Generic filters
Exact matches only

Seriefest i Väst 2024

17 okt 2024 – 27 okt 2024
Gratis

Seriefest i Väst 2024

SERIEFEST I VÄST 2024
Med fokus på yttrandefrihet och konstnärlig frihet

Seriefrämjandet bjuder, tillsammans med samverkansparter, in till 2024 års upplaga av Seriefest i Väst. En festival som lyfter serier som konstform, bjuder in till samtal, workshop, nätverkande och mingel med serieskapare och andra serienördar. Årets tema för Seriefest i Väst är yttrandefrihet och konstnärlig frihet. 

MEDVERKANDE: MAX GUSTAFSSON, EVA BJÖRKSTRAND, MARIE TILLMAN, ADRIAN MALMGREN, TOMMY SUNDVALL, IRIS HAUTANIEMI, JOHAN WANLOO, GREGG BUCKEN-KNAPP, PELLE FORSHED, JONAS ANDERSSON, DITTE LINDROTH, MALIN SKOGBERG NORD, ROBERT AMAN, ANNA NORDENSTAM, YVETTE GUSTAFSSON och MIKU MARIA GUSTAVSSON.

 

Ladda ner Malin Skogberg Nords snygga
program för Seriefest i Väst 2024 här

 

TORSDAG 24 OKTOBER: Akademisk dag på Göteborgs litteraturhus. OBS! Stängt för anmälan. Välkommen ändå, men utan frukost lunch och fika.

FREDAG 25 OKTOBER: Seriefestens kulturnatt på Skeppet Gbg

LÖRDAG 26 OKTOBER: Gör det själv-dag med seriemarknad, workshop, samtal och mingel på Göteborgs litteraturhus.

I BIBLIOTEKSPROGRAMMET bjuder vi in till serieworkshop och andra aktiviteter kring serier på olika platser i regionen.
Hela biblioteksprogrammet hittar du här.

HANNA JEDVIK, författare och kulturjournalist, är projektledare och konferencier för Seriefest i Väst 2024

Se detaljerat program nedan.

Pssst… rabatterat köp på serier
Du som besöker Seriefest i Väst får rabatt på ett köp hos Science Fiction-bokhandeln. Kom förbi Litteraturhuset eller Skeppet och hämta din rabbatkod.

ONSDAG 23 OKTOBER
Smygpremiär – vernissage Seriefrämjandets masterclass
Dags för vernissage för kursdeltagarna i Seriefrämjandets kurs Ställ ut serier – Masterclass med Sara Granér och Yvette Gustafsson. Njut av konstnärernas utställda verk och ta del av inspirerande samtal med kursdeltagarna.
Samtalsledare: Yvette Gustafsson. Seriefrämjandet Västra Götalandsregionen.
Plats: Kulturhuset Bergsjön
Tid: 16:00 – 18:00

TORSDAG 24 OKTOBER 

AKADEMISK DAG
GÖTEBORGS LITTERATURHUS 

OBS! Stängt för anmälan. Välkommen ändå, men utan frukost lunch och fika.

9:30 – 15:30 

Välkommen till 2024 års heldag med akademiska dag. I år med fullt fokus på serier, yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Hanna Jedvik, projektledare Seriefest i Väst, guidar genom dagen, tätt uppbackad av Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson. Dagen riktar sig till forskare, bibliotekarier, lärare, serietecknare, förläggare, författare, kulturjournalister och övriga yrkesverksamma på det akademiska-, litterära- och konstnärliga fältet.

Anmälan krävs. Länk till anmälan.

9:30 – 10:00 
Frukostmingel

10 – 10:15
Hur mår den svenska serieforskningen? 
Den svenska seriekonsten står i full blom, men hur ser egentligen relationen mellan forskning och serier ut idag? Och hur har den utvecklats genom åren? Hör Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson i samtal med projektledare Hanna Jedvik.

10:15 – 11:00
Får man rita vad som helst eller?
I januari har det gått tio år sedan attacken satirtidskriften Charlie Hebdo i Paris 2015. Hur har händelsen påverkat satiren, serieskapares villkor och situationen när det gäller synen på yttrandefrihet och konstnärlig frihet? I Sverige, Europa och Världen? Vilken roll spelar Putins Ryssland och hur påverkar antidemokratiska strömningar satiren, serieskapares, författare. konstnärers och journalisters frihet? Gregg Bucken-Knapp författare och professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet aktuell med den grafiska roman Messages from Ukraine, Mikael Nydahl översättare ryska, ukrainska och belarusiska, Anna Grinzweig Jacobsson författare och styrelseledamot Svenska PEN och Max Gustafson, satirtecknare och aktuell med boken Partiets själ. Samtalsledare: Hanna Jedvik, författare, kulturjournalist och projektledare Seriefest i Väst. Arrangeras i sambabete med Sensus, med stöd från Västra Götalandsregionen. 

