Kvällsröj med Lindengren, Wanloo och seriekaraoke
Kvällsröjet som avslutar Göteborg seriefestival 2019:
# JOAKIM LINDENGREN och JOHAN WANLOO samtalar
# SERIEKARAOKE med Henri Gylander
# DJ och BAR
Lördag 2 november på Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg.
Dörrar kl 19.00.
Lindengren och Wanloo samtalar kl 20.00.
Seriekaraoke kl 21.30.
Förköp 150 kr / I dörren 180 kr
BILJETTER: https://billetto.se/e/lindengren-och-wanloo-och-seriekaraoke-biljetter-378778
JOAKIM LINDENGREN
Etablerade sig som serieskapare i mitten av 1980-talet i serietidningar som Elixir, Pox och Galago. Tidigt gjorde han sig känd för att använda sig av många kiss-, bajs- och sexskämt.
Sedan albumdebuten 1986 har han gett ut mer än tjugo seriealbum (inklusive samlingsvolymen Jag Joakim) och har även illustrerat ett antal barnböcker.
Tillsammans med David Nessle och Martin Kristenson har Lindengren grundat förlaget Skadeglatt Leende. Förlaget gav 1999–2011 ut serietidningen Kapten Stofil om ett superhjälte-alter ego, en bakåtsträvande förkämpe för rättvisa, hårpomada och portvinsgelé. Joakim Lindengren var även en av initiativtagarna till Svenska Småbil- och Rusdrycksförbundet.
Lindengren utkom 2017 med en seriebok olik allt han gjort tidigare. United States of Banana, efter den puertoricanska författaren Giannina Braschis bok med samma titel, är en politisk, poetisk och humoristisk allegori över Latinamerikas och dess emigranters roll i USA, i dag och i framtiden.
JOHAN WANLOO
Under 1980-talet började Johan Wanloo synas i egna eller andra seriefanzine, och 1987 vann han en serietävling utlyst av Göteborgs-Posten. Samma år började hans serie Torsten publiceras i tidningen Svenska Hemdator Hacking fram till 1994.
Johan Wanloo har sedan mitten av 1990-talet synts i tidningar och album med ett antal olika humorserier och personligt tecknade äventyrsserier. Han har under åren skapat en stor mängd humorserier, där populärkulturparodier finns med i en eller annan form.
Bland annat har han tecknat Kapten Klara och serieversionen av Doktor Mugg, och han har medverkat i Kapten Stofil samt ett stort antal andra serietidningar.
Johan Wanloo belönades 2006 med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.
Hösten 2019 kommer boken Enklare fysiska övningar som samlar Johan Wanloos bästa skämtteckningar men också innehåller texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medelåldern.
SERIEKARAOKE med Henri Gylander
Även kallat ”liveteckning till musik”. Hugade tecknare anmäler sig och tecknar i några minuter till var sin låt.
Henri Gylander, som leder seriekaraoken, är sverigefinsk serieskapare, bosatt i Göteborg. Han är även verksam som författare, illustratör och redaktör.