serieskapare och uppdragsgivare. Men det slutade inte där – vi tog även fram Portfolioutställningen, där olika serieskapare presenterar sig och och sitt konstnärskap!

Serieskolans julmarknad på Rum för Serier!

Äntligen juletider!

Seriefrämjandet och Rum för Serier blåser därför liv i den alltid populära julmarknaden, med deltagare från Serieskolan i Malmö. Ta chansen att fynda bland fanzine, prints och antologier från framtidens serietecknarstjärnor! Det bjuds även på glögg och pepparkakor.
Varmt välkomna!


Vill du besöka fler julmarknader i samma veva? Kolla in www.julmarknad.nu för se fler nära dig!

Luciafirande med Seriefrämjandet Skåne

Lokalföreningen Seriefrämjandet Skåne bjuder in till sin traditionella luciafika! Evenemanget är öppet både för medlemmar och nyfikna serieentusiaster.

Det kommer att bjudas på glögg, lussekatter och quiz, men ta gärna med något eget att bjuda på. Innan firandet kommer det att hållas en tyst minut för vår bortgångne medlem Claes Reimerthi och alla som vill får gärna ta med något minne de har från Claes. Varmt välkomna!

Livesändning: Croissanter & Litteratur – Norén som serie

Croissanter & Litteratur är en serie frukostsamtal för alla litteraturintresserade. Denna gång möter du serieskaparen Agnes Jakobsson som berättar om sitt pågående arbete; en seriebok som baseras på Lars Noréns ospelade teaterpjäs Olycka. Samtalspartner är litteraturkritikern och författaren Mikael van Reis.
Dramatikern Lars Norén avled den 26 januari i år, men hann före sin död inleda ett samarbete med förlaget Kaunitz-Olsson och Agnes Jakobsson om att göra en serieadaption av pjäsen Olycka. Den publicerades i samlingen Dramer: Samhälle 2014, men har hittills aldrig satts upp på en teaterscen. Olycka är ett laddat kammarspel om en efterfest med ett ungt par, en främling och ett sovande barn. Seriealbumet är planerad till våren 2022.
Agnes Jakobsson är född 1991 och är utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon debuterade 2018 med Psycho girl, Kartago förlag. Hennes serier har även publicerats i tidskrifter som Galago och Det grymma svärdet.
Mikael van Reis är författare, kritiker, litteraturvetare och mångårig medarbetare på Göteborgs-Posten och var mellan 1999 och 2005 dess kulturchef. Han doktorerade i november 1997 vid Göteborgs universitet med avhandlingen Det slutna rummet: sex kapitel om Lars Noréns författarskap 1963-1983.
Ett arrangemang i samarbete med Göteborgs Litteraturhus och Seriefrämjandets Seriefest i Väst

Seriemarknad

Välkommen till seriemarknad.se, Det är vår digitala marknadsplats för tecknade serier!

Vi håller inte mindre än två seriemarknader i höst, dels under Bokmässan i Göteborg (23–26 september) och dels under vår egen festival Seriefest i Väst (25–31 oktober).

I en tid när corona-restriktioner fortfarande begränsar våra möjligheter att besöka festivaler och mässor, då får vi verkligen ta tillvara på det digitala för att kunna upptäcka nya serier att läsa!

Vår första seriemarknad hölls i anslutning till Stockholms internationella seriefestival i maj 2021.

Seriemarknad

Seriemarknaden är en del av Serieförmedlingen som drivs av Seriefrämjandet med stöd av Kulturrådet.

Göteborg seriefestival på Frölunda kulturhus

En riktig kalaseftermiddag på Frölunda kulturhus! Här är vårt program:

Serie-workshop med Dotterbolaget
Börja rita serier! Berätta din historia, visa din vardag, verklighet och värld och hitta ett verktyg för att jobba mot en mer norm- och förtrycksfri värld. Workshopen passar både dig som tecknat innan och dig som är nybörjare. Serietecknare från Dotterbolaget guidar dig under kvällen. Från 13 år. Ons 30 okt, kl 17.30–19. Point-rummet. Separat Facebook-evenemang:  Serie-workshop med Dotterbolaget 

Zak&Ting fyller 13!
Yvette Gustafssons karaktärer Zak&Ting fyller 13 år och du är inbjuden till kalas! Vi bjuder på saft och kaka och Yvette berättar om skapandet av serien och hur det är att vara serietecknare. Se också utställning i gågatan, där du kan lära känna Zak&Ting från början. Ons 30 okt, kl 15. Gågatan. Separat Facebook-evenemang:  Zak&Ting fyller 13! 

Värsta boken: seriealbumspecial!
I samarbete med Göteborg seriefestival delar Göteborgs ungdomsbibliotekarier ut nya seriealbum till alla ungdomar i åldern 13–25. Välkommen till kulturhuset och hämta en bok! Ons 30 okt, kl 16–19. Separat Facebook-evenemang:  Värsta boken: seriealbumspecial! 

Välkommen!

Invigning av Göteborg Seriefestival 2019

Dags att inviga Göteborgs Seriefestival 2019!

Kom och mingla med oss och peppa inför en vecka fylld med serier. Projektledaren Yvette Gustafsson presenterar årets program och berättar om deltagarna.

Alla är välkomna men för att vi ska kunna beräkna antalet gäster så OSA gärna till yvette.gustafsson@serieframjandet.se och skriv ”Invigning” i ämnesraden.

Hoppas att vi ses!

Svenska serieakademins Adamsonpriser 2019

Stor prisutdelning:
Svenska Serieakademins Adamson – 2019 års statyetter och diplom!

Svenska Serieakademin delar för 54:e året ut ett av världens äldsta och mest prestigefyllda seriepriser, Adamsonstatyetten, till en svensk och en internationell serieskapare. Dessutom Adamsondiplom till förtjänta arbetare i den svenska seriens örtagård.
Konferencier: Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin
Prispresentatör: Pidde Andersson, ledamot av Svenska Serieakademin

Bonusprogram:
Thomas Storn, ledamot av Svenska Serieakademin och arkivarie på Svenskt seriearkiv, berättar om den nya boken ”Svensk seriehistoria – tredje boken”
Olle Dahllöf, ledamot av Svenska Serieakademin, berättar om sin nya bok ”Våra serietecknerskor”, om svenska, kvinnliga seriepionjärer

2019 års Adamsongala är en del av Göteborg seriefestival.
Prisutdelningen sker på Trappscenen, Göteborgs stadsbibliotek.
Gratis inträde, alla välkomna!

Serieskolans julmarknad

Den 1:a december har Serieskolan sin julmarknad på Rum för serier! Där kommer eleverna sälja sina fanzine, klistermärken, posters, julkort, med mera.

Kom förbi, ta en kaffe och en bulle och fynda unika julklappar!

Julen rullar in

Lokalföreningen SeF Skåne avslutar året med traditionellt julfirande. Glögg, lussekatter med mera. Dessutom frågesport med pepparkakor som priser!

Vi håller till på Rum för serier som har speciellt öppet under kvällen.