11:00 – 11:15 
PAUS

11:15 – 12:00
Kulturtidskriftsstödet – en förutsättning för seriekonstens fortlevnad? 
Tidskrifter som Bild & Bubbla och Galago har spelat en central roll för svensk seriekonst i snart femtio år. Här finns möjlighet för unga serieskapare att publicera sig och de båda tidskrifterna utgör en viktig plantskola för nya unga serietecknare. Men hur säkra seriekonstens fortlevnad när verkligheten för kulturtidskrifter blir alltmer kärv och kulturtidskriftsstödet känns allt mindre som en garant i det svenska tidskriftslandskapet? Vad behöver redaktionerna och vilket kulturpolitiskt stöd krävs för att tidskrifterna ska överleva in i framtiden? Adrian Malmgren redaktör Portal. Mattias Elftorp medredaktör den internationella tidskriften CBA, Siri Reuterstrand ordförande Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter och Louise Thunström (S) ledamot Riksdagens kulturutskott. Samtalsledare: Ann Ighe, redaktör Ord & Bild. 

12:00 – 13:00 
LUNCH 

13:00 – 13:20
Säg det med en bubbla
Seriekonstens dialog kräver sin stringens. Att skapa pratbubblor är i sig en alldeles egen konstform, pratbubblan ger möjligheter till såväl tankar, samtal och starka känsloutbrott. Hur avspeglas det här i seriekonsten och påverkar pratbubblorna kommunikationen i övrig? Hör Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson berätta om sitt senaste studieobjekt: kommunikation i pratbubblor. 

13:20 – 14:05
Handens fem fingrar – eller konsten att rita på riktigt
Den senaste tiden har vi kunnat se allt fler exempel där tecknare ersatts med artificiell intelligens. Kanske står vi inte på randen till bildkonstens utraderande, men vissa menar att serie- och bildkonstens kvalitet riskerar att devalveras rejält om serieskapare och konstnärer ersätts med maskiner. Vilka risker finns det med att utnyttja ai-genererade bilder?Hur påverkas den konstnärlig kvaliteten och bildberättandet? Och vad händer med tecknares arbetsvillkor om fenomenet med ai-genererade bilder växer sig stort? Josefine Engström ordförande Svenska Tecknare. Robert Aman biträdande professor i pedagogik vidLinköpings universitet, Kristina Hermanssondocent i litteraturvetenskap med inriktning mot barn- och ungdomslitteratur vid Göteborgs universitet. Samtalsledare: Miku Maria Gustavsson, ordförande Seriefrämjandet. 
Arrangeras i samarbete med Svenska Tecknare och  Sensus med stöd från Västra Götalandsregionen.

14:05 – 14:35

PAUS 

14:30 – 15:15
Konstnärlig frihet och trollfabriker – ett samtal med Marie Tillman
I ett allt tuffare debattklimat ställs såväl yttrandefrihet som konstnärlig frihet på sin spets. För även om båda delar garanteras i grundlagen riskerar verkligheten att bli en annan när samtalstonen hårdnar och samhällskritik och feminism blir allt mer ifrågasatt från högerpopulistiskt håll. Hur påverkar debatt på sociala medier med dess rollkonton det egna skapandet och seriekonstens villkor? Hör Anna Nordenstam professor i litteraturvetenskap Göteborgs universitet i ett samtal med Marie Tillman serieskapare och verksamhetsledare Seriefrämjandet. 
Arrangeras i sambabete med Sensus med stöd från Västra Götalandsregionen.

15:15 – 15:30
Spaning på den seriedag som flytt
Projektledare Hanna Jedvik och Seriefrämjandet ordförande Miku Maria Gustavsson summerar dagen. Missa inte Miku Marias vassa spaningar, uppsnappade med hjälp av spetsade öron och ett ständigt arbetade hjärnkontor. 

 

24 OKTOBER

Säj din grej med bild – Pecha Kucha med seriefrossa
Kom och berätta om ditt serieskapande, ditt serieintresse eller kanske rent av ditt nitiska seriesamlande. Eller låt dig översköljas av idéer och inspiration från andra. Vi träffas och lyssnar till, och berättar om serier i alla dess former utifrån Pecha kuchas modell: 20 bilder på sex minuter.

Tid: 18:00 – 20:00
Plats: Port Arthur, Gamla Ceresgatan 3, Göteborg.
A
rrangeras i samarbete med Sensus, med stöd av Västra Götalandsregionen.

FREDAG 25 OKTOBER 
SERIEFESTENS KULTURNATT
SKEPPET GBG17:00 – 21:30

På Kulturnatta intar Seriefest i Väst Skeppet Gbg och bjuder in till samtal och framträdanden med aktuella serieskapare, men också med en och annan forskare och kulturjournalist. Välkommen till en helkväll i seriekonstens tecken! 

17:00
SKEPPET ÖPPNAR

Kom på afterwork, mingla och häng med seriefolket. Skeppets restaurang och bar har öppet under kvällen

18:00 – 18:15
Seriekonstens sköna värld
Vad gör vi här och varför? Vad har hänt hittills under Seriefest i Väst och hur kommer det sig egentligen att vi vill ägna en hel kväll åt serier och seriekonst? Hur mår den svenska seriekonsten och vilka trender har vi sett komma och gå den senaste tiden? Projektledare Hanna Jedvik i samtal med Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson, en fena på serier, trendspaningar och kommunikation. 

