Generic filters
Exact matches only

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips

22 okt 2020 – 22 okt 2020 10.00–14.00
Festival
Gratis

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips

En dag om serier – forskning, trender, tendenser och praktiska tips 
– ett program i anslutning till seriefestivalen Seriefest i Väst.
Göteborg seriefestival heter från och med i år Seriefest i Väst! Ett namn som kan användas i hela Västra Götalandsregionen. Den 22 oktober är Förvaltningen för kulturutveckling med och arrangerar.

Livesändning från Göteborgs Litteraturhus!
? Vi återkommer med länk.
Seriefest i Väst äger rum 19-25 oktober

PROGRAM
_______________________________

10.00-10.45
FEMINISTISKA SVENSKA TECKNADE SERIER SOM MEDIUM FÖR POLITISK AKTIVISM OCH KRITIK
Den svenska serieutgivningen karaktäriseras idag av en mångfald av stilar och serieskapare, unika och säregna på sina egna vis, men bland de feministiska serierna finns ändå gemensamma drag. Det kan handla om humoristisk kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet. Hur kan seriemediet uttrycka feministisk politik – tematisk, visuellt och lingvistiskt? Hur kan humor, i form av verbala och visuella representationer av satir och ironi fungera som en politisk handling i svenska feministiska tecknade serier
ANNA NORDENSTAM, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och projektledare för detta forskningsprojekt berättar mer.
_______________________________

11.00-11.40
VAR SKALL SERIEN STÅ?

LISA KARLSSON (Biblioteken i Kungsbacka) har skrivit sin uppsats om bibliotekariens förhållande till, och syn på seriemediet, och LIZA PALMGREN (Lundby bibliotek) jobbar med inköp av serier för biblioteken i Göteborg. Nu har de tänkt tillsammans och delar här med sig av sina tankar och idéer om hur biblioteken kan ägna mer uppmärksamhet och arbeta mer aktivt med seriemediet.
______________________________

11.50-12.00
LIVETECKNA MED YVETTE

YVETTE GUSTAFSSON är illustratör, korrekturläsare, serieskapare. Hon figurerar i olika seriesammanhang som arrangör av stafettserier, medverkande i seriebattles som deltagare och konferencier samt håller workshops i serieteckning. Hon gör också instruktionsvideos om hur man ritar allt möjligt.
Kolla in Yvette här: https://www.youtube.com/user/Ajwett/about
___________________________

Lunchpaus
____________________________

13.00-14.00
HUR MÅR SERIEMEDIET NUFÖRTIDEN? Om trender, tendenser och det allmänna tillståndet

OLA HELLSTEN, konstnärlig ledare för Serieteket i Stockholm och KARL JONAS ELTON ENSTRÖM, förlagsredaktör på Kartago förlag samtalar utifrån sina specialområden om trender, tendenser, kvalitet och form, serieskaparnas och förlagens villkor – en bra blandning helt enkelt.

__________________________

ARRANGÖR
Förvaltningen för kulturutveckling och Seriefest Väst