Generic filters
Exact matches only

Lina Neidestam – 10 år med Zelda

2 mar 2018 – 2 jun 2018
Utställning
Gratis
Rum för serier, Friisgatan, Malmö

Lina Neidestam – 10 år med Zelda

Lina Neidestam slog igenom 2007 med strippserien Zelda. Serien blev snabbt populär till följd av huvudpersonens frispråkighet och oförmåga att leva upp till sina höga ideal. Serien kretsar kring 80-talisten Zelda som drömmer om att rädda världen och krossa patriarkatet. På senare år har serien rört sig bort från politiska punchlines och kretsat mer kring karaktärernas vardagsliv och relationer. Zelda själv har gått från tvärsäker tjugo-nånting till vacklande trettioåring med fler frågor än svar.

Zelda har publicerats i tidningar som MetroAftonbladetSydsvenskan och ETC, getts ut i sju samlingsvolymer i Sverige, som seriealbum i Norge och översatts till franska. Neidestam har även gett ut serieromanen Maran (2011) och medverkat i antologier som Berättelser från Engelsfors (2013) och Kvinnor ritar bara serier om mens (2014).

Utställningen presenterar verk som spänner från de allra tidigaste Zelda-stripparna fram till de mer dagsaktuella. Original från Maran och andra projekt kommer även att finnas på plats samt konsttryck till försäljning.

Lina Neidestam är född 1984 i Södertälje och verksam i Göteborg. Hon är utbildad vid bland annat Serieskolan i Malmö, Konstskolan Basis i Stockholm och HDK i Göteborg. Under sin karriär har hon belönats med en rad priser och utmärkelser, här kan nämnas Adamsonstatyetten, Stora Ponduspriset och Nöjesguidens litteraturpris.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.