18:15 – 19:00 
”Ok, men måste ritas om på några ställen” – Om serierna i tidningen Starlet
Tjejtidningen Starlet (1966-1996) har kommit att bli en del av svenska tjejers kulturhistoria, och bäst ihågkommet är serierna som publicerades i varje nummer. Dessa handlade om högt och lågt, och blev även en måltavla för kritiska röster. Tidningen Starlet lästes av tiotusentals svenska tjejer, och har kommit att bli en del av svensk populärkulturhistoria. Vi tittar närmare på hur Starletserierna blev en konfliktyta såväl som en resurs för kreativitet och förkovring. Kristina Öhman är filosofie doktor i etnologi, och disputerade 2023 med avhandlingen Ett tjejligt rum. Tidningen Starlet 1966-1996.
Arrangeras i samarbete med Sensus med stöd från Västra Götalandsregionen.

19:30- 19:45
Trevligt i klimatångestens tid
Rickard Fornstedt är Illustratör och serieskapare. Hans debutbok är serieboken “En kort och relativt trevlig bok om klimatet”, där han tecknat bilderna och samarbetat med Helena Fornstedt och Staffan Laestadius i att skriva. Hör honom berätta om debuten tillsammans med Seriefrämjandets Marie Tillman

19:45 – 20:30
En episk epok – berättelsen om Epix och den svenska serierevolutionen
Under 1980-talet förändras den svenska seriekulturen i grunden. Ingen symboliserar denna förändring mer än den excentriske Horst Schröder och hans förlag Epix. I Epix, Pox, Tung Metall och en rad andra tidningar introducerar Schröder svenska läsare till tidens mest betydelsefulla serier från hela världen. Allt med ”Serier för vuxna” tydligt märkt i ena hörnet på omslagen för att markera att det rör sig om ett innehåll väsensskilt från Kalle Anka eller Fantomen. I serieforskaren Robert Amans aktuella bok Serier för vuxna – Epix och den svenska serierevolutionen berättar alla inblandade för första gången hela historien om det mytomspunna förlaget. Hör Robert Aman och serietecknaren Johan Wanloo i ett samtal om vad som gjorde Epix så episkt. Samtalsledare: Hanna Jedvik
Arrangeras i samarbete med Sensus med stöd från Västra Götalandsregionen.

21:00 – 21:15
Den ständiga jakten på sig själv
Eva Björkstrand är född 1975 och bosatt i Malmö. Hon debuterade med Kioskvältaren 2006 och beskrevs då som En av de mest spännande debuterna på den svenska serietecknarhimlen på många år! Eva Björkstrand blandar teckningar, serieteckningar, bilder, collage så att det blir något mer än konst. Debuten följdes upp av Lokal dimma 2011 och två år senare kom Rymma hem. Hon är bland annat utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och Det Kongelige Danske Kunstakademiet i Köpenhamn. I år är Eva Björkstrand aktuell med serieromanen Extrem lägerskola. Samtalsledare: Marie Tillman

21:15 – 22.00
Det eviga sökandet efter kärlek, balans och framgång
En brutal dumpning ligger bakom Iris Hautaniemis självbiografiska serieroman Ensam ung kvinna söker, som inte bara är hennes bokdebut utan också den första bok hon någonsin har tecknat. I den möter vi Iris som tillhör generationen som vuxit upp i de romantiska filmernas guldålder. Men var tog romantiken vägen? Finns den på riktigt?  Frågar sig Iris i sin jakt på kärlek och romantik. Lika självbiografisk som Iris hautaniemi är, är också Bure Bergström i Pelle Forsheds aktuella serieroman Club Lonely, i vilken Bure väntar desperat på en recension, men långsamt tvingas inse att hans självbiografiska serier är smärtsamt ute. Nu återstår bara att hålla sig flytande i branschen. Frågan är bara hur. Och I Ditte Lindroths serieroman Flickvänsprovet ställer sig huvudpersonen Ditte frågan om hur mycket av sin egen självständighet hon är beredd att offra för att bli den perfekta flickvännen.  Hur mår egentligen den självbiografiska serieromanen och varför blir de eviga frågorna om j kärlek, framgång och balans aldrig gamla?  Samtalsledare: Miku Maria Gustavsson
Arrangeras i samarbete med Sensus med stöd från Västra Götalandsregionen.

 

LÖRDAG 26 OKTOBER

10:00-11:00
Allt om seriesamlande på Seriehörnan
Kalle -54 eller Fantomen -94? Seriehörnan bjuder in till samtal på tema BEGAGNAT. Butikens främsta samlare presenterar kort
om hur man värderar serier. Vi visar genom exempel på hur man avgör i vilket skick (Mint, Near Mint osv) en begagnad tidning eller
ett album är. Vilka är kännetecknen? Det kommer också finnas fina erbjudanden i begagnat-sortimentet – kanske finner du något där!
Plats: Seriehörnan, Sveagatan 3.
Arrangör: Seriehörnan Seriehörnan i samarbete med Seriefräm-
jandet

 

GÖR DET SJÄLV – TILLSAMMANS MED ANDRA 
GÖTEBORGS LITTERATURHUS OCH FRILAGRET 

10:00 – 18:00

Kom och häng på Seriefest i Väst heldag fylld med serier! Det blir seriemarknad, workshop, samtal, mingel och nätverkande. Kort sagt allt du behöver för att veta mer om serier, serieskapande och för att lära känna andra serienördar.Frilagrets café håller öppet för frukost, lunch och fika för den som vill ta en paus i seriefrossan.
Marknaden håller till på Frilagret och har öppet kl 10-17

 10:00
Seriemarknaden öppnar.
Kom och bland bokborden!

