Generic filters
Exact matches only

Svenska Serier – Jonas Darnell, Mikael Grahn & Patrik Norrman

15 mar 2018 – 19 maj 2018
Utställning
Gratis
Friisgatan 12, Malmö, Sverige

Svenska Serier – Jonas Darnell, Mikael Grahn & Patrik Norrman

Jonas Darnell, Mikael Grahn och Patrik Norrman kan närmast beskrivas som en dynasti i den svenska seriebranschen. De tre tecknarna är sprungna ur serietidningen Svenska Serier på 70- och 80-talet, som fungerade som en plantskola för nya talanger. Därifrån tog de med raketfart över den svenska humorgenren med serier som Herman HedningIllustrerad Djävulskap och Bacon & Ägg.

Utställningen presenterar godbitar från trions långa karriärer och stora produktion som omfattar tusentals seriesidor. Vi får se prov på hantverkskunnandet och uppfinningsrikedomen som de tre har gemensamt. De har såväl arbetat med egna serier som samarbetat med olika projekt eller medverkat i varandras tidningar. Till exempel har Bacon & Ägg, som först publicerades i tidningen Fantomen, och sedan i en egen tidning, och till slut i Herman Hedning-tidningen, vilket även Illustrerad Djävulskap gjorde. Tecknarna har dessutom delat ateljé i Stockholm under många år.

Jonas Darnell är född 1964 och har förutom Herman Hedning tecknat serier som 91:anJames HundTraskens och Werner Warhead. Han har bland annat fått Svenska Serieakademins diplom och 91:an-stipendiet.

Mikael Grahn är född 1958 och har gjort en rad serier som publicerats i olika tidningar och album, från Dix Dogfight (1980) till Illustrerad Djävulskap (2003–). Han är även verksam som illustratör och musikartist.

Patrik Norrman är född 1961 och mest känd för Bacon & Ägg. Han skapade även James Hund tillsammans med Jonas Darnell och har tecknat serier för Bamse91:anÅsa Nisse och Uti vår hage. Han är också musiker i bluesbandet Top Dogs.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.