Generic filters
Exact matches only

Charlie Christensen – Från Arne Anka till Röde Orm

14 jun 2018 – 13 okt 2018
Utställning
Rum för serier, Friisgatan, Malmö

Charlie Christensen – Från Arne Anka till Röde Orm

Arne Anka är Charlie Christensens flerfaldigt prisbelönta satirserie om en ”självsäker barbesökare och betraktare av världens vansinne”. Serien debuterade redan 1983 i tidningen Metallarbetaren och hade ett uppehåll mellan 1993 och 2004, men publiceras än idag. Även om ankan har kroppsliga likheter med en viss Disneyfigur är han andligen mer inspirerad av August Strindbergs vredesmod och den tidige Frank Zappas anarkistiska inställning. Förutom Arne Anka har Christensen bland annat gjort en hyllad seriebearbetning av Frans G. Bengtssons vikingakrönika Röde Orm.

Utställningen presenterar verk från Arne Anka och Röde Orm, men även andra serier och teckningar från Charlie Christensens långa karriär som serieskapare. Arne Anka har utkommit i tolv serieböcker (1989–2016) och Röde Orm i fyra delar och en samlingsvolym (1999–2004). Några av Christensens många inspirationskällor är Hergé, Moebius, Bellman, Berthold Brecht, Hjalmar Söderberg och Dagens Eko.

Charlie Christensen är född 1958 i Stockholm och är självlärd som tecknare. Han har bott och varit verksam i Spanien sedan 1988, men har trots detta iakttagit och kommenterat svensk politik och samtidigt skildrat Stockholmsmiljöer på ett träffsäkert sätt. Christensen har fått en rad utmärkelser och priser, till exempel belönades de tre första Arne Anka-böckerna med Urhunden (1990, 1992 och 1994). Det ledde till en omskrivning av prisstatuterna så att samma serie inte kan få priset mer än en gång. Han fick även 2017 års EWK-pris för bästa satirtecknare.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.