11:00 – 11:15
Kom och häng med oss! 
Seriefrämjandet Marie Tillman och Miku Maria Gustavsson hälsar välkomna, tillsammans med projektledare Hanna Jedvik, och berättar om vad som händer under dagen. Vad blir mest kreativt? Hur fördjupar du din kunskap om serier och vad är egentligen ett zine? Marie och Miku Maria ger dig all kunskap du behöver för att ta dig igenom dagen. Litteraturhuset.

11:15 – 11:45
Ställ ut dina serier – scensamtal om konsten att göra utställning av dina serier
Det är lätt att tro att serier bara hör hemma i tidningar, album och böcker. Men serier är en konstform som ofta går att ta del av på gallerier och i andra utställningslokaler. Men hur gör man egentligen om man vill ställa ut sina serier? Serifrämjandets Yvette Gustafsson och KulturUngdoms Elin Åström guidar dig genom konsten att ställa ut serier och vilket stöd du kan få av Seriefrämjandet och KulturUngdom.Medverkande: Yvette Gustafsson, Seriefrämjandet Västra Götalandsregionen och Elin Åström, konst- och slöjdkonsulent Kultur Ungdom. Litteraturhuset.

11:45 – 12:00
Prisutdelning Serietävling 2024
Seriefrämjandets ordförande delar ut pris till årets vinnare i Seriefest i Västs serietävling.

12:00 – 13:00 
Rita pussar – workshop med Patos
Kärlek, pussar, romantik och känslor. Hur fångar man egentligen det i en bild? Serienätverket Patos vet allt om hur du vågar låta känslorna ta plats på pappret. Häng med på workshop med Seriefrämjandets Mattis Telin.
Arrangeras i samarbete med Paots. Litteraturhuset.

13:30 – 14:30
Att publicera sig och nå ut – rundabordssamtal med Seriefrämjandet
För dig som vill rita serier och göra egna serietidningar och zines finns numera oändliga möjligheter. Men hur ska du hitta läsare och nå ut med det du håller på med? Runda Bordssamtal med Seriefrämjandet Marie Tillman och Mattis Telin. Litteraturhuset.

15:00 – 16:00
Klipp och klistra din berättelse – workshop i kollageteknik
Kom och skapa serier i kollageform med Malin Skogberg Nord. klipp och klistra ihop din berättelse med text och bilder från tidningar och böcker.  Genom att använda kollage som metod kan oväntade idéer uppstå och du kommer själv bli förvånad av resultatet!  Malin Skogberg Nord är serietecknare, illustratör och grafisk formgivare. Hennes första seriebok Nikki kom ut 2020 på Syster Förlag. Litteraturhuset.

16:30 – 17:30
Teckna serie av ditt grannskap
Kom och teckna serier om ditt område, ditt grannskap och din plats där du bor. Vad finns det för berättelser där du bor? Vad blir det för serie om du tecknar promenaden du gör med din hund varje morgon, eller vägen från bussen till din ytterdörr efter jobbet? Har det hänt något spännande, något roligt, något otäckt eller kanske bara en helt vardaglig händelse från plasten du bor på om du vill teckna ner. Då är det här en workshop för dig.Här är ditt område, ditt grannskap och platsen du bor på huvudpersonen.Fredric Gunve är lektor på HDK Valand, högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Bildkonst, tecknade serier, konceptkonst, konstbaserad-undervisning och konstbaserade metoder är Fredriks huvudsakliga intresseområden. Litteraturhuset.

17:00
Seriemarknaden stänger

17:30
Tack för idag. Hanna Jedvik, Marie Tillman och Miku Maria Gustavsson. 

18:00 
Litteraturhuset stänger. 

DAGEN ARRANGERAS I SAMARBETE MED KULTUR UNGDOM.

 

UTSTÄLLNINGAR

Masterclass finalutställning
Under hösten har deltagare i kursen Ställ ut serier – masterclass med Sara Granér och Yvette Gustafsson fått lära sig att ta jobba med serier och presentationsmaterial för att ställa ut i ett galleri. Under Seriefest i Väst kan du ta del av deltagarnas verk i en utställning på Kulturhuset Bergsjön.
Vernissage: 23 oktober
Arrangör: Seriefrämjandet, Kultur Ungdom och Kulturhuset Bergsjön 

