Generic filters
Exact matches only

Utställning som firar Tove Janssons bildvärld

Tove Jansson (1914–2001) var en finlandssvensk barnboksförfattare, konstnär och serieskapare. Jansson skapade böckerna om Mumintrollen såväl som den tecknade serien Mumin.

Tove Janssons Mumintroll är några av världens mest omtalade, stilbildande och upphöjda seriefigurer. Mumin publicerades ursprungligen i den finlandssvenska vänstertidningen Folktidningen Ny Tid 1946 som en liten följetong. Åtta år senare kom den att bli en återkommande dagstidningstripp i Londontidningen The Evening News. Där gick serien länge och Toves bror Lars Jansson tog senare över arbetet. De tecknade serierna om Mumindalen räknas idag till klassikerna inom seriekonsten.

Berättelserna om Mumin har vunnit många utmärkelser, bland andra Svenska Akademiens Finlandspris, HC Andersen-medaljen, Elsa Beskow-plaketten, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Svenska Akademiens stora pris. Läsare över hela världen har förtrollats av historierna om Mumindalen och Mumintrollen som befolkar den. Serierna handlar om hur det är att vara till och hur man befattar sig med livets flärd och faror. I stort och smått tar sig karaktärerna an de stora frågorna genom de små samtalen och stora besluten.

Utställningen Mumindalen ska lyfta fram och förena ett antal nordiska serieskaparna, som alla inspirerats av Tove Janssons bildvärld. Genom att låta många av Sveriges och Nordens främsta serieskapare göra en personlig tolkning vill vi ge en unik samtida bild av en av vår tids serier och samtidigt hylla en av Nordens största serieskapare någonsin.

Utställningen kommer att vandra runt i Norden från och med hösten 2013 och fortsätta under större delen av 2014, då vi firar 100-årsdagen sedan Tove Janssons födelse. Projektledare för utställningen är Josefin Svenske.

Är du utställare och vill ha mer information, hör av dig via info@serieframjandet.se.