Generic filters
Exact matches only
Jan Lööf

Jan Lööf – En fantastisk bildvärld

25 okt 2018 – 9 feb 2019
Utställning
Gratis
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

Jan Lööf – En fantastisk bildvärld

Jan Lööf är utan tvekan en av vårt lands mest uppskattade bildberättare, med en lång rad ikoniska verk bakom sig. För den serieintresserade finns bland annat albumen om Felix (1974–1976) och albumet om Ville (1977). För den bilderboksintresserade finns ett trettiotal böcker, inte minst Sagan om det röda äpplet (1974) och Skrot-Nisse (1976). Genom egensinniga berättelser och en säregen teckningsstil har Lööf varit med och format det svenska folkhemmet från sextiotalet och framåt.

Utställningen presenterar original och konsttryck från Jan Lööfs långa karriär. Besökaren kan glädjas åt många lustiga figurer i märkvärdiga miljöer – i Lööfs tecknade värld blir nämligen allt både lustigt och märkvärdigt! Förutom ovan nämnda verk presenteras bilder från Morfar är sjörövare (1966), teveserien Tårtan (1972), böckerna om Pelle (2004–2010), och många andra oförglömliga klassiker.

Jan Lööf föddes 1940 i Trollhättan och är förutom bildkonstnär och författare även skådespelare och jazzmusiker. Han utbildades vid Konstfack och debuterade 1966 med bilderboken En trollkarl i Stockholm. Han har vunnit en rad priser och utmärkelser, däribland Adamsonstatyetten, Unghunden och Astrid Lindgren-priset.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras i samarbete med Seriegalleriet i Stockholm, med stöd av Malmö stad och Kulturrådet.