Generic filters
Exact matches only

Göteborg seriefestival 2019

28 okt 2019 – 3 nov 2019
Festival
Gratis
Göteborg, Sverige,

Göteborg seriefestival 2019

Göteborg seriefestival är Seriefrämjandets nya festival för tecknade serier i Göteborg. Festivalen bjuder på utställningar, scenprogram och workshops för barn och vuxna, med särskilt fokus på unga.

Festivalen kommer att ske under höstlovet v44 (28 okt-3 nov) med kringarrangemang under veckan på Stadsbiblioteket, Frölunda kulturhus, Science Fiction-bokhandeln, Ungdomssatsningen Fängelset och Göteborgs bildverkstad.

Under lördagen den 2 nov kl 10-18 har vi en endagsfestival på Kvartersscenen 2 lång, där SeF står som arrangör. Vi gör ett scenprogram med inbjudna gäster, ett begränsat antal säljbord för förlag och fanzinister och för att avrunda dagen blir det en efterfest i samma lokal kl 19-23.

Festivalen arrangeras av Seriefrämjandet och finansieras av stöd från Västra Götalandsregionen samt Wilhelm & Martina Lundgrens Understödsfond

Samarbetspartners: Stadsbiblioteket Göteborg, Science fiction-bokhandeln, Kultur i väst, Frölunda kulturhus, Ungdomssatsningen Fängelset, Stärkta bibliotek, Svenska serieakademin, Göteborgs bildverkstad, Partille bibliotek, Illustratörcentrum.

Gäster 2019

Johan Wanloo

Johan Wanloo är en av Sveriges mest produktiva serietecknare som regelbundet publiceras i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och serietidningar som Galago och Herman Hedning. Han är även rock-poddare, barnboksillustratör och krönikör.⁠

Johan Wanloo belönades med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett 2006.⁠

Hösten 2019 kommer boken Enklare fysiska övningar som samlar Johan Wanloos bästa skämtteckningar
men också innehåller texter om skapande, bra och dålig humor och gymnastikövningar för otränade serietecknare i medelåldern.⁠

Därtill har han tecknat affischen till årets seriefestival och kommer att medverka i flera programpunkter under festivalveckan!

 

Malin Granroth

Malin Granroth

Malin Granroth är serietecknare och illustratör verksam i Malmö. Hon har tidigare gått på Serieskolan i Malmö och är en del av det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget.

Malin hade tidigare bestämt sig för att aldrig skaffa barn men när hon plussar på en graviditetssticka omvärderar hon det beslutet och bestämmer sig för att bli förälder. I boken får vi följa Malins graviditet som är kantad av både oro och stress som hade sin utgångspunkt i en otillgänglig och nedprioriterad förlossningsvård men också en vardagsskildring som visar både det jobbiga och förväntansfulla som en graviditet kan innebära.

Malin kommer att prata om sitt serieprojekt på Kvartersscenen 2 lång den 2 nov tillsammans med Per Myrhill. De kommer att prata om att rita serier om den svenska vårdapparaten.

 

Karl Johnsson och Sara Bergmark Elfgren

Historien om Vei är ett samarbete mellan Sara B. Elfgren och Karl Johnson. Serien började i tidningen Utopi och har sedan dess blivit omåttligt populär med utgivning i flera länder av Vei del 1 och 2. 

Sara B. Elfgren ligger bakom Engelsfors-trilogin, som översatts till 25 språk, hon har skrivit radioteatern ”De dödas röster” och är ständigt aktuell med nya projekt inom böcker, radio, teater och TV-spel. 

Karl Johnson är en av illustratörerna till Berättelser från Engelsfors. Han debuterade 2010 med boken Mara från Ulthar och har illustrerat många äventyrsserier de senaste åren. 

De gästar Göteborg seriefestival på torsdagen med en författarfrukost på Science fiction-bokhandeln samt författarsamtal och workshop på Stadsbiblioteket.

 

Øyvind Sagåsen

Øyvind Sagåsen

Serien om en norsk radiostation, Radio Gaga, där huvudpersonen Tobbe försöker hålla reda på sina fem anställda som ”jobbar” där. Radio Gaga skapades 2001 och har sedan dess varit med i serietidningar som Bizarro, Ernie och Pondus.

Sedan 2019 har serien sin egen serietidning i Norge. Øyvind Sagåsen, aka Flis har gjort många serier dessförinnan, men det här är hans stora succé.

Han besöker Göteborg seriefestival för att prata om Radio Gaga, humor, vardag och kulturkrockar.

Fler gäster som kommer att deltaga under veckan:

Henrik Jonsson, Kristina Öman/@tidningenstarlet, Maria Fröhlich, Joakim Lindengren, Per Myrhill, Mikael Sol, Elias Ericson, Fredrik Strömberg, My Bergström, Stef Gaines, Thomas Storn, Olle Dahllöf, Daniel Lehto, Ellen Macke Alström, Yvette Gustafsson, Lisa Medin, Dotterbolaget, Henri Gylander + Serieateljén och Tusen serier.

Förlag och Fanzinister

Årets förlag och fanzinister som kommer att vara med på festivaldagen på Kvartersscenen 2lång den 2 november:

Seriefrämjandet
Albumförlaget
Ordbilder
Nosebleed studio
Serieateljén
Home made comics
Hedvig Häggman-Sund
Joakim Gunnarsson
Nelly Karlsson
Svenska superserier
Olivia Skoglund
Lucky Queen Studio
Adrian Malmgren
Monika Mikucka
Erik Malm
Mirelle Eriksson
Olov Redmalm
Julia Nascimento
Elias Ericson
Andreas Otterberg
Jenny Berggrund
Allan Lennerstad
Patrik Magnerius
Cajsa Nordlund

Mer info om förlag och fanzinister och vad de kommer att ha med sig till festivalen kommer att postas på vårt Instagram-konto och Facebook-sida

Program

Det här är vårt program för hela veckan! Klicka för att se större, och så kan man ladda ned det som pdf här: PDF-program

Frågor kring festivalen? Skriv till yvette.gustafsson@serieframjandet.se