Generic filters
Exact matches only

Nyheter från december 2022

Serieskolans julmarknad

”Äntligen är det dags för Serieskolans årliga julmarknad!

Träffa framtidens seriestjärnor, köp exklusiva handgjorda fanzine, prints och annat fint!

Det här är även det enda tillfället att inhandla serieskolans kalender för 2023 – den perfekta julklappen.

 

ENGLISH:

It’s finally time for Serieskolan’s yearly Christmas markes!

Meet the comic artists of the future and buy exclusive, handmade fanzines, prints and other merch!

This will also be the only opportunity to snag yourself a copy of our collaborative 2023 calendar – the perfect christmas gift.”

Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!

Vernissage för Utställning om Serieskapare på Österlens folkhögskola

Välkommen till utställningen på Österlens Folkhögskola mellan 28 november – 9 december. Vi bjuder också in till vernissagen den 1 december from kl 15 i skolans bibliotek med tilltugg, mingel och samtal med serieskaparna Olivia Skoglund och Malin Granroth!
Vilka är Sveriges samtida serieskapare, och vad har de att erbjuda? Efter pandemiåren vill vi underlätta för serietecknare att nå ut till uppdragsgivare och en bredare publik med sin konst. Därför startade vi serieförmedlingen, en digital portfolio som fungerar som länk mellan serieskapare och uppdragsgivare. Men det slutade inte där – vi tog även fram Portfolioutställningen, där olika serieskapare presenterar sig och och sitt konstnärskap!

Lansering av vår Digitala Portfolio!

Efter lång väntan och mycket finputs är nu äntligen vår helt nya Digitala Portfolio här! En helt egen sida där våra yrkesverksamma medlemmar kan visa upp sina verk och bli kontaktade för uppdrag. Sidan hittar ni på: serieformedlingen.se samt under verksamhetsfliken verksamhet>serieförmedlingen här på hemsidan. Styrelsen har även beslutat att portfoliosidan ersätter den trycka katalogen Vi Skapar Serier.

Seriemarknad

Välkommen till seriemarknad.se, Det är vår digitala marknadsplats för tecknade serier!

Vi håller inte mindre än två seriemarknader i höst, dels under Bokmässan i Göteborg (23–26 september) och dels under vår egen festival Seriefest i Väst (25–31 oktober).

I en tid när corona-restriktioner fortfarande begränsar våra möjligheter att besöka festivaler och mässor, då får vi verkligen ta tillvara på det digitala för att kunna upptäcka nya serier att läsa!

Vår första seriemarknad hölls i anslutning till Stockholms internationella seriefestival i maj 2021.

Seriemarknad

Seriemarknaden är en del av Serieförmedlingen som drivs av Seriefrämjandet med stöd av Kulturrådet.

Anmälan till Lilla mysiga läsdagen 14 oktober 2021

Lilla mysiga läsdagen

Välkommen till Lilla mysiga läsdagen på Zoom 14 oktober 2021 kl. 13.00 – 15.05. Vi bjuder på inspiration för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek.

Läs mer om anmälan här.

Lilla mysiga läsdagen

Välkommen till Lilla mysiga läsdagen på Zoom 14 oktober 2021 kl. 13.00 – 15.05. Vi bjuder på inspiration för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek. Lilla mysiga läsdagen kommer att ha fokus på författare, dramatiker och serieskapare som vänder sig till de yngre barnen inom förskola, förskoleklass och år 1–3.

Lilla mysiga läsdagen äger rum på Zoom och arrangeras av Författarcentrum Syd, Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet. Vi kommer också att återkomma med en ny Mysig läsdag i fysisk form till våren 2022.

Deltagandet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 7 oktober. Antalet platser är begränsade, vänta inte! Anmäl dig via länken här.

För frågor kontakta: Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd via e-post.

Lilla mysiga läsdagen

PROGRAM

12.30 – 13.00
Drop-in registrering och teknikuppvärmning

13.00 – 13.25
Om läs- och språkutveckling på förskolan och lågstadiet
Ulf Malmqvist berättar om hur bilderboken och högläsningen kan skapa läsmagi i barnets värld.

13.25 – 13.55
Läsa dramatik – går det?
Om att levandegöra en bok Anette Skåhlberg älskar att skriva och läsa. Hon läser gärna pjäser och filmmanus – dramatik. Men hur kan vi läsa dramatik med barnen? Jösta och Johan är en älskad barnbok som blivit en musikteaterföreställning. Men går det att läsa pjäsen? Självklart. Om det ska Anette berätta mer om.

13.55 – 14.05
Bensträckare

14.05 – 14.35
Tre författare om nya böcker och författarbesök för de yngre
Milena Bergquist – Blomsovarbiet Barbro sover i en blåklocka – på riktigt.
Lisa Fransson – Konsten att tämja mörkret.
Emma Karinsdotter – Med fantasiapoteket i högsta hugg.

14.35 – 15.05
Barn och ungdomsserier
Seriefrämjandet har bjudit in två serietecknare som arbetar mot barn och unga. Henri Gylander och Fabian Göranson berättar om sina projekt och ger inspiration till hur serier kan användas i undervisningen.