Messages from Ukraine 
Vad hände de första veckorna efter Rysslands invasionskrig av Ukraina i februari 2022?
Utställningen Messages from Ukraine baserar sig på Gregg Bucken-Knapp, professor i offentlig förvaltning och den estniske serietecknaren Joonas Sildres bok Messages from Ukraine. En grafisk roman som utspelar sig under krigets första dramatiska veckor i Ukraina. Boken bygger på textmeddelanden från 15 ukrainska medborgare verksamma inom fältet migration/integration.Vernissage: 24 oktober kl. 12:00, med författarbesök av Gregg Bucken-Knapp och Lisa Churkina, en av de unga tjänstemän från Ukraina som medverkat till boken.
Plats: Samhällsvetenskapliga biblioteket, Vasagatan 2A Göteborg
Arrangör: Samhällsvetenskapliga biblioteket vid Göteborgs universitet i samarbete med Seriefrämjandet

 

BIBLIOTEKSPROGRAMMET

Skapa serier med Bianco Casco
1, 8, 15 oktober kl. 17 –1 8.
Nyfiken på serier? Kom och testa att skapa i bild och text med seriepedagogen Bianco Casco.Tillsammans utforskar vi berättande under tre tillfällen, med en avslutande utställning under Seriefest i Väst.
Inga förkunskaper krävs!  Bianco Casco är svensk-honduransk illustratör och serietecknare, verksam i Göteborg.
Ålder:13 – 19 år.
Arrangör: Stadsbiblioteket i Göteborg i samarbete med Seriefrämjandet.
Håll utkik efter utställning med deltagarnas serier!


Seriepepp på Lundby bibliotek
19 oktober kl. 11:00 – 15:00 
Vi peppar inför Seriefest i Väst. Kom till biblioteket och skapa egna serier, spela seriebingo och gå tipspromenad. Fullständigt program hittar du på vår hemsida och i FB-eventet. För alla åldrar. 
Arrangör: Lundby bibliotek i samarbete med Seriefrämjandet.


Skapa serier med kollageteknik med Malin Skogberg Nord
22 oktober klockan 17:00-19:00
Kom och skapa serier i kollageform – klipp och klistra ihop din berättelse med text och bilder från tidningar och böcker. Genom att använda kollage som metod kan oväntade idéer uppstå och du kan själv bli förvånad av resultatet! Malin Skogberg Nord är serietecknare, illustratör och grafisk
formgivare. 
Ålder: 13 +
Plats: Kulturhuset Fyren Kungsbacka
Arrangör: Seriefrämjandet och Kulturhuset Fyren 


After School med Yvette Gustafsson 
22 oktober kl 15:00 – 17:00
Teckna serier på After School! Serieworkshop tillsammans med serietecknaren Yvette Gustafsson. Vi lär oss teckningsknep och hur man kan berätta med bild.
Föranmälan via Lundby biblioteks hemsida eller ring 031-3667101
Ålder: 9 – 12
Plats: Lundby bibliotek
Arrangör: Serieftämjandet och Lundby bibliotek


Tecknarworkshop på Sylte bibliotek
24 oktober kl 15:00 – 17:00
Kom och skapa med Henrik Jonsson som bland annat illustrerat Batman-serier och bokserien Pax. Från 8 år.
Torsdag 24/10 kl. 15 – 17
Föranmälan till 0520-49 76 73 eller syltebibliotek@trollhattan.se
Plats: Sylte bibliotek
Arrangör: Sylte bibliotek i samarbete med Seriefrämjandet.


Serieworkshop på 1200 kvadrat
24 oktober kl. 16:30 -17:30
Välkommen till 1200 kvadrat på serietecknarworkshop till för att prova på att teckna egna serier. Kom som du är, allt material finns på plats. Workshopen leds av Sebastian Hagman, kulturproducent Frölunda kulturhus.
Ålder: 13 – 19 år.  
Arrangör: Frölundakulturhus i samarbete med Seriefrämjandet.


Berätta med bilder med Malin Biller
26 oktober kl. 10:30 – 12:00
Serier är det bästa sättet att uttrycka sig på, tycker Malin Biller. I hennes workshop får du tips på bland annat hur man kan rita seriefigurer och pratbubblor. Du får också testa på att teckna din egen serie. Malin Biller har jobbat som serietecknare och illustratör sedan 2003 och har släppt 13 serieböcker.
Ålder: 10 + 
Plats: Kållereds bibliotek
Arrangör: Seriefrämjandet och Stadsbiblioteket Mölndal
Anmälan via molndal.se/lov. Begränsat antal platser.


Lär dig teckna serier med Nelly Vinterhamn
25 oktober kl 15:00 – 17:00
Lär dig teckna serier med Nelly Vinterhamn! Vi går igenom grunderna i serieteckning och sen får ni skapa en serie tillsammans.
Ålder: 7 – 12 år
Plats: Opaltorgets bibliotek
Arrangör: Seriefrämjandet och Opaltorgets bibliotek


Teckna serier med Henri Gylander

26 oktober kl. 13:00 – 14:30
Vill du prova på att rita egna serier? Eller vill du utvecklas i ditt serietecknande? Kom på workshop med serietecknaren Henri Gylander som jobbar för tidningar som KP och LasseMajas Detektivbyrå och har gett ut ett antal serieböcker
Ålder: 10 +
Plats: Mölndals bibliotek
Arrangör: Seriefrämjandet och Stadsbiblioteket Mölndal.
Anmälan via molndal.se/lov. Begränsat antal platser.


