Sök...
Generic filters
Exact matches only

Nyheter från maj 2021

Nomineringar till Urhunden 2020

Nomineringarna till Seriefrämjandets Urhundenpris för 2020 offentliggjordes vid Stockholms internationella seriefestival den 29 maj 2021. Fem originalsvenska böcker samt fem översatta har nominerats till årets pris.

Nomineringar för bästa originalsvenska seriebok

 • Vei – bok 2 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson (Kartago)
 • Ragnagöken av Emil Maxén (Cobolt)
 • Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm (Rabén & Sjögren)
 • Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist (Galago)
 • Domus av Erik Svetoft (Sanatorium)

Nomineringar för bästa översatta seriebok

 • Alberts läshörna av Isabelle Arsenault (Opal)
 • Hoppets tid – del 2 av Émile Bravo (Cobolt)
 • Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann (Lystring)
 • Heimat – ett tyskt släktalbum av Nora Krug (Norstedt)
 • Hilda och stenskogen av Luke Pearson (Epix)

Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriebok. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Läs mer om Urhunden.

Anmäl till Urhunden 2021

Nu kan du anmäla serieböcker till Urhunden 2021.

Du kan läsa mer om hur du gör här.

Årets pristagare av Urhunden! 2019

Seriefrämjandet har för 33:e gången delat ut de prestigefyllda Urhunden-priserna.

Priset för bästa originalsvenska seriebok går till Drömmen om Europa av Fabian Göranson (Ordfront Galago förlag). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till Louis och demonerna av Fanny Britt och Isabelle Arsenault (Sanatorium förlag, översättning av Elin Svahn).

Priserna delades ut på Seriescenen vid bokmässan i Göteborg den 28 september 2019.

Bästa originalsvenska seriebok
Drömmen om Europa av Fabian Göranson

Juryns motivering
”Drömmen om Europa är en unik kombination av illustrerad resedagbok och politiskt reportage från ett Europa i kris. Fabian Göranson skildrar populistiska högervågor, misslyckad integrationspolitik och finanskrisernas efterdyningar, men speglar dessa svårgripbara ämnen i möten på det personliga planet. Den kontrastrika, svartvita serien, med en blåton som komplementfärg, fångar med karikerade, inte sällan visuellt groteska bilder de motsättningar och problem som är Europa av idag – en kontinent med mer historia än framtid. En serieroman på hög internationell nivå som kryddar en bitvis nattsvart framställning med en befriande, självutlämnande humor.”

Om Drömmen om Europa av Fabian Göranson
Fabian Göranson är född 1978. Bland hans tidigare verk återfinns debutboken ”Gaskriget”, ett seriereportage utgivet på Galago 2006, en serieversion av Strindbergs ”Inferno” från 2010 (Kolik förlag), och den humoristiska riddarserien ”Martilo”, utgiven i två delar 2017 och 2018 på Sanatorium förlag.

2006 startade Göranson tillsammans med Marcus Nyblom Kolik förlag som fram till nedläggningen 2017 gav ut framför allt svenska serier. På senare år har han tillsammans med Josefin Svenske varit verksam med Rabén & Sjögrens barnseriesatsning. Han arbetar också som översättare av serier från franska.

Göranson har tidigare erhållit Svenska serieakademins Adamsondiplom (2013), och 2017 tillsammans med Josefin Svenske Seriefrämjandets pris för främjande av barnserier, Unghunden.

”Drömmen om Europa” är en reportagebok i serieform där Göranson tågluffar genom Europa med en god vän, intervjuar aktivister, konstnärer och experter för att försöka hitta vad som hänt med det europeiska projektet. Parallellt händer det saker i hans äktenskap.

Ytterligare läsning
https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fabian_G%C3%B6ranson Om Fabian Göranson i Seriefrämjandets seriewiki
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fabian_G%C3%B6ranson Om Fabian Göranson på Wikipedia
https://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/drommen-om-europa/ Förlagets presentation av boken

 

Bästa översatta seriebok
Louis och demonerna av Fanny Britt och Isabelle Arsenault

Juryns motivering
”I Louis och demonerna skildrar Fanny Britt och Isabelle Arsenault vardagens dramatiska vändningar i pojken Louis liv. Britts poetiska text berättar om en tillvaro starkt präglad av pappans alkoholism, men också om pirret i den första kärleken. Arsenault fångar berättelsens olika stämningar i sina känsliga blyertsteckningar, där inslag av krita, akvarell och gouache ger ett avskalat och symboliskt laddat färgschema. En dämpad turkos bär fram berättelsens vemod och minnet av en tid då familjen var intakt, men ger också effektfullt emfas åt de inslag av klargult som symboliserar hopp och kärlek. Detta är konst för alla åldrar när den är som bäst.”

