Generic filters
Exact matches only

Urhundenpris till träffsäker ungdomsskildring

Seriefrämjandet delar för 28:e gången ut sina prestigefyllda Urhundenpriser. 2014 års pris för 2013 års bästa originalsvenska seriebok går till Nattbarn av Hanna Gustavsson (Ordfront Galago). Priset för bästa till svenska översatta seriebok går till Pyongyang av kanadensaren Guy Delisle (Placebo press). Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Åsa Ekström.

Priserna delades ut av den kände historikern och serievännen Dick Harrison på Seriefrämjandets Seriescen på bokmässan i Göteborg lördag 27 september. Efter själva utdelningen intervjuade Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg pristagaren Hanna Gustavsson på scenen.


2014 års Urhundenpris för 2013 års bästa originalsvenska seriebok går till Nattbarn av Hanna Gustavsson (Ordfront Galago).

Juryns motivering

Styrkan i Hanna Gustavssons debutalbum Nattbarn ligger i händelseförloppets undvikande av klichéer och dess lågmälda men förtätade dramatik, samt miljöskildringens detaljrikedom som tar form i ett uttrycksfullt och personligt visuellt berättande. Det slutna rum som tonåringen bygger kring sig själv och världen utanför med sina hot och lockelser tecknas fängslande och övertygande.

Presentation av Hanna Gustavsson

Hanna Gustavsson är född 1985 och uppvuxen i Solna. Hon är utbildad på Konstfack 2008–2013, och verksam som serieskapare och illustratör. Efter att hon främst har publicerat serier på sin webbplats är Nattbarn hennes debut i bokform. Nattbarn handlar om 14-åriga Ingrid, kallad Iggy, som bor i Stockholm med sin mamma. Boken har fått ett mycket positivt mottagande, inte minst för den träffsäkra skildringen av Iggys tonårstillvaro. Hon funderar över sin sexualitet, driver kring på stan med kompisen Julia och stör sig på morsan och hennes nya pojkvän. Så träffar hon en dubbelt så gammal kille, skofotografen, och de börjar umgås i hemlighet online.

Att läsa om Hanna Gustavsson

 • http://www.hannagustavsson.com/ (egen webbplats)
 • http://www.galago.se/forfattare/hanna-gustavsson (förlagets presentation)
 • http://www.konstfack2013.se/master/mast/hanna-gustavsson/ (Konstfacks presentation)
 • http://bokhora.se/2013/mandagsmote-hanna-gustavsson/ (intervju)

Övriga nominerade var:

 • Blodsband (Viktor Kasparsson 3) av Dennis Gustafsson (Albumförlaget)
 • Det bästa barnet av Sofia Olsson (Ordfront Galago)
 • Deus ex machina : Fadern (Theos ockulta kuriositeter) av Ola Skogäng och Daniel Thollin (Ekholm & Tegebjer)
 • Medley : en ny våg av Lisa Medin (Kolik)

2014 års Urhundenpris för 2013 års bästa till svenska översatta seriebok går till Pyongyang av kanadensaren Guy Delisle (Placebo press).

Juryns motivering

En personlig och vackert tecknad skildring av det märkliga, stängda landet Nordkorea. Guy Delisle lyckas med sin till synes enkla stil, små detaljer och sin storögda nyfikenhet teckna en kuslig bild av en stenhård diktatur, där propagandan blivit den enda sanningen och där gatorna är lika skinande rena som de är ekande tomma.

Presentation av Guy Delisle

Guy Delisle är född 1966 i Quebec, och har studerat animation i hemlandet. Han har därefter arbetat på animationsstudior i olika delar av världen. Därtill har han blivit känd för sina serier, framför allt reseskildringar från olika delar av världen. Han besökte Shenzhen i Kina och Pyongyang i Nordkorea för att övervaka arbete som outsourcats från en fransk animationsstudio, och har på grund av sin hustrus arbete för Läkare utan gränser bott i Burma och i Jerusalem. Sina erfarenheter har han skildrat med ett nyfiket perspektiv i mycket personliga böcker. Utöver Pyongyang var även Anteckningar från Jerusalem nominerad till Urhunden.

Att läsa om Guy Delisle

 • http://www.guydelisle.com/english/index_en.html (egen webbplats)
 • http://www.guydelisle.com/ (blogg på franska)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Delisle (artikel i Wikipedia)

Övriga nominerade var:

 • Anteckningar från Jerusalem av Guy Delisle (Kanada) (Epix)
 • Bröd och vin : en erotisk kärlekssaga från New York av Samuel R. Delany och Mia Wolff (USA) (Epix)
 • Havets gille av Nancy Peña (Frankrike) (Kolik)
 • Herr Josephs imperium (Det var en gång i Frankrike 1) av Fabien Nury och Sylvain Vallée (Frankrike) (Albumförlaget)

2014 års Unghundenpris för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Åsa Ekström.

Juryns motivering

Åsa Ekström har utan tvekan varit med om att skapa den svenska mangascenen, och med sitt outtröttliga engagemang fortsätter hon inspirera både unga tecknare och läsare. Hennes serier och illustrationer talar sitt eget språk, även långt utanför landets gränser.

Presentation av Åsa Ekström
Åsa Ekström är född 1983 och uppvuxen i Täby. Hon har studerat på Serieskolan i Malmö, och blev direkt efter examen 2005, med novellserien Tokyo by night och Kishako – Sportreportern, som gick i numera nedlagda Buster, etablerad som den ledande skaparen av mangainspirerade serier i Sverige,. På senare år har hennes främsta serie varit Sayonara September, en berättelse på tre serieböcker som utspelar sig på en serieskola (Kartago förlag). Hon har även illustrerat flera barn- och ungdomsböcker, såsom böckerna om Stall Norrsken av Noomi Hebert och Lena Ollmark och Jo Salmson fantasyböcker för barn, båda utgivna på Bonnier Carlsen. Åsa Ekström är för närvarande bosatt i Japan, där hon går på en serieutbildning.

Att läsa om Åsa Ekström

 • http://www.asaekstrom.com/Webbplats/Asa_Ekstrom.html (egen webbplats)
 • http://sayonaraseptember.blogspot.se/ (blogg)
 • http://www.kartago.se/forfattare/asa-ekstrom/ (Kartago förlags presentation)
 • http://www.bonniercarlsen.se/illustratorer/e/asa-ekstrom/ (Bonnier Carlsens presentation)

Kontakta pristagarna

Hanna Gustavsson kan nås via Galago:
Galago
Box 17 506
118 91 Stockholm
galago@ordfront.se

Guy Delisle kan nås via Placebo press:
Placebo press
Samtingsgatan 37E
645 34 Strängnäs
jens@placebopress.se (Jens Andersson)

Åsa Ekström kan nås via Kartago förlag:
Kartago förlag
Box 3159
103 63 Stockholm
info@kartago.se

Mer information om priset kan läsas här:
http://urhunden.se/om-urhunden/

Lista på ledamöter i juryn för 2014 års pris.
http://urhunden.se/juryn/

Tidigare pristagare:
http://urhunden.se/pristagare/

Fler nyheter