Generic filters
Exact matches only

Grattis Bamse! – världens starkaste björn fyller 50 år

16 jun 2016 – 28 jan 2017
Utställning
Gratis

Grattis Bamse! – världens starkaste björn fyller 50 år

Bamse är inte bara världens starkaste björn, han är också Sveriges mest älskade figur! Tillsammans med vännerna Lille Skutt, Skalman och alla de andra har han förgyllt tillvaron i det svenska folkhemmet i hela 50 år. Flera generationer har läst de tecknade serierna – och sedan läst dem för sina barn och fört vidare traditionen.

Rune Andréasson är skaparen av Bamse, och den första serien utkom 1966. Sedan dess har figuren fått en egen tidning, filmer som sträcker sig från svartvita till färg över flera decennier, en egen värld i Kolmårdens djurpark, och mycket mer. Rune Andréasson involverade tidigt andra i skapandet av serien, och genom åren har många skickliga serietecknare bidragit till en uppsjö av fängslande berättelser i Bamses värld.

Utställningen vänder sig både till stora och små. För de äldre finns unikt material i form av teckningar och serieoriginal, såväl från Rune Andréasson som från tecknare som Adam Blomgren, Lars Bällsten, Kenneth & Kerstin Hamberg, Bernt Hanson, Thomas Holm och Ted Johansson. För de lite yngre finns förutom allt detta även lek och pyssel!

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.