Manga med Nelly Vinterhamn

26 oktober kl. 13:00 – 15:00
Lär dig grunderna i att teckna manga med experten Nelly Vinterhamn. Fika ingår, föranmälan via Göteborgs stads bokningstjänst krävs. 
Ålder: 11 – 19
Plats: Kulturhuset Kåken
Arrangör: Kulturhuset Kåken i samarbete med Seriefrämjandet.

Tecknarworkshop på Trollhättans stadsbibliotek
Lördag 26 oktober kl 14:00 – 16:00
Kom och skapa med Henrik Jonsson som bland annat illustrerat Batman-serier och bokserien Pax. Från 8 år.
Föranmälan till bibliotekets information tel. 0520-49 76 50 eller stadsbiblioteket@trollhattan.se
Plats: Trollhättans Stadsbibliotek
Arrangör: Trollhättans stadsbibliotek i samarbete med Seriefrämjandet.


Fredagsklubben med Allas Ateljé och Konstepidemin

Fredag 25 oktober kl. 13 – 17
Tema: Serieteckning/ popkonst/ pratbubblor
Plats: Kulturhuset i Bergsjön
Arrangör: Allas ateljé och Konstepidemien

 

SKÖVDE:

WORKSHOP, BESÖK, VISNINGAR
Torsdag 17 oktober kl. 9–11
Nelly Vinterhamn besöker en sjätteklass och berättar om hur hon arbetar med sina serier. Det blir också tid för elevernas eget skapande.
Plats: Stöpenskolan.
Med stöd av Mio.

Fredag 25 oktober kl. 16–17.30
Workshop: Role Play – Strange strangers at the museum.
Välkommen till en rollspelsworkshop för vuxna och unga, där vi iscensätter ett icke-verbalt möte av levande konstverk. Med utgångspunkt i ett möte på museet utvecklar vi dessa verk, lär oss att bli dem och förvandlas till en levande utställning. Vi avslutar med samtal och fika. Förvänta dig rörelse, karaktärsutveckling, rollspel, performativitet – och ha bekväma kläder. Inga tidigare erfarenhet eller särskilda transformativa förmågor krävs eller förväntas!
Aktiviteten är på engelska. Begränsat antal platser. Föranmäl dig via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan. Vid frågor mejla david.spraggs@skovde.se.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Lördag 26 oktober kl. 13–14
Kids@Konstmuseet: Comics and Art – Create your own character.
Inspireras av tecknade serier! Tillsammans kommer vi att designa och rita egna seriefigurer med hjälp av enkla former och livfulla färger. Med fokus på fantasi samt grundläggande historieberättande och karaktärsdesign kommer vi att skapa en unik karaktär med ett namn och en kort berättelse.
Denna lördag sker aktiviteten främst på engelska. Vår publikvärd Negin pratar engelska, persiska, turkiska och lite svenska.
Ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Söndag 27 oktober kl 14–15
Söndag@Konstmuseet: Comics & Art – Superheroes and Gender Fluidity.
Följ med vår museivärd Negin på en guidad tur på engelska i museets samlingar, med fokus på tecknade serier och konst. Konstnären Linda Steins »Protector series« liknar könsneutrala superhjältefigurer som utmanar traditionella könsroller. Detta kan kopplas till hur superhjältar i tecknade serier kan trotsa sociala normer. Utforska konceptet med superhjältar som beskyddare och hur Stein omtolkar detta i sina, tidigare bärbara, rustningsliknande skulpturer. Vi kommer att titta på hur seriehjältar förkroppsligar ideal om rättvisa och styrka, men på sätt som ibland förstärker eller utmanar normer.
Ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Söndag 27 oktober kl. 09.30–15
SERIER + GRAFIK = SANT!?
Workshop med utställning. Prova på, och visa upp! Handledare är grafikerna Inger Wilhelmsson och Maria Segerström samt serieskaparen Nicolas Krizan. Alla åldrar välkomna, inga förkunskaper krävs, material finns – men fundera gärna lite innan på vad du vill berätta. Bilderna hängs upp i galleriet allteftersom de blir färdiga. Och det bjuds på fika!
Galleriet är öppet även vecka 44 – tisdag och torsdag kl 10–14, lördag och söndag 11–14.
Anmälan till nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963.
Plats: Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad.

Måndag 28 oktober kl. 10–12
Workshop: Intro till tecknade serier – såhär kan du börja!
Att göra en serie kan verka läskigt, men är i själva verket enkelt! Serietecknaren Nelly Vinterhamn går igenom några av serieskapandets grunder – vad kan vara bra att tänka på? Tillsammans gör vi en enklare uppgift som uppvärmning och sedan ger vi oss på att skapa en tecknad serie!
Nelly har arbetat med serier i snart 15 år och fått boken Polarnatt utgiven på Epix förlag. Totalt har hon gjort över 1000 sidor med olika teman!
För alla åldrar, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Måndag 28 oktober kl 14–16
Workshop: Karaktärsdesign – vad kan vara bra att tänka på?
Att skapa karaktärer är roligt! Men hur kan en tänka, om en skulle vilja försöka? Serieskaparen Nelly Vinterhamn går igenom grunderna och vad som kan vara bra att tänka på. Hur du kan skapa den »perfekta« karaktären för just din historia! Nelly har arbetat med serier i snart 15 år och fått boken Polarnatt utgiven på Epix förlag. Efter att ha gjort över 1000 (!) sidor med olika teman har hon under tiden lärt sig tips och tricks för att karaktärer ska bli igenkända och enkla att komma ihåg samt lätta att beskriva och teckna.
Från 13 år. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan (begränsat antal platser).
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.
I samarbete med Ungas Blick på Konst, Konstmuseets unga referensgrupp.