Om Louis och demonerna av Fanny Britt och Isabelle Arsenault
Fanny Britt, som skrivit manus till ”Louis och demonerna”, är född 1977 och bosatt i Quebec. Hon har framför allt skrivit en rad teaterpjäser och barnböcker, men även manus till serieromaner för barn tecknade av Isabelle Arsenault.

Isabelle Arsenault, född 1978, är barnboksillustratör och serieskapare nosatt i Montréal. Hennes barnböcker har vunnit flera priser, och tillsasmmans med Fanny Britt har hon skapat två serieromaner för barn, ”Jane, räven och jag” och ”Louis och demonerna”, vilka bägge getts ut på svenska av Sanatorium i översättning av Elin Svahn. Hennes debut som seriemanusförfattare, ”Colettes fågel”, har nyligen kommit ut på svenska hos Opal.

”Louis och demonerna” handlar om Louis och hans lillebror Kotten, vars föräldrar separerat. Genom Louis’ ögon får vi följa familjens problem, och se pappans alkoholism och hur den påverkar alla. Samtidigt försöker han samla sig till att tala med tjejen Billie i skolan.

Ytterligare läsning
https://en.wikipedia.org/wiki/Fanny_Britt Artikel om Fanny Britt i engelska Wikipedia
https://fr.wikipedia.org/wiki/Fanny_Britt Artikel om Fanny Britt i franska Wikipédia (på franska)
http://www.isabellearsenault.com/ Isabelle Arsenaults webbplats
https://www.svenskatecknare.se/tecknaren/2019/05/28/portratt-isabelle-arsenault/ Artikel om Isabelle Arsenault i Tecknaren

 

Kontaktuppgifter
Fabian Göranson kan nås via förläggaren Sofia Olsson:
sofiao@ordfrontforlag.se

Fanny Britt och Isabelle Arsenault kan nås via förlaget:
info@sanatorium.se

 

Mer information
Årets nomineringar https://serieframjandet.se/nomineringar-till-urhunden-2019/
Årets jury https://serieframjandet.se/urhunden/jury/
Tidigare pristagare https://serieframjandet.se/urhunden/pristagare/
Om Urhunden https://serieframjandet.se/urhunden/

Urhunden

Seriefrämjandet delar ut sina prestigefyllda Urhundenplaketter. Efter själva prisutdelningen informerar vi om prisets framtid.

Arr: Seriefrämjandet

Nomineringar till Urhunden 2019

Nu är nomineringarna klara till Seriefrämjandets Urhundenpris för 2019! Sex originalsvenska böcker samt fem översatta har nominerats till årets pris.

Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriebok. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Juryn kommer att utse de slutliga mottagarna senare i år. Prisutdelningen äger rum på Seriefrämjandets Seriescen på Bokmässan i Göteborg i september.

Ola Hammarlund, sekreterare för Urhunden
Telefon: 070-408 6 196
E-post: ola.hammarlund@serieframjandet.se

Nomineringar för 2018 års bästa originalsvenska seriebok

Drömmen om Europa av Fabian Göranson (Ordfront Galago)
Einsteins nya fru – samlade serier av Liv Strömquist (Ordfront Galago)
Fädernas synder (Viktor Kasparsson) av Dennis Gustafsson (Albumförlaget)
Närmare kommer vi inte av Monika Steinholm och Anneli Furmark (Wibom books)
Under tiden av Pelle Forshed (Kartago)
Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting (Natur & kultur)

Nomineringar för 2018 års bästa till svenska översatta seriebok

Hoppets tid del 1 av Émile Bravo (Frankrike) (Cobolt)
Louis och demonerna av Britt, Fanny och Isabelle Arsenault (Kanada) (Sanatorium)
Lånat kön av Chloé Cruchaudet (Frankrike) (Epix)
Onämnbara av Leela Corman (USA) (Epix)
Skim av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki (Kanada) (Epix)


Läs mer om Urhunden.

