Generic filters
Exact matches only

Årets pristagare av Urhunden 2021!

Efter ett uppehåll förra året har Seriefrämjandet delat ut sina Urhundenpriser för år 2020 och 2021 Det är 34:e och 35:e året som priset delas ut. Priserna delades ut i en ceremoni på Stadsbiblioteket i Stockholm. Utdelningen livestreamades och en inspelning kommer att läggas upp inom kort. Här kan du se vinnarna för böcker utgivna år 2020, böcker utgivna år 2019 hittar du här.

2021 års pris för 2020 års bästa originalsvenska seriebok: Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark (Galago)

Juryns motivering

”I Gå med mig till hörnet lyfter Anneli Furmark fram en verklighet som sällan avbildas i populärkulturen och visar att kärlek, passion och trassliga relationer inte är något som är förbehållet yngre människor. Med detta verk demonstrerar Furmark att hon ständigt utvecklas och driver sitt serieskapande mot nya höjder. Den visuella formen samspelar fint med berättelsens innehåll. Bildernas organiska former saknar traditionella ramar men avgränsas genom kontrasten mellan de handkolorerade delarna och sidans vithet. Figurporträtten är känsloladdade och komplexa. Berättandet flyter lätt och ledigt trots att texten på ett avancerat sätt skiftar mellan dialog, inre monolog och sms-diskussioner. Gå med mig till hörnet är en serieroman som suveränt visar seriekonstens förmåga att i ord och bild gestalta något som är både personligt och allmängiltigt.”

2021 års pris för 2020 års bästa till svenska översatta seriebok: Survilo av Olga Lavrentieva (Kaunitz-Olsson, i översättning av Nils Håkansson)

Juryns motivering

”Survilo är ett monumentalt verk. Med stor svärta såväl tematiskt som bildmässigt lyckas Olga Lavrentieva hitta en ny angreppsvinkel på en grundligt dokumenterad del av 1900-talets historia. Levnadsteckningen över hennes mormor Valentina Survilo och den familjetragedi som kommer att kasta en lång skugga över tillvaron förgrenar sig till att bli en bredare skildring av hur livet kunde te sig i det kommunistiska Sovjet. Vi följer vår berättare och iakttagare genom avgrundsdjupa umbäranden under Stora fosterländska kriget och mot en ljusare framtid med kärlek, familjebildning och upprättelse. Lavrentievas tuschlaveringar är både expressiva och exakta i sin återgivning av minnen från vardag, små och stora konflikter, glädje och sorg. En serieroman som omedelbart placerar sig bland de klassiska skildringarna av den här epoken.”


Ytterligare läsning:

https://www.galago.se/forfattare/anneli-furmark/ (Förlagets presentation av Anneli Furmark)

http://annelifurmark.com/ (Anneli Furmarks hemsida)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anneli_Furmark (Om Anneli Furmark på Wikipeda)

https://www.kaunitz-olsson.com/pages/olga-lavrentieva (Förlagets presentation av Olga Lavrentieva)