Generic filters
Exact matches only

Nyheter från april 2024

Temakväll på Rum för serier

Under våren arrangerar Seriefrämjandet temakvällar på Rum för serier i Malmö! Varje temakväll kommer bestå av olika saker så som samtalsträffar och workshops för yrkesaktiva medlemmar eller föreläsningar och evenemang som är öppna för vanliga medlemmar och allmänheten.
Under vår första temakväll upplåter vi tiden till elever från Kvarnby serieskolas projektår där de får möjlighet att testa föreläsningskoncept för en ny publik. Mats Kejonen och Adrian Malmgren kommer hålla en föreläsning på 45-60 minuter vardera.
17.30 -Mats Kejonen ”Dokumentära serier”
18.30 -Adrian Malmgren ”Att misslyckas ihop en serie”
Under kvällen bjuder vi på kaffe och te för den som vill ha. Evenemanget är öppet för medlemmar och allmänhet!

Kavrnby Serieskola och Bryggeriets Julmarknad

Den 16:e december håller Kvarnby serieskola sin årliga julmarknad på Rum för serier, det här året tillsammans med Bryggeriets serietecknarlinje. Här kan du hitta allt från fanzines och posters till kalendrar och klistermärken; det är med andra ord det perfekta stället att inhandla årets serierelaterade julklappar!
Julmarknadens öppettider:
Lördag 16/12
Kl. 12-18

Julmarkanad med Kvarnby serieskola och Bryggeriets gymnasium

Den 16:e december håller Kvarnby serieskola sin årliga julmarknad på Rum för serier, det här året tillsammans med Bryggeriets serietecknarlinje. Här kan du hitta allt från fanzines och posters till kalendrar och klistermärken; det är med andra ord det perfekta stället att inhandla årets serierelaterade julklappar!
Julmarknadens öppettider:
Lördag 16/12
Kl. 12-18

 

Tryckt stämning -fanzineutställning på Rum för serier

Malmö har länge varit Sveriges seriehuvudstad och genom åren har otaliga serieskapare producerat enorma mängder fanzines och serier. Den 29/11 ställer vi ut och lyfter fram ett urval av fanzines från Seriearkivets välfyllda hyllor. Vi har rotat igenom otaliga lådor och hittat allt från 24-timmarsserier från gamla elever från Kvarnby Serieskola till internationella egenpublicerade magasin.
Under kvällen gästas vi även av Gunnar Krantz och Steve Nyberg som kommer samtala om fanzinescenen i Malmö då och nu.
VAR?
Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö
NÄR?
19.00 Utställningen öppnar
19.45 Samtal med Gunnar Krantz och Steve Nyberg om Malmös fanzinescen då och nu
21.00 Stängning

Visuell makt -föreläsning med Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Dranger föreläser om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och stereotypa bilder hänger ihop. Vår kultur är visuell. Under det senaste decenniet har vi kunnat följa en rad polemiska debatter om stereotypa bilder och föreställningar i kulturen. Föreläsningen Visuell Makt ger en fördjupad kännedom och förståelse om rasistiska och antisemitiska stereotypers historia, funktion och samtida repetitioner.
Joanna Rubin Dranger är serietecknare, illustratör och författare och tidigare professor i illustration på Konstfack.

Datum: Lördag 25/11 2023
Tid: 13-15
Plats: Rum för serier, Friisgatan 12, Malmö

Föreläsningen är GRATIS och öppen även för den som inte är medlem i seriefrämjandet.

Fyll i formuläret via länken nedan och välj om du vill delta i eventet på distans via zoom eller på plats på Rum för serier.

Anmälningsformulär

Gallerihelg på Rum för serier!

Under Malmö Gallerihelg presenterar Seriefrämjandet en grupputställning med serietecknarna Adrian Malmgren, Olivia Skoglund, Eddie Karlsson, Lisa Ewald och bokaktuella Cecilia Vårhed. De fem serietecknarna kommer visa upp en bredd av seriegenrer och konstnärliga uttryck, från självbiografisk komedi till queer sci-fi.
Vernissage
Fredag 22/9 kl 18-00
Övriga öppettider
Lör 23/9 – Sön 24/9 kl. 12-16

Serieskolans julmarknad

”Äntligen är det dags för Serieskolans årliga julmarknad!