Unghunden delas ut till Cecilia Torudd

Seriefrämjandets Unghundenplakett för främjandet av barn- och ungdomsserier i Sverige tilldelas i år Cecilia Torudd. Priset delas ut på Serieteket i Stockholm söndagen 28 oktober 2018 klockan 15.00.

Efter själva prisutdelningen kommer Kristina Mejhammar att ha ett scensamtal med Torudd. Som avslutning berättar styrelseledamöterna i Seriefrämjandet Lisa Medin och Stef Gaines om framtiden för Seriefrämjandets Urhunden- och Unghundenplaketter.

Om Cecilia Torudd

Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien ”Familjeliv”. Ett större genombrott innebar ”Ensamma mamman” som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987–1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker ”Torudds samlade mästerverk” från 2008–2009) omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

Fotocopyright: Christine Olsson

Förnyelse av Urhundenpriserna

Seriefrämjandet fyller 50 år 2018, och seriepriset Urhunden har delats ut sedan 1987. 31 år är en lång tid, och den svenska serieutgivningen har under denna tid hunnit förändras mycket, och serielandskapet har under de senaste åren ritats om. Av den anledningen har en arbetsgrupp inom styrelsen sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetat med att förändra priset, och besluta om hur det ska se ut i framtiden.

I samband med utdelningen av årets Urhundenplaketter berättade Seriefrämjandets styrelseledamöter Lisa Medin och Stef Gaines om vad arbetsgruppen kommit fram till.

Seriepriset Urhunden, som vi känner det, kommer att delas ut för sista gången på Bokmässan nästa år, 2019. Barnseriepriset Unghunden delas ut för sista gången redan i år. Unghunden kom till under en period då man såg ett behov att lyfta serieinitiativ för barn och unga; nu har dock den svenska seriemarknaden för barn och ungdomsserier blivit så självgående att priset, såsom det är utformat, har spelat ut sin roll. Vår första Unghundenpristagare var Rune Andréasson och det är med stolthet den 25:e och sista Unghunden delas ut till Cecilia Torudd. Vilka som blir sista mottagare av dagens Urhunden får vi se om ett år, då vi även har som målsättning att presentera det nya priset.

Pristagare av Urhunden 2018

Årets pristagare av Urhunden! 2018

Seriefrämjandet har för 32:a gången delat ut de prestigefyllda Urhunden-priserna.

Priset för bästa originalsvenska seriebok går till Athena: pappas flicka av Li Österberg (Epix förlag). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf (Cobolt), översatt av Björn Wahlberg.

Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Cecilia Torudd.

Priserna delades ut på Seriescenen vid bokmässan i Göteborg den 29 september 2018 av historikern Dick Harrison. Unghunden kommer att delas ut vid ett senare tillfälle i Stockholm.

Bästa originalsvenska seriebok
Athena: pappas flicka av Li Österberg

Athena_front-300-dpi

Juryns motivering
I Athena: pappas flicka skildrar Li Österberg gudinnan Pallas Athenas uppväxt och kamp för att hitta sin plats i världen och på Olympen. Med säker penna, djup kunnighet och lika stor intelligens som sin hjältinna återberättar Österberg de grekiska myterna på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts. Hon går in i Pallas Athenas känsloliv och finner en berättelse om utanförskap och upplevelsen av att vara annorlunda. I denna högst personliga tolkning blir det gudomliga allmänmänskligt. Österberg har inte bara skapat en unik serieroman, hon har också vitaliserat det västerländska kulturarvet.”

Om Athena: pappas flicka av Li Österberg
Li Österberg är född 1978. Hon debuterade som serieskapare 1998 med det självbiografiska antologibidraget Sagan om flickan som bara ville rita. Därefter har hon bland annat givit ut den vardagsrealistiska Johannasviten tillsammans med Patrik Rochling och de egna serieromanerna Det är inte så här det ska vara (2008) och Med andra ögon (2011). På senare år har hon även givit ut flera serieromaner där hon gör personliga tolkningar av grekiska myter. Hon tecknar oftast i svartvitt och ett vanligt tema i hennes verk är utanförskap. Det finns en tydlig rörelse i hennes konstnärskap från humor till allvar. Österberg är utbildad vid Serietecknarskolan i Hofors.

Athena: pappas flicka är den tredje av hittills fyra serieböcker där Österberg, stödd på omfattande kunskaper om källorna, tar sig an den grekiska mytologin. Med berättelserna om de grekiska gudarnas liv och vardag har hon skapat en alldeles egen nisch i svensk serieutgivning.

