Äventyrsserier
Äventyrsserierna framstår ibland som motsatsen till romantikserierna. Flera av dem saknade nästan helt romantik eller ens karaktärer som läsarna kunde hoppas att huvudpersonen skulle falla för. Dessa seriertidningar blir också lätt bortglömda som genre, för äventyr kan vara ett rätt brett begrepp och de senaste exemplen på svenska äventyrsserietidningar för tjejer inte alltid definieras så, t.ex. tidningen W.I.T.C.H. eller delar av mangatidningen Shojo Stars.
Princess – den första äventyrsserietidningen för tjejer
Den första svenska serietidningen som uttryckligen vände sig till tjejer var Princess (1963), som hamnar bland äventyrsserierna. Dess längre och fasta serier hade kunnat vinklats mot drama eller komedi, men som de var passar det bättre att kalla dem äventyr.
Princess hade trots titeln en total frånvaro av prinsessor. Det närmaste var i dess första huvudserie Allt beror på Molly, om en föräldralös flicka som plötsligt ärvde det varuhus hon arbetade på. Dess två efterträdare som huvudserie Tina på cirkus och Elefantflickan låg ännu längre från prinsessornas värld och var dessutom mer äventyrliga.
Flickornas äventyrstidning
Ett par år senare, 1967, kom Lena, Flickornas äventyrstidning. Den varade i mindre än ett år men redan 1969 kom Kitty, Flickornas äventyrstidning och flera serier som gått i Lena dök upp där också. Vid årsskiftet bytte Kitty namn till Jackie utan andra förändringar (och möjligen viss förvirring hos de som under 1969 köpt romantikserietidningen Jackie, som slogs ihop med Vi Två). Den fortsatte under det namnet till 1976 då den bytte namn till Mascot, som i sin tur lades ner mot slutet av året.
Lena/Kitty/Jackie/Mascot hade både fasta och återkommande serier, även om ingen var med hela vägen. Den populäraste serien verkar ha varit Mira – slavflickan, om en tolvårig brittisk hövdingadotter som togs som gisslan för faderns goda uppförande av Julius Caesar själv och sedan placerades som tjänarinna till Livia, dottern till en av Caesars trogna vänner. Den gick i Kitty och Jackie 1969-71, men så sent som i sista numret av Mascot hade man med en insändare som frågade efter en repris.
En annan av tidningens intressantare återkommande serier var västernserien Ginger rider västerut, där en sextonårig flicka ledde ett vagnståg nybyggare mot guldfälten i Kalifornien. En tredje var Zendra, flickan från rymden, om en utomjordisk prinsessa med superkrafter, sänd att lära sig jordens seder, och den engelska småstadsflicka hon blev vän med. Den var dessutom var sista fasta serien i tidningen.
Liksom ett par av de action-inriktade serierna i Lena/Kitty/Jackie/Mascot hade Mira – slavflickan och Ginger rider västerut ett element som känns oväntat och överraskande idag: en tydligt äldre, manlig medhjälpare. Ginger hade till och med två, men en var nästan jämnårig. Gingers och Miras medhjälpare stack ut brevid de andra genom att dessutom vara kompetenta och annat än komiska. Miras medhjälpare Thorkil kunde till och med göra saker Mira inte kunde, som slåss och lyfta tunga saker.
W.I.T.C.H. – den längsta äventyrsserien för tjejer på svenska
W.I.T.C.H. (2001-2013) var med god marginal den mest långlivade äventyrsserientidningen för tjejer på svenska. Den var dessutom den längsta äventyrsserien för tjejer getts ut på svenska, eftersom tidningen endast innehöll den serien. Tidningens övriga innehåll, såsom tester, horoskop, mode- och miljötips o.s.v., är kopplat till och många gånger filtrerat genom serien och dess karaktärer.
På många sätt påminner den mer om Min Häst och Wendy (som dock inte är lika innehållsmässigt styrda av en enda serie) än de äldre äventyrsserietidningarna som Lena/Kitty/Jackie/Mascot. I dem var serierna och det övriga innehållet nästan helt orelaterat. I kontrast hade äventyrsserietidningen Winx Club (2005-2009) mindre extrainnehåll och den tecknade tv-serien var i fokus.
Seriern W.I.T.C.H. handlar om de fem vännerna Will, Irma, Taranee, Cornelia och Hay Lin med magiska krafter. Seriens styrka har varit att den lyckats kombinera deras roller som magiska krigare med deras vardagsliv och egna problem på ett trovärdigt och underhållande sätt.