Generic filters
Exact matches only

Årets pristagare av Urhunden 2020!

Efter ett uppehåll förra året har Seriefrämjandet delat ut sina Urhundenpriser för år 2020 och 2021 Det är 34:e och 35:e året som priset delas ut. Priserna delades ut i en ceremoni på Stadsbiblioteket i Stockholm. Utdelningen livestreamades och en inspelning kommer att läggas upp inom kort. Här kan du se vinnarna för böcker utgivna år 2019, böcker utgivna år 2020 hittar du här.

2020 års pris för 2019 års bästa originalsvenska seriebok: Vei bok 2 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson (Kartago)

Juryns motivering

”Andra delen i Sara Bergmark Elfgrens och Karl Johnssons fantasyberättelse Vei kombinerar flyhänt det episka äventyret – en sedan årtusenden pågående kamp mellan gudar – med ett psykologiskt trovärdigt berättande om de avtryck som politiska maktförhållanden gör på familjer och kärleksrelationer. Omtolkningen av de fornnordiska inspirationskällorna är lyhörd; det komplexa världsbygget har ett konsekvent och genomtänkt visuellt uttryck. Verket utmanar och uppdaterar konventioner inom fantasy-actionserier för vuxna. Kämpen Veis resa till ett slags frihet innehåller både brutala strider och explicita kärleksmöten, som alltid är meningsfulla för hennes berättelse och med självklarhet rör sig utanför genretypiska normsystem”

2020 års pris för 2019 års bästa till svenska översatta seriebok: Heimat: ett tyskt släktalbum av Nora Krug (Norstedts, i översättning av Karin Andrae) 

Juryns motivering

I Heimat: ett tyskt släktalbum undersöker Nora Krug sin familjehistoria och sin tyska identitet ur den hemlängtande emigrantens position. Med berättarjagets resa tillbaka till barndomens platser växer en fängslande och plågsam historia fram, bortom stereotyperna och den abstrakta skammen. Ur ett omfattande arkivaliskt källmaterial – fotografier, brev, protokoll, propaganda, kartor med mera – framkallar Krug ögonblick, händelser och röster som frysts i tiden. Det sekventiella berättandet växlar mellan inslag som bär tydliga drag av medeltida bildberättande och en friare syntes av bild och ord, som i sagolikt vackra färgställningar skapar en diffus känsla av förlust. Nyansrikedomen kontrasterar mot och förstärks av den sakliga tonen och de stiliserade teckningarna. I Heimat: ett tyskt släktalbum gör Nora Krug det förflutna synligt och från det skenbart enkla och dekorativa träder en komplex historia, privat och allmän på en och samma gång, fram som ur ett smältande isblock.


Ytterligare läsning:

https://www.kartago.se/sv/forfattare-a-h-1/bergmark-elfgren-sara-jonsson-karl/ (Förlagets presentation av serieskaparna)

https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Vei (Om Vei på Seriefrämjandets seriewiki)

https://www.sarabelfgren.com/ (Sara Bergmark Elfgrens hemsida)

http://karl-johnsson.squarespace.com/about (Karl Johnssons hemsida)

http://www.norstedts.se/forfattare/186666-nora-krug (Förlagets presentation av Nora Krug)

https://nora-krug.com/ (Nora Krugs hemsida)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nora_Krug (Om Nora Krig på Wikipedia)