Ytterligare läsning

Bästa översatta seriebok
Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf

Framtidensarab3

Juryns motivering
Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern av fransmannen Riad Sattouf är en självbiografisk berättelse som kombinerar en stor portion humor med knivskarpa betraktelser av mötet mellan Mellanöstern och västvärlden – allt berättat ur ett barns perspektiv. Visuellt använder sig Sattouf av seriemediets alla möjligheter, från humoristiskt karikerade figurer till realistiska bakgrunder, från svartvita, tydliga bilder, till färgkodade, ikoniska inslag, i en blandning som är lättläst men samtidigt tankeväckande och emotionellt laddad.”

Om Framtidens arab 3: en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf
Riad Sattouf är född 1978 med en fransk mor och en syrisk far, och växte upp i Mellanöstern, framför allt i Syrien. Efter konststudier i Frankrike debuterade han år 2000 med Petit Verglas som han tecknade till manus av Éric Corbeyran. Mellan 2004 och 2014 arbetade han på den kända satiridskriften Charlie Hebdo. På senare år har han, förutom bokserien Framtidens arab, arbetat med Les Cahiers d’Esther, en serie som bygger på sanna historier berättade av en flicka i bekantskapskretsen.

När inbördeskriget började i Syrien försökte Sattouf ordna visa till Frankrike för sina syriska släktingar. Erfarenheterna av hur svårt det var fick honom att vilja skildra sin uppväxt i Syrien och andra länder i Mellanöstern. Resultatet blev Framtidens arab som hittills kommit ut med tre volymer på svenska i Björn Wahlbergs översättning. En fjärde har just kommit ut på franska och det är meningen att det skall bli fem volymer. I en elegant skämtteckningsaktig stil skildrar sin barndom i Mellanöstern, med ett konsekvent användande av barnets synvinkel. Ämnet är högaktuellt och serien har fått mycket positiv uppmärksamhet.

Ytterligare läsning

Främjande av barn- och ungdomsserier
Cecilia Torudd

CeciliaTorudd

Juryns motivering
”Seriefrämjandets pris Unghunden år 2018 tilldelas Cecilia Torudd, en av svensk seriekonsts mest betydelsefulla, uppskattade och radikala tecknare, för att hon kan få (nästan) vem som helst att skratta.

Cecilia Torudd gör serier om livets små och stora ämnen. I det vardagliga och ordinära fångar hon existentiella frågor med politisk skärpa. Att leva tillsammans är ett återkommande tema som Torudd träffsäkert gestaltar med sin omedelbara teckningsstil och sinne för verklighetens komik. Cecilia Torudds serier attraherar läsare i alla åldrar och är en levande inspirationskälla för senare generationers serieskapare. Cecilia Torudd har visat att serier kan vara seriösa och roliga på en och samma gång.”

Om Cecilia Torudd
Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien Familjeliv. Ett större genombrott innebar Ensamma mamman som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987-1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker Torudds samlade mästerverk från 2008-2009) omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

Ytterligare läsning

Kontaktuppgifter

Li Österberg kan nås via e-post:
liosterberg@hotmail.com

Riad Sattouf kan nås via förlaget:
Cobolt Förlag
Smedjegatan 11, 619 30 Trosa
Tel: 0736-87 90 87
http://www.coboltforlag.se/

Cecilia Torudd kan nås på:
Cecilia Torudd
Öregrundsgatan 15, 115 59 Stockholm
cecilia.torudd@telia.com

Mer information
Årets nomineringar 
Årets jury 
Tidigare pristagare 
Om Urhunden 

Nomineringar till Urhunden 2018

Nu är nomineringarna klara till Seriefrämjandets Urhundenpris för 2018! Offentliggörandet har skett på Stockholms internationella seriefestival.

Fem originalsvenska serieböcker samt fem översatta har nominerats till årets pris. Dessutom har fem personer eller grupper nominerats till priset för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige.

Urhunden delas sedan 1987 ut årligen till föregående års bästa svenska respektive översatta seriebok. Priset är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av Oskar Andersson, signaturen OA.

Juryn kommer att utse de slutliga mottagarna senare i år. Prisutdelningen äger rum på Seriefrämjandets Seriescen på Bokmässan i Göteborg i september.

