Sök...
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Valhall 40 år

15 jun 2019 – 12 okt 2019
Utställning
Gratis

Valhall 40 år

Alla som komma till Odens boning – Valhall av Peter Madsen
Rum för serier, 15 juni–12 okt 2019
Vernissage och signering: lördag 15 juni kl. 12.00–15.00

Valhall är inte bara guden Odens och de fallna krigarnas boning, det är också ett storslaget serieäventyr av den danske serieskaparen Peter Madsen. I skriften den poetiska eddan från omkring 1000-talet sägs att ”Alla som komma till Odens boning känna igen den genast” – och detsamma kan sägas om den berömda tecknade serien!

Under 2019 firar Madsens serie Valhall hedervärda 40 år. Serien började publiceras i Danmark 1979 och har utkommit i totalt 15 seriealbum och flera samlingsböcker. Inte minst gjordes serien om till film redan 1986 under titeln Valhalla, vilken Madsen regisserade tillsammans med Jeffrey James Varab.

Valhallaserierna är kärleksfulla adaptioner av historier som hämtats ur den nordiska mytologin, fast med fokus på humor, spänning och underhållning. Teckningsstilen och berättandet har utvecklats märkbart under åren som seriealbumen publicerats – mellan 1979 och 2009 – från fransk-belgisk-albumtradition till modern amerikansk mainstream. Och på samma gång i en helt egen tappning! Valhall har utkommit på många olika språk: danska, svenska, norska, finska, isländska, färöiska, nederländska, tyska, franska och indonesiska.

Förutom Valhall visar utställningen även verk från bilderböckerna om Trollskogen.

Peter Madsen är född 1958 i Århus och är förutom Valhall även känd för sina serier baserade på bibeln; Människosonen (1995) och Historien om Job (1999) med flera. Tillsammans med sin fru Sissel Bøe skapar han också bilderboksserien Trollskogen som utkommit i tio böcker (2009–). Madsen har vunnit en rad priser och utmärkelser, däribland Urhunden för just Valhall.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.