Träffa framtidens seriestjärnor, köp exklusiva handgjorda fanzine, prints och annat fint!

Det här är även det enda tillfället att inhandla serieskolans kalender för 2023 – den perfekta julklappen.

 

ENGLISH:

It’s finally time for Serieskolan’s yearly Christmas markes!

Meet the comic artists of the future and buy exclusive, handmade fanzines, prints and other merch!

This will also be the only opportunity to snag yourself a copy of our collaborative 2023 calendar – the perfect christmas gift.”

Smygsläpp för Karolina Bångs Himlastormande!

Karolina Bång (Handboken, Alternativet, Cowgirls) kommer ÄNTLIGEN med efterlängtad ny bok! Himlastormande är en kärlekshistoria och ett känslosprakande balkongdrama som utspelar sig mellan hopp och förtvivlan, rätt och fel, och ofta i en hall.
Officiell release är 6 Maj, men vi på Rum för Serier bjuder på ett exklusivt smygsläpp med både signering och högläsning! Program:
18-18:30 mingel
18:30-18:45 kort intervju
18:45-19 högläsning
19-stängning signering

Joe Kessler i Malmö

Brittiske konstnären och serietecknaren Joe Kessler är i Malmö som del av IASPIS Residensen. Samtidigt släpps hans nya bok ”Måsvarelsen” på svenska från Lystring Förlag, vilket vi firar med en officiell release på Rum för Serier i Malmö! Läs mer om boksläppet på eventsidan.

I samband med Joe Kesslers Iaspis-residens på Malmö universitet, erbjuder Mau Comics Hub en masterclass i risografiskt tryck. Masterclassen äger rum i slutet av augusti och riktar sig till yrkesverksamma serietecknare.  Föranmälan krävs – Obs! Begränsat antal platser.
Det kommer att vara möjligt att lämna intresseanmälan på bokreleasen vi nämner ovan. Ansökan för medverkan på masterclassen annonseras därefter via Seriefrämjandet och Mau Comics Hub. För mer info, kontakta Gunnar Krantz (gunnar.krantz@mau.se).

 

Joe Kessler ”Måsvarrelsen” – boksläpp

Brittiske konstnären och serietecknaren Joe Kessler är i Malmö som del av IASPIS Residensen. Samtidigt släpps hans nya bok ”Måsvarelsen” på svenska från Lystring Förlag, vilket vi firar med en officiell release på Rum för Serier i Malmö!
Kvällen bjuder på en intervju med Kessler (moderator annonseras inom kort), samt boksignering. Är du yrkesverksam serietecknare får du dessutom första tjing på att skriva upp dig på en unik risoprintworkshop med Kessler (begränsat antal platser) i samarbete med Malmö Universitet.
Signeringsturnén drar sedan vidare till Göteborg och Stockholm.

”Bacon & Ägg – fukt, frukt och frihet” signering med Patrik Norrman

Serieveteranen Patrik Norrman har via kickstarter gjort en helt ny bok med seriefigurerna Bacon & Ägg, vilket firas med en signeringsturné! Lördag den 2 april kommer han till Rum för Serier i Malmö. Du kan ta som kickstarterbackare ta med din bok och få signerad, eller köpa ett begränsat antal på plats. Eller bara titta förbi på lite gött seriesnack!

Jan Romare – underbarnet som blev ambassadör och serieskapare

Janne Lundström berättar om och visar bilder från Jan Romares verk. Bland de mest kända serierna kan nämnas Pyton, Himlens änglar, Slim Smart och Råttan Robert. Men ni kommer att få lära er om många fler under denna intressanta kväll!

Facebookevenemang finns som vanligt i kolumnen till vänster.