Ola Hammarlund, sekreterare för Urhunden
Telefon: 08-87 71 04
E-post: ola.hammarlund@serieframjandet.se

Urhunden-2018-nominerade_SV

Nomineringar till 2017 års bästa originalsvenska seriebok

 • Djupet av Karin Gafvelin (Syster förlag)
 • Nya Norrland av Mats Jonsson (Galago)
 • Mondo av Erik Svetoft (Sanatorium)
 • Nedzus lyktor av Rui Tenreiro (Sanatorium)
 • Athena: pappas flicka av Li Österberg (Epix)

Urhunden-2018-nomineringar_OS

Nomineringar till 2017 års bästa till svenska översatta seriebok

 • Sopigt av Derf Backderf (USA, Kartago)
 • Fädernesland av Nina Bunjevac (Serbien-Kanada, Nubeculis)
 • Hilda och den svarta hunden (Hilda; 4) av Luke Pearson (Storbritannien, Epix)
 • Desertör; Kackerlacka; Medborgare. Bok 1-3 av Halfdan Pisket (Danmark, Kartago)
 • Framtidens arab : en barndom i Mellanöstern (1985–1987) av Riad Sattouf (Frankrike, Cobolt förlag)

Nomineringar till Unghunden 2017 för främjande av barn- och ungdomsserier

 • Natalia Batista
 • Cobolt förlag
 • Nosebleed studio
 • Cecilia Torudd
 • Johan Wanloo

Ge förslag till Unghunden 2018

Nu är det dags att lämna förslag på nominering till Seriefrämjandets specialpris Unghunden! Priset delas ut till serieskapare, redaktörer, förlag eller andra som gjort betydande insatser för svenska barn- och ungdomsserier i Sverige.

Skicka förslag och motivering, tillsammans med ditt namn och kontaktuppgifter, senast 8 april till urhunden@serieframjandet.se.

Bland de inkomna förslagen tas fem slutliga nomineringarna fram. Dessa offentliggörs tillsammans med nomineringarna till Urhunden vid Stockholms internationella seriefestival i början av maj. Priset delas sedan ut vid Bokmässan i Göteborg i september.

Serieböcker 2017

Nu är listan över 2017 års utgivning av serieböcker i Sverige klar. Det är sekreteraren i Seriefrämjandets Urhundenjury som varje år sammanställer en lista över föregående års utgivning. Årets lista, som alltså innehåller serieböcker utgivna under 2017, kan läsas här: http://urhunden.se/albumlistor/seriebocker-2017/

Pristagare av Urhunden 2017

Seriefrämjandet har för 31:a gången delat ut de prestigefyllda priserna för Urhunden.

Priset för bästa originalsvenska seriebok går till Jag håller tiden av Åsa Grennvall (Syster förlag). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till Egendomen av Rutu Modan (Placebo press).

Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Fabian Göranson och Josefin Svenske.

Priserna delades ut på Seriescenen vid bokmässan i Göteborg den 30 september 2017 av historiker Dick Harrison och Seriefrämjandets vice ordförande Fredrik Strömberg.

Bästa originalsvenska seriebok
Jag håller tiden av Åsa Grennvall

Urhunden-2017-Pristagare-Jag-haller-tiden

Juryns motivering
”Åsa Grennvalls Jag håller tiden är en nattsvart berättelse om en dysfunktionell familj och en dotters eviga sökande efter pappans godkännande. Grennvall kontrasterar effektfullt denna ångestladdade tematik genom att visa på den kärlek och lycka hon funnit med sin man och sina barn, och hela berättelsen blir en slags exorcism från det emotionella grepp som hennes föräldrar har haft över henne. En imponerande serieroman som både skakar om och inger hopp.”

Om Jag håller tiden av Åsa Grennvall
Åsa Grennvall är född 1973. Hon debuterade som serieskapare 1999 med Det känns som hundra år och etablerade sig snabbt som en av de stora från 90-talsgenerationen självbiografiska svenska serieskapare, även om hon långt ifrån alltid uttryckligen skildrat sitt eget liv. Hon är utbildad på Konstfack, och är även verksam som textilkonstnär. Grennvalls tredje bok, Sjunde våningen, fick Urhundenpriset för 2002 års bästa originalsvenska seriebok för sin skildring av kvinnomisshandel. Tillsammans med serieskaparkollegan Sofia Olsson driver hon sedan 2014 Syster förlag.

