Generic filters
Exact matches only

Serier & film – från Kapten Grogg till Alena

3 mar 2016 – 14 maj 2016
Utställning
Gratis

Serier & film – från Kapten Grogg till Alena

De två visuella konstformerna tecknade serier och film har alltid hängt samman och inspirerat varandra. Redan mot slutet av 1800-talet, i filmens barndom, filmatiserades serier som brittiska Alley Sloper och amerikanska Knoll och Tott. Sedan dess har inspirationen flödat fram och tillbaka. Filmen har inspirerats av seriens berättarform och vice versa, det har gjorts filmer baserade på serier och serier baserade på filmer – i ett kreativt utbyte som pågått i över hundra år.

Nu på 2000-talet är det tydligt att serierna inspirerar filmmakare i en allt snabbare takt. Superhjältegenren har exploderat på vita duken i och med att datoranimation gjort det möjligt att mer trovärdigt återskapa det som serieskaparna alltid kunnat, det vill säga att få övermänskliga egenskaper att verka möjliga. Men dagens filmindustri vänder sig också tydligt till seriebranschen för nya, fräscha idéer i en trend som handlar om mycket mer än bara superhjältar.

I denna utställning samlas filmaffischer från filmer som på olika sätt anknyter till serier. Filmer som baserats på serier, som inspirerats av serier och som stimulerat till serier – från Kapten Grogg till Alena.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.