Onsdag 30 oktober kl. 14.30–17.30
#UngasBlickPåKonst – Konstträff.
Är du ung och konstintresserad, eller kanske nyfiken på konst och tecknade serier? Pssst… mer info kommer, så stay tuned! �Instagram: @konstmuseet�#UngasBlickPåKonst
För dig 13–25 år, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Torsdag 31 oktober kl. 16–21
Workshop: Digitalt skapande – tecknade serier.
Serier finns i många format, från korta seriestrippar i dagstidningen till mäktiga berättelser över hundratals kapitel! Hur börjar en skapa sin egen serie? Vilka format ska man använda för att publicera online? Tillsammans experimenterar vi med digitala verktyg och lär oss om bildberättande. Skapa din egen serieidé och lär dig mera om en konstform med berättandet i fokus!
Från 13 år. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan (max 8 platser i datasalen).
Plats: Kulturlabbet – ungas kulturhus, Eric Ugglas plats 1.

Torsdag 31 oktober kl. 17.30–18.30
Torsdag@Konstmuseet: Guidad visning – konst och tecknade serier.
Följ med på en guidad visning där vår museivärd David Spragg visar museets samlingar kopplat till temat tecknade serier. Hur har konstnärer arbetat med karaktärer, berättande och världsskapande? Finns det konstnärer i samlingen som också är serieskapare eller som har inspirerats av seriernas material, uttryckssätt, teknik och form? Visningen sker på svenska, men David pratar också engelska.
För vuxna och unga, ingen föranmälan.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

Fredag 1 novmeber kl. 15–16.30
Workshop: Role Play – Strange strangers at the museum.
Välkommen till en rollspelsworkshop för unga, där vi iscensätter ett icke-verbalt möte av levande konstverk. Med utgångspunkt i ett möte på museet utvecklar vi dessa verk, lär oss att bli dem och förvandlas till en levande utställning. Vi avslutar med samtal och fika. Förvänta dig rörelse, karaktärsutveckling, rollspel, performativitet – och ha bekväma kläder. Inga tidigare erfarenhet eller särskilda transformativa förmågor krävs eller förväntas!
Aktiviteten är på engelska. Från 13 år. Begränsat antal platser. Föranmälan via kulturiskovde.se/konstmuseet/anmalan. Vid frågor mejla david.spraggs@skovde.se.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.

UTSTÄLLNINGAR SKÖVDE:

7 oktober –22 oktober (museets ordinarie öppettider)
MESSAGES FROM UKRAINE
Vad hände de första veckorna efter Rysslands invasionskrig av Ukraina i februari 2022? Utställningen baserar sig på professorn i offentlig förvaltning Gregg Bucken-Knapps och den estniske serietecknaren Joonas Sildres gemensamma bok, en grafisk roman som utspelar sig under krigets första dramatiska veckor. Den bygger på textmeddelanden från 15 ukrainska medborgare verksamma inom fältet migration/integration.
Plats: Stadsmuseet, Skövde Kulturfabrik.
I samarbete med Göteborgs universitet.

7 oktober –3 november (bibliotekets ordinarie öppettider)
SERIEMATRIARKATET
Seriesverige exploderar av talang, expressivitet och berättarglädje. Aldrig har det utkommit så många serieböcker, och det är i bokform utvecklingen skett de senaste decennierna. I böckerna möter vi allt från vardagsnära berättelser och skarp samhällssatir till dräpande humor och svindlande fantastik. Här finns något för alla! Numera finns det gott om kvinnliga serieskapare – och seriefigurer! Kvinnorna har stått för de största framgångarna på senare tid, såväl inom Sverige som internationellt, och lockar en helt ny publik. Fler kan nu ta del av ett bredare utbud medryckande historier och konstnärliga uttryck. Lär känna några av dagens alla kvinnliga seriefigurer. Exempelvis Lina Neidestams frispråkiga 80-talist Zelda som drömmer om att rädda världen och krossa patriarkatet. Eller Whitney Houston i Liv Strömquists böcker som kombinerar skvallerpress med psykologi och sociologi. Eller Daria Bogdanskas alter ego som möter svartjobbens baksida i Malmös krogbransch. De medverkande är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.
Plats: Stöpens bibliotek.

19 oktober – 27 oktober (galleriets ordinarie öppettider)
JONAS ANDERSON
Tio år av Inktoberbilder, uppvärmningsteckningar, barnboksillustrationer – och serier förstås! Kom och upptäck vad illustratören, serieskaparen och konstnären Jonas Anderson håller på med om dagarna.
Plats: Galleri Lucifer.
I samarbete med Skövde Allmänna Konstförening.

