Generic filters
Exact matches only

Per Åhlin – Ett animerat konstnärskap

2 nov 2017 – 3 mar 2018
Utställning
Gratis
Rum för serier, Friisgatan, Malmö

Per Åhlin – Ett animerat konstnärskap

Per Åhlin är en av Sveriges mest framstående och älskade filmskapare och animatörer. Den här vintern presenterar Seriefrämjandet och Folkets Bio Malmö en gemensam hyllning till hans fantastiska konstnärskap inom filmens värld.

Flera generationer har vuxit upp med Per Åhlins verk och hans filmer har blivit en del av vårt kulturarv. Två av de mest kända figurerna är Dunderklumpen, som gav oss en magisk midsommarnatt full av äventyr, och Karl-Bertil Jonsson, som i 40 år spridit julglädje omkring sig. Men Åhlins skapelser finns i många fler skepnader, inte minst i samarbeten med Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

Från november till februari vigs delar av Rum för serier och biograf Panora åt en stor utställning med material från hela Per Åhlins skapandeprocess. Här visas skisser, manus, storybords, animationsceller, modeller från filmerna och även foton från arbetet bakom kulisserna. Under perioden presenterar vi även ett sidoprogram för såväl barn som vuxna, fullt av färgstarka filmer, fördjupande samtal med mera.

Allt detta innebär en sällsynt möjlighet för alla fantaster att titta närmare på Per Åhlins kreativa värld och hans plats i den svenska filmhistorien. Dessutom får en ny generation barn och unga chansen att introduceras till hans förtrollade värld.

Satsningen arrangeras av Seriefrämjandet och Folkets Bio Malmö i samarbete med Svenska Filminstitutet och ABF Malmö, med stöd av Malmö stad och Region Skåne.