Generic filters
Exact matches only
Kalle Anka 70 år

70 år med Kalle Anka & C:o – Sveriges största serietidning fyller år!

29 sep 2018 – 2 feb 2019
Utställning
Gratis
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

70 år med Kalle Anka & C:o – Sveriges största serietidning fyller år!

Att en ilsken och självgod retsticka till anka skulle kunna charmera det svenska folket i över 70 år var det nog ingen som anade när serietidningen Kalle Anka & C:o såg dagens ljus i september 1948. Nu firar vi detta hejdundrande jubileum med en utställning med några av de bästa serierna som tidningen har kunnat erbjuda under alla dessa år. Samtidigt som det utkommer en samlingsvolym med utvalda serier från olika epoker och massor av bonusmaterial.

Utställningen presenterar några av de mest inflytelserika tecknarna som gett liv åt Ankeborg och dess invånare. Däribland den störste ankkonstnären av dem alla, amerikanen Carl Barks, samt hans hyllade arvtagare och landsman – Don Rosa. Besökarna kan även njuta av ankverk från den skicklige spanske tecknaren Paco Rodrigues, samt originalverk från ankprofilerna Vicar från Chile och Daniel Branca från Argentina. Med på utställningen finns den allra första utgåvan att beskåda i originalform – nr 1 från 1948. När det numera ikoniska numret såldes för första gången behövde läsarna inte betala mer än 60 öre. År 2011 såldes ett exemplar på en svensk auktionssajt för 165 000 kr!

Kalle Anka & C:o är Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning, och likaså den som utkommit med flest nummer. Den gavs till en början ut med ett nummer per månad men har sedan länge, så långt tillbaka som 1959, varit en veckotidning.

Parallellt med utställningen pågår en utställning med Arne Anka, Charlie Christensens omdebatterade tolkning av Kalle Anka, till och med den 13 oktober 2018.