21 oktober –11 november (kulturhusets ordinarie öppettider)
SERIEFRÄMJANDETS PORTFOLIOUTSTÄLLNING
Tretton yrkesverksamma serieskapare presenteras i en utställning som berättar hur de jobbar med serier i Sverige idag. De är alla med i Seriefrämjandets förmedling för just serietecknare. Genom dem kan man anlita serietecknare för workshops, föreläsningar, utställningar med mera. De medverkande är Olivia Skoglund, Yvette Gustafsson, Hanna Böhm, Nicolas Krizan, Natalia Batista, Annette Bengtsson Vargas, Malin Granroth, Tomas Antila, Joakim Larsson, Adrian Malmgren, Anna Lundgren Widén, Ylva Oknelid och Saskia Gullstrand.
Plats: Skövde Kulturhus, Öppna galleriet.

25 oktober till 29 oktober (galleriets ordinarie öppettider)
CHRISTINA JONSSON
»Jag är en illustratör från Hjo med intresse för historia och äldre arkitektur. Förutom kunduppdrag har jag de senaste åren illustrerat två längre berättelser i form av serieböcker. En tredje är under produktion. Har jag möjlighet upptäcker jag gärna nya platser genom att sitta med skissblock och penna och teckna. Likt äldre tiders reportagetecknare tycker jag om att försöka fånga en plats karaktär genom dess byggnader, gator och torg. Jag visar teckningar från olika platser jag besökt, såväl långt borta som hemmavid.«
Plats: Rosa Huset, Galleri Lilla Huset.
I samarbete med KAC Skövde.

Söndag 27 oktober kl. 09.30–15
SERIER + GRAFIK = SANT!?
Workshop med utställning. Prova på, och visa upp! Handledare är grafikerna Inger Wilhelmsson och Maria Segerström samt serieskaparen Nicolas Krizan. Alla åldrar välkomna, inga förkunskaper krävs, material finns – men fundera gärna lite innan på vad du vill berätta. Bilderna hängs upp i galleriet allteftersom de blir färdiga. Och det bjuds på fika!
Galleriet är öppet även vecka 44 – tisdag och torsdag kl 10–14, lördag och söndag 11–14.
Anmälan till nicolaskrizan@gmail.com eller 0705/121963.
Plats: Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad.

 

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

Torsdag 24 oktober kl. 17.30–18.30
VARFÖR MÅSTE SERIER TUSCHAS?
Den tuschade svarta linjen är ett så självklart fenomen i tecknade serier att den närmast tas för given. Men varför tecknas serier i vår digitala tid fortfarande med svarta linjer och vad består egentligen det där tuschet av?
Gunnar Krantz, serietecknare och konstnärlig professor i visuell kommunikation vid Malmö universitet presenterar sitt pågående Vetenskapsrådsfinansierade konstnärliga forskningsprojekt om den svarta tuschade linjens betydelse i de tecknade serierna och dess ursprung i det stenlitografiska trycket.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus.
I samarbete med Skövde Allmänna Konstförening och Sensus.

Fredag 25 oktober kl. 10.15–12.00
IS THERE STILL A PLACE FOR HAND-MADE IMAGES?
As AI has developed to be able to produce increasingly complex and realistic images, the question whether there will be any need for illustrators in the future is often being asked. Will there even be any skilled artists in the future? Who wants to spend years of training on an ability that AI can easily trump by creating customized experiences on an individual level, at the fraction of the time and cost. But, is the task of the image to really satisfy presumed needs calculated by algorithms, and can an AI image be compared with images produced by humans?
Gunnar Krantz, cartoonist and Professor within the Art of Visual Communication at Malmö University, lectures on the philosophy of drawing and why we need to include our physical bodies in visual communication.
Plats: Högskolan i Skövde.

 

MARIESTAD

Utställning

26 oktober – 7 november (galleriets ordinarie öppettider)
REFRICATER REBOUND
Svenska serieskapare skildrade av fotografen Christer Järeslätt med en unik metod! Först exponeras porträtten och därefter har skaparna bidragit till sina bilder genom att skrapteckna på negativen innan slutresultatet framkallats.
Plats: Galleri Konstresidenset.

SERIEFEST I VÄST ARRANGERAS MED STÖD AV: 
Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Kultur Ungdom, Sensus och Göteborg & C/o, Skövde kommun, Längmanska kulturfonden, Grevillis fond och Sensus.

SPONSOR: Mio

I samarbete med: Göteborgs universitet, Frilagret, Trollhättans stadsbibliotek, Sylte bibliotek, Lundby bibliotek, Frölunda kulturhus, Opaltorgets bibliotek, Kulturhuset Kåken, Göteborgs Litteraturhus, Stadsbiblioteket Göteborg, Kulturhuset Fyren, Göteborgs bildverkstad, Barnens bibliotek, Skövde kulturhus, Pecha Kucha, Kulturhuset 1200 kvadrat, Mölndals stad, Skeppet Gbg, Science Fiction-bokhandeln, Seriehörnan och Business Region Göteborg, Galleri Lucifer, KAC Skövde, Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad, Galleri Konstresidenset och Skövde Allmänna Konstförening.