Jag håller tiden är Grennvalls tionde seriebok. Det är en stark skildring av hennes relation till livets och tidens gång, och av hennes problematiska förhållande till fadern, som aktualiseras när hon själv fått barn och bildat familj.

Ytterligare läsning

Bästa översatta seriebok
Egendomen av Rutu Modan

Urhunden-2017-Pristagare-Egendomen

Juryns motivering
”Rutu Modan visar i Egendomen sin storhet som serieberättare. I en historia om en familjehemlighet vävs en större berättelse in, en som rör sig mellan Israel och Polen och där Europas mörka historia påverkar livet för alla karaktärer i boken. Modan tecknar en vindlande, tragisk och humoristisk berättelse som lyser av levande personporträtt och en fenomenal färgbehandling.”

Om Egendomen av Rutu Modan
Den israeliska serieskaparen Rutu Modan är född 1966, och bosatt i Tel Aviv. Efter studier på konstskola har hon bland annat varit redaktör för israeliska utgåvan av Mad och medgrundare av serietecknargruppen Actus Tragicus. Hon har tagit emot flera priser i Israel för sitt arbete som serieskapare och illustratör. Flera av hennes verk har getts ut på engelska, och hon har två gånger, 2008 och 2014, vunnit det prestigefyllda amerikanska Eisnerpriset, det senaste året för den amerikanska utgåvan av Egendomen.

Egendomen är Modans första verk på svenska, översatt av Sara Årestedt. I samband med att den gavs ut i Sverige var hon en av gästerna på Stockholms internationella seriefestival (SIS) i maj 2016. Boken kom ut i original 2013 och handlar om en ung israeliska, Mika, och hennes farmor Regina, som åker tillsammans till Warszawa för att göra anspråk på en egendom som tillhört familjen före Andra världskriget. Under resan visar det sig att Regina har sina egna skäl för resan, och gamla familjehemligheter kommer fram.

Ytterligare läsning

Främjande av barn- och ungdomsserier
Fabian Göranson och Josefin Svenske

Urhunden-2017-Pristagare-Unghunden-2

Juryns motivering
”Josefin Svenske och Fabian Göranson satsning på en yngre publik har inneburit en ny vår för barn- och ungdomsserier i Sverige. Arbetet började med utgivning på Kolik förlag och har sedan fortsatt och expanderat i samarbete med Rabén & Sjögren. Serier för den viktiga åldersgruppen mellan 6 och 12 år är tack vare Göranson och Svenskes insatser inte längre satta på undantag. Istället finns nu ett gediget och växande utbud att tillgå för barn i åldrarna när läslusten är som störst.”

Om Fabian Göranson och Josefin Svenske
Fabian Göranson och Josefin Svenske är serieskapare och redaktörer. Fram till 2015 drev de tillsammans serieförlaget Kolik, som Göranson varit med om att grunda 2006. Numera är Svenske ensam förläggare.

År 2013 ingick Koliks förlag med Göranson och Svenske ett samarbete med Norstedts förlag, som bland annat innebar att de började arbeta med en satsning på serieutgivning på det klassiska barnboksförlaget Rabén & Sjögren. Med början våren 2015 har satsningen fram till våren 2017 resulterat i utgivningen av över 20-talet serieböcker för barn och ungdom. Bredden är stor, och utgivningen omfattar serieversioner av klassiska barnböcker som Lilla spöket Laban och Mamma Mu, översatta serier som Emmanuel Guiberts och Marc Boutavants Ariol – den lilla åsnan och Victoria Jamiesons Roller girl, svenska debutanter som John Holmvall med sina konstsagor i John Bauerstil och nya serier av etablerade serieskapare som Loka Kanarp och Per Demervall.

Ytterligare läsning

Kontaktuppgifter

Åsa Grennvall kan nås via förlaget:
Syster förlag
Åsa Bergshamra
640 24 Sköldinge
http://systerforlag.se/
info@systerforlag.se

Rutu Modan kan nås via förlaget:
Sanatorium/Placebo press
Samtingsgatan 37 E
645 34 Strängnäs
https://www.sanatorium.se/
info@sanatorium.se

Fabian Göranson och Josefin Svenske kan nås via e-post:
fabian.goranson@rabensjogren.se

josefin.svenske@rabensjogren.se

Mer information
Årets nomineringar
Årets jury
Tidigare pristagare

Om Urhunden