 

PRESENTATIONER AV DE MEDVERKANDE

Ulf Malmqvist är utvecklingspedagog med inriktning på språk och kommunikation samt författare till boken Förskolebiblioteket flyttar in! (BTJ förlag) Där betonar han vikten av att ge barnen tillgång till språk, litteratur och berättelser samt reflekterar kring de möjligheter till språkutveckling som litteraturarbetet på förskolan erbjuder.

Anette Skåhlberg är bl.a. dramatiker, författare och filmare samt lärare och pedagog. Hon har skrivit närmare 30 pjäser och musikaler, 20 filmer varav 2 långfilmer samt över 65 barn- och ungdomsböcker. Hennes stora intressen är människan och framförallt barnen. Anette är barnrättsaktivist och i alla sina konstområden arbetar hon för barnen.

Milena Bergquist debuterade 2005 med serien om Millan. Efter det har hon skrivit flera kapitelböcker, hundböcker och nu senast: Vilda Barbro och andra livsviktiga insekter. Det är hennes första bilderbok som hon gjort tillsammans med illustratören och konstnären Johanna Magoria.

Det allra bästa Lisa Fransson vet är att skriva berättelser för barn, gärna berättelser som navigerar igenom de lite svårare frågorna i livet. Lisas debutbok, Älgpappan, handlar om föräldrar som är för olika för att kunna fortsätta att leva tillsammans och hennes senaste bok, Beckmörkret, behandlar ämnet mörkerrädsla.

Emma Karinsdotter vill väcka nyfikenhet och lust till berättelser. Därför är barnen alltid med och skapar under författarbesöken. För de yngre i ritworkshops utifrån böckerna om Lisbet och Sambakungen, för de äldre i skrivworkshops om dramaturgi och gestaltning utifrån Tusen stjärnors ö. Ibland åker fantasiapoteket med i mer fristående workshops.

Henri Gylander är serietecknare och illustratör. Han har även varit fanzinredaktör för tidskriften Bild & Bubbla. Henri har utkommit med serieböcker och serienoveller, och är aktuell som en av tecknarna till serietidningen om LasseMajas detektivbyrå.

Fabian Göranson är serietecknare, redaktör m.m. Han har bl.a. drivit serieförlaget Kolik och arbetat på Rabén & Sjögren. Fabian har skapat flera serieromaner och är aktuell med en serieversion av Pippi på rymmen samt den nya barnserien Hokus Pokus. Läs mer om Fabian i en artikel i DN.

Save the date: Lilla mysiga läsdagen 14 oktober 2021

Save the date: Lilla mysiga läsdagen 14 oktober 2021

Nu förbereder vi en digital inspirationsdag på Zoom 14 oktober 2021 kl. 13–15 – Lilla mysiga läsdagen – för dig som arbetar med barn och unga i förskola, skola och på bibliotek.

Lilla mysiga läsdagen kommer att ha fokus på serietecknare, författare och böcker som vänder sig till de yngre barnen inom förskola, förskoleklass och årskurs 1–3. Mer information om anmälan och program kommer efter sommaren. Deltagandet är kostnadsfritt.

Arrangörer: Författarcentrum Syd, Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet.

Lär dig hålla digitala workshops

Yvette Gustafsson visar hur du som serietecknare kan hålla i digitala workshops på skolor. Hon har under flera år hållit i fysiska workshops och har under pandemin ställt om sig till att arbeta digitalt.

Det blir bland annat förslag till upplägg och tips på andra saker som kan vara bra att tänka på. Efter föreläsningen kommer det finnas tid för frågor.

Föreläsningen hålls 20 april kl 14.00 på Zoom. Delta genom att öppna upp länken, antingen i webbläsaren eller i appen om du har laddat ner den.
https://zoom.us/j/99942166622 

Vi skapar serier 2021!

Vår katalog över serieskapare i Sverige ligger nu uppe för nedladdning, du kan hitta den här.

I katalogen hittar du serietecknare som Lennart Asp, Nelly Karlsson, Malin Granroth, Anna Lundgren Widén och Anders Westerberg, och många fler.

Samtal i konsten: Serietecknande som feministisk aktivism

Samtal i Konsten: Serietecknande som feministisk aktivism

Anna Nordenstam, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborg Universitet berättar om sitt senaste forskningsprojekt ”Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik”. Samtalet tar avstamp i pågående separatutställning med Freja Erixån i Stenungsunds Konsthall.

Plats: Stenungesalen, Kulturhuset Fregatten
Pris: 80 kr, biljetter hittar du här

Riso-workshop på Malmö universitet för yrkesverksamma serieskapare

Gunnar Krantz och Malmö universitet bjuder in till en workshop i risografiskt tryck. Risografiskt tryck är en spännande och lättillgänglig tryckteknik, som gör det möjligt att framställa konstnärligt intressanta trycksaker i stora upplagor. Den introducerande workshopen börjar den 19 februari och är gratis.

Anmälan görs till Gunnar Krantz via mail. Skicka med en kort presentation av din verksamhet och en motivering till varför du vill lära dig risograftekniken. Bifoga även tre portofoliobilder. Antalet platser är begränsat till 10.

Mer information hittar du här.